Ταξίδι εμπειριών η Λέσβος

01/07/2012 - 05:56
Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η επίσκεψη στη Λέσβο των 22 φοιτητών γεωπονικών επιστημών από την Ελλάδα, την Τσεχία και τη Σλοβενία, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής εβδομάδας ανταλλαγής, διοργανωμένης απ’ την τοπική επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Φοιτητών Γεωπονίας και Συναφών Επιστημών.
Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η επίσκεψη στη Λέσβο των 22 φοιτητών γεωπονικών επιστημών από την Ελλάδα, την Τσεχία και τη Σλοβενία, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής εβδομάδας ανταλλαγής, διοργανωμένης απ’ την τοπική επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Φοιτητών Γεωπονίας και Συναφών Επιστημών (IAAS). Οι φοιτητές, που όλη την περασμένη εβδομάδα βρίσκονταν στο νησί φιλοξενούμενοι στο Προσκοπικό Εκπαιδευτικό Περιβαλλοντικό Κέντρο στον ορεινό Ασώματο και αναχώρησαν την Κυριακή με τις καλύτερες εντυπώσεις, αφήνοντας υποσχέσεις πως θα επιστρέψουν.

Σκοπός της εκπαιδευτικής αυτής εβδομάδας ανταλλαγής ήταν η επαφή των συμμετεχόντων με τη γεωργία του νησιού και τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων που γίνεται εδώ. Έχοντας καλύψει τα μισά τους μεταφορικά έξοδα (το 50% των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων το εξασφάλισε η NEL Lines) και με τη συνδρομή και άλλων χορηγών, αλλά και της ίδιας της IAAS, οι 22 φοιτητές πέρασαν μια αξέχαστη και άκρως εκπαιδευτική εβδομάδα στη Λέσβο.

Τι είδαν…
Την περασμένη Δευτέρα, πρώτη μέρα της επίσκεψής τους, βρέθηκαν στο Τυροκομείο Σκόρδου, στις Νέες Κυδωνιές, όπου ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις και έμαθαν για την παρασκευή των γαλακτοκομικών προϊόντων. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Μόλυβο, όπου περιηγήθηκαν στον οικισμό, ενώ το βράδυ διανυκτέρευσαν στο Προσκοπικό Εκπαιδευτικό Περιβαλλοντικό Κέντρο του Ασωμάτου.
Την Τρίτη, το πρόγραμμα περιελάμβανε ημερήσια εκδρομή στο Αϊβαλί, ενώ την Τετάρτη οι φοιτητές βρέθηκαν στο Σίγρι και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, όπου και ξεναγήθηκαν από το προσωπικό. Μετά από ένα μπάνιο στην παραλία της Σκάλας Ερεσού, πέρασαν το βράδυ στην περιοχή του Χρούσου, κατασκηνώνοντας, μετά από άδεια, σε ιδιόκτητο οικόπεδο. Εκεί πραγματοποίησαν και τη «βραδιά γευσιγνωσίας» που προβλέπει η εκπαιδευτική εβδομάδα, με προϊόντα που είχαν φέρει από τις χώρες τους οι φοιτητές ώστε να τα γνωρίσουν και οι «συνάδελφοί» τους.
Την Πέμπτη, η ομάδα επισκέφτηκε το Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό στα Αλυφαντά και στη συνέχεια κολύμπησε στην παραλία του Αγίου Ερμογένη, ενώ την Παρασκευή πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στο Ελαιοτριβείο Πρωτούλη, στην Πλαγιά και στη συνέχεια στο Πλωμάρι. Εκεί, οι φοιτητές επισκέφτηκαν την Ποτοποιία Βαρβαγιάννη, όπου ξεναγήθηκαν από τους ιδιοκτήτες και κολύμπησαν στην παραλία του Αγίου Ισιδώρου, ενώ το βράδυ, με την επιστροφή τους στον Ασώματο, τους περίμενε δείπνο που τους παρέθεσαν οι Πρόσκοποι, παρουσία και του αντιδημάρχου Λέσβου και προέδρου τού ΓΕΩΤΕΕ, Γιάννη Τσακίρη.
Το Σάββατο, τελευταία μέρα επισκέψεων, ξεναγήθηκαν στο Οινοποιείο «Οινοφόρος Μεγαλοχωρίου», έχοντας ήδη γνωρίσει τη Μυτιλήνη και τα αξιοθέατά της μέσω ενός «παιχνιδιού πόλης».


Από το Τυροκομείο Μυστακέλλη (πάνω) στο Απολιθωμένο Δάσος

Ενθουσιασμένοι…

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Ανταλλαγών Ελλάδας τής IAAS, Αριστείδη Αρχοντέλλη, που είχε και το συντονισμό του προγράμματος, οι φοιτητές έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και έχοντας ενθουσιαστεί τόσο από τη φιλοξενία, όσο και από τη φυσική ομορφιά και τα τοπικά προϊόντα της Λέσβου.
Ο ίδιος είπε στο «Ε» πως οι Σλοβένοι φοιτητές μπόρεσαν να κάνουν συγκρίσεις με τα ελαιοτριβεία και οι Τσέχοι με τις ποτοποιίες, καθώς και πως εντυπωσιάστηκαν από τις γνώσεις του κ. Μανώλη Βαρβαγιάννη γύρω από την ποτοποιία. Δεν είναι τυχαίο, μάλλον, πως οι περισσότεροι από αυτούς δήλωσαν πως θα ξαναεπισκεφτούν το νησί.


Αριστείδης Αρχοντέλλης. Η μυτιληνιά «ψυχή» του προγράμματος
«Ήθελα να αναδειχθεί η Λέσβος»

Είναι ο υπεύθυνος Ανταλλαγών Ελλάδας τής IAAS και ως εκ τούτου η «ψυχή» της φετινής εβδομάδας ανταλλαγής που πραγματοποίησαν οι φοιτητές Γεωπονίας από Ελλάδα, Τσεχία και Σλοβενία, στη Λέσβο. Με καταγωγή από τη Μυτιλήνη, ο 26χρονος γεωπόνος Αριστείδης Αρχοντέλλης ήταν ο μόνος Λέσβιος της ομάδας, για την οποία και έβαλε τα δυνατά του, ώστε να φύγει με επιπλέον γνώσεις από το νησί.



Ο Αριστείδης Αρχοντέλλης τελείωσε το 2008 τη Γεωπονική Σχολή Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στη Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τώρα εκπονεί το διδακτορικό του πάνω στην εύρεση λύσης για το πόσιμο νερό του Ηρακλείου, στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.
Είναι στο Τμήμα τής IAAS Θεσσαλονίκης από το 2004, ένα χρόνο μετά τη δημιουργία της, και αυτήν τη στιγμή είναι το πιο παλιό της μέλος.
Μέσω της ιδιότητάς του αυτής, αλλά και ως υπευθύνου Ανταλλαγής που είναι από πέρυσι, έχει συμμετάσχει σε πλήθος εκπαιδευτικών ανταλλαγών σε διάφορες χώρες της Ευρώπης (Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σκανδιναβία, Πολωνία, Σερβία κ.ά.). Το 2007 - 2008, μάλιστα, είχε βοηθήσει στη διοργάνωση της Συνάντησης Ευρωπαίων Συντονιστών, που είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με συμμετοχή περίπου 100 ατόμων.
Τι κερδίζει ο ίδιος από αυτό που κάνει; «Παρ’ όλο που είναι μια δύσκολη δουλειά, μου αρέσει πολύ. Από τα ταξίδια ανταλλαγής παίρνω πολλές ιδέες για πράγματα που μπορούν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα, καθώς και πολλές γνώσεις από επαφές με καθηγητές και γνωρίζω διαφορετικούς τρόπους σκέψης και τρόπους ζωής. Εκτός αυτού, η ίδια η εμπειρία της οργάνωσης είναι μοναδική. Φέτος την ανέλαβα σαν Άρης, για να αναδειχθεί το νησί και τα τοπικά προϊόντα μας.
Να σημειωθεί πως ο Αριστείδης έχει στήσει ο ίδιος και την ιστοσελίδα της επίσκεψης των φοιτητών στη Λέσβο: http://www.wix.com/iaasgreece/exweek-in-greece

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey