Σάββατο 28 Ιανουαρίου, ώρα 7:30 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης πραγματοποιήθηκε το 1ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ με τη συμμετοχή τριών χορωδιών: Τουρκική Χορωδία Έντεχνης Μουσικής του Δήμου Bayraklı, Μικτή Χορωδία Αιγαίου 1933, Χορωδία Μυτιλήνης «Νίκος Σκαλκώτας».
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
Η φωνή της Άσπας στο τηλέφωνο: «Στο ταμείο θα υπάρχουν δύο προσκλήσεις για εσένα. Ζήτησέ τες. Δεν προλαβαίνω να τις στείλω ταχυδρομικώς».
Σάββατο 28 Ιανουαρίου, ώρα 7:30 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης πραγματοποιήθηκε το 1ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ με τη συμμετοχή τριών χορωδιών: Τουρκική Χορωδία Έντεχνης Μουσικής του Δήμου Bayraklı, Μικτή Χορωδία Αιγαίου 1933, Χορωδία Μυτιλήνης «Νίκος Σκαλκώτας».
Η διοργάνωση, από τη Χορωδία Μυτιλήνης «Νίκος Σκαλκώτας» και η καλλιτεχνική διεύθυνση, από το Γιώργο Παζαΐτη.
Η εκδήλωση υποστηρίχθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Δήμο της Λέσβου.
Δε θα παραλείψω να επισημάνω και να εκφράσω το θαυμασμό στην «Ηχώ» και τον ηχολήπτη κ. Δημήτρη Τσαμουρά, για την άψογη ηχητική υποστήριξη της εκδήλωσης, η οποία είχε πολλαπλές δυσκολίες λόγω του πλήθους των χορωδιών, τα πολλά μουσικά όργανα, τα ξεχωριστά μικρόφωνα για την παρουσιάστρια και τους μεταφραστές.
Δε συνηθίζω να διαφημίζω ανθρώπους, εκδηλώσεις, υπηρεσίες, εταιρείες που δεν το αξίζουν.
Αλλά εδώ η δουλειά του κ. Τσαμουρά και των συνεργατών του ήταν κάτι το εξαιρετικό.
Παρουσία επισήμων
Παρόντες στην εκδήλωση, εκπρόσωπος του Υπουργείου της Άγκυρας, αντιπρόσωποι του δημάρχου τού Μπαϊρακλί, καθώς και η κυρία Μπαχάρ Άταν, υπεύθυνη των πολιτιστικών και κοινωνικών υποθέσεων του Δήμου.
Από την Περιφέρεια, παρόντες ο περιφερειάρχης κ. Γιακαλής με τη σύζυγό του, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Δημηρούδης και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Παλαιολόγος.
Επίσης, ο βουλευτής κ. Γαληνός. Από το Δήμο, ο εκπρόσωπος του δημάρχου κ. Κατράνης.
Ας με συγχωρήσουν όσοι τους παρέλειψα. Δεν τους γνωρίζω όλους.
Η κυρίως εκδήλωση
Το Δημοτικό Θέατρο, στην πιο καλή του ώρα. Κατάμεστος ο κυρίως χώρος, γεμάτοι οι διάδρομοι, καθιστοί στα σκαλιά.
Μπορεί ο λαός του νησιού μας να έχει τα ελαττώματά του, αλλά το πολιτιστικό του επίπεδο είναι υψηλό και το χειροκρότημά του γίνεται ηχηρό εκεί που αξίζει. Το επεσήμανε και ο μαέστρος του Αιγίου, κ. Χαραλαμπόπουλος.
Πρώτη παρουσίασε το πρόγραμμά της η Χορωδία Μυτιλήνης, υπό τη διεύθυνση του κ. Παζαΐτη.
Ήταν η μεγαλύτερη σε αριθμό χορωδών και είχε κατά την άποψή μας τις καλύτερες στολές.
Η Χορωδία Μυτιλήνης δημιουργήθηκε το 1995 ως χορωδία του παραρτήματος του Ωδείου «Νίκος Σκαλκώτας» και υπό τη διεύθυνση του ακούραστου και σεμνού καλλιτέχνη κ. Παζαΐτη σημάδεψε τη μέχρι τώρα πορεία της με πολλούς επαίνους και βραβεία, ντόπια και διεθνή. Ερμήνευσε τα τραγούδια «Καλωσόρισμα», «Όταν ανθίζουν οι πασχαλιές», «Αν μ’ αγαπάς φίλα σταυρό», «Άνοιξε το παράθυρο», «Να ‘ταν η καρδιά μου φύλλο», «Αν μ’ αγαπάς», «Τι να πω σε μια πόλη», «Rock a my savior» του Kirby Shaw και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.
Όλα τα τραγούδια - πλην του τελευταίου - ήταν Ελλήνων στιχουργών και συνθετών.
Εμένα μου άρεσαν περισσότερο τα «Τι να πω σε μια πόλη» των Πυθαγόρα - Λοΐζου και το «Rock a my savior» του Shaw.
Παρακαλώ το μαέστρο κ. Παζαΐτη να μου στείλει τα ονόματα των χορωδών να τα δημοσιεύσω. Νομίζω ότι έχουν προσφέρει τόσο πολλά στον τόπο μας και παρ’ όλα αυτά είναι άγνωστα στο ευρύτερο κοινό.
Πρόεδρο της Χορωδίας, κ. Μαρίνο Ζαχαρίου, συγχαρητήρια για τα «παιδιά» σου και πάντα επιτυχίες.
Β΄ Μικτή Χορωδία Αιγαίου 1933
Εδώ θα σταθώ για να σας συστήσω την αρχαιότερη χορωδία της βραδιάς και ίσως μια απ’ τις πιο παλιές χορωδίες της Ελλάδας.
Το Αίγιον, η Βοστίτσα των Λόντων κατά την Επανάσταση του ’21, βρίσκεται στο Νομό Αχαΐας και κοντά στην Πάτρα.
Ιδρύθηκε το 1933. Έχει μαέστρο τον κ. Λεωνίδα Χαραλαμπόπουλο από το 1989 και με την καθοδήγησή του στράφηκε σε νέο απαιτητικό ρεπερτόριο και ανέβασε έργα οπερέτας, όπερας και άλλα.
Συγκριτικά με τις δύο άλλες χορωδίες, ο αριθμός των μελών ήταν περιορισμένος και οι στολές όχι εντυπωσιακές, αλλά διέθετε δύο καταπληκτικές σοπράνο, τις κ.κ. Μαρία Πεττεμερίδου και Κωνσταντίνα Φαλίδα, και την πιανίστρια κ. Χριστίνα Αποστολοπούλου.
Δεν ξέρω το λόγο, αλλά όταν ο μαέστρος έδωσε τον τόνο με το «Ave Maria» του Lobos, μου ήρθαν στο νου οι στίχοι του «Μπαταριά» από το ποίημα του Μιλτ. Μαλακάση «Μα στο τραπέζι ως κάθονταν κι άνοιγεν η φωνή σου / μεγάλε Μπαταριά / στο τρίτο κρασοπότηρο πουλιά του παραδείσου / ξυπνούσανε κι αηδόνια στα κλαριά.»
Η Χορωδία Αιγίου είχε την ποιότητα που αποκτιέται από την πολλή δουλειά, την πείρα των χρόνων και την καλλιτεχνική σπουδή του μαέστρου της.
Χειροκροτήθηκε με περίσσιο ενθουσιασμό από το κοινό, γιατί στο πρόγραμμά της διέκρινε το κάτι άλλο. Ερμήνευσαν επτά τραγούδια, τα «Ave Maria», «Casta diva» (από την όπερα «Νόρμα»), «Φωτιά στα σύνορα της Γης», «Τα μάτια», «Ξύπνα αγάπη μου», «Θα σε πάρω να φύγουμε», «Απ’ τα πολλά».
Στο τραγούδι «Τα μάτια» μάς μάγεψε με τη φωνή της η σοπράνο κ. Πεττεμερίδου και στο τραγούδι «Ξύπνα αγάπη μου», η κ. Φαλιδά.
Παιδιά απ’ το Αίγιο, σας ευχαριστώ για την όμορφη βραδιά που μας χαρίσατε.
Μαέστρο Χαραλαμπόπουλε, η Χορωδία σας είναι μεγάλων προδιαγραφών και το κοινό το ψυχανεμίστηκε αμέσως. Για τη Χορωδία του Δήμου Μπαϊρακλί, την επομένη, γιατί θέλω να γράψω πολλά, πέρα από τα καλλιτεχνικά.
Στρατής Δελόγκος
Παπάδος