Πλούταρχος: Παράλληλοι Βίοι

01/07/2012 - 05:56
Το σπουδαιότερο συγγραφικό έργο του Πλουτάρχου είναι κατά κοινή ομολογία οι «Παράλληλοι Βίοι», παράλληλες δηλαδή βιογραφίες, κατά ζεύγη ενός Έλληνα και ενός Ρωμαίου πολιτικού ή στρατηγού, 48 στον αριθμό, από τους οποίους διασώθηκαν οι 46.
Πλούταρχος: Παράλληλοι Βίοι
Αλέξανδρος - Καίσαρας
Μετάφραση, περίληψη, σχόλια, ερμηνεία: Γεώργιος Α. Ράπτης
Εκδόσεις Ζήτρος
Θεσσαλονίκη 2008, σελ. 632

Το σπουδαιότερο συγγραφικό έργο του Πλουτάρχου είναι κατά κοινή ομολογία οι «Παράλληλοι Βίοι», παράλληλες δηλαδή βιογραφίες, κατά ζεύγη ενός Έλληνα και ενός Ρωμαίου πολιτικού ή στρατηγού, 48 στον αριθμό, από τους οποίους διασώθηκαν οι 46. Έγραψε βέβαια και τα «Ηθικά», πάμπολλες δηλαδή πραγματείες με θέματα την αρετή, τη θεολογία, τη θρησκεία, την πολιτική και το ρόλο της φιλοσοφίας στη διαμόρφωση του χαρακτήρα, κυρίως των δημόσιων ανδρών, από τις επιλογές και τις δράσεις των οποίων εξαρτάται ανέκαθεν η ζωή των αρχομένων.
Έτσι στράφηκε στη βιογραφία των μεγάλων πολιτικών και στρατηγών του παρελθόντος, για να δώσει πιο απτά και ανθρώπινα παραδείγματα - πρότυπα για μίμηση των μεγάλων στιγμών τους ή και για αποφυγή έκνομων δραστηριοτήτων τους. Στην πρώτη γραμμή των επιλογών του είναι ο Σόλων με τον Ποπλικόλα, ο Θεμιστοκλής με τον Κάμιλλο, ο Αριστείδης με τον Κάτωνα, ο Περικλής με το Φάβιο Μάξιμο, ο Αλκιβιάδης με το Μάρκιο, ο Πελοπίδας με το Μάρκελλο, ο Αλέξανδρος με τον Καίσαρα, ο Αγησίλαος με τον Πομπήιο, ο Δημήτριος με τον Αντώνιο κ.ά..
Ο Πλούταρχος στους «Παράλληλους Βίους» του δηλώνει καθαρά ότι δε γράφει ιστορία, ούτε επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην καταγραφή των επιφανέστερων πράξεών τους, αλλά με υπαρκτά πρόσωπα και με αληθινές καταστάσεις ακτινογραφεί τον ψυχικό τους κόσμο και προσφέρει στους αναγνώστες το απαραίτητο ιστορικό υλικό για κατανόηση των χαρακτήρων των επώνυμων ανδρών και της ηθικής συμπεριφοράς τους.
Το παρόν βιβλίο χωρίζεται στα παρακάτω κεφάλαια: Ο βίος και τα έργα του Πλουτάρχου, οι «Παράλληλοι βίοι», Περίληψη Αλεξάνδρου, Κείμενο - Μετάφραση Αλεξάνδρου, Σχόλια στον Αλέξανδρο, Περίληψη στον Καίσαρα, Κείμενο - Μετάφραση Καίσαρα, Σχόλια στον Ιούλιο Καίσαρα, Χάρτες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey