Οι ήρωες του ‘21

27/03/2021 - 17:25

Βγαίνω στον δρόμο. Τους συναντώ καθημερινά. Όπου και να βρεθώ. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στα πεζοδρόμια. Στους φούρνους. Στα σούπερ μάρκετ. Με απλά καθημερινά ρούχα. Δε φορούν εθνική ενδυμασία. Δεν έχουν διακριτικά γνωρίσματα. Δεν οπλοφορούν. Προχωρούν άοπλοι. Ανυπεράσπιστοι απέναντι στον αόρατο εχθρό που παραμονεύει. Είναι τόσο περίεργος ο πόλεμος που διεξάγεται έναν ολόκληρο χρόνο τώρα. Πόλεμος και ενάντια στον εαυτό τους.

Είναι αρκετές οι θυσίες που έναν ολόκληρο χρόνο οι ήρωες του ‘21 αναγκάζονται να κάνουν: Θυσιάζουν την κοινωνικότητα, τις καθημερινές τους συνήθειες, την ευωχία και την ευδαιμονία της ταπεινής καθημερινότητας, τη μεγαλύτερη ευτυχία που γνώρισε ποτέ ο άνθρωπος. Αρκεί άραγε ως αντιστάθμισμα η κοινωνική ευθύνη και η συνειδητοποίηση ότι κάνουν το καθήκον τους απέναντι στον εαυτό τους και στην κοινωνία; Απέναντι στην πατρίδα και στην ανθρωπότητα;

Είναι περίεργος ο πόλεμος που διεξάγεται. Συνήθως στους σκληρούς πολέμους άνθρωποι απλοί και καθημερινοί πολεμούν σαν ήρωες. Στον πόλεμο τούτου του ‘21 οι ήρωες πολεμούν σαν συνηθισμένοι άνθρωποι. Ήδη ο αγώνας μετρά θύματα. Εκατόμβες νεκρών. Έχει αναδείξει δεκάδες τόπους μαρτυρίου: είναι οι εντατικές όλων των δημόσιων νοσοκομείων, όπου νυχθημερόν εξαντλημένοι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό δίνουν τον ύστατο αγώνα της ζωής με τον θάνατο. Έχει μάρτυρες: κάποιες χιλιάδες ασθενών που αφήνουν την τελευταία τους πνοή, νικημένοι από την ασθένεια. Έχει και επίορκους: Όλους εκείνους που για λίγο ή για πιο πολύ,  θεραπεύουν την ατομική τους ευχαρίστηση σε βάρος ενός αγώνα εθνικού, συλλογικού, πανανθρώπινου. Όλους αυτούς που αθόρυβα και σιγανά παραβιάζουν τα πρωτόκολλα των συνεστιάσεων και διασπείρουν την πανδημία. Έχει και από μηχανής θεούς: είναι οι δόσεις εμβολίων που σιγά-σιγά κυκλοφορούν στις φλέβες του πληθυσμού, κυλούν στο αίμα του και εξασφαλίζουν ότι και αν νοσήσει δε θα πεθάνει. Ο πόλεμος αυτός, ο διαφορετικός, ο ύπουλος και ασυνήθιστος, γεννά ελπίδα: ότι θα προλάβουμε να εμβολιαστούμε, πριν νοσήσουμε. Ότι θα ζήσουμε να ξαναπάρουμε πίσω την παλιά μας ζωή: Θα ταξιδέψουμε σε κάθε γωνιά αυτής της όμορφης και παράξενης πατρίδας, θα απολαύσουμε τη φύση, θα ερωτευτούμε, θα εμπνευστούμε από ιδανικά, θα υιοθετήσουμε ιδέες, θα αποκτήσουμε οράματα, αξίες, παιδιά, παρόν και μέλλον.

Είναι περίεργο να ζεις στις συνθήκες αυτού του ψυχρού πολέμου: τίποτα γύρω σου δεν έχει αλλάξει. Η ζωή κυλά στους συνηθισμένους της ρυθμούς για κάποιους. Για κάποιους πάλι κρύβει περισσότερα βάσανα: εγκλεισμό, οικονομικούς περιορισμούς, επαγγελματικά αδιέξοδα, τηλεργασία, ψυχολογική κόπωση. Βάσανα που γονατίζουν την κοινωνία και κάνουν την ανάγκη να τελειώσουν όλα αυτά ακόμη πιο επίμονη . που γεννούν μια μεγάλη ανάγκη για ελευθερία, για ανοιχτούς ορίζοντες, για ανοιχτούς ουρανούς, για ανοιχτές αγκαλιές στον δυνατό ήλιο. Ειδικά κάθε φορά που μπαίνει η άνοιξη. Που η φύση και η ζωή ανθίζουν και μας κατακλύζουν από την ανάγκη να χαρούμε κάθε μέρα ως το μεδούλι της. Δεύτερη χρονιά που οι Έλληνες αισθανόμαστε ως Ελεύθεροι Πολιορκημένοι. Δεύτερη χρονιά που το Σάββατο του Λαζάρου δε θα σημάνει ηρωική έξοδο από τα βάσανά μας ούτε όμως και χαρμόσυνες καμπάνες επιστροφής στην κανονικότητα που τόσο κοροϊδέψαμε και τόσο αποζητούμε το τελευταίο εξάμηνο. Ωραίο πράγμα η ελευθερία. «Σε γνωρίζω από την κόψη» γράφει ο ποιητής. Ζούμε στην κόψη, ακροβατούμε στην κόψη, ειδικά όσοι ζούμε στο αθηναϊκό κέντρο, καθημερινά: μαθαίνουμε για κρεβάτια στις εντατικές που τελειώνουν, για ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα που είναι θετικοί στον ιό, για ελλείψεις, και εξακολουθούμε να είμαστε τυχεροί: όσοι απλώς πληροφορούμαστε, χωρίς να τα βιώνουμε στο πετσί μας. Χωρίς (ακόμα) να κινδυνεύει η ζωή μας. Χωρίς να έχει φτάσει η δική μας ώρα να δοκιμαστούμε: ως ήρωες, ως μάρτυρες, ως αγωνιστές της ζωής.

Διακόσια χρόνια μετά την Επανάσταση για εθνική ελευθερία, οι ήρωες ενός αλλιώτικου ‘21 συναισθανόμαστε πως η ελευθερία γίνεται αίτημα. Ξανά. Και είναι και πάλι με διαφορετικό τρόπο συνδεδεμένη με το αίμα μας.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey