Εκλογών απόηχος

25/06/2019 - 17:27

Πέρασαν κι αυτές οι εκλογές και καταγράφηκαν στα πεπραγμένα και στα μεγάλα κιτάπια της Κλειώς, της αγέραστης Μούσας.

Έχουν από την πρώτη στιγμή βαλθεί όλοι, ειδικοί και ανειδίκευτοι, να σχολιάζουν τα αποτελέσματα και τις τάσεις, ωστόσο εκείνο που έχει αιώνια αξία να τονισθεί είναι ότι πάντοτε η ήττα έρχεται έσωθεν. Το αποτέλεσμα μιας διαμάχης το προκαλεί και το καθορίζει όχι ο νικητής αλλά ο ηττημένος, κι αυτό είναι πολύ σπουδαίο να το αντιληφθούν οι άνθρωποι όταν συγκρούονται.

Δεν έχω σκοπό να κάνω ειδικές κρίσεις και σχόλια. Υπάρχουν ειδικότεροι και αξιολογότεροι από μένα.

Το μόνο που θα ήθελα να παρουσιάσω -σύμφωνα και με την προσφιλή μου τακτική- είναι ένα απάνθισμα λαθών πάνω στον εκλογικό θεσμό και τις διαδικασίες του, πράγματα από τα οποία δυστυχώς δεν μπορούμε να λυτρωθούμε παρά την εκπαιδευτική μας αγωγή και την παράλληλη συνδρομή της τεχνολογίας.

  1. Αυτές οι εκλογές ήταν ένας πραγματικός γρίφος για τον απλό πολίτη και είναι απορίας άξιον γιατί να μην πληροφορηθούμε επίσημα και με παραδείγματα από τηλεοράσεως τον τρόπο του ψηφίζειν αντί να μας ξεκουφαίνουν κάθε μέρα με τα σκολιανά των κομμάτων και τους λεονταρισμούς των υποψηφίων.
  2. Τα ευρωψηφοδέλτια περιείχαν δυστυχώς καμιά πενηνταριά εν συνόλω γνωστά και προβεβλημένα στελέχη και 1140 (!) παντελώς άγνωστα στον πολύ λαό (και πιθανόν αξιολογότατα), που γι αυτά δεν υπήρχαν σταυροί, παρά μόνο σταυρός του μαρτυρίου ... Εν τοιαύτη περιπτώσει γιατί να μη ψηφίζονται όλοι με λίστα και άνευ σταυρού;
  3. Άκουσα να κάνουν δηλώσεις κάποιοι πολιτικοί ακόμα και την ίδια μέρα των εκλογών, δηλώσεις που καταστρατηγούν τη νομοθετημένη εκλογική «εκεχειρία» και πυροδοτούν το κλίμα της αντιπαράθεσης, όπως λ.χ. «μόνο εμείς είμαστε ο προοδευτικός χώρος», «τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια» και άλλα τινά.
  4. Δεν υπήρξε τρόπος και μέριμνα μέχρι σήμερα να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα οι δικαστικοί και οι στρατιωτικοί οι επικουρούντες τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να παραποιούνται τα εκλογικά αποτελέσματα δεδομένου ότι, όπως είναι γνωστό, αυτά τα δύο επαγγέλματα έχουν μια «δεδομένη ροπή προτίμησης».
  5. Μάθαμε ότι αυξήθηκαν πάλι τα ελάχιστα μέλη των κοινοτήτων. Κάποιοι πιστεύουν ότι με τη διεύρυνσή τους, όπως και με τη διατήρηση των τριακοσίων βουλευτών και των χιλιάδων συμβούλων προστατεύεται η δημοκρατία ...
  6. Γιατί οι πολίτες των κοινοτήτων να ψηφίζουν και για την κοινότητα και για το Δήμο που ανήκει η κοινότητα, και να μη γίνεται αυτόματα και σύμφωνα με τις αρχές του επαγωγικού αντιπροσωπευτισμού; (εδώ χρειάζεται ανάλυση).
  7. Υπάρχει γενικά (και στις εθνικές όπως και στις ευρωπαϊκές εκλογές) μια ανεξήγητη ποσοστική δυσαρμονία βουλευτών και εκλογικού σώματος. Για παράδειγμα, Μάλτα, Κύπρος και Λουξεμβούργο έχουν από έξι βουλευτές, ενώ βάσει πληθυσμού θα έπρεπε να έχουν από έναν.
  8. Είναι επίσης γεγονός ότι παραποιήθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι πολιτικοί σκοποί των εκλογών μεταξύ του εθνικού και του ευρωπαϊκού διακυβεύματος τα οποία δεν συμπίπτουν κατ’ ανάγκην και δεν παρέχουν την εικόνα μιας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
  9. Ολοκληρώνοντας τις παρατηρήσεις θα προσθέταμε την πάγια γνώμη της στήλης ότι ο θεσμός των περιφερειαρχών είναι άχρηστος και παρείσακτος και αντιστρατεύεται την έννοια της τοπικής αυτοδιοίκησης, η δε γενική εικόνα των εκλογών ήταν αποκαρδιωτική με 39.000 εκλογικά τμήματα, χωρίς επάρκεια δικαστικών αντιπροσώπων, με χειρόγραφη διαδικασία (να θυμίζει τη σκάφη επί δύο πλυντηρίων), με ουρές και με θανάσιμη σπατάλη χάρτου.

Αυτά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey