
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
Την Παρασκευή 25 Ιουλίου 2025 Κοινωνικομορφωτικός Σύλλογος Χιδήρων «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ» διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Αναβίωση Παρασκευή τοπικών εδεσμάτων τραχανάς και κατίκι».
Μάλιστα μετά από εισήγηση, στην Περιφερειακή Επιτροπή, του αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού, Μιχαήλ Άνθιμου Δήσσου η ΠΒΑ επιχορηγεί την εκδήλωση με το ποσό των 3000 ευρώ.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση, σύμφωνα με την περιγραφή, θα περιλαμβάνει τα στάδια της παρασκευής του κατικιού, ενώ επί τόπου οι νέοι θα παρασκευάσουν τον τραχανά. Όταν η εκδήλωση ολοκληρωθεί, θα διανεμηθούν δωρεάν και οι δύο παρασκευές. Τέλος, η εκδήλωση θα περιλαµβάνει και µουσικοχορευτικό σχήμα µε την συµµετοχή παραδοσιακής ορχήστρας.
Η ανωτέρω εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο της αίθουσας του Πολιτιστικού Συλλόγου ή/ και στην Πλατεία Χιδήρων στις 25 Ιουλίου 2025, απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους του νησιού αλλά και τους παραθεριστές λόγω της καλοκαιρινής περιόδου οι οποίοι αγαπούν την παράδοση αλλά και τις παρασκευές αυτές, που θυμίζουν μια άλλη εποχή, παρόλα αυτά εντάσσονται στα μενού σύγχρονων συνταγών. «Η δράση αυτή προσβλέπει στη διαφήμιση και στην ανάδειξη της γαστρονομίας των Χιδήρων και αποτελεί θαυμάσια προβολή της Περιφέρειας μιας και η γαστρονομία και η παράδοση είναι ένα από τα γνωρίσματα που ο τόπος μπορεί να αναδείξει τουριστικά, ενώ οι παραδοσιακοί χοροί, ως βασικό στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς, όχι μόνο ενισχύουν την εθνική ταυτότητα, αλλά και προάγουν την κοινωνική συνοχή και την αλληλεπίδραση των κοινοτήτων» αναφέρεται μεταξύ άλλων στα πρακτικά και προστίθεται παρακάτω: «Συμπερασματικά η «ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΔΕΣΜΑΤΩΝ ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΙΚΙ» αποτελεί στρατηγική επένδυση για την περιοχή και την Περιφέρεια, καθώς συμβάλλει στην ανάδειξη της τοπικής παράδοσης, την ενίσχυση της οικονομίας και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μέσα από τέτοιες δράσεις, η περιοχή αναδεικνύεται σε σημαντικό πολιτιστικό και γαστρονομικό προορισμό, ενισχύοντας την τοπική ταυτότητα και προσφέροντας πολλαπλά οφέλη στην κοινότητα. Γιατί τελικά ο πολιτισμός δεν είναι μόνο τα μνημεία οι τέχνες και τα βιβλία- είναι οι γεύσεις που κουβαλούν οι αναμνήσεις μας. Και ο τραχανάς και το κατίκι είναι δύο από αυτές»