
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Από τη Γαλλία στο Βόρειο Αιγαίο
Η Επίτιμη Πρόξενος της Γαλλίας στη Λέσβο και Λήμνο, Δρ. Σοφία Μπαρουτσάκη‑Τσιριγώτη, και η οργανωτική ομάδα της δράσης «Κινηματογράφος & Πολιτισμός της Διατροφής: Από τη Γαλλία στη Λέσβο» διοργανώνουν ένα τριήμερο γιορτής, που αναδεικνύει τους πολυδιάστατους δεσμούς ανάμεσα στη Γαλλία και τη Λέσβο, δεσμούς βαθιούς και διαρκείς.
Στον απόηχο του εορτασμού της εθνικής γιορτής της Γαλλίας :14 Ιουλίου, στη Λέσβο - σημείο πολιτισμικής και γεωπολιτικής σημασίας - άνθρωποι από διαφορετικούς χώρους, επιστήμονες, δημιουργοί, επιχειρηματίες, καλλιεργητές, οραματιστές συναντιούνται «στο φως του Αιγαίου και στη σκιά της ελιάς» για να προβάλουν το κάλλος του νησιού, το άρωμα του πολιτισμού του, τη σοφία της φύσης και την αξία της ανθρώπινης σχέσης.
Ένα τριήμερο ζύμωσης όπου ο πολιτισμός δεν είναι παρελθόν, είναι παρόν που οικοδομεί το μέλλον.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 25 έως τις 27 Ιουλίου 2025 στην Άναξο, στο εστιατόριο Κουρσάρος και η είσοδος σε αυτές είναι ελεύθερη.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ – Πολιτισμός της Διατροφής: Ταξίδι και Ταυτότητα
20:30 Χαιρετισμοί
20:45 Διασχίζοντας πολιτισμούς μέσω της τροφής: από τη Γαλλία στη Λέσβο
20: 55 Από τη Γαλλία στο Βόρειο Αιγαίο: η μαγειρική ως πολιτισμική γέφυρα
21: 10 Ωγκύστ Εσκοφιέ: Ο δημιουργός της σύγχρονης γαστρονομίας
Ντοκιμαντέρ παραγωγής Γαλλία 2020
Τοπικές γευστικές δοκιμές με το άρωμα του ελαιόλαδου (συνταγές και δημιουργία Ελένης Μαλούπα, εκτέλεση: Ελένη Μαλούπα, Ιγνάτης Χαλκιώτης).
Σε κάθε μπουκιά, μια ιστορία
ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ – Γεύση, Φαντασία και Δημιουργία
21:00 - Προβολή ταινίας: "Délicieux" (2021)
22:30 - Βοτανικά ποτά και κοκτέιλ
ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ – Ενσωμάτωση, Μνήμη και Προοπτική
21:00 – Προβολή ταινίας: "À la belle étoile" (2023)
22:15 – Ιστορία ένταξης και ταλέντου στη γαλλική κουζίνα.
Amuse bouche
Πρακτικές πληροφορίες