Από τη Γαλλία στο Βόρειο Αιγαίο

Κινηματογράφος & Πολιτισμός της Διατροφής

16/07/2025 - 10:51 Ενημερώθηκε 23/07/2025 - 16:17

Η Επίτιμη Πρόξενος της Γαλλίας στη Λέσβο και Λήμνο, Δρ. Σοφία Μπαρουτσάκη‑Τσιριγώτη, και η οργανωτική ομάδα της δράσης «Κινηματογράφος & Πολιτισμός της Διατροφής: Από τη Γαλλία στη Λέσβο» διοργανώνουν ένα τριήμερο γιορτής, που αναδεικνύει τους πολυδιάστατους δεσμούς ανάμεσα στη Γαλλία και τη Λέσβο, δεσμούς βαθιούς και διαρκείς.

Στον απόηχο του εορτασμού της εθνικής γιορτής της Γαλλίας :14 Ιουλίου, στη Λέσβο - σημείο πολιτισμικής και γεωπολιτικής σημασίας - άνθρωποι από διαφορετικούς χώρους, επιστήμονες, δημιουργοί, επιχειρηματίες, καλλιεργητές, οραματιστές συναντιούνται «στο φως του Αιγαίου και στη σκιά της ελιάς» για να προβάλουν το κάλλος του νησιού, το άρωμα του πολιτισμού του, τη σοφία της φύσης και την αξία της ανθρώπινης σχέσης.

Ένα τριήμερο ζύμωσης όπου ο πολιτισμός δεν είναι παρελθόν, είναι παρόν που οικοδομεί το μέλλον.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 25 έως τις 27 Ιουλίου 2025 στην Άναξο, στο εστιατόριο Κουρσάρος και η είσοδος σε αυτές είναι ελεύθερη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ – Πολιτισμός της Διατροφής: Ταξίδι και Ταυτότητα

20:30 Χαιρετισμοί

  • Επίτιμη πρόξενος της Γαλλίας για Λέσβο και Λήμνο, Δρ. Σοφία Μπαρουτσάκη Τσιριγώτη
  • Πρόεδρος του Συλλόγου Ελαίας Νήσος Λέσβος, κα  Φωτεινή Τιρπιντήρη

20:45 Διασχίζοντας πολιτισμούς μέσω της τροφής: από τη Γαλλία στη Λέσβο

  • Δρ. Αναστασία Ζήση, καθηγήτρια Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου,

20: 55 Από τη Γαλλία στο Βόρειο Αιγαίο: η μαγειρική ως πολιτισμική γέφυρα

  • Δρ. Ελένη Μαλούπα, Επιμελήτρια Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων, τ. Διευθύντρια Ερευνών ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, τ. Διευθύντρια Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων (παρουσίαση αποσπασμάτων από προσωπικό βίντεο μαγειρικής με βότανα για την UNESCO)

21: 10 Ωγκύστ Εσκοφιέ: Ο δημιουργός της σύγχρονης γαστρονομίας

Ντοκιμαντέρ παραγωγής Γαλλία 2020

Τοπικές γευστικές δοκιμές με το άρωμα του ελαιόλαδου (συνταγές  και δημιουργία Ελένης Μαλούπα, εκτέλεση: Ελένη Μαλούπα, Ιγνάτης Χαλκιώτης).

 Σε κάθε μπουκιά, μια ιστορία

  • Μους μυζήθρας με Λουΐζα, στηριγμένη πάνω σε τραγανό παξιμάδι από την Αντίσσα, αγκαλιάζει τις νότες του ελαιολάδου: ελαφριά, δροσερή, σαν το πρώτο αεράκι του Αιγαίου.
  • Mini quiche με χόρτα της Λέσβου, φρέσκια ρίγανη νησιωτική & ξινοτύρι. Ζυμώνεται με τις σταγόνες του πολύτιμου ελαιόλαδου που ενώνει τη γη με το πιάτο, δίνοντας ζωή στη λιτή αφθονία της νησιώτικης κουζίνας.
  • Ταρτάκια φάβας Λήμνου, όπου η γλυκιά γη συναντά τη θάλασσα, με το κονφί ντομάτας και μια απαλή επίγευση αρωματικού ελαιόλαδου με άρωμα κρίταμου που τα δένει όλα, όχι σαν πρόσθετο, αλλά σαν έναν ψίθυρο της παράδοσης.
  • Pâte de fruits με πετροκέρασο Αγιάσου
  • Μπακλαβάς με φύλλο ελαιολάδου με γέμιση κόκκινης κολοκύθα, καρύδι, γλυκάνισο, σταγόνες μαύρης σοκολάτας & τρίμμα πορτοκαλιού.

ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ – Γεύση, Φαντασία και Δημιουργία

21:00 - Προβολή ταινίας: "Délicieux" (2021)

22:30 - Βοτανικά ποτά και κοκτέιλ

  • Aperitif με δίκταμο
  • Κοκτέιλ λεβάντας & ούζου
  • Mocktail με λουίζα& μελισσόχορτο
  • Mocktail αγριοτριαντάφυλλο με λικέρ βύσσινο

ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ – Ενσωμάτωση, Μνήμη και Προοπτική

21:00 – Προβολή ταινίας: "À la belle étoile" (2023)

22:15 – Ιστορία ένταξης και ταλέντου στη γαλλική κουζίνα.

Amuse bouche

  • Κουταλάκι φάβας με κάππαρη
  • Σουβλάκια κοτόπουλου με κρίταμο, κάππαρη και αρωματικό ελαιόλαδο
  • Κροστίνι με ανθότυρο & λεμόνι
  • Κρουασάν βουτύρου με κατίκι, μέλι, αποξηραμένο σύκο, καρύδι & δυόσμο
  • «Χάχλα» Μεσοτόπου με αποξηραμένο σύκο Ερεσού,κάστανο Αγιάσου, πορτοκάλι Παρακοίλων&σως σοκολάτας λαδιού, στολισμένο με ένα φύλλο μαϊντανού ή δυόσμου ή βασιλικού…
  • Τάρτα φρούτων του δάσους με μέλι Πλωμαρίου

Πρακτικές πληροφορίες

  • Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις.
  • Οι προβολές υλοποιούνται με την υποστήριξη του IFCinéma και του Γαλλικού Προξενείου Μυτιλήνης, με σεβασμό στην τοπική παραγωγή και τη βιωσιμότητα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey