Δηκτικά

30/06/2017 - 12:24 Ενημερώθηκε 30/06/2017 - 10:09

Αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη!

Θυμάστε το παλιό σλόγκαν της διαφήμισης, που στόχευε στην ανάπτυξη φορολογικής συνείδησης των πολιτών; Ένας επιχειρηματίας εστίασης στα Χανιά, σίγουρα όχι, αφού όπως διαπιστώθηκε σε έλεγχο, δεν είχε εκδώσει 15.919 λιανικές αποδείξεις, με τους υπολογισμούς της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων να καθορίζουν την καθαρή αξία των συναλλαγών στις 70.743,34€ και τον ΦΠΑ στις 15.141,56€, ενώ το αστρονομικό πρόστιμο που επιβλήθηκε, προκάλεσε αίσθηση, αφού πρόκειται για 6.367.600€! Καλό θα ήταν η είδηση αυτή να συνετίσει μερικούς επιχειρηματίες και στη Λέσβο, γιατί το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι καταγγελίες πολιτών πως πολλά καταστήματα εστίασης αποφεύγουν συστηματικά να εκδώσουν αποδείξεις, ειδικά σε παραγγελίες μέσω ίντερνετ. Πολλοί αναρωτιούνται μάλιστα, εάν ο πελάτης έχει δικαίωμα να μην πληρώσει, εφόσον τα προϊόντα που παρήγγειλε, δεν συνοδεύονται από απόδειξη. Οι διανομείς, οι οποίοι είναι οι τελευταίοι που φταίνε, δείχνουν σε πολλές περιπτώσεις το έντυπο παραγγελίας -που δεν αποτελεί όμως νόμιμη απόδειξη- και αν τα παράπονα γίνουν πιο έντονα, απολογούνται συνήθως, ισχυριζόμενοι πως η απόδειξη κάπου θα παρέπεσε. Η παρανομία είναι διπλή, εις βάρος του κράτους αλλά και του πελάτη, αφού στην τελική αξία, την οποία καλείται να πληρώσει, συμπεριλαμβάνεται και ο ΦΠΑ, ο οποίος αντί να μπαίνει στα ταμεία του κράτους, καταλήγει τελικά στην τσέπη του εκάστοτε επιχειρηματία.

Α.Ω.

 

Για δυνατούς λύτες!

Αν ένας διευθυντής σχολείου φέρεται να υποστηρίζει ότι:

- έχει ενημερώσει τον προϊστάμενό του για καταγγελίες γονέων περί σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων ή ότι

- δεν είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την τοποθέτηση -ας πούμε- καφετζή σε ένα σχολείο, αφού είναι η σχολική επιτροπή, αλλά ο καφετζής κηρύσσεται ένοχος πρωτόδικα για προσβολή σεξουαλικής απρέπειας ανηλίκου.

Το ότι ο εν λόγω διευθυντής ήταν ο μόνος μάρτυρας υπεράσπισης του καφετζή που λέγαμε αλλά και ότι φέρεται να έχει καταθέσει ενώπιον της Δικαιοσύνης ότι δεν ήθελε να διαβάσει τα μηνύματα που είχε στείλει ο καφετζής σε ανήλικα παιδιά, παρά την παρότρυνση των γονιών τους, άραγε τον καθιστά κατάλληλο για τη θέση του ή είναι θέμα που χρήζει σε βάθος εξέτασης;

Αν.Παζ.

 

Και οι «Οικολόγοι» συμπαραστέκονται

Μετά την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), «αδιανόητη» χαρακτηρίζει η Περιφερειακή Οργάνωση Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων την εξέλιξη της δικαστικής περιπέτειας του συναδέλφου του ΑΠΕ/ΜΠΕ Στρατή Μπαλάσκα με την επικύρωση από τον Άρειο Πάγο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας καταδικαστικής απόφασης με την κατηγορία της εξύβρισης.

«Ο δημοσιογράφος βρέθηκε ένοχος από τα δικαστήρια και των τριών βαθμών γιατί αποκάλεσε νεοναζί έναν άνθρωπο που αυτοπροσδιορίζεται ως εθνικοσοσιαλιστής, αρθρογραφεί σύμφωνα με αυτήν την ιδεολογία και ανοιχτά προωθεί τις ιδέες του. Φαίνεται πως για τους δικαστές και των τριών βαθμών ο ναζισμός μεταφραζόμενος στα ελληνικά αυτόματα σημαίνεται θετικά. Θυμίζουμε ότι ο εθνικοσοσιαλισμός στα γερμανικά μεταφράζεται Nationalsozialismus απ’ όπου προέρχεται ο όρος “Ναζί”», τονίζει.

Και προσθέτει: «Πέρα από την προφανή παραβίαση του δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση και στην ελευθεροτυπία, η συγκεκριμένη υπόθεση έχει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα καθώς ο -δικαιωμένος από την ελληνική δικαιοσύνη- ενάγων είναι εν ενεργεία εκπαιδευτικός και με την απόφασή του αυτήν ο Άρειος Πάγος ουσιαστικά νομιμοποιεί και καθαίρει μια ιδεολογία άκρως επικίνδυνη, ο φορέας της οποίας είναι σε καθημερινή επαφή με παιδιά και εφήβους».

Σημειώνεται, ακόμη, στην ανακοίνωση: «Ως Περιφερειακή Οργάνωση Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων συμπαραστεκόμαστε στον Στρατή Μπαλάσκα, εκφράζουμε την έντονη δυσφορία μας αλλά και τον προβληματισμό μας για τη συγκεκριμένη δικαστική -αλλά ταυτόχρονα βαθιά πολιτική- απόφαση και στεκόμαστε απέναντι σε κάθε κίνηση που επιχειρεί να νομιμοποιήσει ηθικά τη νεοναζιστική ιδεολογία».

Αν.Παζ.

 

Ο Χαρίτσης έδωσε λίγο από το κλίμα της κυβέρνησης

Πραγματικά έχει μεγάλο ενδιαφέρον η απάντηση των υπουργών της κυβέρνησης στον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό στην ευθεία ερώτησή του για τους λόγους που δεν έχει χρηματοδοτηθεί στον βαθμό που απαιτούσαν οι έκτακτες καταστάσεις που διαχειρίστηκε. Και αυτό γιατί οποιαδήποτε απάντηση κι αν δοθεί αναπόφευκτα θα μπαίνει στη διαδικασία να πάρει (όχι ηθελημένα)… θέση στη γνωστή «διένεξη» του δημάρχου Σπ. Γαληνού με την περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου

Ωστόσο, η προχθεσινή συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση με την περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου μάς έδωσε τη δυνατότητα να πάρουμε λίγο… κλίμα για το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση αυτήν την αναστάτωση στη Λέσβο σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις. Το δελτίο Τύπου της Περιφέρειας εξάλλου που ακολούθησε τη συνάντηση έγραφε σαφώς για την αναγκαιότητα -ενόψει της κινητοποίησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού- ενεργοποίησης μιας ουσιαστικής συνεργασίας ανάμεσα σε Δήμο και Περιφέρεια, που σημαίνει πως ούτε λίγο ούτε πολύ η πλευρά Χαρίτση εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός πως το θέμα της χρηματοδότησης της Λέσβου έχει πάρει τελευταία πολύ μεγάλη διάσταση, σε σημείο που να αμφισβητείται σοβαρά και για το αν ήταν επαρκής ή όχι…

Μ.ΟΡΦ

 

Επιβράβευση φοιτητών με γευστικές «αναζητήσεις»

Στον 7ο Εθνικό Διαγωνισμό Οικολογικών-Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής «Ecotrophelia 2017», ομάδα φοιτητών του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που λειτουργεί στη Λήμνο, βραβεύτηκε για το προϊόν «Honey Bee Good». Πρόκειται για τρόφιμο με βάση το ελληνικό μέλι και βότανα. Συγκεκριμένα, απέσπασε το βραβείο Καλύτερου Πλάνου Μάρκετινγκ και Εμπορίας. Σκοπός του διαγωνισμού «Ecotrophelia» είναι αφενός να υποστηρίξει νέους Έλληνες φοιτητές, που ασχολούνται με την επιστήμη των τροφίμων και αφετέρου να αποτελέσει ένα φυτώριο καινοτόμων ιδεών για τη Βιομηχανία Τροφίμων.

Φοιτητές του συγκεκριμένου Τμήματος έχουν αποσπάσει κατ’ επανάληψη βραβεία σε ανάλογους διαγωνισμούς.

Ν.Μ.

 

Πολύτιμη εμπειρία για πολλούς λόγους

Η μετά σεισμόν εποχή της Κεφαλονιάς και η εμπειρία των τοπικών αρχών εκεί αλλά και του ιδίου του κράτους για την αντιμετώπιση των συνεπειών του εγκέλαδου είναι πολύτιμη από κάθε άποψη για την περίπτωση της Λέσβου. Πολύτιμη για τη δημοτική και την περιφερειακή αρχή, που έχουν μια εικόνα των ενεργειών που έγιναν από τους συναδέλφους τους στην Κεφαλονιά, πολύτιμη για τους πολίτες, πολύτιμη και για την κυβέρνηση που γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους μας τι έκανε σωστά και κυρίως τι έκανε λάθος.

Είναι γεγονός πως καταγράφτηκαν καθυστερήσεις στην κάλυψη των αναγκών των σεισμόπληκτων της Κεφαλονιάς, όπως είναι γεγονός πως αρκετές υποθέσεις (όπως οι κατεδαφίσεις που απασχολούν σοβαρά και τη Λέσβο) καθυστέρησαν σημαντικά. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως… κινδυνολογία στη Λέσβο, αλλά ως παράδειγμα προς αποφυγή. Και για να αποφευχθούν τα «λάθη» της περίπτωσης της Κεφαλονιάς απαιτείται πια σοβαρή συνεργασία των τοπικών αρχών με την κυβέρνηση.

Μ.ΟΡΦ

 

Με εισόδημα Σλοβακίας και τιμές Γερμανίας

Οι τιμές καταναλωτή στα τρόφιμα στην Ελλάδα βρίσκονται στα επίπεδα της Γερμανίας, δηλαδή στο 105% του κοινοτικού μέσου όρου. Το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων είναι στο 77% του κοινοτικού μέσου όρου, δηλαδή στα επίπεδα της Σλοβακίας. Είναι ο συνδυασμός που οδηγεί στην οικονομική ανέχεια κι αποδεικνύει ότι οι οικονομολόγοι που διατύπωσαν τη θεωρία της εσωτερικής υποτίμησης ως διαδικασία που θα κάνει την οικονομία της Ελλάδας ανταγωνιστική δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μαθητευόμενοι μάγοι.

Ν.Μ.

 

Περί δακοκτονίας

Κάποιοι, προφανώς αδαείς, ζητάνε να ξεκινήσει άμεσα η δακοκτονία στη Λέσβο. Υποθέτουμε ότι δεν γνωρίζουν πως στους 35 βαθμούς κελσίου αδρανοποιείται ο δάκος και κατά συνέπεια δεν υπάρχει άμεση ανάγκη έναρξης της δακοκτονίας. Αν μάλιστα ισχύουν οι εκτιμήσεις των γεωπόνων που ακούμε, ο παρατεταμένος καύσωνας θα κάνει πολύ μεγάλη ζημιά στον πληθυσμό του δάκου. Συνεπώς, η δακοκτονία μπορεί να ξεκινήσει έτσι όπως είχε σχεδιαστεί, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, εφόσον δεν μας προκύψει νέος καύσωνας.

Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey