FOLLOW US

Τα Δηκτικά

Δηκτικά 28-2-18

Ζητούν προσλήψεις στην Περιφέρεια

Την απογοήτευση του εξέφραζε ο αντιπεριφερειάρχης Β. Αιγαίου, Θοδωρής Βαλσαμίδης για το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση δίνει την δυνατότητα προσλήψεων μονίμων και εκτάκτων στους Δήμους, στις Περιφέρειες δεν δίνει την ανάλογη δυνατότητα. Προσλήψεις οι οποίες ούτως ή άλλως είναι αναγκαίες όταν εκτελούνται μια σειρά από μεγάλα έργα σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας. «Να φανταστείς ότι για ολόκληρη την Περιφέρεια Β. Αιγαίου μόνο μια οκτάμηνη σύμβαση μάς δόθηκε η δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε. Τι να πρωτοκάνουμε με ένα άτομο;», τόνιζε χαρακτηριστικά. «Ζητούμε προσλήψεις για άτομα που έχουμε απόλυτη ανάγκη, όπως π.χ. μηχανικούς προκειμένου να συμβάλλουν στην υλοποίηση των έργων που ήδη εκτελούνται, αλλά και αυτών που θα ξεκινήσουν. Κι όμως μας αρνούνται. Αρνούνται ακόμα και την πρόσληψη σε βάρος του δικού μας προϋπολογισμού. Έτσι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε». Πάντως παρόλα αυτά είναι αισιόδοξος ότι τα έργα θα προχωρήσουν. Κι όσον αφορά τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ήδη έχει «καβατζάρει» τη στήριξη της ΝΔ η Χριστιάνα Καλογήρου! Οψόμεθα…

Σ.Σ.

 

Τι λέει ο Σύλλογος (1)

Μετά το ζήτημα που προέκυψε τις τελευταίες μέρες σχετικά με τους παιδικούς σταθμούς, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου εξηγεί ότι η υποχρεωτική ένταξη των 4χρονων στο νηπιαγωγείο:

Θίγει τα επαγγελματικά δικαιώματα των παιδαγωγών προσχολικής ηλικίας, η εκπαίδευση των οποίων είναι τετραετής και άρτιας επιστημονικής κατάρτισης και εξειδίκευσης, υποβαθμίζοντας τον παιδαγωγικό τους ρόλο. Το κοινωνικό και παιδαγωγικό έργο των παιδικών σταθμών είναι αναγνωρισμένο από το σύνολο της κοινωνίας.

Στερεί από τους γονείς το δικαίωμα της επιλογής ως προς τη δομή που θα επιλέξουν για τα παιδιά που βρίσκονται στην προνηπιακή ηλικία, δηλαδή παιδιά που κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν έχουν συμπληρώσει τα 4 έτη. Αυτό θα οδηγήσει σε αδιέξοδο τους εργαζόμενους γονείς, αφού δεν λειτουργούν όλα τα νηπιαγωγεία ως ολοήμερα, αλλά και καθώς τα νηπιαγωγεία λειτουργούν κατά δύο μήνες λιγότερο από τους παιδικούς σταθμούς οι οποίοι κλείνουν μόνο τον Αύγουστο.

Δημιουργεί κοινωνικά προβλήματα καθώς οι παιδικοί σταθμοί προσφέρουν εκτός των άλλων, σίτιση βασισμένη σε κανόνες ασφάλειας και υγιεινής, στα παιδιά των αδύναμων οικονομικά οικογενειών, χωρίς να τους επιβαρύνει με τροφεία. Με δεδομένο τις οικονομικές και κοινωνικές δυσχέρειες που βιώνει η ελληνική οικογένεια, είναι αναγκαία και επιβεβλημένη η διασφάλιση της ποιότητας παροχών προς το παιδί και την οικογένεια συνολικά σε όλες τις δομές.

Με εξαίρεση το Λουξεμβούργο, σε καμία άλλη από τις ανεπτυγμένες χώρες δεν υφίσταται υποχρεωτική φοίτηση για τετράχρονα, ενώ μόνο σε πέντε χώρες ισχύει υποχρεωτικότητα στην εκπαίδευση για τα παιδιά των 5 ετών, γεγονός που υποδεικνύει τον παραλογισμό που φέρει η υποχρεωτικότητα στην τρυφερή αυτή η ηλικία.

 

Μόνο δύο τμήματα (2)

Μόνο δύο τμήματα δημοτικών παιδικών σταθμών σε σύνολο 17 σταθμών της Λέσβου, δεν λειτούργησαν προχτές λόγω της 24ωρης απεργίας ενάντια στην υποχρεωτική ένταξη των 4χρονων στα νηπιαγωγεία. Συγκεκριμένα το πρώτο τμήμα του 1ου Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Μυτιλήνης και το πρώτο τμήμα του 2ου Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Μυτιλήνης.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Λέσβου εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με τους λόγους για τους οποίους διαφωνεί στο προωθούμενο κυβερνητικό μέτρο και τάσσεται στο πλευρό της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ενώ επισημαίνει ότι η δημοτική αρχή Λέσβου δεν εφάρμοσε την απόφαση της ΚΕΔΕ για το κλείσιμο των παιδικών σταθμών της χώρας. Το θέμα είναι ότι δεν έκλεισε η δημοτική αρχή τους παιδικούς, και τέθηκε ξεκάθαρα θέμα από πλευράς αντιδημάρχου, Αναστασίας Αντωνέλλη, ότι όσοι επιθυμούσαν να απεργήσουν θα το έκαναν με απόφαση Συλλόγου και όχι με απόφαση Δήμου. Όπερ μεθερμηνευόμενον εστί, ότι απόφαση Συλλόγου για απεργία χωρίς το «καπέλο» του Δήμου σημαίνει απεργία με κόστος το μεροκάματο. Και μάλλον γι’ αυτό τόσο χτες, όσο και στην προηγούμενη 24ωρη απεργία της περασμένης εβδομάδας, η πλειοψηφία των εργαζομένων δεν τάχθηκε με την απόφαση του Συλλόγου.

Αν.Παζ.

 

Έπιασε τόπο ο σχολιασμός Βογιατζή(;)

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το πόσο και αν πράγματι ενόχλησε τόσο πολύ τα μέλη της ο σαφέστατος ισχυρισμός του Παύλου Βογιατζή στη συνέντευξή του στο «Ε», ότι η ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ, κινείται, αν δεν φλερτάρει ειδικά στο μεταναστευτικό ανοιχτά με ακροδεξιά ρητορική. Πάντως η ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ, το ατυχές περιστατικό (το πιο σοβαρό της νέας φάσης του προσφυγικού) δεν μπήκε στη διαδικασία να το σχολιάσει και πολύ περισσότερο να το αξιοποιήσει πολιτικά. Με δεδομένο λοιπόν πως η ΝΟΔΕ Λέσβου στο παρελθόν είχε φτάσει στο παρελθόν ως το σημείο να ακολουθεί (και να υιοθετεί άκριτα) μέχρι και χαρακτηριστικές ιστοσελίδες για την αξιοπιστία τους που έβλεπαν… κατεβάσματα σημαιών από μετανάστες, το ότι δεν έγραψε ή είπε τίποτα «για την καραμπίνα», δείχνει κάτι. Κατά τον υπογράφοντα τουλάχιστον, δείχνει πως ο σχολιασμός  Βογιατζή… έπιασε τόπο και η ΝΟΔΕ συγκρατήθηκε, αν δεν συμμάζεψε τις ακραίες φωνές της.

Μ.ΟΡΦ

 

Μία βόλτα κ. Αμπουλέ, στα πεζοδρόμια

Η αυτεπιστασία του δήμου, της οποίας την ευθύνη έχει μάλιστα ένας ορισμένος ακριβώς για αυτήν αντιδήμαρχος, ο συμπαθέστατος Γιάννης Αμπουλός, συχνά πυκνά ενημερώνει μέσω δελτίων Τύπου για τις κατά τόπους εργασίες της. Καταφέρνοντας πράγματι με μικρής κλίμακας, αλλά σημαντικές σίγουρα παρεμβάσεις να κάνει την διαφορά και να βελτιώσει, ειδικά σε συνοικίες ή σε χωριά γύρω από τη Μυτιλήνη, την καθημερινότητα των δημοτών. Όμως είναι κρίμα, ενώ η αυτεπιστασία του δήμου έχει τόσο μεγάλη δραστηριότητα, να μην έχει εντοπίσει εδώ και καιρό χαρακτηριστικές περιπτώσεις που χρήζουν άμεσης παρέμβασης, μέσα στο κέντρο της πόλης. Αξίζει λοιπόν τον κόπο ο κ. Αμπουλός να βγει να περπατήσει τα πεζοδρόμια της οδού Βουρνάζων και των παρακείμενων δρόμων της (επί παραδείγματι) και να δει πως σε κάποια σημεία, είναι έως και απροσπέλαστα. Και αξίζει να το κάνει ειδικά αυτές τις ημέρες, που η βροχή έχει αναδείξει όλες τις κακοτεχνίες στο κέντρο της πόλης, με λακκούβες γεμάτες νερό να αποτελούν παγίδες, κυρίως για τους ηλικιωμένους…

Μ.ΟΡΦ 

 

Απαραίτητη διευκρίνιση

Κύριε διευθυντά,

Επειδή το σχετικό ρεπορτάζ του «Ε», με εμφανίζει μεταξύ των συμμετεχόντων στην προσυνεδριακή συνάντηση του «Κινήματος Αλλαγής» που έγινε το περασμένο Σάββατο με την ιδιότητα του παλαιού στελέχους του χώρου, μια απαραίτητη διευκρίνιση: Η εν λόγω ιδιότητα έχει προφανώς ...παραγραφεί μετά από 35 ολόκληρα χρόνια που μεσολάβησαν από την αποχώρησή μου από το ΠΑΣΟΚ! Όντας άλλωστε κομματικά ανένταχτος εδώ και δέκα περίπου χρόνια, παρακολουθώ μεν ως ενεργός πολίτης τα δρώμενα, δεν θεωρώ όμως σωστό να συμμετέχω σε κομματικές διαδικασίες κατά περίπτωση. Ο μοναδικός λόγος που βρέθηκα στην εν λόγω συνάντηση ήταν για να δω και να ακούσω έναν παλιό γνώριμο που αγαπώ και εκτιμώ, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που τόσα χρόνια μετά την κομματική μας συνύπαρξη, εξακολουθεί να με τιμά με τη φιλία του.

Παν. Μυριτζής

 

Το νέο Δ.Σ. της «Συνύπαρξης»

Σε σώμα συγκροτήθηκε το νέο Δ.Σ. της «Συνύπαρξης» στο οποίο παραμένει πρόεδρος η Ήβα Βουγιούκα-Φράγκου. Τις υπόλοιπες θέσεις ανέλαβαν: Αντιπρόεδρος Ιωάννης Μαμάκος, γραμματέας Νέλλη Χατζηδάκη, ταμίας Γιάννης Παυλής και αναπληρωτής ταμίας Διονυσία Μακρή. Μέλη οι Φωτεινή Καλλοντζή, Βιργινία Ζούρου, Σοφία Κωφοπούλου και Στρατής Πόθας. Το νέο Δ.Σ. του οποίου η διάρκεια είναι μονοετής, σκοπεύει πέρα από τις γνωστές δράσεις του, να οργανώσει σειρά εκδηλώσεων προκειμένου να εορτάσει τα 20 χρόνια από την ίδρυση της «Συνύπαρξης».

Σ.Σ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δηκτικά 27-2-18 Δηκτικά 1-3-18 »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top