Δηκτικά 26-4-18

26/04/2018 - 13:34

'Η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται...

«Νιος ήμουν και γέρασα», κυριολεκτικά, όπως λέει και η λαϊκή σοφία, με το θέμα της αξιοποίησης του κόλπου Καλλονής, ως μιας μοναδικής πλουτοπαραγωγικής πηγής πλούτου από την οποία μπορεί να βγει συνολικά ωφελημένη η περιοχή και ολόκληρο το νησί. Ήταν το 1987, στα πρώτα βήματα της δημοσιογραφικής μου πορείας, όταν για ακόμη μια φορά ο κόλπος Καλλονής ήταν στο προσκήνιο της επικαιρότητας, με αφορμή τη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας της «Καλλονής Sea Farm», που είχε γίνει στα πλαίσια των αντισταθμιστικών για την αγορά των γαλλικών Μιράζ. Οι τοπικές κοινωνίες της περιοχής, πρωτοστατούντων των ψαράδων αντιδρούσαν στις ιχθυοκαλλιέργειες και οστρακοκαλλιέργειες εντός του κόλπου, θεωρώντας ότι είναι ένα μοναδικό οικοσύστημα που χρήζει διαχείρισης και προστασίας προκειμένου να εξακολουθεί να παράγει και να τρέφει γενιές και γενιές. Το αίτημα της διαχείρισης του κόλπου και τότε, πριν 30 χρόνια, ήταν αίτημα προτεραιότητας για το οποίο δόθηκαν υποσχέσεις από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, αλλά έμεινε στα λόγια και στις βουλές του κάθε επίδοξου «επενδυτή» να εκμεταλλευτεί τον πλούτο του κόλπου. Σήμερα μετά από 30 χρόνια για άλλη μια φορά οι ψαράδες φωνάζουν «να σώσουμε τον κόλπο Καλλονής», αλλά πολύ φοβόμαστε ότι η ιστορία για ακόμη μια φορά θα επαναληφθεί, χωρίς αποτέλεσμα. Όταν μάλιστα στη Μυτιλήνη λειτουργεί πανεπιστημιακό τμήμα, αυτό των Επιστημών της Θάλασσας, που μπορεί να στηρίξει επιστημονικά έναν φορέα διαχείρισης του κόλπου για το τι μέλλει γενέσθαι, για την αξιοποίηση αυτού του μοναδικού οικοσυστήματος, θα είναι τουλάχιστον «εγκληματικό» να διαιωνίζεται η ίδια ιστορία και να αφήνεται η εκμετάλλευση του κόλπου στον καθένα, χωρίς μέτρο και σχεδιασμό, με μοναδικό κριτήριο την ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση και μάλιστα με την... έγκριση της όποιας «νομιμότητας». Επειδή όμως η προστασία του πλούτου του κόλπου είναι υποχρέωση του κράτους, αλλά και των θεσμικών φορέων, όπως της αυτοδιοίκησης επιτέλους ας πάρουν την πρωτοβουλία ώστε αυτός ο φορέας διαχείρισης να συσταθεί και να αναλάβει ρόλο, πριν είναι αργά και για τον ίδιο τον κόλπο και για τους ανθρώπους, που ζουν από αυτόν. Νομίζουμε ότι άλλη καθυστέρηση θα είναι... εγκληματική και είναι κρίμα!

Μα.Μ.

 

Μόνο με παραγγελία

Σύμφωνα με καταγγελίες αναγνωστών το πρακτορείο διανομής εφημερίδων στην Μυτιλήνη έχει διακόψει ορισμένους προορισμούς, μεταξύ των όποιων, το Ίππειος και την Αγιάσο.

Το πρακτορείο, σύμφωνα με ενημέρωση, θα συνεχίσει να διανέμει την ημερήσιο τύπο μετά από παραγγελίες από τα σημεία διανομής.Σημεία των καιρών και αυτή η εξέλιξη με θύμα τον Τύπο που συνεχίζει να δέχεται τα ισχυρότερα πλήγματα λόγω της κρίσης.

Αν.Παζ.

 

Να απαντήσει η Αποκεντρωμένη

Δυστυχώς η απόρριψη του αιτήματος της αντιδημαρχίας Πολιτισμού από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση - για την έγκριση τριών δίμηνων συμβάσεων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ανάγκες φύλαξης και καθαριότητας στους χώρους πολιτισμού- δεν αποτελεί πράξη που στηρίζεται σε θεσμική λειτουργία εφαρμογής συγκεκριμένου νομικού πλαισίου, αλλά σε υποκειμενική κρίση. Θα περίμενε κανείς ότι μετά και από την τεκμηριωμένη πολυσέλιδη εισήγηση της υπηρεσίας, θα υπήρχε τουλάχιστον ένας στοιχειώδης έλεγχος για την πιστοποίηση των πραγματικών δεδομένων.

Οι χώροι πολιτισμού του Δήμου (Δημοτικό Θέατρο, πυρήνας αυτών) ανοίγουν καθημερινά την αγκαλιά τους και φιλοξενούν συλλόγους και εκατοντάδες συμπολίτες μας, ομορφαίνοντας την καθημερινότητά τους. Και είναι υποχρέωση του Δήμου να παρέχει στοιχειώδεις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, ασφάλειας και εξυπηρέτησής τους.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση οφείλει να εξηγήσει δημόσια, τον λόγο για τον οποίο απορρίπτει το αίτημα αυτό, ενώ εγκρίνει εύκολα συνεχώς δεκάδες άλλες συμβάσεις δίμηνης διάρκειας για άλλες υπηρεσίες!

Α.Ω.

 

Η φιέστα και η…. αντιφιέστα

Αν σχολιάζεται ευρέως πως το επερχόμενο 14ο Περιφερειακό Συνέδριο για το Βόρειο Αιγαίο, είναι μία ακόμη «κυβερνητική φιέστα», η έκτακτη επίσκεψη του κλιμακίου βουλευτών της ΝΔ χθες στο νησί, για να… υπενθυμίσει τις (πράγματι) μεγάλες ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης για την δύσκολη από όλες τις απόψεις κατάσταση στη Λέσβο, μπορεί να χαρακτηριστεί και αυτή μία στείρα αντι-φιέστα. Γιατί όπως εκτιμάται ότι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του θα έρθουν στη Μυτιλήνη την ερχόμενη εβδομάδα για να χαϊδέψουν τα αυτά των Λεσβίων και ενδεχομένως να τους χαρίσουν μία ακόμη λαμπερή εξαγγελία (όπως θεωρείται ότι είναι το Μεταφορικό Ισοδύναμο και ο υπερδιπλασιασμός του Ειδικού Αναπτυξιακού), έτσι και το κλιμάκιο της ΝΔ, ήρθε τελικά απλά να υπογραμμίσει τις χιλιοειπωμένες διαπιστώσεις του… κακού που μας τρέχει και να μας «κερδίσει». Αυτό που δεν έχουν καταλάβει όμως ούτε οι μεν, ούτε οι δε, είναι πως ο κόμπος έχει φτάσει πια στο χτένι. Και η χρονική συγκυρία για το νησί που πληγώθηκε και από τα της «Σαπφούς» (από κάθε άποψη), δεν επιτρέπει πια κανένα χάιδεμα αυτιών και πολύ περισσότερο καμία «δημιουργική ασάφεια». Η τοπική κοινωνία, περισσότερο από ποτέ, απαιτεί δεσμεύσεις και από τους δύο, προκειμένου να αλλάξουν τα δεδομένα. Και στο προσφυγικό και στο «αναπτυξιακό» μέτωπο. Οι άνθρωποι της ΝΔ, το κατάλαβαν πρώτοι, ειδικά στο θέμα του ΦΠΑ, πως δεν μπορούν να παίρνουν πόντους από το Βόρειο Αιγαίο, απλά διαπιστώνοντας τις κυβερνητικές αδυναμίες. Απαιτούνται δεσμεύσεις με περιεχόμενο. Οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ -αν δεν το έχουν καταλάβει ότι η κοινωνία βράζει ειδικά για το προσφυγικό- ερχόμενοι εδώ, έχουν πολύ πιο δύσκολο δρόμο να διανύσουν για να πείσουν ότι και θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν στα πραγματικά προβλήματα…

Μ.ΟΡΦ

 

Ανησυχία για τις ροές

Την ανησυχία του για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου εξέφρασε ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.

«Τα 200αρια των μεταναστών που φτάνουν κάθε ημέρα είναι κακά μηνύματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαληνός.

«Δεν δικαιολογείται να είμαστε απροετοίμαστοι σε περίπτωση που έρθουν μεγαλύτερες ροές και φτάσουμε στα επίπεδα του 2015», πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος απηύθυνε, τέλος, έκκληση «έστω και τώρα να ληφθούν μέτρα». «Τα τρία χρόνια υπάρχει μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση, όταν αντιμετωπίζεις μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης τότε δεν δικαιούσαι να λειτουργείς ως σαν να ήσουν σε συνθήκες κανονικότητας», σημείωσε κλείνοντας.

Αν.Παζ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey