FOLLOW US

Τα Δηκτικά

Δηκτικά 23-3-18

Διακριτικές αποστάσεις...

Διπλωματική η απάντηση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνας Καλογήρου σε σχέση με το αν συμφωνεί με τις κινήσεις της τοπικής ΝΟΔΕ Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας. Ουσιαστικά είπε ότι δεν μπορεί να συμφωνεί με όλα αποφεύγοντας διακριτικά να απαντήσει σε σχέση με τη διάσταση απόψεων ή και τάσεων που υπάρχουν τοπικά εσωκομματικά. Σημασία για κείνη όμως φαίνεται να έχει η στήριξη που απολαμβάνει κεντρικά από το κόμμα της, τόσο ως πολιτικό πρόσωπο, όσο και ως Περιφερειάρχης. Είναι πάντως η δεύτερη απόκλιση- αν και εμφανώς διακριτικότερη- που σημειώνεται ρητά σε σχέση με την τοπική ΝΟΔΕ, μετά την ξεκάθαρη αποστασιοποίηση του πρώην βουλευτή της ΝΔ, Παύλου Βογιατζή. Ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω δέχτηκε κριτική από τη ΝΟΔΕ στο ότι δεν έθεσε τα «παράπονά» του στα κομματικά όργανα, σε αντίθεση με την κ. Καλογήρου που προκρίνει τα όργανα για την όποια επίλυση των διαφωνιών. Η τελευταία, πάντως, καμία διάθεση δεν έχει να σηκώσει προς το παρόν σημαία αντιπαράθεσης, ακόμα και αν η πολιτική της γραμμή σε διάφορα ζητήματα φαίνεται διαφορετική από τις ανακοινώσεις της ΝΟΔΕ.Τουλάχιστον αυτήν την αίσθηση αποκομίζουμε από τα λεχθέντα της στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα μας.

Αν.Παζ.

 

Είναι… «ζγκόλ’μα»

Απίστευτη στιχομυθία πρέπει να είχε χτες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας με τους Μοριανούς. Όπως μας μετέφερε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μόριας, Νίκος Τρακέλλης, ο κ. Βίτσας προσφέρθηκε να του δώσει τον αριθμό του κινητού του για να επικοινωνούν και ο διάλογος έγινε κάπως έτσι: «Μου έδωσε το τηλέφωνό του, αλλά εγώ του είπα “δώσε μου το τηλέφωνό σου, αλλά εγώ είμαι ζγκόλλ’μα, θα σε παίρνω κάθε μέρα”. Και μου απάντησε “να με παίρνεις”». Γνώρισε λοιπόν κι από πρώτο χέρι την ντοπιολαλιά μας ο υπουργός, ο οποίος έχει επισκεφτεί στο παρελθόν τη Λέσβο και ως κομματικός καθοδηγητής πάμπολλες φορές ούτως ή άλλως και διατηρεί σχέσεις από παλιά με μέλη -και μη πλέον- του ΣΥΡΙΖΑ. Και το γεγονός αυτό από μόνο του διαφοροποιεί την κατάσταση σε σχέση με τον προκάτοχο του  Γ. Μουζάλα, που αν και ήταν Μυτιληνιός, δεν κατάφερε να αποκτήσει σχέσεις στο νησί ούτε και με τους συντρόφους του!

Αν.Παζ.

 

Αισιόδοξος και θετικός

Θετικός ο απολογισμός της επίσκεψης του νέου υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα στο νησί μας. Αφενός έσπευσε να επικοινωνήσει με τους τοπικούς άρχοντες, γεγονός που εκθείασε ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, αλλά και με τους κατοίκους της Μόριας, και μάλιστα από την πρώτη επίσκεψη. Από τα επίσης σημαντικά, είναι ότι κατά την επίσκεψή του δεν κράτησε σφραγισμένη την πόρτα του Κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης στα Μέσα Ενημέρωσης, κάνοντας μια άλλη αρχή με τα τοπικά ΜΜΕ, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του. Επίσης εκτός από το πνεύμα αισιοδοξίας που επικράτησε στη συζήτησή του με τους κατοίκους της Μόριας, στο ίδιο κλίμα μίλησε με τους εργαζόμενους του Κέντρου και εκείνους της υπηρεσίας ασύλου, οι οποίοι αναμένουν καλύτερους ρυθμούς στη διαδικασία αποπληρωμής τους.

Αν.Παζ.

 

Περί της ιθαγένειας Σαββίδη

«Στο με αριθμό 4983/15.03.2018 φύλλο της έγκριτης εφημερίδας σας, συντάκτης σας με στοιχεία Μ. ΟΡΦ αναφέρει σε ρεπορτάζ του με τον, προς εντυπωσιασμό, τίτλο «ΣΥΡΙΖΑ, ΣΑΒΒΙΔΗΣ αλλά και... Αθανασίου;», ότι εγώ, ως Υπουργός Δικαιοσύνης, «εξασφάλισα»!! την Ελληνική Ιθαγένεια στον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ- ΠΑΟΚ κ. Σαββίδη. Ο συντάκτης όχι μόνο δεν ερεύνησε το ιστορικό και τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες χορηγήθηκε στον κ. Σαββίδη η Ελληνική Ιθαγένεια, αλλά ούτε μπήκε στο κόπο να επικοινωνήσει μαζί μου, ως όφειλε, για να πληροφορηθεί ποια ήταν η δική μου συμμετοχή, τότε, ως Αν Υπουργός Εσωτερικών και όχι Δικαιοσύνης, στο εν λόγω θέμα», γράφει στην επιστολή του προς το «Ε» ο βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, διαμαρτυρόμενος για τον τρόπο που ενεπλάκη το όνομά του δίπλα σε εκείνο του Ιβάν Σαββίδη. Ωστόσο ο συντάκτης, δεν ανέφερε κάτι τέτοιο σε «ρεπορτάζ» του, αλλά σε ένα σχόλιο που αναπαρήγαγε αυτούσιο τον ισχυρισμό του υποψηφίου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χριστόπουλου σε προσωπική του ανάρτηση στο facebook ότι δηλαδή η απονομή της ελληνικής ιθαγένειας, έγινε από τον πρώην συντοπίτη μας Υπουργό. Με ειδικότερο σχολιασμό μάλιστα πως αυτή η ανάρτηση που προβλήθηκε πανελληνίως, δεν είχε τύχει κάποιας ενδεχόμενης διάψευσης εκ μέρους του κ. Αθανασίου ή της ΝΔ. Με δεδομένο λοιπόν πως ο κ. Αθανασίου έδωσε το ακριβές ιστορικό της απονομής της ελληνικής ιθαγένειας στον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, με αφορμή τελικά το δημοσίευμα του «Ε» και κατ΄ επέκταση δημοσιοποίησε τις προϋποθέσεις που έγινε κάτι τέτοιο, θεωρούμε ότι το σχόλιό μας συνέβαλε στην καλύτερη δυνατή πληροφόρηση του αναγνωστικού κοινού, για ένα θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας.

«Ε»

 

Πολιτικός πολιτισμός

Είναι δείγμα πολιτικού πολιτισμού και παράλληλα ευοίωνο μήνυμα ως προς την ελπίδα των περισσοτέρων μας (πιστεύουμε) να εξαλειφθεί η πόλωση στα πολιτικά πράγματα, οι δύο τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις με αφορμή το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της κυβέρνησης. Και έχουν ξεχωριστή σημασία, γιατί προέρχονται από δύο χαρακτηριστικούς παράγοντες σε τοπικό επίπεδο, της ΝΔ. Ο λόγος γίνεται αρχικά για τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλη Μυρσινιά και εν συνεχεία για το μέλος του Παρασκευά Φραντζέσκο, οι οποίοι αμφότεροι ευχαρίστησαν δημόσια τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Πάλλη και τη νομαρχιακή του κυβερνώντος κόμματος στη Λέσβο για την υποστήριξή τους στις προτάσεις (έργα) που υπεβλήθησαν εκ μέρους του Επιμελητηρίου για το Ειδικό Αναπτυξιακό. Σημειωτέον, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα όλες…

Μ.ΟΡΦ

 

Ο… «Φιντέλ» του συνδικαλισμού!

Για μια δεκαετία και βάλε συνεχίζει να εκλέγεται (σ.σ. εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα επανεκλεγεί και όταν το Δ.Σ. συγκροτηθεί σε σώμα) πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ του δήμου Λέσβου, ο Γιώργος Αλεξίου. Με την Ενωτική Κίνηση να κυριαρχεί -όπως αναμενόταν- στις εκλογές των εργαζομένων στο δήμο που διεξήχθησαν την περασμένη Τετάρτη. Όπως πάει λοιπόν ο Γιώργος Αλεξίου, εξελίσσεται σε… ισόβιο πρόεδρο του συλλόγου και δεν είναι λίγοι που μεταξύ σοβαρού κι αστείου τον αποκαλούν από χθες «Φιντέλ Κάστρο» του συνδικαλισμού.

Μ.ΟΡΦ

 

Ενώ η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί

Μπορεί ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής με την περιοδεία του να έφερε θετικές ειδήσεις, ο χρόνος όμως πιέζει ασφυκτικά την κατάσταση, ειδικά σε ό,τι αφορά την πολύμηνη καθυστέρηση και τον εγκλωβισμό των αιτούντων άσυλο. Μετά την επίσκεψή του στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, άλλο ένα επεισόδιο τάραξε προσωπικό και πρόσφυγες. Νεαρός Σύρος αποπειράθηκε να αυτοπυρποληθεί μπροστά από την υπηρεσία Ασύλου, σύμφωνα με την ΕΡΑ Αιγαίου, στην απόγνωσή του περιμένοντας απάντηση στο αίτημά του. Ο 25χρονος άνδρας έβαλε φωτιά στο μπουφάν του αλλά όταν αυτή επεκτάθηκε το πέταξε από πάνω του και υπέστη ελαφρά εγκαύματα στα χέρια και το λαιμό. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Αν.Παζ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δηκτικά 17-3-18 Δηκτικά 24-3-18 »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top