
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Δυνατότητα απόσπασης στις περιοχές που εργάζεται ο/η σύζυγος
Αναμένεται τροποποίηση των όρων του νομοθέτη σε ότι έχει να κάνει με την απόσπαση των τρίτεκνων ή πολύτεκνων δημοσίων υπαλλήλων στους οποίος δίνεται η δυνατότητα να μετακινηθούν στο τόπο εργασίας του/της συζύγου είτε εργάζεται στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα.
Η τροποποίηση
Την είδηση κάνει γνωστή ο βουλευτής Λέσβου του κυβερνώντος κόμματος Χαράλαμπος Αθανασίου που μαζί με άλλους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν τροποποίηση του άρθρου 11του Ν.4440/2016.
«Η τροπολογία αυτός, που πιστεύουμε ότι θα γίνει νόμος του Κράτους, έχει ως εξής: Ειδικά για αυτός τρίτεκνους ή πολύτεκνους δημόσιους υπαλλήλους, επιτρέπεται η απόσπαση στην περιοχή που εργάζεται ο/η σύζυγος ή ο/η συμβιών, είτε αυτός /αυτή απασχολείται στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα».
Στο εισαγωγικό σημείωμα ο κ. Αθανασίου αναφέρει πως είχε ανακύψει θέμα για την συνυπηρέτηση –επανένωση τριτέκνων και πολυτέκνων οικογενειών όταν ένας εκ των γονέων εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. «Έτσι με συνάδελφους της Νέας Δημοκρατίας, καταθέσαμε σχετική τροπολογία που αφορά την δυνατότητα επανένωσης των ανωτέρω οικογενειών» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Μέχρι σήμερα η ισχύουσα διάταξη (αρθρ.11 του Ν.4440/2016), όπως σημειώνεται, προβλέπει τη δυνατότητα απόσπασης για συνυπηρέτηση μόνο στην περίπτωση που ο/η σύζυγος ή ο/η συμβιών είναι δημόσιος υπάλληλος ή λειτουργός. Ωστόσο, η ρύθμιση αυτή δεν καλύπτει τις οικογένειες όπου ένας εκ των δύο εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, δημιουργώντας ανισότητες και πρακτικές δυσκολίες στη διατήρηση της οικογενειακής συνοχής .
«Για το λόγο αυτό, η προτεινόμενη τροπολογία εισάγει ξεχωριστή πρόβλεψη για τις οικογένειες με τρία (3) ή περισσότερα τέκνα, δίνοντάς τους το δικαίωμα απόσπασης για συνυπηρέτηση ανεξάρτητα από το εάν ο/η σύζυγος ή ο/η συμβιών εργάζεται στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Η απόσπαση αυτή κρίνεται αναγκαία λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις που συνεπάγεται η ανατροφή πολλών παιδιών» αναφέρει ο κ. Αθανασίου και προσθέτει ακολούθως: «Παράλληλα, ενισχύει τη δημογραφική πολιτική της Κυβέρνησης, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη συμβολή των τρίτεκνων –πολύτεκνων οικογενειών στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στη χώρα μας που έχει λάβει δραματικές διαστάσεις».