FOLLOW US

Τα Δηκτικά

Δηκτικά 14-3-18

Η ιστορική συγκυρία

Αναμφίβολα, η παρούσα συγκυρία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τον Αιολικό. Να διώξει από πάνω του μια «ρετσινιά» χρόνων, που (κακώς) του έχουν προσάψει εκείνοι που ισχυρίζονται ότι σκέφτεται πάντα τον… εαυτό του και πως δεν έχει βοηθήσει ποτέ κανέναν. Γιατί, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, ελάχιστες φορές βρέθηκε σε θέση να μπορεί και να μην το πράξει. Ναι, έκοψε βαθμούς στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα από την ΑΕΛΚ με εκείνο το 1-1 στον «Ταρλά» τη χρονιά που (εν τέλει) ανέβηκαν οι Καλλονιάτες στη Γ’ Εθνική. Ήταν άλλες όμως οι συνθήκες που διαμορφώνονταν τότε μεταξύ τους. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνούν, όσοι κατηγορούν τον Αιολικό, είναι πως όταν είχε εκείνος ανάγκη τους βαθμούς, επίσης δεν βοηθήθηκε από «συντοπίτες» του. Αυτή είναι η φύση εξάλλου των Λέσβιων, σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική άλλων περιοχών. Μέχρι και στο τοπικό τον έριξε το 2000 ο Αιγέας Πλωμαρίου με το 2-2 του Β’ Γύρου στη Δ’ Εθνική, ενώ και ο Ατρόμητος Αγ. Μαρίνας του στέρησε το 2004 τις όποιες πιθανότητες για μια άνοδο σε ένα μεταξύ τους 0-0 στο Περιφερειακό, τη χρονιά που ανέβηκαν ΑΟ Μάνης και Κερατσίνι. Σήμερα, ο Αιολικός καλείται να αποφασίσει αν του αρκούν οι 29 πόντοι για να παραμείνει στην κατηγορία. Έχουν βγει τα κομπιουτεράκια. Θα είναι άνετος ή στο τέλος θα πέσει (και) εκείνος, αν αρχίσουν τις… αλλαξομπαλιές οι υπόλοιποι; Την Κυριακή υποδέχεται τον Διαγόρα που καίγεται για βαθμούς. Φιλικό ή πόλεμος; Μια δίκαιη μοιρασιά ή να κερδίσει ο καλύτερος;

Β.Παπ.

 

Ενδιαφέρεται ο Στρατής Καραγεωργίου

Έσπευσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Νομαρχιακής της Νέας Δημοκρατίας, Στρατής Καραγεωργίου, μετά τη δημοσίευση σχολίου μας για τις εσωκομματικές εκλογές, να μας ενημερώσει ότι οι τροποποιήσεις στο καταστατικό του κόμματος τού δίνουν τη δυνατότητα να είναι και πάλι υποψήφιος. Κι όπως φάνηκε, το σκέφτεται κι ενδέχεται να είναι και πάλι υποψήφιος. Και γιατί όχι; Τόσα χρόνια στο κόμμα και στην προεδρία, σε δύσκολες μάλιστα εποχές για τη ΝΔ, μπορεί να συμβάλει προκειμένου η κομματική οργάνωση να αντεπεξέλθει στις εκλογικές απαιτήσεις. Απλώς κάποιοι ελπίζουν τούτη τη φορά να πραγματοποιηθούν οι εσωκομματικές εκλογές στη Νομαρχιακή Επιτροπή και να αντιπαλέψουν όλες οι τάσεις που υπάρχουν μέσα στο κόμμα, χωρίς αποκλεισμούς. Διότι στα μεγάλα πολυσυλλεκτικά κόμματα, η λογική της ομοφωνίας σε τέτοιες εκλογικές διαδικασίες, όπως επιχειρήθηκε σε προηγούμενες καταστάσεις, είναι αντίφαση στην ίδια την λειτουργία ενός τέτοιου κόμματος. Και όπως φαίνεται, στόχος της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι μόνο να κερδίσει τις εκλογές. Είναι να φέρει ένα νέο αέρα και πνεύμα στο κόμμα, συμβατά με τα υπόλοιπα σύγχρονα ευρωπαϊκά κοινοβουλευτικά κόμματα. Αν αυτό θα συμβεί και θα αποτυπωθεί και στις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, θα φανεί εκ του αποτελέσματος!

Σ.Σ.

 

Συνεχής η προβολή της Λέσβου

Τα αποτελέσματα από τη συμμετοχή στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση ITB στη Γερμανία ήταν εξαιρετικά θετικά καθώς το Απολιθωμένο Δάσος και η Λέσβος προκάλεσαν το ενδιαφέρον τόσο στους εμπορικούς επισκέπτες, και ειδικούς που ασχολούνται με τον τουρισμό όσο και στους απλούς επισκέπτες.  Παράλληλα, μέσα από τη συμμετοχή τους στη συνέντευξη Τύπου και τις παρουσιάσεις που υλοποιήθηκαν αύξησαν το ενδιαφέρον των επαγγελματιών του τουρισμού και τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO κατάφεραν στο μέγιστο να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία της παρουσίας τους στην ITB για να προβάλουν το προφίλ και την προβολή τους, να συζητήσουν με κορυφαίους ευρωπαίους πολιτικούς, να παρουσιαστούν στην τουριστική αγορά και να δημιουργήσουν νέες συνεργασίες. Πηγή όλων αυτών το Μουσείο Απολιθωμένο Δάσους Σιγρίου και κυριότερα η διεύθυνση του καθηγητή Νίκου Ζούρου. Μακάρι και τα υπόλοιπα μουσεία της Λέσβου, αν όχι και οι τοπικοί μας άρχοντες να δουλέψουν στην ίδια κατεύθυνση.

Αν.Παζ.

 

Μνηστήρες για την Περιφέρεια...

Σε λίγες εβδομάδες, όταν θα έχει δοθεί σε διαβούλευση και η πρόταση της κυβέρνησης για το νέο «Καλλικράτη», θα βρισκόμαστε στον τελευταίο γύρο πριν τον τερματισμό των σημερινών αυτοδιοικητικών αρχών και την εκλογή των νέων με το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα προκύψει μετά τη ψήφιση του προωθούμενου νομοσχεδίου. Με αυτά τα δεδομένα όλοι που επιθυμούν να πάρουν μέρος στις επικείμενες αυτοδιοικητικές αρχές, προετοιμάζονται από τώρα με επαφές και συναντήσεις με πρόσωπα και πολιτικούς χώρους που θα μπορούσαν να στηρίξουν την υποψηφιότητα τους, προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη τύχη όταν έρθει η ώρα της κάλπης. Βέβαια πολλά γίνονται στο παρασκήνιο και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά όσο περνά ο χρόνος και πλησιάζουμε προς τις εκλογές, θα αρχίζουν να εμφανίζονται και κάποιες εξελίξεις στο προσκήνιο. Προς το παρόν πάντως αυτά που έχουν γίνει γνωστά είναι ότι τουλάχιστον στην Περιφέρεια έχουμε δυο σίγουρες υποψηφιότητες, αυτή της νυν περιφερειάρχη Χρ. Καλογήρου και του γνωστού δημοσιογράφου Στ. Μαλέλλη, ενώ έχει διαρρεύσει και η επιθυμία του πρώην πρύτανη του Μετσόβιου, Κ. Μουτζούρη να είναι υποψήφιος, χωρίς να έχει ανακοινωθεί επισήμως από τον ίδιο -πέρα από τις διάφορες διαρροές- η ειλημμένη απόφαση του. Κάτι που θολώνει και η πρόσφατη τοποθέτηση του στην προεδρία της Διοικούσας Επιτροπής του νεοϊδρυθέντος Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που προχθές εγκαινιάστηκε. Πέραν των παραπάνω δεν υπάρχει καμιά άλλη κινητικότητα για άλλα πρόσωπα και πολιτικούς χώρους που παραδοσιακά στις τελευταίες αναμετρήσεις κατεβάζουν συνδυασμούς και επιδιώκουν την εκπροσώπησή τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Κάτι που προφανώς αναμένεται να επαναληφθεί δεδομένου και του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής που βοηθά μια τέτοια εκπροσώπηση. Ο μεγάλος άγνωστος εν προκειμένου είναι αν θα υπάρχει ξεχωριστή υποψηφιότητα από το κυβερνών κόμμα, ή αν θα αναζητηθούν άλλες συνεργασίες.

 

Εξοικονομώ ή ...αγκομαχώ;

Μετά από είκοσι περίπου εξαγγελίες τα τελευταία δύο χρόνια περί «άμεσης» προκήρυξης του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Μετά από την οριστική -υποτίθεται- προκήρυξη του προγράμματος στις αρχές Φεβρουαρίου. Μετά την εξαγγελία ότι ναι μεν το πρόγραμμα «άνοιξε» αλλά η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει τέλος Φεβρουαρίου. Μετά την αναβολή του ανοίγματος της πλατφόρμας για τις 8 Μαρτίου. Μετά την νέα αναβολή για άνοιγμα της πλατφόρμας στις 12 η ώρα (εδώ βέβαια γελάμε, η ώρα τους μάρανε) στις 12 Μαρτίου. Η πλατφόρμα τελικά άνοιξε αλλά όσοι δυστυχείς μηχανικοί, σύμβουλοι ιδιώτες επιχείρησαν να μπουν, απλά έσπασαν τα νεύρα τους αφού το σύστημα συνεχώς έπεφτε. Την ίδια στιγμή τα τηλέφωνα του Υπουργείου δεν απαντούσαν, η δε εταιρία που έφτιαξε το σύστημα παρέπεμπε στο ...Υπουργείο!

 

Επιτέλους επικοινωνία

Καλός φίλος της εφημερίδας και γνώστης του αντικειμένου, ανέλαβε να επιμείνει με ένα τηλέφωνο στο χέρι, μέχρι να πάρει απαντήσεις. Όταν κατάφερε να επικοινωνήσει ξανά με την εταιρία -γιατί προφανώς και αυτής τα τηλέφωνα ήταν φορτωμένα- τον παρέπεμψαν πάλι στο Υπουργείο, όπου βέβαια εξακολουθούσαν να μην σηκώνουν τηλέφωνα. Στην εύλογη παρατήρησή του: «Ναι, αλλά η πλατφόρμα γράφει το όνομα της εταιρίας σας, δεν καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι δυσφήμιση για εσάς;», δεν φάνηκε να ...ανατριχιάζουν. Θυμίζοντάς μας με την συμπεριφορά τους, έναν κρατικοδίαιτο γραφικό τύπο που πριν από πολλά χρόνια έλεγε χαριτολογώντας κυνικά σε συνεργάτες του: «Ρε σεις, αυτοί νομίζουν πως θέλουμε να κάνουμε τη δουλειά, εμείς τα φράγκα ήρθαμε να πάρουμε»!

 

Αδιαφόρετοι

Και με τα πολλά είχε τη φαεινή ιδέα ο φίλος, αντί να επικοινωνεί με τα υπηρεσιακά τηλέφωνα του Υπουργείου, να τηλεφωνήσει απευθείας στο ιδιαίτερο γραφείο του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού κ. Σταθάκη (ξέρετε, εκείνου που διαρκώς χαμογελά, χωρίς να καταλαβαίνει κανείς το γιατί)! Και ώ του θαύματος εκεί σήκωσαν το τηλέφωνο. Και του απάντησαν το αμίμητο: «Ναι και εμείς διαπιστώνουμε ότι υπάρχει πρόβλημα και σκεφτόμαστε από …βδομάδα να εγκαταστήσουμε και δεύτερο server»! Τι να πει κανείς; Προφανώς μετά από τόση προετοιμασία και αναβολές, οι άνθρωποι αιφνιδιάστηκαν για άλλη μια φορά από το ...αυτονόητο! Όχι τίποτα, αλλά για να μην θεωρήσετε υπερβολικό τον τίτλο του σχολίου, φίλοι αναγνώστες.

Π.Μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δηκτικά 10-3-18 Δηκτικά 15-3-18 »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top