Δηκτικά 10-5-18

10/05/2018 - 15:17

 

«Εκτός νηπιαγωγείων της Μυτιλήνης»!

Να μην ισχύσει για τα νηπιαγωγεία της πόλης της Μυτιλήνης το μέτρο της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, ζητά με επιστολή του στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη και τη διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Καίτη Στρατάκη ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός με επιστολή του.

Σχετικά με τις κτιριακές υποδομές αρμοδιότητας του δήμου, ο κ. Γαληνός επισημαίνει ότι  με την εφαρμογή της νομοθεσίας θα δημιουργηθούν επιπλέον ανάγκες στα νηπιαγωγεία και ιδιαίτερα στις κατά μεγάλο μέρος ακατάλληλες υποδομές της πόλης της Μυτιλήνης, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση πληθυσμού. Αντίστοιχη πρόβλεψη, τονίζει, από τα συναρμόδια Υπουργεία μέχρι σήμερα δεν υπάρχει για δημιουργία νέων σχολικών υποδομών, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμούς για τη σχολική περίοδο 2018-2019 σε συνδυασμό με την εφαρμογή του μέτρου της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Ως εκ τούτου θεωρεί πως το μέτρο δεν πρέπει να ισχύσει για τα νηπιαγωγεία της πόλης της Μυτιλήνης.

Και ίσως αυτό θα έπρεπε να εξετάσει και ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης, Αρ. Καλάργαλης ο οποίος είχε επισημάνει ότι είναι όλα τα νηπιαγωγεία του Βορείου Αιγαίου έτοιμα για το νέο μέτρο. Επειδή το θέμα αυτό φαίνεται ότι θα απασχολήσει και τους επόμενους μήνες τους άμεσα εμπλεκόμενους με το νέο μέτρο για τα νηπιαγωγεία φρόνιμο είναι μετά την ανταλλαγή των επιστολών να ξεκαθαριστεί τι θα ισχύσει, γιατί η νέα σχολική χρονιά έρχεται τους επόμενους μήνες!

Αν.Παζ.

 

 

Ο Τσιρώνης συναντήθηκε με τη «Κιβωτό»

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Μυτιλήνη για το 14ο Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Περιφέρειας, ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, συναντήθηκε την περασμένη Παρασκευή  με τον Σύλλογο Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων, Κιβωτός Μυτιλήνης. Ο Αν. Υπουργός συνομίλησε με τον Ιωσήφ Μποτετζάγια, Πρόεδρο του Συλλόγου, όπου αναφέρθηκαν σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς και τις τεχνικές βελτιώσεις που πρέπει να ενσωματωθούν, ώστε να βγει σύντομα στη διαβούλευση, με βασικό στόχο τον έλεγχο των αδέσποτων ζώων. Και οι δύο συμφώνησαν ότι η σημερινή κατάσταση χρήζει άμεσων βελτιώσεων. Η συνάντηση αυτή και αντίστοιχες άλλες με φιλοζωικές οργανώσεις της χώρας που έχουν δώσει σαφή δείγματα γραφής στο αντικείμενο τους δεν πρέπει να πραγματοποιήθηκαν πριν την κατάθεση του πολυσυζητημένου νομοσχεδίου που απέσυρε η κυβέρνηση και λόγω της ...βοής που βρήκε από τις φιλοζωικές οργανώσεις.Να ελπίζουμε ότι αυτές οι επαφές να έκαναν σοφότερο τον υπουργό εν όψει της νέας διαβούλευσης του επίμαχου νομοσχεδίου.

Α.Ω.

 

Ως πότε;

Υπάρχουν λογής λογής προβλήματα και ίσως κάποιος να μας έλεγε με τι καθόμαστε κι ασχολούμαστε. Όμως για οποιον διασχίζει έστω και μία φορά την οδό Καβέτσου με αυτοκίνητο (μεγάλη πλειοψηφία των Μυτιληνιών οδηγών) σιχτιρίζουν κάθε μα κάθε φορά. Για τη μία λωρίδα, αν όχι μισή που απομένει να διασχίσουν με τ’ αυτοκίνητό τους από τις 8 παρά το πρωί έως το βράδυ. Οι δύο λωρίδες έχουν γίνει μία επειδή παρκάρουν μηχανάκια και αυτοκίνητα στη μία πλευρά και αυτό έχει γίνει δεδομένο. Όσο μάλιστα μεγαλώνει η μέρα, όλο και επιμηκύνεται το πάρκινγκ (!) σε έναν από τους πιο κεντρικούς και πολυσύχναστους δρόμους της πρωτεύουσας! Δεν το βλέπει κανείς;

Αν.Παζ.

 

Όταν οι γονείς βοηθούν…

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου Επαγγελματικού Λυκείου Καλλονής, συνεχίζοντας την προσφορά του στους μαθητές, εμπλούτισε τον εξοπλισμό του σχολείου με ένα laptop τελευταίας τεχνολογίας. Έχει φροντίσει, επίσης, για την αγορά περσίδων για τα εργαστήρια πληροφορικής του Σχολείου.

Α.Ω.

Να επικρατήσουν «δεύτερες σκέψεις»...

Τώρα που πέρασαν κάποιες μέρες από το διήμερο περιφερειακό συνέδριο και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μυτιλήνη, έχει αξία να εκτιμήσουμε τι άφησε πίσω της αυτή η πολυμελής κυβερνητική σύναξη με τις εξαγγελίες και τις «δεσμεύσεις» της για το νησί μας. Και κυρίως για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν το νησί και την τοπική κοινωνία, που άλλωστε αποτέλεσαν και το πλαίσιο της μεγάλης κινητοποίησης που διοργάνωσε το Συντονιστικό των φορέων με αφορμή το συνέδριο και την πρωθυπουργική παρουσία. Μιλάμε για το θέμα του ΦΠΑ, την αποσυμφόρηση του νησιού από τον υπερπληθυσμό των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών και φυσικά για το παλλεσβιακό αίτημα της διάσπασης του δήμου εν όψει των αλλαγών στην αυτοδιοίκηση που προωθεί η κυβέρνηση. Για αυτά τα μείζονα ζητήματα από τα πρωθυπουργικά χείλη οι «δεσμεύσεις» ήταν από μηδενικές έως ανύπαρκτες. Δυστυχώς αυτή ήταν η διαβάθμιση, που εξέπληξε εκείνους που ενώ δεν περίμεναν πολλά, ήλπιζαν ότι κάτι θα... ψελλίσει ο κ. Τσίπρας για να δικαιολογήσει και την πρωτόγνωρη κυβερνητική σύναξη στο νησί. Για το ΦΠΑ ήταν σαν να μην άκουσε ότι αυτό το θέμα βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα για την τοπική κοινωνία και η σιωπή του πρωθυπουργού έδειχνε σαν να... θύμωσε από την αντίδραση των φορέων κατά την επίσκεψή του και δεν είπε τίποτα, ούτε για τις εντυπώσεις. Όσο για τα άλλα δυο θέματα, την αποσυμφόρηση και τη διάσπαση του δήμου, η παραπομπή στο Φθινόπωρο για «λύσεις» από τους καθ’ ύλην υπουργούς, κάθε άλλο παρά καθησυχάζει την τοπική κοινωνία που περίμενε πιο καθαρές δεσμεύσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

 

...Έστω και εκ των υστέρων!

Συνοψίζοντας, λοιπόν, κανείς τα λεγόμενα των υπουργών στο συνέδριο μπορεί να καταγράψει τα ήδη εδώ και καιρό δημοσιοποιημένα και κάποια αναμενόμενα, όπως το κολυμβητήριο, και πέραν τούτων ουδέν... Α! για να μην αδικούμε εντελώς τους κυβερνώντες. Υπήρξε και η δημόσια ανακοίνωση για πρώτη φορά της παραχώρησης του Μουσείου Βρανά στο Υπ. Πολιτισμού, που αναλαμβάνει πλέον τη λειτουργία του. Αλλά δικαιολογούν μόνο αυτά μια τέτοια κυβερνητική «φιέστα»; Γι’ αυτό θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν δεύτερες σκέψεις, πιο ώριμες και πιο ψύχραιμες από τους κυβερνώντες και συγκεκριμένες δεσμεύσεις που θα στοχεύουν να στηρίξουν το νησί που παλεύει τα τελευταία χρόνια να μπει επιτέλους σε μια κανονικότητα, που τόσο έχει ανάγκη. Αυτές περιμένει η τοπική κοινωνία, έστω και εκ των υστέρων!

Μα.Μ.

 

 Ούτε ένας δεν ενοχλήθηκε από τον Πατούλη;

Μετά το δημοτικό συμβούλιο και το περιφερειακό συμβούλιο (κατά πλειοψηφία) συντάχθηκε με το ψήφισμα των ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ για τον «Κλεισθένη», συντασσόμενο και αυτό στη γενική «γραμμή Πατούλη». Η οποία γραμμή, έχει λίγες σταθερές που να αφορούν στους νησιωτικούς δήμους και έχει εσχάτως και το «στίγμα» της αποδοκιμασίας της προοπτικής χωροταξικής αναδιάρθρωσης των δήμων. Επειδή βέβαια, τούτες τις ημέρες, γράφεται λίγο έως πολύ «ιστορία» για την αυτοδιοίκηση, η οποία θα ξαναδιαβαστεί για την χωροταξία μας στα επόμενα χρόνια (σ.σ. είναι πολύ πρόσφατη η αναμόχλευση της αντίστοιχης ιστορίας της προηγούμενης απόπειρας διάσπασης στην οποία μίλησαν μεταξύ άλλων οι Παύλος Βογιατζής, Νίκος Σηφουνάκης, Γιάννης Βατός, Χαρ. Αθανασίου και Δημήτρης Βουνάτσος  και ακόμα δεν… συμφωνούν για το τι πραγματικά έγινε), το ότι πλην της Μαρίας Νικολάρα, δεν έχει βγει κανείς άλλος αιρετός να αποδοκιμάσει τον Γιώργο Πατούλη, είναι άξιο σχολιασμού. Για να μην πούμε πως είναι απτή απόδειξη πως η οποιαδήποτε προσπάθεια μεταρρύθμισης της αυτοδιοίκησης, θα κοντράρει τελικά πάντα επάνω σε ανθρώπους που την βλέπουν μέσω από το πρίσμα του συμφέροντός τους και μόνο. Και όχι στις επί μέρους διατάξεις της…

Μ.ΟΡΦ

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey