Δηκτικά

05/08/2017 - 11:32

Δεν λέει να σταματήσει το... κακό!

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα που αντίκριζαν το πρωί της Παρασκευής όσοι βρέθηκαν στην περιοχή μεταξύ Γέρας - Πλωμαρίου, που επλήγη από τη μεγάλη φωτιά. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περισσότερα από 2.000 στρέμματα κάηκαν, όμως αναμφίβολα δίχως την άμεση αντίδραση, την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία των ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και όλων όσοι μετείχαν στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς, η ζημιά θα μπορούσε να ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Φαίνεται ότι το νησί βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» τα τελευταία χρόνια και βιώνει τη μια καταστροφή μετά την άλλη. Από τις πλημμύρες και τον χιονιά τον περασμένο χειμώνα ήρθε ο σεισμός στην αρχή του καλοκαιριού και τώρα η καταστροφική πυρκαγιά για να μας θυμίζει ότι το ένα κακό διαδέχεται το άλλο χωρίς έλεος παίζοντας με τις αντοχές της κοινωνίας και της Λέσβου συνολικά!

Β.Παπ.

 

Πάταξη φοροδιαφυγής της... κοπριάς! 

Στη γεμάτη δυσκολίες ζωή τους οι κτηνοτρόφοι μας για να τα φέρουν βόλτα θεωρούν εύλογα ότι καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή. Έτσι, κάποιοι προκομμένοι άνθρωποι, για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους και να συντηρήσουν τις οικογένειές τους, καταπιάνονται και με τη σκληρή δουλειά της συλλογής με φτυάρισμα, τσουβαλιάσματος σε πλαστικά τσουβάλια και μεταφοράς σε κήπους σπιτιών και μπαχτσέδες ζωικής κοπριάς, που ως γνωστόν είναι το καλύτερο φυσικό λίπασμα.

Τι κερδίζουν; Ελάχιστα, αν υπολογίσει κανείς ότι πουλάνε 1 ευρώ το τσουβάλι, στο φορτηγάκι χωράνε με το ζόρι 60-70 τσουβάλια κι αν βάλεις και τις βενζίνες σώθηκες! Έναν τέτοιο νοικοκύρη θεώρησε καλό να γράψει κάποιος προφανώς... ανοιχτόμυαλος εκπρόσωπος της τοπικής Εφορίας στην περιοχή Καλλονής, γιατί δεν συνόδευε το... πολύτιμο εμπόρευμα με δελτίο αποστολής! Και τώρα ο φουκαράς κινδυνεύει με πρόστιμο 250 έως 500 ευρώ και αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας για 15 μέρες.

Οπότε μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι και να ενημερώσουμε σχετικά και την τρόικα. Την πατάξαμε τη φοροδιαφυγή!

Π.Μ.

 

Χτύπησε ο «δαίμων», ή μήπως όχι;

Μπορεί να έλεγε πολλά, μπορεί όμως και… τίποτα το λάθος του γραφείου Τύπου του δημάρχου, που τον εξανάγκασε να αποστείλει δελτίο Τύπου με ορθή επανάληψη. Κι αυτό γιατί στο επανορθωτικό δελτίο Τύπου για τις ευχαριστίες του δημάρχου για την ηρωική (πραγματικά) προσπάθεια των πυροσβεστών και εθελοντών για την κατάσβεση της φωτιάς μεταξύ Γέρας και Πλωμαρίου προστέθηκε το όνομα του Γιώργου Κατζανού, μεταξύ άλλων αντιδημάρχων που συνέβαλαν τα μέγιστα στην όλη επιχείρηση κατά της πυρκαγιάς. Και μάλιστα με «ενεργή» την ιδιότητα τού (παραιτηθέντα υπενθυμίζουμε) αντιδημάρχου Καθαριότητας κ. Κατζανού.

Το αν βέβαια το επανορθωτικό δελτίο ήθελε να στείλει (εκ μέρους του δημάρχου) ένα έμμεσο μήνυμα προς τον Γιώργο Κατζανό να πάρει πίσω την απόφαση παραίτησής του ή αν ήθελε να αναδείξει την (πράγματι) δυναμική του συμπαράσταση στη νέα έκτακτη κατάσταση που βρήκε το νησί δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε. Αυτό πάντως που πρέπει να τονιστεί είναι πως το να εξελίσσεται σε «σίριαλ» η παραίτηση ενός πρωτοκλασάτου αντιδημάρχου της δημοτικής αρχής και η επικοινωνία των δύο πλευρών να εξακολουθεί (ακόμα και μετά τη μεταξύ τους κατ’ ιδίαν συνάντηση την περασμένη Κυριακή) να γίνεται μέσω «διαρροών» δεν είναι σίγουρα στάση που τιμά αμφότερες τις πλευρές. Και επειδή ο επικεφαλής είναι αυτός που κρίνεται πρώτιστα και οφείλει να βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά, θα πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία να διευθετήσει άμεσα το ζήτημα, που σέρνεται εδώ και δύο κοντά εβδομάδες και κάνει κακό συνολικά. Ή να κάνει αποδεκτή την παραίτηση ή να λύσει επί της ουσίας τους προβληματισμούς που του έθεσε με την παραίτησή του ο μέχρι πρότινος στενός του συνεργάτης.

Μ.ΟΡΦ

 

Να υπάρξει μέριμνα!

Ο Δήμος, όπως είχε προσδιοριστεί, είχε αναλάβει να μαζέψει τα μπάζα από τους δρόμους της ισοπεδωμένης Βρίσας, να ρίξει τα επικίνδυνα σημεία των κτηρίων του χωριού, προκειμένου η διέλευση μέσω αυτού για τους σεισμόπληκτους που θα ήθελαν να μαζέψουν ό,τι μπορούσαν από τις πεσμένες και βαριά τραυματισμένες κατοικίες τους να γίνεται με τον λιγότερο κίνδυνο. Οι εργολαβίες που ανέθεσε ο δήμος για τα μπάζα και τα επικίνδυνα ολοκληρώθηκαν μέχρι του σημείου που έφθασε η αρχική χρηματοδότηση. Είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί συμπληρωματική χρηματοδότηση για να ολοκληρωθεί η παρέμβαση αυτή στη Βρίσα, η οποία απέχει πολύ απ’ αυτήν που θεωρητικά σχεδιάστηκε με στόχο να περισυλλεγούν τα αξιόλογα δομικά υλικά των σπιτιών (σουβελίκια, πέτρες, κ.ά. υλικά) που θα χρησιμοποιηθούν στο έργο της ανοικοδόμησης του οικισμού.

Όλα αυτά, μπάζα, δομικά υλικά και ό,τι προέκυψε από τις κατεδαφίσεις, ρίχνονται σε μια παλιά χωματερή και υποτίθεται κάθε σωρός -που φέρει αριθμό- αντιπροσωπεύει συγκεκριμένη ιδιοκτησία, από τον οποίο σωρό θα πρέπει να αναζητηθούν τα αξιόλογα δομικά υλικά για να επαναχρησιμοποιηθούν. Αποδεικνύεται έτσι ότι η... θεωρία από την πράξη απέχει μίλια όταν επιχειρείται με τα «ψέματα», χωρίς την αναγκαία χρηματοδότηση και το εξειδικευμένο και αναγκαίο προσωπικό, να γίνουν εργασίες που απαιτούν μεθοδικότητα και όχι προχειρότητες.

Να υπάρξει μέριμνα!(2)

Έστω όμως και εκ των υστέρων και με δεδομένο το έργο της κατεδάφισης των κτηρίων που θα ακολουθήσει, θα πρέπει να υπάρξει η μέριμνα ώστε τα αξιόλογα υλικά να περισυλλεγούν στον χώρο που θα υποδείξει ο καθένας, μη αποκλείοντας και το ίδιο τον χώρο του κατεδαφισμένου σπιτιού, ώστε να μη χαθούν τα μοναδικά αυτά δομικά υλικά που κοσμούσαν τον παραδοσιακό οικισμό της Βρίσας, που όλοι οι αρμόδιοι έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να δεσμευτούν ότι θα ανοικοδομηθεί όπως ήταν με πιο ασφαλείς προδιαγραφές, που είναι και το ζητούμενο.

Τώρα λοιπόν που πέρασε η πρώτη... μπόρα, που είχε ως προτεραιότητα να καθαρίσουν οι δρόμοι και τα σοκάκια από τα μπάζα και να αποξηλωθούν τα επικίνδυνα, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα πώς θα διασωθούν τα υλικά των κατεδαφίσεων που θα ξαναχρησιμοποιηθούν και αυτό δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ελάχιστος σεβασμός στον παραδοσιακό οικισμό του γκρεμίστηκε, στους μαστόρους και στους ανθρώπους που τον έκτισαν.

Μα.Μ.

 

 

Θέλουμε και τουρισμό

Όταν οι επαγγελματίες αυτού του νησιού, του χτυπημένου από... Θεούς και Δαίμονες τα τελευταία χρόνια, προσπαθούν να πάρουν μια ανάσα στη φουλ σεζόν του καλοκαιριού, για να τα βγάλουν πέρα τον ούτως ή άλλως δύσκολο χειμώνα που έρχεται, έχουν να αντιμετωπίσουν και την αδιαφορία και τον παχυδερμισμό των αρμόδιων να εξασφαλίζουν στοιχειώδεις συνθήκες καθαριότητας και πολιτισμού.

Επαγγελματίας της περιοχής του αεροδρομίου μάς κατήγγειλε ότι χάνει καθημερινά πελάτες από την έντονη δυσοσμία των κάδων σκουπιδιών, που καθαρίζονται προφανώς στη χάση και στη φέξη. Όταν τηλεφώνησε στο Δήμο να διαμαρτυρηθεί, τονίζοντας μάλιστα ότι πέρα από το πρόβλημα της κακής εικόνας υπάρχει και θέμα υγείας σε συνθήκες καλοκαιρινού καύσωνα, η απάντηση που έλαβε από τους αρμόδιους υπαλλήλους ήταν ότι δεν υπάρχει... διαθέσιμο μηχάνημα και θα πρέπει να περιμένουν τη σειρά τους από βδομάδα!

Προφανώς κάποιοι αιφνιδιάστηκαν επειδή ήρθε... καλοκαίρι και υπάρχουν αυξημένες ανάγκες καθαριότητας! Προφανώς και υπάρχουν, αλλά γι’ αυτό χρειάζεται να μπαίνουν και προτεραιότητες, ώστε να αντιμετωπίζονται πιο γρήγορα προβλήματα που έχουν επιπτώσεις στη γενικότερη εικόνα του νησιού και μάλιστα στη βιτρίνα του!

Π.Μ.

 

Στα σκαλάκια της εφηβείας

Λοιπόν, έχουμε ένα ζευγαράκι έξω από το σπίτι μας. Κάθεται στα σκαλοπάτια κάθε βράδυ. Καμιά φορά, όταν φεύγουμε ή επιστρέφουμε, πετυχαίνουμε τα παιδιά και τα καλοβραδίζουμε. Εγώ αυθόρμητα ζητώ και συγγνώμη κι εκείνα ρωτούν αν ενοχλούν! Όχι, βρε σεις!

Σκέφτομαι μετά τους μεγάλους διανοούμενους που ομολογούν ότι βοήθησαν τους νεότερους να προχωρήσουν, ενώ οι ίδιοι βρήκαν πολλά εμπόδια στο δρόμο τους. Έτσι θα λέω κι εγώ: «Εγώ είμαι με τους νέους και ενθαρρύνω την εφηβική αγάπη. Όχι σαν τις μάνες μας που μπούκαραν στο δωμάτιο...

Αν.Παζ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey