FOLLOW US

Τα Δηκτικά

Το ΠΙΚΠΑ όμως τρέχει…

Φώναζαν και ξαναφώναζαν κάποιοι να κλείσει η δομή του ΠΙΚΠΑ, το ανακοίνωναν και το ξέχναγαν. Μάλλον θα αγνοούν ότι η εν λόγω δομή δεν είναι πλέον δημοτική, αλλά ανήκει στο Υπουργείο Υγείας, καθώς φιλοξενεί ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες προσφύγων.

Με αφορμή την έρευνα της «Καθημερινής» για τους τρεις θανάτους του περασμένου χειμώνα στη Μόρια, ξανασκεφτόμαστε το ΠΙΚΠΑ. Καθώς το δημοσίευμα ανέφερε ότι μόνο τα μέλη του «Solidarity Now» που δρα στο ΠΙΚΠΑ βοήθησε τις οικογένειες των θανόντων.

Όταν τα πράγματα έγιναν πολύ σκούρα (έως κατάμαυρα) την περασμένη Τετάρτη στην πλατεία Σαπφούς, το ΠΙΚΠΑ ήταν αυτό που ανακούφισε την κατάσταση, παίρνοντας στη δομή του τους πρόσφυγες που βρίσκονταν επί έναν μήνα στην πλατεία Σαπφούς. Επίσης, όταν έγινε το τραγικό συμβάν το περασμένο Σάββατο, όπου 10χρονο παιδί έχασε τη ζωή του, αφού ποδοπατήθηκε μέσα στη βάρκα, όπως δήλωσαν οι γονείς του, το ΠΙΚΠΑ και συγκεκριμένα η Έφη Λατσούδη ήταν εκείνη που έτρεχε να υποδεχτεί τους γονείς, που ήταν σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Και πήγε στο λιμεναρχείο και έτρεξε και, και, και…

Αντίστοιχα και η «Συνύπαρξη» είναι αυτή που όπως και με όποιο τρόπο μπορεί δίνει κάποιες ανάσες στους ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες, διοργανώνοντας εκδρομές. Μπορεί να μην έχει αποσυμφορήσει το κέντρο της Μόριας, και δεν είναι δουλειά της κάτι τέτοιο, αλλά ούτε οι εκδρομές είναι και φέρνουν έστω και ένα μικρό αποτέλεσμα.

Και επίσης αντίστοιχα και η «Αγκαλιά» με την επιτυχημένη Σχολή Γονέων και τις δράσεις της. Το επισημαίνουμε αυτό γιατί κάποιοι δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει να είσαι 24 ώρες το 24ωρο απίκο και μάλιστα για τόσο δύσκολες καταστάσεις. Και όχι μόνο δεν έχουν ιδέα, αλλά νομίζουν ότι και κάποιοι… πλουτίζουν! Μαύρα μεσάνυχτα δηλαδή.

Αν.Παζ.

 

Ακόμα να το ξεπεράσουν οι Χιώτες…

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν 11 γονείς από τη Χίο, τα παιδιά των οποίων συμμετείχαν στις τελευταίες εισαγωγικές πανελλαδικές εξετάσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, με... επίκεντρο τη μοριοδότηση εξαιτίας του σεισμού της 12ης Ιουνίου 2017 .

Θεωρούν οι γονείς που προσέφυγαν στο ΣτΕ ότι η μοριοδότηση ήταν προνομιακή και χαριστική για τους μαθητές της Λέσβου (εκτός αυτών από τη Βρίσα) έναντι των μαθητών της Χίου, κάτι που για κείνους «δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σε καμία περίπτωση από τις περιστάσεις, ούτε συνδέεται με αξιολογικά κριτήρια. Αυτή η διαφοροποίηση μεταξύ των μαθητών των δύο νησιών προσκρούει σε συνταγματικές αρχές».

Στο μεταξύ, οι πρωτοετείς της Λέσβου έχουν πάει να σπουδάσουν, έχουν ξεκινήσει μαθήματα, αλλά κι εκείνοι της Χίου δεν πήγαν πίσω, αρκετοί βοηθήθηκαν από τον αυξημένο συντελεστή -κι ας μην ήταν σαν της Λέσβου.

Αν.Παζ.

 

Κι άλλος με μαχαίρι

Συνελήφθη, στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Λέσβου, ένας 37χρονος σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και για τα αδικήματα της απειλής και της απείθειας. Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, ο 37χρονος βρισκόμενος σε χώρο φιλοξενίας μεταναστών, απείλησε με μαχαίρι έναν άλλον μετανάστη και στη συνέχεια σύμφωνα με την Αστυνομία, αρνήθηκε να συμμορφωθεί στις υποδείξεις των αστυνομικών που εκτελούσαν υπηρεσία στο χώρο. Το μαχαίρι κατασχέθηκε ενώ την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Μυτιλήνης.

Α.Ω.

 

Επίσκεψη Τόλιου από ΛΑΕ

Αύριο, Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου θα επισκεφτεί τη Μυτιλήνη το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Λαϊκής Ενότητας Γιάννης Τόλιος. Ο κ. Τόλιος το πρωί της Παρασκευής θα έχει συνάντηση με το Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό ενώ στη συνέχεια θα επισκεφτεί εργασιακούς χώρους της πόλης. Το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις 18:30 στο φουαγέ του Ξενοδοχείου Λέσβιον θα μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση- συζήτηση με θέμα «Μπορούμε χωρίς μνημόνια, λιτότητα, ευρώ».

Α.Ω 

 

Πρόγραμμα χρηματοδότησης της αυτοδιοίκησης (1)

Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις υποδομές των δήμων και τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσίασαν σε Κοινή Συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης. Με την παραδοχή ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια έχει αποστερηθεί ένα σημαντικό κομμάτι των πόρων της, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν είναι μόνο τα μεγάλα δημόσια έργα (οδικοί άξονες, μετρό Θεσσαλονίκης). «Υπάρχουν υποδομές οι οποίες εδώ και 30, 40 χρόνια είναι στην ίδια κατάσταση», είπε αναφερόμενος στο αγροτικό δίκτυο, το δημοτικό δίκτυο, την ύδρευση και την αποχέτευση.

 

Πρόγραμμα χρηματοδότησης της αυτοδιοίκησης (2)

Το νέο πρόγραμμα, που ανακοινώθηκε χθες και αναμένεται να ξεκινήσει το Φεβρουάριο του 2018, θα προσφέρει χρηματοδότηση για την υλοποίηση αυτών ακριβώς των έργων που πάσχουν. Δηλαδή έργα στον τομέα της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της αγροτικής οδοποιίας, της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ αλλά και σε αντιπλημμυρικά έργα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης δράσεις για την προμήθεια μηχανημάτων έργου, την πιστοποίηση των παιδικών χαρών και την ανέγερση δημοτικών κτηρίων. Η χρηματοδότηση του νέου προγράμματος θα είναι τριμερής, από το ενισχυμένο σε πόρους Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ο αρχικός προϋπολογισμός με τη συμμετοχή της ΕΤΕπ είναι 500 εκατ. ευρώ και σε βάθος πενταετίας θα ανέλθει σε 2 δισ. ευρώ. Το ζητούμενο είναι τι απ’ αυτά θα πάρει ο Δήμος Λέσβου που μέχρι τώρα έχει πάρει μόνο υποσχέσεις και πολλές προσδοκίες ότι θα χρηματοδοτηθεί για έργα του!

Α.Ω

 

Παίζει ραντεβού με Τσίπρα

Πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη θα συναντηθούν όλοι εκπρόσωποι των φορέων και της αυτοδιοίκησης από τα νησιά με τον πρωθυπουργό, για το ζήτημα της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Αυτό προέκυψε σαν πληροφορία από χθες, την ημέρα της κινητοποίησης της Λέσβου και της Λήμνου και έχει ενδιαφέρον να μάθουμε το πότε τελικά και αν θα φιξαριστεί το ραντεβού. Υπενθυμίζεται πως από τα νησιά ο πρωθυπουργός τελευταία έχει μεγάλη ζήτηση, αφού ραντεβού έχει ζητήσει ήδη και η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου για το προσφυγικό. Και αναρωτιόμαστε ποιον θα πρωτοδεί ο Αλέξης Τσίπρας τις επόμενες ημέρες από τα μέρη και κυρίως τι άραγε θα τους πει. Αν ωστόσο επιβεβαιωθεί το ραντεβού αυτό θα σημαίνει ότι μπορεί να περιμένουμε και καλές ειδήσεις !

Μ.ΟΡΦ.

 

 

Απλήρωτοι επικουρικοί

Για δεύτερο μήνα απλήρωτοι παραμένουν 500 επικουρικοί γιατροί σε όλη τη χώρα, αλλά και δύο γιατροί στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης (πρώην ΠΕΔΥ), οι συμβάσεις των οποίων κρίθηκαν παράνομες από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Σε σχετικό έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε, αναφέρεται πως επιστρέφεται αθεώρητο το χρηματικό ένταλμα πληρωμής επικουρικών γιατρών με το εξής αιτιολογικό: «Η εντελλόμενη δαπάνη δεν είναι νόμιμη, καθόσον οι ως άνω εργαζόμενοι απασχολήθηκαν στα νοσοκομεία με διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, η συνολική διάρκεια των οποίων υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο των 24 μηνών απασχόλησης στον ίδιο φορέα».

Το επιχείρημα αυτό αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο αυτόματης απόλυσης για τους επικουρικούς εκείνους που εργάζονται σήμερα περισσότερο από δύο χρόνια. Ο προϊστάμενος του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης Μιχάλης Χατζηγιάννη αναφέρει για τις δύο γιατρούς: «Δυστυχώς, πρόκειται για δύο εξαίρετες νέες συναδέλφους, οι οποίες εργάζονται νυχθημερόν για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς και αντιμετωπίζουν σοβαρό βιοποριστικό πρόβλημα, αφού συντηρούν τις οικογένειές τους αποκλειστικά με τη μισθοδοσία τους».

Αν.Παζ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δηκτικά Δηκτικά »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top