FOLLOW US

Τα Δηκτικά

Μεγάλες δυσκολίες στο έργο της Λαγκάδας

Εξαιρετικά δύσκολες είναι οι «διαπραγματεύσεις» που διεξάγονται μεταξύ των στελεχών της δημοτικής αρχής και τους καταστηματάρχες της Αεροπόρου Γιανναρέλλη, προκειμένου να βρεθεί μία «λειτουργική» και κοινά αποδεκτή λύση για την εκτέλεση του μεγάλου έργου της ΔΕΥΑΛ στη Λαγκάδα. Το τελευταίο διάστημα ο προβληματισμός των καταστηματαρχών μεγαλώνει και καταγράφονται πλέον και απόψεις που αντιτίθενται ανοιχτά ως και στην σκοπιμότητα κατασκευής του έργου. Αφού διαπιστώνουν πως σε κάθε περίπτωση, το «άνοιγμα» της περιοχής από τα μηχανήματα σε συνδυασμό με το μακροχρόνιο των εργασιών, δημιουργούν ικανές συνθήκες για να υποστούν μεγάλες οικονομικές ζημιές. Εξάλλου είναι σαφές πως όταν θα τρυπήσουν οι δρόμοι, όλη η Αεροπόρου Γιανναρέλλη θα μετατραπεί σε εργοτάξιο και εκ των πραγμάτων, θα είναι μάλλον τόλμημα να επιχειρήσει κανείς να διασχίσει τον επίμαχο δρόμο, αν δεν έχει πολύ μεγάλη ανάγκη. Το πως θα εξασφαλιστεί τελικά μία λύση που θα επιφέρει τη μικρότερη δυνατή αρνητική συνέπεια στους καταστηματάρχες και επαγγελματίες της περιοχής που εμπλέκονται στο έργο της Λαγκάδας, είναι κάτι που καλούνται να βρουν οι μηχανικοί σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή. Το πώς τώρα καταφέρνουμε στην Ελλάδα να φτάνουμε σε τέτοια αδιέξοδα, όπου όλοι έχουν δίκιο και ταυτόχρονα άδικο, είναι μία ακόμη εξήγηση για πολλά από τα δεινά που μας κατατρέχουν σαν χώρα.

Μ.ΟΡΦ

 

Τα συλλυπητήρια στην Χαρίκλεια!

Έφυγε χθες  από τη ζωή ο πατέρας της δικιάς μας Χαρίκλειας Ματζουράνη , ο Ασημάκης Ματζουράνης από το Καγιάνι σε ηλικία 89 ετών. Το τελευταίο καιρό ταλαιπωρήθηκε από την αρρώστια με εισαγωγές στο νοσοκομείο όπου και κατέληξε χθες βυθίζοντας στο πένθος τους οικείους του που του στάθηκαν μέχρι την τελευταία του πνοή. Η κηδεία του γίνεται σήμερα Τρίτη στις 12 το μεσημέρι στο ναό των Ταξιαρχών στο Καγιάνι. Το "Ε" και οι συνάδελφοι της εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στη Χαρίκλεια και στην οικογένεια της για την απώλεια του αγαπημένου της πατέρα.

"Ε" 

 

Γιατί τέτοια προχειρότητα;

Πριν από λίγες μέρες ο σύλλογος γονέων του δημοτικού σχολείου Μανταμάδου αποφάσισε να προβεί σε κατάληψη του σχολείου γιατί σε μία τάξη δεν υπήρχε δάσκαλος για μέρες, γεγονός που ανάγκασε την ίδια την προϊσταμένη της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να μπει στην τάξη για μάθημα, με την υπόσχεση ότι τις επόμενες μέρες το υπουργείο θα καλύψει το κενό. Το ίδιο σχεδόν έγινε προ καιρού και σε άλλα σχολεία με τα πολυήμερα κενά από την απουσία των εκπαιδευτικών να καλύπτουν εκ των ενόντων οι δάσκαλοι του σχολείου, οι οποίοι καλούνται να απασχολούν τα παιδιά, με ό,τι αυτό σημαίνει για την εκπαίδευσή τους.

Προχθές πληροφορηθήκαμε πάλι ότι στο σχολείο της Βαρειάς απουσιάζει, με προγραμματισμένη άδεια, εκπαιδευτικός μιας τάξης εδώ και δυο εβδομάδες χωρίς να υπάρχει αναπλήρωση του κενού που δημιουργήθηκε, παρά μόνο πάλι από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου απασχόληση όπως γίνεται σε παρόμοιες περιπτώσεις. Αυτό όμως που μας καταγγέλθηκε ξεπερνά τα όρια! Επειδή προφανώς η απασχόληση των μαθητών της τάξης δεν είναι και ό,τι καλύτερο και για τους άλλους δασκάλους του σχολείου, ζητήθηκε από τους μαθητές να μη πάνε τη Δευτέρα -χθες δηλαδή- στο σχολείο περιμένοντας την άφιξη του εν αδεία ευρισκόμενου εκπαιδευτικού! Αν ευσταθεί αυτή η εξέλιξη είναι κατακριτέα τουλάχιστον και εκθέτει όλους τους αρμοδίους. Και επειδή αυτό το γαϊτανάκι έχει πολλά επεισόδια φέτος, τουλάχιστον σε εμάς έγιναν αντιληπτά, ρωτάμε τι έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν και γιατί τα όποια κενά παρουσιάζονται δεν μπορούν να καλυφθούν αμέσως, αν πρόκειται για προγραμματισμένες απουσίες και όχι για ξαφνικές που μπορούν να δικαιολογούν εμβαλωματικές λύσεις εκ των ενόντων. Επειδή το κακό έχει παραγίνει, υπάρχει κάποια εξήγηση γιατί οι όποιες κινήσεις αναπλήρωσης θα πρέπει να γίνονται κατόπιν εορτής και όχι έγκαιρα, ώστε οι μαθητές των τάξεων αυτών να μην καλούνται να... πληρώσουν τα τραγικά αυτά φαινόμενα του εκπαιδευτικού μας συστήματος! Δεν είναι κρίμα;

Μα.Μ.

 

 

Προκαλεί ανατροπές!

Το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό έγινε και η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη του αναμενόμενου, κατά γενική ομολογία.

Οι όποιες γραφικότητες από μερίδα των συγκεντρωμένων και οι όποιες ακρότητες έγιναν ή ακούστηκαν από την εξέδρα των ομιλητών, που σηκώνουν πολλή κουβέντα, δεν αλλοιώνουν την εντυπωσιακή εικόνα του κόσμου στην παραλία της Θεσσαλονίκης, που δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο κανέναν γιατί θα είναι εγκληματικό να υποτιμηθεί ως γεγονός, που μπορεί να προκαλέσει ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό. Γιατί μπορεί το Μακεδονικό να αναδύθηκε από τη λήθη και την αδιαφορία χρόνων, αλλά και πάλι όπως και στο παρελθόν επιχειρείται να γίνει μία εκ των συνιστωσών των πολιτικών εξελίξεων σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα χωρίς αμφιβολία.

Το συλλαλητήριο έρχεται για να παρέμβει, ενώ έχει ξανανοίξει το θέμα με τις νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών και τα όσα έχουν αναδειχθεί το προηγούμενο διάστημα από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας, συμπολιτευόμενες και αντιπολιτευόμενες. Το αν η λύση του Μακεδονικού απομακρύνεται ή όχι από την κατάσταση που διαμορφώνεται αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο. Το βέβαιο είναι ότι κάποιοι επιχειρούν να επενδύσουν στο Μακεδονικό μήπως και σωθούν πολιτικά και κοινοβουλευτικά στις επικείμενες εκλογές και κάποιοι άλλοι να κάνουν καριέρα στο όνομα της... Μακεδονίας. Αυτά δεν ξενίζουν κανέναν πια γιατί όλοι πλέον είναι υποψιασμένοι για τις στοχεύσεις όλων, όπως κι αν προσεγγίζει κανείς το θέμα. Λύση πάντως σ’ ένα τέτοιο εθνικό θέμα που ταλανίζει και απασχολεί τη χώρα πάνω από μια 25ετία δεν φαίνεται στον ορίζοντα μ’ αυτό το σκηνικό και γι’ αυτήν την εξέλιξη κάποιοι έχουν ευθύνη.

Μα.Μ.

 

Διπλό το κακό από τη βροχή

Έχουν κι άλλο πονοκέφαλο στον δήμο Λέσβου εκτός από την ίδια την αναγκαιότητα αποκατάστασης των ζημιών μετά τις προχθεσινές έντονες βροχοπτώσεις. Εκεί που η δημοτική αρχή φιλοδοξεί να απομονώσει σε… «δημιουργική απασχόληση» την Τεχνική Υπηρεσία για να καταφέρει να αρπάξει την πρόκληση του «Ειδικού Αναπτυξιακού» αλλά και των γαλαντόμων εξαγγελιών της κυβέρνησης, προκύπτει ξαφνικά η άμεση ανάγκη ενασχόλησης των μηχανικών με την αποκατάσταση των ζημιών…  

Α.Ω.

 

Ορκίστηκε για ανατροπή ο Α. Σγατζός!

Και επίσημα από την περασμένη Παρασκευή Περιφερειακός Σύμβουλος της «Ανταρσία στο Αιγαίο - Αντικαπιταλιστική Αριστερά» ο Αριστείδης Σγατζός μετά την ορκωμοσία του που έγινε στο γραφείο της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου. Ο νέος περιφερειακός σύμβουλος πέρα από τον τυπικό πολιτικό όρκο, όπως και οι προηγούμενοι δύο Ανδρέας Μπάλλας και Στρατής Παυλής, ανέγνωσε το παρακάτω κείμενο, το οποίο καταδεικνύει τη βασική πολιτική δέσμευση της παράταξής:

«Ορκίζομαι στην τιμή και την συνείδησή μου, κατά την άσκηση των καθηκόντων μου, να είμαι πιστός στην Πατρίδα, το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία, να εκτελώ τίμια τα καθήκοντά μου, να υπερασπίζομαι τα δικαιώματα των εργαζομένων και τα λαϊκά συμφέροντα, ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό, να αγωνίζομαι για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της αστικής τάξης, για να ανοίξει ο δρόμος για μια αξιοβίωτη ζωή με αξιοπρέπεια, σε μια κοινωνία ελευθερίας, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Τον νέο Περιφερειακό Σύμβουλο στην ορκωμοσία συνόδευσαν μέλη της παράταξης ενώ μετά το τέλος της τελετής είχαν ενημερωτική συζήτηση με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου.

Α.Ω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δηκτικά Δηκτικά »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top