Δηκτικά

21/07/2017 - 13:28 Ενημερώθηκε 21/07/2017 - 10:32

Για την τιμή της φέτας

Δεν μπορεί να πωλείται η φέτα 5.00 ευρώ ανά κιλό όταν το γάλα για την παραγωγή του στοιχίζει 4.00 ευρώ δήλωσε ο κ. Τσιρώνης. Κι έχει δίκιο, έτσι είναι τα πράγματα. Πώς τα καταφέρνουν ορισμένες επιχειρήσεις και πουλάνε φέτα σε αυτήν την τιμή ή ακόμη χαμηλότερα; Η απάντηση βρίσκεται στις αθρόες εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος που γίνονται στην Ελλάδα αλλά και στη Λέσβο. Υπάρχουν εισαγωγές γάλακτος που γίνονται νόμιμα και άλλες που γίνονται παράνομα. Δυστυχώς όμως ακόμη και το νόμιμα εισαγόμενο γάλα φαίνεται ότι χρησιμοποιείται παράνομα για την παραγωγή τυριών ΠΟΠ, όπως η φέτα, που προφανώς απαγορεύεται γιατί έτσι υπονομεύεται το ίδιο το προϊόν μας που είναι πιστοποιημένο ελληνικό προϊόν, το οποίο πρέπει να παράγεται από ελληνικό γάλα.

Τα όσα είπε ο κ. Τσιρώνης δεν αποτελούν είδηση ούτε για τους τυροκόμους ούτε για τους κτηνοτρόφους. Παρ’ όλα αυτά κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να σπάσει αβγά. Φοβόμαστε πως το ίδιο ισχύει και για την κυβέρνηση, αν είχε άλλους στόχους δεν θα εξαντλούνταν σε τέτοιες δηλώσεις 2,5 χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας.

Ν.Μ.

 

Να ποιος πληρώνει

Μια μελέτη έχει δείξει ότι κάθε Έλληνας επιβαρύνεται με 115,10 ευρώ για τις επιχορηγήσεις στις χερσαίες μεταφορές και μόλις με 3,45 ευρώ για τις θαλάσσιες. Αν λάβουμε υπόψη μας και την αναλογία του πληθυσμού ανά περιοχή, για να υπάρχει ισονομία, η επιχορήγηση προς τις θαλάσσιες συγκοινωνίες πρέπει να αυξηθεί 6 φορές.

Τα παραπάνω ανέφερε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ Μιχάλης Σακέλλης και, αν ισχύουν τα στοιχεία που παρουσίασε, σημαίνει ότι οι νησιώτες χρηματοδοτούν από το υστέρημά τους τις μετακινήσεις των κατοίκων της ηπειρωτικής χώρας. Αυτό και αν είναι... νησιωτική πολιτική!

Ν.Μ.

 

Της ημερίδας...

Ξεκίνησαν οι ημερίδες που αφορούν την ανοικοδόμηση της Βρίσας από τον σεισμό. Για να δούμε λοιπόν στις πόσες ημερίδες θα ολοκληρωθεί... Από ό,τι ήδη έχει ανακοινωθεί, θα υπάρξουν σχετικές ενημερώσεις αλλά και ημερίδες φορέων και αρχών που εμπλέκονται ή θέλουν να εμπλακούν με το έργο της ανοικοδόμησης.

Σ.Σ.

 

Πρόσφυγες και «Συνύπαρξη» καθαρίζουν!

Στο Ακράσι που επλήγη από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου εργάστηκαν μέλη της κίνησης πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» μαζί με Αφρικανούς μετανάστες και πρόσφυγες από Νιγηρία, Ουγκάντα, Γκάνα και Αιθιοπία. Μαζί τους φοιτήτριες από την οργάνωση «Help International» των ΗΠΑ. Εκεί, σε συνεννόηση με την πρόεδρο του χωριού Πέμη Καρπέλη, καθαρίστηκε και ασπρίστηκε η αυλή του παλιού Δημοτικού Σχολείου όπου γίνονται οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις. Επίσης, καθαρίστηκε η πλατεία του χωριού και ασπρίστηκαν πεζούλια στην είσοδο του χωριού.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, τα μέλη της «Συνύπαρξης και Επικοινωνίας στο Αιγαίο» από την πρώτη στιγμή που έγινε ο καταστρεπτικός σεισμός της 12ης Ιουνίου εκδήλωσαν το ενδιαφέρον και τη διαθεσιμότητά τους σε δράσεις που θα ανακουφίσουν τους σεισμόπληκτους. Έτσι, έπειτα από προφορικές συνεννοήσεις, έστειλαν και επιστολή στους υπεύθυνους αυτοδιοικητικούς παράγοντες προσφέροντας εθελοντική εργασία όπου χρειάζεται από τα μέλη της καθώς και από πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να βοηθήσουν. Επίσης, κατατέθηκε χρηματικό ποσό στον Σύλλογο Βρυσαγωτών Αθήνας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των σεισμόπληκτων κατοίκων του χωριού.

Αν.Παζ.

 

Κινητικότητα και στη Χίο

Κινητικότητα σημειώνεται στο προσφυγικό και στη Χίο. Την επόμενη Πέμπτη 27 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα με τον αντιπεριφερειάρχη Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη, τον δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού και τους βουλευτές Αντρέα Μιχαηλίδη του ΣΥΡΙΖΑ και Νότη Μηταράκη της Νέας Δημοκρατίας. Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθεί το θέμα της δημιουργίας προαναχωρησιακού κέντρου στη θέση «18», ενώ θα εξεταστούν τρόποι για την αποσυμφόρηση του νησιού. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση, οι υπηρεσίες του δήμου έχουν κάνει τη χαρτογράφηση του χώρου στο 18ο χιλιόμετρο Χίου - Βολισσού και μένει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ως ενδιαφερόμενου φορέα να προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες.

Αυτά θα συμβούν στη γειτονική Χίο παρουσία των αρμοδίων κυβερνητικών υπουργών, των δύο αυτοδιοικητικών αρχών και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του νησιού. Στη Λέσβο προβλέπεται κάτι αντίστοιχο ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση και να προλάβουμε τα χειρότερα;

Αν.Παζ.

 

Παραμένουν στη Λήμνο

Τη σαφή δέσμευση του υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Πετρόπουλου έλαβε ο βουλευτής Νομού Λέσβου της ΝΔ κ. Αθανασίου κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή για τον ΕΦΚΑ Λήμνου ότι οι δεκαέξι υπάλληλοι που υπηρετούν στο Τοπικό Υποκατάστημα ΙΚΑ Μύρινας και στο τμήμα ΟΑΕΕ Λήμνου θα συνεχίσουν να εργάζονται με τις ίδιες αρμοδιότητες κάτω από την ευθύνη του νέου ΕΦΚΑ.

«Αυτοί οι δεκαέξι άνθρωποι, που είναι σε δύο διαφορετικά κτήρια, μισθωμένα και τα δύο, θα εξακολουθούν να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους της Λήμνου και του Άη Στράτη», δεσμεύτηκε ο υφυπουργός κ. Πετρόπουλος. Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο βουλευτής για την παραμονή των 16 υπαλλήλων στη Λήμνο, οι οποίοι αγωνιούσαν για το μέλλον τους μετά τη δημοσίευση του νέου Σχεδίου του Οργανισμού ΕΦΚΑ.

Α.Ω.

 

Σχετικά με τους δρόμους της Νυφίδας…

Καλοδεχούμενη η απάντηση του Δήμου Λέσβου σχετικά με το σχόλιό μας για τη βατότητα των δρόμων της Νυφίδας. Άδικος όμως ο χαρακτηρισμός της ότι το σχόλιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Και ιδού γιατί. Το πρόβλημα της βατότητας των δρόμων έχει ξεκινήσει εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια με τη συλλογή υπογραφών κατοίκων του οικισμού. Στη συνέχεια, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος της Νυφίδας έστελνε κατά διαστήματα σχετικές επιστολές στον Δήμο. Πέρυσι το πρόβλημα το είδε ιδίοις όμμασι ο δήμαρχος Λέσβου σε επίσκεψή του στον οικισμό. Φέτος τον Μάιο, τα μέλη του Δ.Σ. του Εξωραϊστικού Συλλόγου Βαγγέλης Παλαιολόγος και Γιώργος Σαλταμάρας επισκέφθηκαν το Δημαρχείο, όπου είχαν συνάντηση για το θέμα με τον δήμαρχο Σπ. Γαληνό και με τον αντιδήμαρχο Έργων Κώστα Κατσαρό. Τους εδόθη η υπόσχεση ότι εντός του Ιουλίου θα γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις.

Ως εκ τούτου και με δεδομένη την καλή διάθεση της Δημοτικής Αρχής, όπως φαίνεται και από την απάντησή της σε προηγούμενο σχόλιό μας, πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη υπόσχεση θα υλοποιηθεί.

Σ.Σ.

 

Χρήσιμες παρεμβάσεις

Ολοκληρώθηκαν τα έργα συντήρησης και ευπρεπισμού του πάρκου στην παραλία Παμφίλων από τα συνεργεία της Αντιδημαρχίας Αυτεπιστασίας, με την επίβλεψη του αντιδημάρχου Γιάννη Αμπουλού. Στον χώρο πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες εργασίες κοπής χόρτων, κλαδέματος δέντρων, επισκευές και βάψιμο στην πέργκολα, ενώ ταυτόχρονα διαμορφώθηκε κατάλληλα ώστε να είναι φιλόξενος σε περίοικους και επισκέπτες.

Ανάλογες εργασίες συντήρησης και ευπρεπισμού έγιναν από την αντιδημαρχία σε αντίστοιχα πάρκα στους Λάμπου Μύλους και στους Ταξιάρχες (Καγιάνι), όπου εκτός των άλλων πραγματοποιήθηκαν και επισκευές στα παγκάκια αλλά και στα όργανα της παιδικής χαράς.

Η δράση της Αντιδημαρχίας Αυτεπιστασίας κατά γενική παραδοχή λύνει μικρά αλλά αναγκαία προβλήματα στην πόλη και στα χωριά εξωραΐζοντας την εικόνα των οικισμών και γι’ αυτό είναι χρήσιμη και αποτελεσματική η δράση της, αρκεί να έχει ιεράρχηση στις παρεμβάσεις και σωστό προγραμματισμό.

Α.Ω.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey