FOLLOW US

Τα Δηκτικά

Όλο και πιο επιθετικά

Οι κανόνες της κοινής λογικής δεν μπορούν να εξηγήσουν την όλο και πιο επιθετική φρασεολογία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. Μετά τους θανάτους στο κέντρο της Μόριας του περασμένου χειμώνα, είχε πει ότι «μας έκαναν σοφότερους». Τώρα, εν όψει του βαρύ χειμώνα ερωτηθείς εάν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν και πάλι θύματα από το κρύο, ο κ. Μουζάλας απαντά: «Όχι, δεν μπορώ να το κάνω. Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε αυτή την κατάσταση». Και συνεχίζει δείχνοντας τις Βρυξέλλες για όσους θέλουν να διαμαρτυρηθούν!

Εδώ και ένα χρόνο έχουμε γίνει «σοφοί» για τις συνθήκες στη Μόρια, έχει «μαλλιάσει» η γλώσσα οργανώσεων και μη εν όψει βαρύ χειμώνα και των απαραίτητων προετοιμασιών που πρέπει να γίνουν κι ο κ. Μουζάλας εντελώς ψυχρά απαντά ότι «κάνει τα πάντα»!

Ποια… πάντα; Που ανάβουν οι πρόσφυγες κάθε μέρα δεκάδες φωτιές έξω από το Χοτ- Σποτ, χύμα κάτω από τα δέντρα για να ζεσταθούν. Αν είναι αυτό το καλύτερο που μπορείτε κ. υπουργέ, το «αυτό» που επικαλείστε δεν σας τιμά.

Αν.Παζ.

 

«Υποκριτική η δυσφορία για τους οικίσκους»  

Στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου απευθύνθηκε η εφημερίδα μας σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την κατάληψη στα γραφεία του κόμματος, την παραχώρηση του ΠΙΚΠΑ στο «Θεομήτωρ» και το προσφυγικό και λάβαμε αρκετές απαντήσεις.

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησε ανακοίνωση από τους/τις αλληλέγγυους/ες της κατάληψης των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, που ασκούν κριτική στο κυβερνών κόμμα σημειώνοντας: «Χαρακτηριστικό παράδειγμα της επικίνδυνης άγνοιας τους είναι ότι, όχι απλά δεν γνώριζαν τις εθνικότητες τους (ενώ την πρώτη μέρα της κατάληψης ισχυρίστηκαν ότι είχαν στα χέρια τους τις υποθέσεις και των 35), αλλά ούτε είχαν ιδέα για την επί ενάμιση μήνα παρουσία τους στην κεντρικότερη πλατεία της πόλης και κατάλαβαν το πρόβλημά τους μόνο όταν έγινε η κατάληψη στα γραφεία τους. Μάλιστα ειπώθηκε από τα χείλη τους αυτολεξεί, ότι αν ήξεραν ότι οι μετανάστ(ρι)ες δεν ήταν ασφαλείς (αφού είχε προηγηθεί ο ξυλοδαρμός τους από τα ΜΑΤ με παρουσία ακροδεξιών), θα άνοιγαν οι ίδιοι τα γραφεία τους για να τους προστατεύσουν. Επίσης, καθ’ όλη την διάρκεια της επικοινωνίας και των διαπραγματεύσεων που είχαν με τους μετανάστ(ρι)ες (οι οποίες ξεκίνησαν μετά από 6 μέρες κατάληψης και δικιάς τους απραγίας) προσπαθούσαν να ρίξουν την ευθύνη στους λανθασμένους χειρισμούς των δικηγόρων, τους οποίους προσλαμβάνει η ίδια η κυβέρνηση, καθώς και στο ΠΙΚΠΑ, το οποίο απλά προθυμοποιήθηκε να τους στεγάσει για 3 ημέρες, λόγω της στοχοποίησης τους από τους φασίστες και όχι νωρίτερα όταν ήταν εκτεθειμένοι στο κρύο και τη βροχή».

Σε σχέση με το παραπάνω, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μας παρέπεμψαν στην αρχική ανακοίνωση που δημοσιεύσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, επαναλαμβάνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου αντιμετωπίζει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με σοβαρότητα και ψυχραιμία».

Αναφορικά με την παραχώρηση του ΠΙΚΠΑ στο «Θεομήτωρ» και τα όσα αναφέρθηκαν περί «εκδίκησης» από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ στους νυν διαχειριστές του ΠΙΚΠΑ, τα στελέχη τονίζουν: «Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου δεν μπορεί να απαντήσει για λογαριασμό του αρμόδιου υπουργείου (Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης) το οποίο είναι αυτό που παραχώρησε την χρήση του χώρου στο “Θεομήτωρ”».

 

Και για τη Μόρια

Για την κατάσταση στο καμπ της Μόριας, αλλά και στις επιπτώσεις της στην ευρύτερη περιοχή, παραπέμπουν στην ανακοίνωση μετά την επίσκεψη του βουλευτή Γιώργου Πάλλη και αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ και την συνάντησή τους με την επιτροπή κατοίκων Μόριας και Παναγιούδας. Επανέλαβαν μάλιστα τη βασική τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ προς τους κατοίκους που είναι: «Τα μέλη του κλιμάκιου του ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν σαφές ότι οι γενικότερες συνθήκες που επικρατούν τόσο στο κέντρο όσο και στην περιοχή τους, είναι φυσιολογικό να προκαλούν συναισθήματα ανασφάλειας στους κατοίκους. Προκαλούν όμως και ντροπή από την στιγμή που στο νησί μας, δίπλα μας, υπάρχουν συνάνθρωποι μας που ζουν σε άθλιες συνθήκες. Το να σταματήσει το καμπ της Μόριας να προκαλεί αυτά τα συναισθήματα, είναι ένα κεντρικό πολιτικό διακύβευμα και βασικός στόχος του κόμματος».

Πρόσθεσαν επίσης: «Σε αυτή την βασική κατεύθυνση εμείς είμαστε δεσμευμένοι και σε αυτά τα πλαίσια η αποσυμφόρηση του καμπ, στα όρια της δυναμικότητας του, η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όσων παραμείνουν σε αυτό και η γενικότερα βελτίωση και ανάπτυξη της περιοχής, είναι οι προτεραιότητές μας».

Επεσήμαναν μάλιστα ότι η δέσμευσή τους προς τους κατοίκους για συζήτηση του θέματος στα ανώτερα κομματικά και κυβερνητικά κλιμάκια, έχει ήδη υλοποιηθεί και τις επόμενες ημέρες θα γίνει νέα συνάντηση με τους κατοίκους ώστε «να τους ενημερώσουμε και επισήμως για τα αποτελέσματα».Εν αναμονή λοιπόν της ενημέρωσης για τις βουλές της κυβέρνησης για τα επίμαχα θέματα θα περιμένουμε και εμείς μαζί με τους κατοικούς της Μόριας τις αποφάσεις και τα αποτελέσματα της παρέμβασης του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Α.Παζ.

 

Αλήθεια, νιώθουν καλά οι νησιώτες βουλευτές;

Όταν έχεις εξασφαλίσει μία συναίνεση σε ένα ειδικό ζήτημα και μάλιστα σε μία περίοδο απίστευτης πόλωσης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, για να σώσεις το θεμελιώδες κεκτημένο του χώρου όπου εκλέγεσαι και δεν είναι άλλο από τον μειωμένο ΦΠΑ. Όταν δέχεσαι να συναντηθείς με τον αρμόδιο Υπουργό και δέχεσαι ελαφρά τη καρδία τη… μη δέσμευσή του. Όταν είσαι απών (εξαίρεση ίσως ο κ. Σεβαστάκης), από την κοινωνία που αγωνιά και δεν ξέρει αν έχει καν τα κουράγια να διαμαρτυρηθεί. Όταν έχεις καταπιεί κυβιστήσεις και κυβιστήσεις της ηγεσίας σου. Που βρίσκεις άραγε το κουράγιο να δικαιολογήσεις για μία ακόμη φορά τα αδικαιολόγητα; Που βρίσκεις το κουράγιο να ρίξεις το ανάθεμα ακόμα και στο… παραπέντε στη ΝΔ για τον μειωμένο ΦΠΑ, όταν σε τελική ανάλυση η κυβέρνησή σου υπέγραψε, ότι υπέγραψε; Και τι νόημα έχει το παιδιάστικο αφήγημά σου αυτό, ειδικά τούτη τη στιγμή; Νησιώτη βουλευτή (Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου) του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύεις πραγματικά ότι υπάρχει αντιστάθμισμα στον καταργημένο ΦΠΑ; Υπάρχει άραγε κάποια πιο χαρακτηριστική χρησιμότητά σου ως βουλευτής στο Αιγαίο, από το σημερινό διακύβευμα; Νιώθεις ικανοποιημένος από την στάση σου; Και αλήθεια πες μας, εμπιστεύεσαι στα αλήθεια τον πρωθυπουργό σου και τον αρμόδιο Υπουργό σου; Πες μας τώρα που έχει αξία, για να νιώσουν και οι υπόλοιποι λίγο καλύτερα. Και ευχόμαστε ειλικρινώς να μας διαψεύσεις πανηγυρικά αν τελικά σωθεί η παρτίδα. Αλλά κάνε τέλος πάντων κάτι…

Μ.ΟΡΦ

 

Χρηματοδότηση για τα «κόκκινα» σχολεία

 Τη χρηματοδότηση των εργασιών αποκατάστασης των οκτώ «κόκκινων» σχολείων στη Λέσβο, υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης που φτάνει τα 3,4 εκ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά προέρχονται ως γνωστόν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και προορίζονται για τα Δημοτικά σχολεία Πολιχνίτου, Πλαγιάς, το 1ο Πλωμαρίου και Μεγαλοχωρίου, τα νηπιαγωγεία Πολιχνίτου, Μεγαλοχωρίου και Τρυγώνα και του ΕΠΑΛ Πλωμαρίου. Η εξέλιξη αυτή, είναι σαφώς μία καλή είδηση που έρχεται από την κυβέρνηση και (μόλις) η δεύτερη γρήγορη αντίδραση του κράτους, μετά από την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του σχολείου της Βρίσας.

Α.Ω.

 

Σας χαλάει το δέντρο;

 Αν και έχουμε μία υποψία για το ποιος μπορεί να το εμπνεύστηκε, αυτό το κάτι σαν πύραυλος, Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Σαπφούς, δεν είναι κακόγουστο. Είναι ασορτί με την εικόνα της πρόσοψης της πόλης μας. Την εικόνα της προχειρότητας, της αυθαιρεσίας, της ανοργανωσιάς. Όσοι σπεύσατε λοιπόν να κακοχαρακτηρίσετε ήδη στα social media το δέντρο των εορτών, σκεφτείτε την πλατεία Σαπφούς γεμάτη μηχανάκια. Σκεφτείτε και πόσα χρόνια ανέχεστε αυτό το κάτι σαν πλατεία, ως την πιο χαρακτηριστική πλατεία της Μυτιλήνης. Σκεφτείτε πως αγανακτούσατε όταν επιβλήθηκε νυχτερινή πεζοδρόμηση πίσω από την «Σαπφούς», αλλά και πόσο χαλούσε (και) την… αισθητική μας (sic) η κατάληψή της από πρόσφυγες! Θα καταλάβετε ότι το δέντρο είναι μια χαρά! Μας ταιριάζει και μας αξίζει δυστυχώς.

Μ.ΟΡΦ

 

Επαθαν την ...πλάκα τους!

Στην προσπάθεια που κάνει η Περιφέρεια διά της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της να ελέγξει τα κρούσματα ευλογιάς που έπληξαν τη κτηνοτροφία του νησιού μας, όπως είναι γνωστό ...επιστρατεύτηκαν για να στελεχώσουν τα κλιμάκια της κουτσερεμένης υπηρεσία και στρατιωτικοί κτηνίατροι, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και γυναίκας κτηνίατροι. Μία μάλιστα εξ αυτών με όνομα που ...ανοίγει καρδιές και δημιουργεί αισιοδοξία, όπως και η ομώνυμη εποχή του χρόνου, φαίνεται να έχει κάνει αίσθηση στους κτηνοτρόφους, τις μονάδες των οποίων επισκέφθηκε και χωρίς υπερβολή ...παραμιλούν γι ΄αυτήν. Μάλιστα μερικοί φθάνουν στο σημείο, προκειμένου να έχουν την τύχη να τους ξαναεπισκεφθεί η στρατιωτική κτηνίατρος, να μη θέλουν να τελειώνουν τόσο γρήγορα  οι έλεγχοι για τη ζωονόσο. Τέτοια πλάκα έχουν πάθει, και μέσα στο κακό που τους συνέβη, αυτή η παρουσία ήρθε σαν την ...Ανοιξη να αναπτερώσει το ηθικό τους!

Μα.Μ.

 

Άλλος ένας νεκρός ηλικιωμένος

Άλλος ένας νεκρός ηλικιωμένος, προφανώς λόγω φωτιάς στο σπίτι του, βρέθηκε προχθές στη Λέσβο και είναι ο δεύτερος σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών… Συγκεκριμένα σύμφωνα με ανακοίνωση της πυροσβεστικής ένας 73χρονος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στον Παλαιόκηπο της Γέρας, το οποίο υπέστη υλικές ζημιές φωτιά.

Α.Ω

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δηκτικά Δηκτικά »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top