Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Παράδειγμα προς μίμηση  
Σάββατο απόγευμα, σε μια τυχαία βόλτα από το Ρουσοπούλι στη Λήμνο, βρήκαμε το βετεράνο της αυτοδιοίκησης, πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, Γιώργη Στενό, με το κουτί της μπογιάς και το πινέλο στο χέρι να βάφει την παιδική χαρά του χωριού.
Μας έδειξε με δικαιολογημένο καμάρι το νοικοκυριό του στο χωριό (σοβαντίσματα, μάζεμα σκουπιδιών, φυτεμένα λουλούδια κ.λπ.), τα περισσότερα από αυτά με προσωπική εργασία. Και μας έκανε να σκεφτούμε ότι τέτοιοι άνθρωποι μπορούν και κάνουν την ερημιά των χωριών μας να φαίνεται λιγότερο, και σίγουρα δίνουν στις δύσκολες μέρες που περνά ο τόπος μας, με τη στάση ζωής τους παραδείγματα για το τι σημαίνει την πράξη ανιδιοτελής προσφορά στα κοινά.
Π.Μ.

Λίγοι και καλοί

Μόλις πέντε άνθρωποι του λαδιού βρέθηκαν από τη Λέσβο στο συνέδριο του ελαιολάδου. Πρόκειται για το μέλος τού Δ.Σ. τής ΕΑΣ Λέσβου, Στρατή Ψαριανό, το γενικό διευθυντή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Κυριάκο Βάσσο, τους τυποποιητές Γιώργο και Κώστα Πρωτούλη και Γρηγόρη Γλιγλή και το γραμματέα του Συνεταιρισμού Μόριας, Μπάμπη Αντωνίου.
Η παρουσία της Λέσβου στο συνέδριο ήταν μικρή, αλλά εμφανώς μεγαλύτερη από ό,τι σε αντίστοιχα συνέδρια στο παρελθόν.
Ν.Μ.

Λιγότερες επιδοτήσεις

Ολοταχώς προς λιγότερες αγροτικές επιδοτήσεις οδεύουμε. Αυτό καταλαβαίνει κι ο τελευταίος Έλληνας αγρότης, αυτό έδειξε στην ομιλία του και ο διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αναστάσιος Χανιώτης. Ωστόσο, άφησε ελπίδες για καλύτερη μεταχείριση των ελαιοπαραγωγών, σημειώνοντας πως ο ελαιοκομικός τομέας μπορεί να αισιοδοξεί ότι θα συνεχίσει να έχει σημαντική υποστήριξη γιατί αποτελεί μια παραδοσιακή, εκτατική καλλιέργεια που συνεισφέρει στα «δημόσια αγαθά» (ανάπτυξης υπαίθρου, προστασίας περιβάλλοντος κ.λπ.).
Ελπίζουμε σε τούτη την περίπτωση να μην ισχύει η ρήση η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.
Ν.Μ.

Κατάντια

Επίσχεση εργασίας κάνουν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης από χθες, διότι το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν τους έχει καταβάλει δεδουλευμένα. Από χθες το ΕΚΑΒ λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας. Πρόκειται για πραγματική κατάντια του ελληνικού κράτους, καθώς έφθασε στο σημείο να πληρώνει βασικές λειτουργικές δαπάνες του, όπως είναι οι αμοιβές εργαζομένων του.
Ν.Μ.

Κοινή άλεση

Η κοινή άλεση των ελιών μειώνει το κόστος παραγωγής για τα ελαιοτριβεία και δίνει καλύτερης ποιότητας ελαιόλαδο. Αυτό δείχνει το παράδειγμα της ΕΑΣ Πεζών, η οποία με μια πολύ έξυπνη τακτική έπεισε τους παραγωγούς πως δεν έχουν να χάσουν τίποτα από την εφαρμογή αυτής της μεθόδου. Η μέθοδος θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στη Λέσβο, πιλοτικά στην αρχή, σε ένα - δύο οργανωμένα ελαιοτριβεία είτε ιδιωτικά είτε συνεταιριστικά.
Ν.Μ.

Απορία

Στο κατάστημα Dutty Free της Μυτιλήνης διαπιστώσαμε ότι πωλείται πιο ακριβά η μαστίχα της Χίου από ό,τι στο αεροδρόμιο της Αθήνας (κατάστημα «Mastihashop»). Δεκτή κάθε εξήγηση. Μόνο μη μας πει κανείς πως το ενοίκιο του καταστήματος της Μυτιλήνης είναι πιο ακριβό από το ενοίκιο του καταστήματος της Αθήνας.
Ν.Μ.

Μυτιληνιός ο ντράμερ…

Από το Μεσότοπο και συγκεκριμένα από το Ταβάρι έχει καταγωγή, από την πλευρά του πατέρα του, ο Βασίλης Ποδαράς, ο ντράμερ τού jazz σχήματος που απολαύσαμε το βράδυ του Σαββάτου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Όπως μας είπε ο ίδιος, πρώτη φορά ερχόταν στη Λέσβο, αφού συνήθως βρίσκεται για διακοπές στην Κρήτη, τόπο καταγωγής της μητέρας του. Και μας ευχαρίστησε επανειλημμένως (απευθυνόμενος προφανώς στο σύνολο του κοινού που έδειξε τον καλύτερό του εαυτό), για τη θερμή ανταπόκριση που ο ίδιος και οι συμπαίκτες του δέχτηκαν κατά τη διάρκεια της συναυλίας.

… μυτιληνιά και η διασκέδαση
Τόσο ο 23χρονος Βασίλης Ποδαράς, πάντως, όσο και οι υπόλοιποι μουσικοί, εκμεταλλεύτηκαν την ολιγόωρη παραμονή τους στο νησί (έφτασαν λίγο πριν τη συναυλία και έφευγαν όλοι το πρωί της Κυριακής) και έζησαν τη Μυτιλήνη στη βραδινή της εκδοχή. Μετά από διασκέδασή τους, εκτός άλλων μαζί με μουσικούς της πόλης, εξέφρασαν την επιθυμία να έρθουν ξανά στη Λέσβο για να παίξουν, ίσως ακόμη και σε κάποιο από τα μπαρ της. Κι εμείς άλλο που δε θέλουμε να τους φιλοξενήσουμε…
Β.Χρ.

Χιλιάδες οι υπογραφές κατά των πυρηνικών

Συνολικά 4.687 υπογραφές κατά της ανέγερσης πυρηνικών εργοστασίων στο Ακούγιου και στη Σινώπη της Τουρκίας είχε συγκεντρώσει μέχρι χθες νωρίς το απόγευμα το ψήφισμα διαμαρτυρίας που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του και κυκλοφορεί διαδικτυακά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Μεταξύ όσων υπέγραψαν είναι πολλοί Μυτιληνιοί, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας, αλλά και φοιτητές και καθηγητές ξένων πανεπιστημίων και άλλοι πολίτες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η δύναμη που έχει η φωνή του Πανεπιστημίου έχει γίνει εμφανής μέσα σε λίγες μόνο μέρες. Μένει να δούμε αν θα έχει απήχηση και η φωνή όσων υπογράψουν το ψήφισμα.
Β.Χρ.


Η Κροάτα Ιρένα Ζίγκερ, με τον κ. Τσακίρη και την κ. Πνακά, στη συνάντηση που διοργάνωσε η «Αιολίς». Εκτός άλλων, συζητήθηκε και το ενδεχόμενο εκπαιδευτικών επισκέψεων στη Λέσβο από δύο σχολεία της χώρας της.

Δεν το πρόσεξαν;

Είναι κοντά δέκα μέρες τώρα που η οδός Κομνηνάκη… λάμπει. Κυριολεκτικά, και για όλο το 24ωρο, αφού για άγνωστο λόγο ο δημοτικός φωτισμός παραμένει νυχθημερόν αναμμένος.
Από δημόσια υπηρεσία της γειτονιάς, οι υπάλληλοι που μας κατήγγειλαν την ενεργειακή σπατάλη αναρωτήθηκαν γιατί τόσο διάστημα δεν έγινε το αυτονόητο απ’ το Δήμο, δηλαδή να κατέβει ο διακόπτης για να σβήσουν οι λάμπες. Και αν δεν ενδιαφέρεται κανείς για το κέντρο της Μυτιλήνης, τι θα συμβεί αν ανάλογο πρόβλημα δημιουργηθεί σε κάποιο απομακρυσμένο οικισμό; Θα μείνουν μόνιμα να καίνε έως αναφλέξεως οι λάμπες;
ΜΑΡ.ΠΛ.

Απαράδεκτα ελληνικά

Βγάζουν… μάτια τα λάθη γραμματικής που εντοπίζονται σε αναρτημένες αποφάσεις του Δήμου Λέσβου στο διαδίκτυο. Μόνο την προηγούμενη Παρασκευή ενδεικτικά σημειώνουμε ότι υπήρξαν αποφάσεις του Δήμου Λέσβου που ανέφεραν ότι: «τοποθετούμαι τον υπάλληλο…» ή «μετακινούμαι απ’ τη δημοτική ενότητα…», μπερδεύοντας τους αναγνώστες τους για το ποιος τελικά τις εξέδωσε: ο δήμαρχος ή οι ίδιοι οι υπάλληλοι.
Λίγη προσοχή επιβάλλεται.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Πρώτη καθυστέρηση…

Όσο αναγκαίες είναι οι πάσης φύσης χωροταξικές μελέτες, τόσο… ψυχοβγάλτες είναι οι διαδικασίες εκπόνησής τους. Να για παράδειγμα η «Αξιολόγηση, αναθεώρηση και εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού Βορείου Αιγαίου», που ανακοίνωσε προσφάτως ο Νίκος Σηφουνάκης, με την πρώτη προκήρυξη που δημοσιοποιήθηκε ανέφερε ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προτάσεων για την εκπόνησή της τη 16η Μαΐου. Ήρθε, όμως, η πρώτη «για τυπικούς λόγους» παράταση της προθεσμίας υποβολής των προτάσεων για 20 μέρες μετά, στις 6 Ιουνίου.
Το θέμα φυσικά δεν είναι αν - όπως γίνεται σε όλα τα έργα άλλωστε - θα υπάρξουν δυο ή τρεις μήνες καθυστέρησης, αλλά εάν με αυτές τις καθυστερήσεις θα έχουν νόημα οι μελέτες όταν ολοκληρωθούν.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Προβληματική σήμανση

Για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών μας είναι κάτι που περνά απαρατήρητο. Μιλάμε για την κακή σήμανση των δρόμων του εθνικού και του επαρχιακού οδικού δικτύου, στις διασταυρώσεις του οποίου κατά κανόνα κινδυνεύεις να χαθείς αν δε γνωρίζεις τους δρόμους ή δεν οδηγείς με… στρατιωτικό χάρτη. Είναι ένα παράπονο που μας μεταφέρουν πολλοί επισκέπτες, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις για μεν τη Μυτιλήνη την ιδιαίτερη προσπάθεια να βρουν τις εξόδους της πόλης όταν οδηγούν από το αεροδρόμιο ή το λιμάνι, για δε τη Λήμνο την απαράδεκτη σήμανση στο δρόμο προς Κοντιά και Κούταλη από το Θάνος. Δήμοι και Περιφέρεια ας το δουν εγκαίρως και μια για πάντα, πριν μπούμε για καλά και στη φετινή τουριστική σαιζόν.
Π.Μ.

Είναι στραβό το κλίμα…

Είναι που είναι προβληματική η σήμανση, τα πράγματα γίνονται χειρότερα από την απαράδεκτη μόδα να κολλούν κάποιοι ανεγκέφαλοι ολόκληρες ταπετσαρίες από αυτοκόλλητα στις πινακίδες κατεύθυνσης, από διαφημιστικά μέχρι προπαγανδιστικά της ομάδας τους. Ειδικά στη Λήμνο, δεν υπάρχει πινακίδα που να φαίνεται, ενώ ακόμα και τα σήματα της Τροχαίας είναι σκεπασμένα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των δρόμων. Κύριε Δήμαρχε, δεν είναι όλο το οδικό δίκτυο στην αρμοδιότητά σας, αλλά μήπως για τον καθαρισμό και την αποκάλυψη των πινακίδων να παρακινούσατε κάποιους εθελοντές… Limnistas; Λέμε μια ιδέα!
Π.Μ.

Μορφή αθηνοκεντρισμού

Ώστε έτσι, λοιπόν. Σύμφωνα με τον αθηναϊκό Τύπο (που τον λέμε έτσι, αλλά υποτίθεται απευθύνεται στο κοινό όλης της Ελλάδας) η τιμή της αμόλυβδης απειλεί να σπάσει το ψυχολογικό φράγμα τού 1,70 ευρώ το λίτρο. Προφανώς οι συνάδελφοι δε γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα ανήκουν και κάποια νησιά όπου το… φράγμα αυτό απεδείχθη προ πολλού σκαλοπατάκι! Στη Λέσβο έχουμε δει σε βενζινάδικο τιμή 1,79, στη δε Λήμνο μέχρι 1,85 ευρώ!
Π.Μ.

Αντιδρούν

Η πρωτοβουλία του Δήμου να συντονίσει γιατρούς της Μυτιλήνης που δέχονται να εξετάζουν δωρεάν απόρους, έχει προκαλέσει αντιδράσεις από αρκετούς γιατρούς, που αναμένεται μάλιστα να θέσουν το θέμα προς συζήτηση στον Ιατρικό Σύλλογο. Και αυτό όχι επειδή διαφωνούν με τη φιλοσοφία, αλλά με το διαχωρισμό που πάει να δημιουργηθεί μεταξύ των γιατρών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία και των υπόλοιπων. «Όλοι μας δεχόμαστε ασθενείς και άπορους ασθενείς στα ιατρεία μας δωρεάν. Το γεγονός ότι δε συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία του Δήμου δε σημαίνει ότι είμαστε λιγότερο ευαίσθητοι», μας είπε χαρακτηριστικά ιατρός που διατηρεί ιατρείο εκτός της πόλης της Μυτιλήνης.
Να λοιπόν ένα θέμα όπου ίσως χρειάζεται να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια και όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν, προκειμένου ο στόχος της δωρεάν περίθαλψης συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη, να έχει καλύτερα αποτελέσματα.
Πελ.Γ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey