Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Η αρχή του τέλους…
Κοντοζυγώνει στο τέλος της η πρώτη φάση της προσπάθειας που συστηματικά εδώ και επτά χρόνια έχει ξεκινήσει η «Ενεργειακή Μυτιλήνης Α.Ε.», προκειμένου να αποκτήσει εγκαταστάσεις αποθήκευσης υγρών καυσίμων στη Λέσβο. Μετά από μια ατέλειωτη γραφειοκρατία και εμπόδια ων ουκ έστι αριθμός που συνάντησε η επένδυση όλα αυτά τα χρόνια, επίκειται τις επόμενες μέρες η υποβολή της τελικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων προς έγκριση. Αμέσως μετά, θα επιδιωχθεί η ένταξη της επένδυσης ύψους περίπου πέντε εκατομμυρίων ευρώ στον Αναπτυξιακό Νόμο. Όπου είναι δυνατό στην κατασκευή της μονάδας, και φυσικά στη λειτουργία της, οι επενδυτές εμφάνισαν ως δεδομένο ότι θα προτιμήσουν ντόπιο προσωπικό, όπως άλλωστε έκαναν έως τώρα σε όλα τα στάδια της μελέτης.

… για φτηνά καύσιμα

Απ’ τη στιγμή που θα ξεκινήσει η κατασκευή, μέσα σε ένα χρόνο, όπως έχει κατ’ επανάληψη γράψει το «Ε», η Λέσβος θα αποκτήσει 12 μεγάλες δεξαμενές χωρητικότητας 13.000 τόνων, για όλα τα είδη καυσίμων. Αυτό σημαίνει, όπως εξήγησαν οι μέτοχοι Γιάννης Τζέτζας και Ευγένιος Καυλακώνης σε συνάντηση γνωριμίας που είχαν την Παρασκευή με τους δημοσιογράφους, ότι θα υπάρχει η δυνατότητα λόγω της μείωσης του μεταφορικού κόστους τα καύσιμα να φτάνουν πιο φτηνά, και στις εταιρείες, και στους καταναλωτές.
Εννοείται, βέβαια, πως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για το νησί είναι ότι με τις δεξαμενές εξασφαλίζεται η επάρκειά του σε καύσιμα, με όλους τους καιρούς, αλλά και η απαράδεκτη διαδικασία φορτοεκφόρτωσης που ακολουθείται σήμερα στο λιμάνι της Μυτιλήνης, που είναι εκτεθειμένο ανά πάσα στιγμή στον κίνδυνο κάποιου ατυχήματος, με ό,τι αυτό σημαίνει.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Επιστροφή στο χωράφι

Κατά 7% αυξήθηκε η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα της χώρας την τριετία 2008 - 2010, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες η ΠΑΣΕΓΕΣ. Η εξέλιξη τούτη έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς δείχνει ότι η αγροτική παραγωγή μπορεί να απορροφήσει ένα μέρος από το πλεονάζον εργατικό δυναμικό και να μειώσει τα επίπεδα της ανεργίας στη χώρα μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση της απασχόλησης στην πρωτογενή παραγωγή επιτεύχθηκε σε μια περίοδο αποεπένδυσης, κατά την οποία λειτούργησε μόλις ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, το «Νέοι Αγρότες». Το στοιχείο που ανακοίνωσε η ΠΑΣΕΓΕΣ είναι μια από τις λίγες ευχάριστες ειδήσεις που διαβάσαμε τους τελευταίους μήνες.
Ν.Μ.

Συνομοσπονδία Ελαιοπαραγωγικών Πόλεων

Στο Ρίμινι της Ιταλίας ξεκίνησαν οι διεργασίες συγκρότησης της Συνομοσπονδίας Ελαιοπαραγωγικών Πόλεων της Μεσογείου. Πρόκειται για ένα νέο θεσμό που στηρίζει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Η Λέσβος, που είναι πλέον ένας δήμος, έχει το μεγαλύτερο αριθμό δέντρων ανά κάτοικο στη Μεσόγειο, γι’ αυτό καλό είναι να συμμετάσχει στις διαδικασίες συγκρότησης του φορέα. Κανείς δε βγαίνει χαμένος από το να παρακολουθεί τις εξελίξεις στον ελαιοκομικό τομέα, όταν μάλιστα το ελαιόλαδο αποτελεί το βασικότερο προϊόν της περιοχής σου.
Ν.Μ.

Βήματα προόδου

Αργά αλλά σταθερά βήματα προόδου κάνουν τα ελληνικά κρασιά στη Βόρεια Αμερική. Το ευχάριστο στοιχείο είναι πως η αναβάθμιση της ποιότητάς τους σιγά-σιγά αναγνωρίζεται από το καταναλωτικό κοινό. Τα επόμενα χρόνια είναι ανάγκη να ενοποιηθούν οι οινικές περιοχές της χώρας, ώστε κρασιά που παράγουν να πετύχουν ακόμη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα στις διεθνείς αγορές με βάση την περιοχή προέλευσής τους. Πρόκειται για μια επιτυχημένη πρακτική, που έχει δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.
Ν.Μ.

Για τη ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ. Λήμνου

Πολύ ενδιαφέρουσα η επιστολή που λάβαμε χθες από τη ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ. Λήμνου σχετικά με το δημοσίευμά μας για το κόστος των συγγραμμάτων του πανεπιστημιακού Τμήματός της, την οποία η παράταξη φρόντισε να αποστείλει ηλεκτρονικά και σε διάφορες ενημερωτικές - και όχι μόνο - ιστοσελίδες.
Θα προσπεράσουμε το αδικαιολόγητα υπεροπτικό και προστακτικό ύφος της επιστολής και θα εστιάσουμε μόνο στα εξής: Αυτό που μπορεί μόνο να συμπεράνει κανείς, είναι πως όποιος ή όποια την έγραψε («αυθόρμητα» απ’ ό,τι μάθαμε αργότερα όλοι) αν μη τι άλλο δεν είχε μπει στον κόπο να διαβάσει και να κατανοήσει το δημοσίευμα. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε τα περί «μεθοδευμένης σπίλωσης» του Τμήματος της Λήμνου, «λασπολογιών» και άλλων τέτοιων ή το ότι μας «βάζει λόγια» ουσιαστικά, αναφέροντας (αρχικά τουλάχιστον) ούτε λίγο ούτε πολύ ότι εμείς (!) θεωρούμε… «σπατάλη» την «επένδυση για ένα ανώτερο μορφωτικό επίπεδο των φοιτητών μέσω των συγγραμμάτων».

Για τη ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ. Λήμνου (2)

Αυτό που έχουμε, λοιπόν, να ρωτήσουμε τους εκπροσώπους της εν λόγω παράταξης, είναι το εξής: αν μεγάλη αθηναϊκή εφημερίδα δημοσίευε αποτελέσματα οποιασδήποτε επίσημης κρατικής ή επιστημονικής έρευνας, πάνω σε θέμα που αφορούσε και στο Τμήμα τους, θα στρέφονταν κατά του ίδιου του Μέσου κατηγορώντας το για «συκοφαντία», στην περίπτωση που ένιωθαν και πάλι ότι όσα δημοσιεύονται τους… θίγουν; Ή θα κατανοούσαν ότι πρόκειται περί απλής παρουσίασης στοιχείων και πως το ίδιο το Μέσο ουδεμία ευθύνη φέρει στην περίπτωση που αυτά… δεν τους αρέσουν; Αυτά τα ολίγα.
Υ.Γ. Α, και μια ακόμη ερώτηση: ποιο ακριβώς είναι το… «Γραφείο Τύπου» στο οποίο αναφέρονται;
Β.Χρ.


Τα κορίτσια…
ΦΩΤΟ: ΑΝΘΟΥΛΑ ΒΑΜΒΟΥΡΕΛΛΗ

Πέταξαν… αετό

Τα όρη, τα βουνά και τις παραλίες πήραν το Σαββατοκύριακο, και ειδικά την Κυριακή, με τη σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας, μικροί και μεγάλοι κάτοικοι της Μυτιλήνης. Ορισμένοι, μάλιστα, από αυτούς εκμεταλλεύτηκαν τον καιρό για να πετάξουν τον… χαρταετό τους μια εβδομάδα μετά. Τι να κάνουν; Αφού ο αέρας την Καθαρά Δευτέρα ήταν… θανάσιμος για τα «χάρτινα πουλιά». Να αφήσουν το έθιμο να πάει χαμένο για φέτος;
Β.Χρ.

Ήταν «με σεβασμό»

Σεβαστές χαρακτήρισε τις μέχρι τώρα αντιδράσεις γονέων και άλλων κατοίκων των χωριών, τα σχολεία των οποίων είχαν προταθεί για συγχωνεύσεις, η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης, Ματούλα Κοντέλλη. Από χθες αναμενόταν μάλλον νέο κύμα αντιδράσεων, αφού πολλοί θα δυσαρεστήθηκαν με τις τελικές αποφάσεις, ειδικά για ορισμένα δημοτικά σχολεία του νησιού. Σεβαστές ή όχι, το γεγονός ότι κάποια σχολεία καταργούνται και συγχωνεύονται με άλλα αποτελεί μια εξέλιξη που μόνο αισθήματα χαράς δε δημιουργεί.
Β.Χρ.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Μπορεί η προσπάθεια για την ίδρυση Εφετείου στη Μυτιλήνη να μετράει πολλά χρόνια, όμως ακόμη μεγαλύτερη θα είναι εκείνη που θα χρειαστεί για να πάρει το Εφετείο «σάρκα και οστά». Αυτό θα είναι και το στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν οι τοπικοί φορείς, ασκώντας πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να βρεθεί κτήριο αλλά και να στελεχωθεί το νέο Εφετείο. Άρα, η προσπάθεια δε σταματάει με την ίδρυσή του, αλλά ξεκινά τώρα από την αρχή για να λειτουργήσει κιόλας.
Πελ.Γ.

Θα τη διεκδικήσουν;

«Ηλεκτρική» μοιάζει η καρέκλα του υγειονομικού διευθυντή τού ΙΚΑ Μυτιλήνης με δεδομένα τα προβλήματα και τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στο Ίδρυμα. Βέβαια, η συγκεκριμένη θέση έχει γίνει, όχι λίγες φορές, αντικείμενο σχολιασμού από κύκλους στο ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι διευθυντής είναι γιατρός που προέρχεται από το χώρο της Ν.Δ.. Θα υπάρξει, όμως, και ενδιαφέρον για να πάρει κάποιος άλλος γιατρός τη θέση, δεδομένου ότι χωρίς προσωπικό, εξοπλισμό και χρήματα οι δυνατότητες πρωτοβουλιών είναι περιορισμένες;
Πελ.Γ.

Εύκολος… στόχος

Παλιοί αστυνομικοί, που έχουν αποχωρήσει εδώ και χρόνια από την υπηρεσία τους, βρίσκονται ξαφνικά… απολογούμενοι επειδή δεν έκαναν δήλωση «πόθεν έσχες». «Όταν δεν μπορούν να ελέγξουν μεγάλες επιχειρήσεις και τις τράπεζες, ξεκινάνε από εμάς, λες και εμείς τα φάγαμε», μας είπε χαρακτηριστικά ένας αστυνομικός. Ο ίδιος, μάλιστα, μας έδειξε και χαρτί κατάσχεσης του σπιτιού του λόγω οφειλών στο Δημόσιο και διερωτήθηκε τι μπορεί να περιμένει το κράτος να βρει σε έναν απλό δημόσιο υπάλληλο που δεν του φθάνουν τα χρήματα να πληρώσει τα χρέη του.
Πελ.Γ.

Κύριε Διευθυντά,

Δε γνωρίζω τι πληροφορίες είχε η εφημερίδα σας για τις κρίσεις στο στράτευμα όταν στο σχετικό ρεπορτάζ, σημειώνοντας την αποστράτευση του μέχρι πρότινος διοικητή Λέσβου, υποστράτηγου Σταύρου Κουτρή, τη συνόδευσε με την επισήμανση «όπως αναμενόταν, άλλωστε...». Αλήθεια, είχε τέτοια πληροφόρηση το «Ε» ή μήπως ο σχολιασμός αυτός ήθελε να διασκεδάσει ενδεχομένως την... αναμονή όσων «ενόχλησε» ή δεν εξυπηρέτησε ο εν λόγω διοικητής; Γιατί τέτοιοι υπάρχουν.
Διαπορών Μυτιληνιός

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey