Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Δημοσιεύτηκε
Απ’ το Γιάννη Γιαννέλλη, όπως κι όλες οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το θέμα, δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή η δημοσίευση σε ΦΕΚ του Προεδρικού Διατάγματος ίδρυσης του Μεταβατικού Πενταμελούς Εφετείου Μυτιλήνης. Το οποίο πήρε τον αριθμό 121 και περιέχεται στο Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως 152 τεύχος Α΄, ημερομηνία 28 Αυγούστου 2009.
Απ’ την προηγούμενη, δηλαδή, Παρασκευή ιδρύθηκε και τυπικά το πενταμελές Μεταβατικό Εφετείο Μυτιλήνης, που σύμφωνα με το βουλευτή της Ν.Δ. «από εδώ και στο εξής δε θα χρειάζεται πλέον οι υποθέσεις του νομού Λέσβου να ταξιδεύουν στη Σύρο. Και αυτό αποτελεί ουσιαστική λύση που μόνο για τη Μυτιλήνη δόθηκε.».
ΜΑΡ.ΠΛ.

Οι ευνοημένοι…

Όσο πιο γρήγορα γίνουν εκλογές, τόσο πιο ευνοημένοι σε σχέση με τους συνυποψηφίους τους στο ίδιο κόμμα, θα είναι οι νυν βουλευτές οι οποίοι και βρίσκονται διαρκώς στο προσκήνιο.
Ειδικά κάποιοι απ’ όλα τα κόμματα που έχουν χαθεί απ’ την επικαιρότητα, αλλά και απ’ το δημόσιο βίο - διότι κάποιοι εξακολουθούν την έντονη δραστηριότητα έστω κι αν δε φαίνονται -, θα πρέπει να διανύσουν μεγάλη απόσταση προκειμένου να αναπληρώσουν το χαμένο έδαφος.

… και η ξεχασμένη

Ενώ όμως τα των εθνικών εκλογών ολοένα και περισσότερο μας κοντοζυγώνουν, δε συμβαίνει το ίδιο και με τις δημοτικές εκλογές στην Πέτρα. Που, όπως και να το κάνουμε, έχει περάσει μεγάλο διάστημα - κοντά δυο μήνες - απ’ την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη διενέργεια επαναληπτικών εκλογών, δίχως όμως όλο αυτό το διάστημα να έχει προχωρήσει η διαδικασία για τη διεξαγωγή τους.
Κι όσο μια κυβέρνηση διά των εκπροσώπων της ξεχνάει να τακτοποιήσει εγκαίρως τέτοια ζητήματα, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να την ξεχάσουν οι ψηφοφόροι της.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Έμειναν κλειστά

Προνόησαν κάποιοι επαγγελματίες στην περιοχή της Παγανής και για να αποφύγουν την ταλαιπωρία των πελατών και των εργαζομένων τους, την Παρασκευή έμειναν, με το φόβο των επεισοδίων, όλη τη μέρα κλειστά.
Στη ζυγαριά του οφέλους φαίνεται ότι μέτρησε περισσότερο η απώλεια κάποιων εσόδων απ’ τις ζημιές που ενδεχομένως να γίνονταν κι έτσι μπήκαν με ευκολία αρκετά λουκέτα.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Κανείς ειδήμων

Τις δηλώσεις περί της αρτιότητας των σχεδίων της ΔΕΗ για το νέο σταθμό παραγωγής της Σαρακήνας σχολίαζε ο Παναγιώτης Πιττός. Ο οποίος επισήμαινε ότι το πόσο ολοκληρωμένα ή όχι είναι τα σχέδια και εν γένει οι μακέτες που παρουσιάζονται, μόνο οι ειδικοί μπορούν να τα αξιολογήσουν. «Κι απ’ ό,τι ξέρω», σημείωνε ο πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΤΕΕ, «δεν κλήθηκε κανένας αρχιτέκτονας και πολιτικός μηχανικός να τα δει για να πει τη γνώμη του.»
Να υποθέσουμε πως ο κ. Πιττός ξέχασε ή αγνόησε την επαγγελματική ιδιότητα του πολιτικού μηχανικού που έχει ο περιφερειάρχης Γιάννης Λέκκας, λέγοντας ότι «δεν υπήρχε κανείς ειδήμων να μπορεί να διαβάσει τα σχέδια»; Ασφαλώς τον κ. Λέκκα τον... βλέπει μόνο με την πολιτική του ιδιότητα και όχι με την επιστημονική του και ίσως να έχει και δίκιο γι’ αυτή του την οπτική αντίληψη!
ΜΑΡ.ΠΛ.

Χωρίς… φαγητό

Η πραγματική σκηνή από την πλατεία της Αγιάσου, όπου ηλικιωμένος ντόπιος ζητούσε από συντοπίτη του νεαρότερης ηλικίας να του μεταφράσει διάφορα συνθήματα που αφορούσαν τους μετανάστες και ήταν στα αγγλικά.
Ξεκίνησε τη μετάφραση ο νεαρός, λέγοντας ότι θα πρέπει οι Αγιασώτες να δέχονται τους πρόσφυγες, να τους φροντίζουν, να τους βοηθούν. Κι ό,τι έλεγε συναντούσε τη σύμφωνη γνώμη του ηλικιωμένου, που κουνώντας το κεφάλι του συναινούσε, λέγοντας ότι έχουν απόλυτο δίκιο. Μέχρι που ο μεταφραστής αναφέρθηκε στην ανάγκη και να σιτίζονται οι ξένοι.
Εκεί όμως χάλασε το πράγμα, αφού το φαγητό χρειάζεται «παρά» κι ο... παράς, όπως είπε ο παππούς, δε βρίσκεται εύκολα στις μέρες μας, για αυτό και ζήτησε να σταματήσει η μετάφραση, δηλώνοντας εν κατακλείδι ότι ήταν καλύτερα που δεν ήξερε τι ήθελαν.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Ετεροχρονισμένα…

Από χθες, και στον αερολιμένα Μυτιλήνης τοποθετήθηκαν και λειτουργούν, όπως μας είπε ο αερολιμενάρχης Γιώργος Χρηστίδης, θερμικές κάμερες που ελέγχουν τους αφιχθέντες στο νησί επιβάτες για τη νέα γρίπη. Τώρα, τι νόημα έχει αυτή η ετεροχρονισμένη τοποθέτηση, όταν πλέον αφενός ο ιός δεν κατάφερε να περιχαρακωθεί εκτός συνόρων κι αφετέρου σταματούν όπου να ‘ναι οι πτήσεις εξωτερικού, μόνο το ΚΕΕΛΠΝΟ ξέρει.
Το οποίο με εργολαβία του ανέθεσε την τοποθέτηση τέτοιων καμερών ήδη εδώ και μήνες σε πολλά άλλα αεροδρόμια, και περιφερειακά, πλην της Λέσβου.
ΜΑΡ.ΠΛ.
 
Αυτό περίμεναν;

Ευχαριστήρια επιστολή προς τον πρωθυπουργό έστειλε χθες ο Γιάννης Γιαννέλλης, εκ μέρους, όπως σημειώνει, των κατοίκων των νησιών του νομού Λέσβου. Ο βουλευτής ευχαριστεί τον πρόεδρο της κυβέρνησης από καρδιάς, όπως σημειώνει, για την υλοποίηση «του οράματος πολλών γενεών που ενεπαίζοντο διαχρονικά από τις εκάστοτε κυβερνήσεις για την ίδρυση του Πενταμελούς Μεταβατικού Εφετείου στη Μυτιλήνη».
Για να ακριβολογούμε όμως, ούτε όραμα απετέλεσε για τον τόπο το θέμα του Εφετείου, ούτε αυτό που διεκδικούσε ο νομός ήταν το Πενταμελές Μεταβατικό. Όσο κι αν η υπερβολή ωραιοποιεί κάποιες καταστάσεις, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να κάνει αυτό που είχε υποσχεθεί ήδη απ’ το 2004, τακτική έδρα Εφετείου Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη.
Μέρες που είναι, και η Μεταβατική Έδρα για τον κ. Γιαννέλλη είναι κάτι για το οποίο μπορεί να ευχαριστεί τον πρωθυπουργό. Δεν έχει και πολλά άλλα, εδώ που τα λέμε...
ΜΑΡ.ΠΛ.

Η παροιμιώδης ευγένεια των ΜΑΤ

Σε αρκετές περιπτώσεις, τις προηγούμενες ημέρες οι δημοσιογράφοι της Λέσβου κατά την ώρα της δουλειάς τους γνώρισαν από κοντά την παροιμιώδη ευγένεια των ανδρών των ΜΑΤ, αλλά και των τοπικών αστυνομικών. Φυσικά δεν ήταν οι μόνοι. Δεκάδες πολίτες, κυρίως νέες γυναίκες, λούστηκαν από βωμολοχίες, ακόμη και ανήθικα σχόλια των ΜΑΤ.
Ποιος από τους προστάτες θα μας προστατέψει; Ποιος;
Ν.Μ.

Εργατικά ατυχήματα

Από ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κ.Κ.Ε., Γιώργου Τούσσα, μαθαίνουμε ότι το 2008 κάθε δύο μέρες γινόταν ένα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στη χώρα μας. Συνολικά τη χρονιά αυτή είχαμε 142 θανάτους σε εργατικά ατυχήματα. Το 2009 συνεχίζουμε στους ίδιους ρυθμούς, αφού τους πρώτους μήνες του χρόνου είχαμε 56 θανάτους σε εργατικά ατυχήματα. Αυτά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ. Η προκλητική απουσία ουσιαστικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, είναι μέρος της αντιλαϊκής πολιτικής των διαδοχικών κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και της Ε.Ε., όπως σημειώνει ο ευρωβουλευτής. Το θέμα, πέρα από τις στατιστικές καταγραφές, θα πρέπει να απασχολήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να μη διαιωνίζεται το κακό. Απαιτούνται μέτρα και πολιτικές, γιατί και η ασφάλεια στους χώρους εργασίας είναι μείζονος σημασίας θέμα που δεν μπορεί να αφήνεται στην τύχη του.
Ν.Μ.

Στα 2,5 ευρώ τα τρία δέκατα

Ανεβαίνουν οι τιμές του λαδιού στην Κρήτη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, η τιμή στα τρία δέκατα αυξήθηκε από τα 2,20 ευρώ το κιλό, στα 2,5 ευρώ. Ο πρόεδρος της Ένωσης, Μανώλης Γαβαλάς, αναφέρει ότι υπάρχει ζήτηση, γι’ αυτό και οι τιμές ανεβαίνουν.
Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες.
Ν.Μ.

Άργησε

Με στόχο να προλάβει τους κτηνοτρόφους που έκλειναν χθες τα Τέμπη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας. Αλλά δεν τα κατάφερε. Τα μέτρα που θα είχαν ουσιαστικό ενδιαφέρον, είναι οι ελαφρύνσεις από τα δάνεια. Οι δε ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους των μειονεκτικών περιοχών θα πληρώνονται από τις παρακρατήσεις των ίδιων των κτηνοτρόφων. Είχαν, δε, ανακοινωθεί πριν από ένα μήνα για πρώτη φορά.
Ν.Μ.

Κύριε Διευθυντά,

Δε γνωρίζω γιατί, αλλά εκεί στα εγκαίνια των νέων γραφείων της Πρωτοβάθμιας δεν παρέστη ούτε ένας εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης. Το γεγονός, που και πάλι δε γνωρίζω γιατί, φαίνεται να ενόχλησε έντονα τους οικοδεσπότες, που όχι μόνο είχαν καλέσει δήμαρχο και αντιδημάρχους, αλλά τους ενημέρωσαν και τηλεφωνικά για την αλλαγή της ώρας των εγκαινίων.
Διαπορών Μυτιλήνης

Ανησυχούν για τις φωτιές

Ανησυχία δημιουργεί στους κατοίκους του Ακρασίου η δεύτερη φωτιά μετά από ένα μήνα μέσα στο χωριό. Η φωτιά ξέσπασε σε χόρτα, δίπλα από ένα σπίτι, την περασμένη Κυριακή και σβήστηκε εγκαίρως χάρη στην καίρια επέμβαση των κατοίκων, που με λάστιχα και κουβάδες την έσβησαν πριν προλάβει να φθάσει η Πυροσβεστική από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αγιάσου. Οι κάτοικοι θεωρούν ότι οι φωτιές είναι έργο εμπρηστών και φοβούνται μήπως στην επόμενη φωτιά δεν είναι τόσο τυχεροί όσο στις προηγούμενες.
Πελ.Γ.

Πρακτική... βοήθεια

Πολύτιμη βοήθεια προσφέρουν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης σπουδαστές της Σχολής ΟΑΕΔ οι οποίοι κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση σε υπηρεσίες του ιδρύματος. Πριν από λίγο καιρό έγινε γνωστό, όμως, ότι οι 19 σπουδαστές που απασχολούνται εκεί θα διακόψουν την πρακτική τους. Οι σπουδαστές αυτοί στελεχώνουν υπηρεσίες όπως το λογιστήριο, η γραμματεία, τα μαγειρεία, το τηλεφωνείο και η προσφορά τους είναι πολύτιμη, δεδομένων των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού που έχει το Νοσοκομείο. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, παρενέβη ο διοικητής του Νοσοκομείου, Άρης Χατζηκομνηνός, προς το υπουργείο Απασχόλησης, προκειμένου να δοθεί παράταση στην απασχόληση των σπουδαστών στο Βοστάνειο, κάτι που τελικά επιτεύχθηκε.
Πελ.Γ.

Αλληλέγγυοι και οι … καταστηματάρχες!

Πολλοί αυτοί που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες τις τελευταίες μέρες στη Μυτιλήνη, κάτοικοι της πόλης και μη. Ανάμεσα σε αυτούς και οι μαγαζάτορες της προκυμαίας και της Ερμού, οι οποίοι προθυμοποιήθηκαν να στηρίξουν ανάλογη προσπάθεια που γινόταν από συμμετέχοντες στο «No Border», προσφέροντας τρόφιμα για μετανάστες που, έχοντας αφεθεί ελεύθεροι από την Παγανή, περίμεναν να φύγουν από το νησί.
Κάτι τέτοιο δείχνει το άλλο πρόσωπο των κατοίκων της Μυτιλήνης, που κατανοώντας τη δυσμενή θέση στην οποία βρίσκονται οι πρόσφυγες που καταφθάνουν στη Λέσβο και την ανάγκη που έχουν για στήριξη και βοήθεια, εκφράζουν αισθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης…
Β.Χρ.

«Είχατε δίκιο που μας διακόψατε…»

Αυτό ήταν το σχόλιο που έκανε ο τραγουδιστής των «Χειμερινών Κολυμβητών», Αργύρης Μπακιρτζής, μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης που έγινε κατά τη διάρκεια της συναυλίας τους, το βράδυ της Παρασκευής, από συμμετέχοντες στο αντιρατσιστικό κάμπινγκ «No Border 2009», οι οποίοι έφθασαν στο Αρχοντικό Γεωργιάδη με πορεία που είχε προηγουμένως κινηθεί μέσα στην πόλη. Παρ’ όλο που αρχικά το κοινό υποδέχτηκε τους «εκπροσώπους» του «No Border» που ανέβηκαν στη σκηνή προκειμένου να διαβάσουν κείμενα σχετικά με τους πρόσφυγες, με γιουχαΐσματα και γενικότερη αποδοκιμασία, αφού διακόπηκε η συναυλία, πολύ σύντομα επικράτησε ησυχία, καθώς ακούγονταν στοιχεία για τις συνθήκες διαβίωσης στο Κέντρο της Παγανής, τη δράση της Frondex και του Λιμενικού και τους πνιγμούς μεταναστών και προσφύγων στα νερά του Αιγαίου. Μετά το τέλος των ανακοινώσεων, τις φωνές αποδοκιμασίας αντικατέστησαν χειροκροτήματα επιδοκιμασίας από πολύ μεγάλο κομμάτι του κοινού, ενώ με τη δήλωση του Αργύρη Μπακιρτζή αποκαταστάθηκε και η αρχική παρεξήγηση και ένταση που είχε δημιουργηθεί μεταξύ των μελών του συγκροτήματος των «Χειμερινών Κολυμβητών» και αυτών του «No Border», λόγω της διακοπής της συναυλίας πριν τη χρονική στιγμή που ο τραγουδιστής επιθυμούσε.
Β.Χρ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey