Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Ο τυχερός…  
Σε περίπου 60 κομμάτια μοιράστηκε απ’ το δήμαρχο Δημήτρη Βουνάτσο η βασιλόπιτα του 2011, την οποία και έκοψε στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, την Κυριακή. Πιο τυχερός απ’ όλους όσοι γεύτηκαν την εξαιρετική πίτα αποδείχτηκε ο Κώστας Φραγκόπουλος, που πέτυχε το φλουρί και πήρε ως δώρο απ’ το δήμαρχο μια συλλογή πρόσφατων εκδόσεων του Δήμου Μυτιλήνης.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Επιθανάτια… γραφειοκρατία

Εκτός απ’ το πρώτο παιδί της Λέσβου που ήρθε απ’ την Αγιάσο, μάλλον και ο πρώτος θάνατος στο νησί σημειώθηκε στο ίδιο χωριό, όπου πλήρης ημερών απεβίωσε από φυσικά αίτια, ανήμερα την Πρωτοχρονιά, μία 90χρονη. Όμως, το ίδιο φυσική δεν ήταν και η συνέχεια, αφού, όπως μας ανέφερε συγχωριανός της, μέχρι να βρεθεί το ποιος πρέπει μετά την κατάργηση του Δήμου Αγιάσου να εκδώσει το πιστοποιητικό θανάτου, υπήρξε μια πρωτοφανής ταλαιπωρία των συγγενών της. Τους οποίους και παρέπεμπαν στη Μυτιλήνη γιατί δεν υπήρχε ανάλογη σφραγίδα του Δήμου Λέσβου στο χωριό με την οποία και θα επικυρωνόταν το έγγραφο, ούτε όμως γνώριζαν και ποιος πρέπει να το σφραγίσει και να το υπογράψει.
Τελικά η λύση βρέθηκε, οι γραφειοκρατικές απορίες αντιμετωπίστηκαν, αλλά η κηδεία λόγω των καθυστερήσεων που έφερε ο «Καλλικράτης» μετατέθηκε για μία μέρα μετά.
Α.Ω.
 
Η πιο μεγάλη ομάδα

Αν σε ένα σύνολο 27 ατόμων υπάρχουν τέσσερις με το ίδιο επάγγελμα, τότε σίγουρα δημιουργούν την πιο μεγάλη ομάδα του. Εν προκειμένω στην πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, όπως παρατηρούσε ένας εξ αυτών, οι τέσσερις καθηγητές Φυσικής Αγωγής, Γιώργος Κυριαζής, Παναγιώτης Ζαφειρίου, Στρατής Αλεξίου και Προκόπης Γυμνάγος, συγκροτούν το ισχυρό τιμ των γυμναστών.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Βράδυ και παντού

Δύο προτάσεις κατατέθηκαν στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου σχετικά με το πότε και πού θα γίνονται οι επόμενες συνεδριάσεις του. Ο Παναγιώτης Σταμάτης απ’ το Μανταμάδο, σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», πρότεινε, λόγω των εργασιών που έχουν οι περισσότεροι σύμβουλοι το πρωί, οι συνεδριάσεις να γίνονται οπωσδήποτε αργά το απόγευμα ή ακόμη καλύτερα βράδυ.
Ο Στρατής Αλεξίου, απ’ τα Βασιλικά, παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά την εκλογή προέδρου, μεταξύ των παρατηρήσεων που κατέθεσε στο σώμα επεσήμανε την ανάγκη οι συνεδριάσεις να μη γίνονται μόνο στη Μυτιλήνη, αλλά σε όλες τις δημοτικές ενότητες-τέως δήμους, σε όλο το νησί. Και κατά το «Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα», ο κ. Αλεξίου τόνισε πως «άλλωστε Λέσβος δεν είναι μόνο η Μυτιλήνη».
ΜΑΡ.ΠΛ.

Συνέπειες συρματοπλεγμάτων

Σοβαρή κριτική ασκεί στο σύνολό της η αντιπολίτευση απέναντι στην κυβερνητική επιλογή να μπουν συρματοπλέγματα στον Έβρο, όπως έχουν μπει και στα σύνορα της Ισπανίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κύματα των προσφύγων που παράνομα εισέρχονται στη χώρα.
Ανεξάρτητα απ’ τους χιλιάδες λόγους που μπορεί να προβάλει κανείς ως αντιρρήσεις, έως τώρα κανείς δεν έχει πει το προφανές, ότι αν δηλαδή κλείσουν τα σύνορα στον Έβρο θα ξανανοίξουν αυτόματα τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο. Οπότε η δαπάνη για τα χιλιόμετρα του συρματοπλέγματος δε θα κάνει τίποτε άλλο από το να μεταθέσει το πρόβλημα λίγο παρακάτω, στα νησιά, που τους τελευταίους μήνες δε δέχονται παρά ελάχιστους πρόσφυγες. Και στη θάλασσα, αν μη τι άλλο, δεν μπορείς να βάλεις συρματοπλέγματα, ενώ όλα τα μέτρα προστασίας και ελέγχου κοστίζουν πολύ πιο ακριβά απ’ ό,τι στα χερσαία σύνορα.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Συνέχεια

Η απόφαση του δημάρχου Λέσβου, κ. Βουνάτσου, να τοποθετήσει ως αντιδήμαρχο Οικονομικών τον κ. Απόστολο Πατέστο ασφαλώς και επιδέχεται σημειολογική ανάγνωση. Ο κ. Πατέστος ως γνωστόν υπήρξε κατά την αμέσως προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο ο επί των οικονομικών αντιδήμαρχος του μεγαλύτερου (και του έχοντος φυσιολογικά τα περισσότερα χρέη) από τους συνενωθέντες δήμους της Λέσβου Δήμου Μυτιλήνης. Επομένως, η συγκεκριμένη επιλογή του δημάρχου δηλώνει αναγνώριση της συνέχειας των πραγμάτων και αποτελεί πράξη ευθύνης. Γιατί, βέβαια, τυχόν επιλογή διαφορετικού προσώπου θα επέτρεπε ενδεχομένως στο νέο υπεύθυνο να επικαλείται κακούς χειρισμούς των όποιων προκατόχων του για να αποσείσει ευθύνες. Καλές οι πρώτες εντυπώσεις, λοιπόν, όμως η νέα δημοτική αρχή οφείλει να αποδείξει ότι πέρα από τη βούληση διαθέτει και το σχέδιο για την αντιμετώπιση του υπαρκτού προβλήματος των μεγάλων χρεών που κληρονόμησε ο ενιαίος Δήμος.
Π.Μ.

Δεν έχει παραμύθια σήμερα στον «Ιανό»
Η απεργία των μέσων μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας επηρεάζει και τους σύγχρονους παραμυθάδες. Έτσι, η σημερινή απογευματινή παρουσίαση των μαγεμένων ιστοριών από τη Λέσβο και τη Λήμνο με τον Αυλητή και τον Παππουλάνθρωπο ακυρώνεται, λόγω του ότι θα είναι δύσκολη η μετακίνηση του κοινού προς τον «Ιανό» του κέντρου της Αθήνας, όπου και είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί. Προς το παρόν δεν έχει οριστεί κάποια άλλη παράσταση, το πιο πιθανό είναι όμως πως μικροί και μεγάλοι παραμυθολάτρες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τις ιστορίες μια άλλη φορά, ελπίζουμε σύντομα.
Β.Χρ.

Ξεκαθάρισε η στροφή στο Λισβόρι

Μεγάλη διαφορά παρουσιάζει πλέον η στροφή του δρόμου για Πολιχνίτο, που οδηγεί στο Λισβόρι. Πριν από λίγους μήνες, τα πράγματα ήταν… μπερδεμένα και δεν ήταν ξεκάθαρο πάντα το από πού έμπαινε και από πού έβγαινε κάποιος, κάνοντας το συγκεκριμένο σημείο επικίνδυνο. Μετά τις πρόσφατες επεμβάσεις και τα έργα της Νομαρχίας, τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει και η στροφή έχει αλλάξει τελείως όψη.
Β.Χρ.

«Επιθετικοί» πελάτες…

Για «επιθετική διάθεση» των καταναλωτών όταν μπαίνουν στα καταστήματα της αγοράς μάς μίλησαν κάποιοι καταστηματάρχες. Τους ίδιους τούς προβληματίζει πολύ απ’ ό,τι φαίνεται η αλλαγή αυτή στη διάθεση του κόσμου. «Μοιάζουν να φοβούνται μήπως τους κοροϊδέψουμε, κάτι για το οποίο ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό τα Μ.Μ.Ε. με τα δημοσιεύματά τους. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έχει αντίκρισμα στη Μυτιλήνη, τουλάχιστον αυτήν τη στιγμή», λένε οι ίδιοι.

… και αισιόδοξα μηνύματα
Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν πιο θετική αντιμετώπιση των πραγμάτων από τα μέσα ενημέρωσης, και όχι τρομοκράτηση του κόσμου. Να το κάνουν, αλλά πώς, όταν η πλειοψηφία του κόσμου μεταφέρει την πιο απαισιόδοξη εικόνα; Ευτυχώς, υπάρχουν και τα φωτεινά παραδείγματα κάποιων πιο αισιόδοξων στον κόσμο της αγοράς.
Β.Χρ.Ο… υγροβιότοπος του αρχαιολογικού χώρου της Επάνω Σκάλας. Μπορεί και να τον συνηθίσουμε και να μας φαίνεται ωραίος τελικά…


Ο δήμαρχος στο πρώτο παιδί τού 2011

Το πρώτο παιδί τού 2011 επισκέφθηκε χθες, τηρώντας το «έθιμο», ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος. Ο κ. Βουνάτσος, παρά το φορτωμένο του πρόγραμμα με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του, δεν παρέλειψε να επισκεφθεί και να τιμήσει τον πρώτο πολίτη της Λέσβου που έκανε ποδαρικό για το νέο έτος. Με αφορμή της επίσκεψη είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, κ. Χρ. Θεοδώρου, και να ενημερωθεί για ζητήματα που αφορούν στο Νοσοκομείο.
Πελ.Γ.

Κατ’ εξαίρεση

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που φθάνουν από τη διοίκηση του Νοσοκομείου σχετικά με τη θέση του νευροχειρουργού στο Βοστάνειο. Όπως είναι γνωστό, έχει γίνει ένας πραγματικός αγώνας δρόμου προκειμένου η μία θέση χειρουργού που έχει εγκριθεί για το Νοσοκομείο να μετατραπεί σε νευροχειρουργού, ώστε να μπορέσει το ίδρυμα να «κρατήσει» τις πολύτιμες υπηρεσίες του νέου γιατρού, ο οποίος όμως δεν έχει ακόμη προσληφθεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Υπουργείο Υγείας προτίθεται κατ’ εξαίρεση να κάνει αυτή την τροποποίηση. Αναμένουμε εξελίξεις.
Πελ.Γ.

Να τα βρουν

Η έντονη κόντρα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στο «Θεομήτωρ» και την «Ηλιακτίδα» δημιουργεί μόνο άσχημες εντυπώσεις στους πολίτες, καθώς και οι δύο φορείς συνεργάζονται για δομές που έχουν να κάνουν με ευαίσθητες ομάδες ανθρώπων. Όλη αυτή η δημόσια αντιπαράθεση προκαλεί ανασφάλεια για το μέλλον αυτών των δομών και κυρίως των ανθρώπων που εξαρτώνται από αυτές, αλλά και υποψίες για τις σκοπιμότητες που κρύβονται από πίσω. Οι συγκρούσεις και οι αλληλοκαταγγελίες είναι ο εύκολος δρόμος, η συνεργασία είναι ο δύσκολος, που θα πρέπει όμως οι δυο πλευρές ν’ ακολουθήσουν για το καλό των ανθρώπων που καλούνται να υπηρετήσουν.
Πελ.Γ.

Δίσεκτοι καιροί για τις τράπεζες

Ελάχιστοι άνθρωποι θα ήθελαν αυτή την εποχή να βρίσκονται στο Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας. Ο λόγος είναι ότι το συμβούλιο καλείται να λάβει δύσκολες και δυσάρεστες αποφάσεις. Ίσως αυτή να είναι και η αιτία που κυκλοφορούν φήμες για παραιτήσεις μελών. Κάτι μας λέει πως το Μάιο, οπότε και θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ., το ενδιαφέρον θα είναι ακόμη μικρότερο.
Ν.Μ.

Στη 12η θέση

Ο Νομός Λέσβου είναι ο 12ος στην παραγωγή φέτας στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία τού 2008. Συγκεκριμένα, η παραγωγή στο νησί ξεπέρασε τους 2.000 τόνους. Πρόκειται για μια μικρή επιτυχία αν αναλογιστούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τυροκόμοι και οι κτηνοτρόφοι των νησιών μας.
Ν.Μ.

Διεκδικούν μείωση ενοικίων

Την ανάγκη μείωσης των ενοικίων στις επαγγελματικές στέγες λόγω της οικονομικής κρίσης ζητά με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Μεγαλόπολης από τους ιδιοκτήτες καταστημάτων της περιοχής. Αντίστοιχες κινήσεις γίνονται εδώ και ένα χρόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Πιστεύουμε ότι είναι καιρός να γίνουν ανάλογες και στην πόλη της Μυτιλήνης από τον Εμπορικό Σύλλογο και το Επιμελητήριο Λέσβου, διότι αν δεν υποχωρήσουν οι τιμές των ενοικίων, η κατάσταση στην αγορά όχι μόνο δε θα βελτιωθεί, αλλά θα έχουμε και αύξηση των «λουκέτων». Και αυτό είναι κάτι που δε συμφέρει ούτε τους ιδιοκτήτες καταστημάτων. Σε τέτοιες εποχές η κοινή λογική και οι... εκπτώσεις πρέπει να είναι κοινός τόπος προβληματισμού για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey