Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Πολλή δουλειά
Χαμός επικρατεί στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Μετά την κατάργηση των Γραφείων της σε Καλλονή και Λήμνο, οι υπάλληλοι της Μυτιλήνης έχουν πλέον να διαχειριστούν μόνοι τους όλο το φόρτο εργασίας των περιοχών αρμοδιότητάς τους, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται συχνά να δουλέψουν και τα απογεύματα. Δυστυχώς, το να διορίσει κι άλλους υπαλλήλους το Υπουργείο σημαίνει αποσπάσεις και νέους διορισμούς στα σχολεία, κάτι που εκτός από χρονοβόρο, είναι και δαπανηρό. Κι έτσι, τα σπασμένα τα πληρώνουν λίγοι…
Β.Χρ.

Στολισμένες βιτρίνες

Ένας μήνας μένει για τις γιορτές και άρχισαν ήδη να κάνουν την εμφάνισή τους οι στολισμένες βιτρίνες στην αγορά της Μυτιλήνης. Φέτος τα πράγματα είναι ακόμη πιο «ζορισμένα» για τους καταναλωτές και έτσι δεν είναι σίγουρο το ότι οι αγορές χριστουγεννιάτικων θα είναι ίδιες με άλλες χρονιές. Από την άλλη, για πολλούς οι γιορτές είναι και μια ευκαιρία να νιώσουν περισσότερη αισιοδοξία και σ’ αυτό θα πρέπει μάλλον να βασιστούν οι μαγαζάτορες…
Β.Χρ.

Ό,τι μπορεί…

Μέχρι το τέλος του μήνα έχουν περιθώριο να δηλώσουν σε τι είδους προγράμματα - περιβαλλοντικά, πολιτιστικά ή αγωγής υγείας - επιθυμούν να συμμετάσχουν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Φέτος όλα τα προγράμματα έχουν περιέλθει στην αρμοδιότητα μιας εκπαιδευτικού, της κ. Κλεοπάτρας Γιαννοπούλου, που, έχοντας οριστεί στη θέση αυτή πριν από λίγες ημέρες, αυτήν τη στιγμή προσπαθεί να ενημερώσει όσο πιο πολλά σχολεία μπορεί. Περικοπές σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης, και οι αρμόδιοι κάνουν ό,τι μπορούν για να αντεπεξέλθουν.
Β.Χρ.

Ας σπεύσουν…

Μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις στο Δήμο Λέσβου για τις 93 θέσεις οκταμηνιτών. Ουσιαστικά, με τη μεσολάβηση δύο Σαββατοκύριακων (γιατί άραγε αποφασίστηκε να ξεκινά η προθεσμία από Παρασκευή κι όχι από Δευτέρα;) απομένουν μόνο έξι εργάσιμες για όσους ενδιαφέρονται και που οφείλουν να σπεύσουν για να καταθέσουν εμπρόθεσμα την αίτησή τους.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Τα μισά Λουτρά, η Μόρια

Φοβερά είναι τα λάθη που εντοπίζονται στα τετραγωνικά τα οποία έχουν δώσει ήδη απ’ τις αρχές της δεκαετίας τού ’90 οι πρώην δήμοι και κοινότητες στη ΔΕΗ. Και επειδή τώρα με τα κάθε λογής χαράτσια άρχισε και η αναζήτηση των φοβερών αυτών λαθών, επείγει να γίνει και το ξεσκαρτάρισμά τους. Διότι, όπως έλεγε αντιδήμαρχος του Δήμου Λέσβου, δεν μπορεί το σύνολο των τετραγωνικών της Μόριας, για παράδειγμα, να εμφανίζεται ίσο με τα μισά απ’ τα τετραγωνικά των Λουτρών, γιατί κάποια σπίτια σίγουρα είναι δηλωμένα πολύ μικρότερα απ’ ό,τι πραγματικά είναι.
Σημειωτέον δε, πως στη Δημοτική Ενότητα Μυτιλήνης εμφανίζονται και τα λιγότερα λάθη συγκριτικά με αυτά που έχουν επισημανθεί σε χωριά, τα οποία και… βγάζουν μάτια.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Μη στρατευμένοι…

Η διαφοροποίηση του Νάσου Γιακαλή στην ΕΝΠΕ για το χαράτσι, όπως και η υιοθέτηση απ’ την παράταξή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο της πρότασης να ζητηθεί η ανάκλησή του, δείχνει πως, αν και εκλεγμένοι με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, αντιτάχθηκαν στο μέτρο που η προηγούμενη κυβέρνηση ξεκίνησε να εφαρμόζει. Λειτούργησαν αποκλειστικά ως αυτοδιοικητικοί, προτάσσοντας το συμφέρον των πολιτών.

… και κομματικοί

Στην ίδια συνεδρίαση της Σάμου, όμως, υπήρξαν κι εκείνοι που, ενώ πρωτοστάτησαν στο θέμα του χαρατσιού, ψήφισαν λευκό σε ανάλογο ψήφισμα κοινωνικού ενδιαφέροντος, και πιο συγκεκριμένα σ’ αυτό που αφορούσε σε διεκδίκηση για τις «εισοδηματικές ενισχύσεις νοικοκυριών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών με χαμηλά εισοδήματα».
Ο λόγος για την παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», της μόνης που δεν υποστήριξε όπως όλες οι υπόλοιπες την πρόταση του Βασίλη Τεντόμα για το επίδομα. Ή μήπως επειδή η πρόταση ήταν απ’ το συγκεκριμένο περιφερειακό σύμβουλο, δεν ήταν ικανή θετικής ψήφου;
ΜΑΡ.ΠΛ.


Πριν κάτι μήνες, η Αστυνομία ζήτησε «συγγνώμη» για το ότι δεν έκανε τίποτα για την κατάσταση που είχαν δημιουργήσει οι Τσιγγάνοι. Για την κατάσταση ντροπής που συνεχίζει να υπάρχει στην Επάνω Σκάλα, κανένα… «συγγνώμη» κυκλοφορεί; Ή μήπως δεν ξέρουν; Ποιος θα πρωτοπαρέμβει… Το Λιμενικό Σώμα ή η Αστυνομία!

Άνοιξε η Φίλια

Πήρε μπροστά χθες το δημοτικό ελαιοτριβείο της Φίλιας, το οποίο, όπως και της Βατούσας, παραχωρήθηκε στην ΑΔΕΛ Α.Ε. για να λειτουργήσει. Μάλιστα, στο πρώτο για την παρούσα ελαιοκομική περίοδο άλεσμα, όχι μόνο παρίστατο και ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ, Αριστείδης Ταξείδης, αλλά μετέφερε και δικό του καρπό, 500 κιλά ελιές, απ’ τη Βρίσα για να αλέσει, δείχνοντας έτσι συμβολικά την εμπιστοσύνη του στο ελαιοτριβείο.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Όλα μαζί ή λίγα - λίγα;

Τελικά δεν υπάρχει θέμα του Δήμου Λέσβου για το οποίο τα αμέσως εμπλεκόμενα δημοτικά στελέχη να μην έχουν τουλάχιστον δύο διαφορετικές απόψεις, συγκρουόμενες μεταξύ τους. Να, για παράδειγμα η μεταφορά των πινάκων του Θεόφιλου για συντήρηση στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην Αθήνα, έχει προκαλέσει έως και αντιπαράθεση -που αναμένεται να φανεί στην αυριανή συνεδρίαση- για το αν πρέπει οι πίνακες να μετακινηθούν όλοι μαζί ή δέκα - δέκα, ώστε αν συμβεί κάτι να μην υπάρξει πρόβλημα και για τους 86. Σαν τους γαλαζοαίματους, δηλαδή, που δεν έμπαιναν οικογενειακώς στο ίδιο μέσο μεταφοράς μπας και ξεκληριστεί το σόι τους.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Διδακτήριο Βασιλικών

Την προώθηση του θέματος για την ανάδειξη του παλιού Δημοτικού Σχολείου του χωριού τους ζητούσε στις αρχές του μήνα, με επιστολή της προς το δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, η σχετική επιτροπή που έχουν δημιουργήσει οι Βασιλικιώτες της Αθήνας. Η εν λόγω επιτροπή έχει κάνει επανειλημμένως εκκλήσεις στους τοπικούς φορείς, αφού το παλιό διδακτήριο των Βασιλικών έχει χαρακτηριστεί ως «μνημείο» λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, ιστορικής και κοινωνικής σημασίας του και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με ποικίλους τρόπους. Είναι καιροί δύσκολοι, όμως, και παρ’ όλο που κάτι τέτοιο θα τόνωνε σημαντικά το χωριό και την ευρύτερη περιοχή, πού χρήματα του Δήμου για τέτοια πράγματα; Εκκρεμεί, φυσικά, η σχετική απάντηση του δημάρχου.
Β.Χρ.

Προκυμαία-πάρκινγκ… και πάλι

Ήρθε ο χειμώνας, άρχισαν και τα παρκαρίσματα μεγάλων οχημάτων πάνω στον πεζόδρομο της προκυμαίας. Και λέγαμε, πολύ άργησαν φέτος. Πάλι τα ίδια θα έχουμε όμως, όπως φαίνεται, και περιμένουμε να δούμε αν θα ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι. Γιατί και πάλι προβλέπεται να αυξάνονται όσο θα αυξάνεται και το κρύο και οι κάτοικοι θα χρησιμοποιούν περισσότερο τα αυτοκίνητά τους.
Β.Χρ.

Φυκιότρυπα και… τρύπες

Οι τρύπες σε ορισμένα σημεία του δρόμου στο ύψος της Φυκιότρυπας έχουν γεμίσει με χαλίκι. Όχι όλες, όμως, και όσες έμειναν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, ειδικά τις βραδινές ώρες, που η περιοχή είναι τελείως σκοτεινή. Ο δρόμος καταστρέφεται όσο πάει και η περιοχή αρχίζει και δίνει την εικόνα εγκατάλειψης, και είναι κρίμα για ένα τόσο ωραίο σημείο της πόλης.
Β.Χρ.

Πολλά χαμόγελα

Περίσσευαν τα χαμόγελα χθες το απόγευμα στο Επιμελητήριο Λέσβου, κατά την παρουσίαση του συνδυασμού «Ανεξάρτητη Επιμελητηριακή Κίνηση», με επικεφαλής το Βαγγέλη Μυρσινιά. Τα στελέχη της παράταξης εμφανίστηκαν βέβαια για την επιτυχία του συνδυασμού. Εμείς τι να πούμε, κοντός ψαλμός αλληλούια. Την Κυριακή το απόγευμα θα ξέρουμε το αποτέλεσμα της κάλπης. Έτσι κι αλλιώς, για να αναβαθμιστεί ο επιμελητηριακός θεσμός χρειάζεται η συμβολή όλων, και των παρατάξεων, αλλά και των μελών της νέας διοίκησης, που πρέπει να προσπαθήσει για να παίξει το Επιμελητήριο το ρόλο του, ειδικά αυτή την εποχή.
Ν.Μ.

Αγοράζει λάδι

Μετά από πολύμηνη διακοπή της αγοράς ελαιολάδου, η ΕΑΣ Λέσβου επανέρχεται με νέο τιμοκατάλογο, ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί από μέρα σε μέρα. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί ότι η Ένωση επιστρέφει στην αγορά του ελαιολάδου, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Ν.Μ.

Χρηματοδοτήσεις γυναικείων συνεταιρισμών

Στις ιστοσελίδα τής ΠΑΣΕΓΕΣ διαβάσαμε ότι οι νέοι γυναικείοι συνεταιρισμοί μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Εθνικό αποθεματικό απρόβλεπτων» του Υπουργείου Ανάπτυξης, με το ποσό των 35.000 ευρώ. Βασική προϋπόθεση για να χρηματοδοτηθούν οι συνεταιρισμοί, είναι να έχουν δημιουργηθεί μέσα στο τρέχον έτος.
Καλά κάνει το Υπουργείο και δίνει αυτές τις χρηματοδοτήσεις, πρέπει όμως να στηρίξει και τους γυναικείους συνεταιρισμούς που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα.
Ν.Μ.

Θα επιστρέψει;

Την επιστροφή της αλιείας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, στο οποίο συγχωνεύτηκε το πάλαι ποτέ Θαλασσίων Υποθέσεων, συμφώνησαν οι υφυπουργοί Ροντούλης και Γεωργιάδης, του ΛΑΟΣ και οι δύο Ελπίζουμε η σκέψη αυτή να γίνει σύντομα πράξη, διότι ο φυσικός χώρος της αλιείας είναι δίπλα στους άλλους κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής.
Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey