20-04-19

25/04/2019 - 16:44

Πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης διυπηρεσιακή Άσκηση μεγάλης κλίμακας με την κωδική ονομασία «ΑΛΚΑΙΟΣ ΙΙ», με ευρεία συμμετοχή των φορέων που εμπλέκονται κατ’ αρμοδιότητα. Στην άσκηση συμμετείχαν 17 φορείς, 131 άτομα, 28 παντός τύπου οχήματα εκ των οποίων 3 ασθενοφόρα και 6 δίκυκλα της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού Σώματος. Ο γενικός σκοπός της άσκησης ήταν η διαπίστωση της ανταπόκρισης των εμπλεκομένων φορέων και του μεταξύ τους συντονισμού και συνεργασίας για την αντιμετώπιση ατυχημάτων μεγάλης κλίμακας, καθώς και η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού ιδίως όψει της τουριστικής περιόδου. Η άσκηση αναστάτωσε την πόλη και προκάλεσε ανησυχία στο κόσμο που δεν γνώριζε περί τίνος πρόκειται. Τα συμπεράσματα από την άσκηση ήταν καλά, το ζητούμενο όμως είναι να είναι το ίδιο καλά και με πραγματικά περιστατικά, για να πιάνει τόπο και η ...άσκηση!

 

Δυνατό χαρτί

Η υποψηφιότητα Αρη Χατζηκομνηνού με το ψηφοδέλτιο Μουτζούρη για την Περιφέρεια, πράγματι τάραξε τα νερά. Τουλάχιστον στον εσωτερικό ανταγωνισμό των Καλογήρου και Μουτζούρη στην διεκδίκηση των ψηφοφόρων που κινούνται στο χώρο της ευρύτερης δεξιάς παράταξης. Και μάλιστα όχι μόνο επειδή ο συγκεκριμένος υποψήφιος έχει διατελέσει Δήμαρχος Μυτιλήνης, υποψήφιος Δήμαρχος Λέσβου αλλά και για πολλά χρόνια υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ και προβεβλημένο στέλεχος της παράταξης. Αλλά επιπλέον και επειδή ο Χατζηκομνηνός είναι κατά γενική ομολογία από τους πολιτικούς παράγοντες εκείνους που δεν έχουν απλά πολλούς σταυρούς, αλλά και πολλούς προσωπικούς ψήφους, που μπορεί εξ αιτίας του να επιλέξουν ψηφοδέλτιο.

Π.Μ.

 

Στοίχημα και εκλογές

Κάποιοι υποψήφιοι που δεν τους αρέσουν οι στοιχηματικές αποδόσεις των εταιρειών στοιχήματος γιατί θεωρούν ότι τους αδικούν, φτάνουν να βγάλουν ακόμα και ανακοινώσεις καταγγέλλοντας τις συγκεκριμένες αποδόσεις ως «στημένες». Θα το επαναλάβουμε έστω κι αν δεν αρέσει. Οι εταιρείες αυτές μόνο στημένες ανακοινώσεις δεν κάνουν, αφού το όποιο «στήσιμο», θα κινδύνευε να τους στοιχίσει ένα σωρό χρήματα. Άλλωστε, όσοι πιστεύουν ότι οι ανακοινωμένες αποδόσεις τους αδικούν δεν έχουν παρά οι ίδιοι και οι πιστοί οπαδοί τους να στοιχηματίσουν στον εαυτό τους. Έτσι, αν επιβεβαιωθεί η εκτίμησή τους θα έχουν διπλές ...χαρές. Και εκλεγμένοι και πλούσιοι!

Π.Μ.

 

Αδυναμία ή επικοινωνιακό λάθος

Πρώτη ανακοίνωση του συνδυασμού του υποψηφίου Δημάρχου Δυτικής Λέσβου κ. Χήρα στην οποία περιλαμβάνονται οι πρώτοι έξι υποψήφιοί του. Το περίεργο είναι ότι οι πέντε από αυτούς ανήκουν στην Δημοτική Ενότητα Πολιχνίτου. Αδυνατώντας να πιστέψουμε ότι ο συγκεκριμένος υποψήφιος από τις 7 Δημοτικές Ενότητες που απαρτίζουν το Δήμο, κατόρθωσε να εξασφαλίσει επαρκή εκπροσώπηση μόλις σε μία, μάλλον πρέπει να αποδώσουμε την συγκεκριμένη ανακοίνωση σε επικοινωνιακό λάθος, πιθανότατα λόγω απειρίας.

Π.Μ.

 

Οι 120 δόσεις

Πόσες φορές έχετε ακούσει ή διαβάσει τουλάχιστον το τελευταίο εξάμηνο για τις επικείμενες ρυθμίσεις των 120 δόσεων σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες; Με διαρροές κάθε φορά για το περιεχόμενο και τους όρους των ρυθμίσεων και δηλώσεις αρμοδίων και «αρμοδίων» ότι η ρύθμιση βγαίνει ή κατατίθεται στη Βουλή «τέλος Γενάρη», «την άλλη εβδομάδα», «οπωσδήποτε μέσα στο Μάρτιο», «πριν το Πάσχα» κλπ. Η τελευταία εκδοχή είναι «αμέσως μετά το Πάσχα»! Σίγουρα οι κυβερνώντες, μετά την απαλλαγή και από τον ακροδεξιό συνεταίρο τους δεν μπορούν να κατηγορηθούν πλέον για δεξιοί! Μήπως, όμως, για ...αδέξιοι;

Π.Μ.

 

Οι κατολισθήσεις στο Πλωμάρι πεδίο αντιπαράθεσης!

Το θέμα με τις κατολισθήσεις βράχων στο Πλωμάρι και τα προβλήματα που προκαλούνται σε πολίτες στην επίμαχη περιοχή, αποτέλεσαν αντικείμενο ερώτησης του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ. Θ. Παπαθεοδώρου προς τον υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη. Στην ερώτηση του ο βουλευτής αναφέρεται στη νέα κατολίσθηση που αναστάτωσε τους κατοίκους της περιοχής, προκαλώντας τεράστιες υλικές ζημιές σε σπίτια, αποθήκες και άλλα κτίρια. Σημειωτέον ότι οι πρώτες κατολισθήσεις στην περιοχή συνέβησαν πριν από τέσσερις μήνες. Και με δεδομένη αυτήν την κατάσταση σημειώνει στην ερώτηση που κατέθεσε ότι «οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς διαμαρτύρονται καθημερινά για την ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού, καθώς, μέχρι και σήμερα, δεν έχει γίνει καμία εργασία προστασίας από τους αρμόδιους φορείς, με αποτέλεσμα οι βράχοι στην κυριολεξία “να κρέμονται” πάνω από τις στέγες των σπιτιών τους, και να βρίσκεται η ζωή τους σε συνεχή κίνδυνο.» Και ερωτά τον υπουργό:

«Είναι στα άμεσα σχέδια του Υπουργείου η αποκατάσταση των ζημιών και η έναρξη εργασιών προστασίας της περιοχής του Πλωμαρίου; Και ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα στην περιοχή;» Το θέμα έτυχε της σχετικής δημοσιότητας, υπήρξαν αντιδράσεις και από αυτοδιοικητικούς παράγοντες που είναι υποψήφιοι για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ και η Περιφέρεια, που δέχθηκε τα πυρά των παραπάνω έσπευσε να δώσει τις δικές της διευκρινίσεις για το πρόβλημα και για τις ενέργειες που έκανε. Και προφανώς κάποιες ενέργειες έκανε για να δρομολογηθούν οι αναγκαίες κινήσεις για την αποκατάσταση των ζημιών, μόνο που όλα αυτά κινούνται με ρυθμούς... χελώνας και όχι του κατεπείγοντος που πρέπει, γιατί κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν μπορεί να ξανασυμβεί το κακό, όπως και συνέβη, και να θρηνήσουμε θύματα πέρα από τις όποιες περαιτέρω ζημιές. Δυστυχώς πέρα από την κινητικότητα αυτών των ημερών οι επόμενες κινήσεις είναι του τυπικού και όχι της ουσίας. Αυτό είναι το πρόβλημα και οι όποιες εύκολες εξηγήσεις δεν αρκούν, πολύ περισσότερο τώρα που βρισκόμαστε σε προεκλογική τροχιά και όλα είναι «δήθεν»!

Α.Ω.

 

Εκλογές και στοιχηματικές προβλέψεις!

Οι στοιχηματικές προβλέψεις που για πρώτη φορά μπαίνουν στο ...τραπέζι της εκλογικής αναμέτρησης στις αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι αλήθεια ότι αποτέλεσαν αντικείμενο συζητήσεων και σχολίων, επιχειρώντας μάλιστα να επηρεάσουν και την κοινή γνώμη. Όπως οι δημοσκοπήσεις έτσι και το ...στοίχημα εσχάτως έχουν τη δική τους ανάγνωση. Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης με παρέμβαση του εφιστά την προσοχή των πολιτών της περιφέρειας μας, αφού στοιχηματικές προβλέψεις υπάρχουν και για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, επισημαίνοντας ότι: «Οι στοιχηματικές διαδικασίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα -και από κάποιους λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν-, από την ΑΙΑ RELATE του stoiximan.gr, εταιρεία συμφερόντων - και- γνωστής πολιτικής οικογενείας, η οποία εμπλέκεται τα μάλα στις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές, θα πρέπει να μας προβληματίσουν όλους».

Είναι γεγονός ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως και όλες οι εκλογές, δεν είναι στοίχημα για να ...τζογάρει κάποιος, έχουν τη δική τους λογική και πάντως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει αξιόπιστη πρόβλεψη, ακόμη και «στοιχηματική» αν δεν διαμορφωθεί πλήρως το σκηνικό και δεν εμφανιστούν όλοι οι πρωταγωνιστές επί ...σκηνής. Και ακόμη κάτι τέτοιο δεν υπάρχει για να ...ρισκάρει ποσοστά και να κερδίσει.

Α.Ω.

 

Η τιμητική συμμετοχή του Φρίξου!

Μια εμβληματική προσωπικότητα της Αριστεράς της Μυτιλήνης και όχι μόνο, τον Φρίξο Πρωτογερέλλη, ανακοίνωσε ως υποψήφιο για το ψηφοδέλτιο της η «Δημοκρατική Μυτιλήνη» για τις εκλογές στη δημοτική κοινότητα της πόλης. Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση, που έχει την αξία της εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, που θέλει να στείλει το δικό της μήνυμα σε αυτήν τη συγκυρία.

«Ο Φρίξος Πρωτογερέλλης», όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Μυτιλήνη», «πολεμιστής στα αντιναζιστικά μέτωπα της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής, κορυφαίο στέλεχος της ΕΠΟΝ, αγωνιστής και θύμα πολιτικών διώξεων στη μετεμφυλιακή Ελλάδα και τη Χούντα, συνετός μαχητής των ιδεών της ανανεωτικής και δημοκρατικής Αριστεράς σπεύδει σήμερα πρώτος να βάλει την υπογραφή του στον αγώνα για μια “Δημοκρατική Μυτιλήνη”. Μια πόλη που λύνει τα προβλήματα της χωρίς λιθοβολισμούς και λασπολογίες. Αλλά με την απαιτούμενη προσοχή, με υπευθυνότητα, με αποφασιστικότητα και συνεργασία.»

Ο Φρίξος για όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν, είναι ο ορισμός του συνεπή αγωνιστή, του νηφάλιου και σεμνού ανθρώπου, που εκπέμπει σεβασμό και εκτίμηση σε «εχθρούς» -αντιπάλους και φίλους Και τέτοιες προσωπικότητες λείπουν από την πολιτική ζωή του τόπου μας γι’ αυτό έχει πρόσθετη αξία η συμβολική κίνησή του να εκτεθεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Μυτιλήνης στέλνοντας με τη συμμετοχή του το δικό του μήνυμα στην τοπική κοινωνία!

Μα.Μ.

 

Καταγράφεται στα «συν»

Η προεκλογική περίοδος έχει ...φουντώσει για τα καλά και οι υποψήφιοι περιοδεύουν στα χωριά για μια επαφή από κοντά με τους κατοίκους, που τέτοιες μέρες βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αφού από τη δική τους ψήφο θα αναδειχθούν οι τοπικές αρχές. Δεν είναι πρωτόγνωρο, όσο πλησιάζουμε προς την κάλπη ο ένας υποψήφιος να ...πέφτει πάνω στον άλλον και να συνευρίσκονται κατά τις περιοδείες τους στα ίδια μέρη. Το αξιοσημείωτο είναι η προχθεσινή συνάντηση Μαμάκου και Κύτελη και υποψηφίων και των δυο συνδυασμών στα χωριά του Ευεργέτουλα, υπήρξε ένα καλό κλίμα μεταξύ τους με ανταλλαγή ευχών για έναν πολιτισμένο εκλογικό αγώνα, γεγονός που δείχνει ότι πολλοί πλέον κατανοούν ότι η διαχείριση των δημοτικών υποθέσεων απαιτεί συνεργασία και συναίνεση διαφορετικών παρατάξεων για το κοινό συμφέρον. Η κίνηση δε αυτή του συνδυασμού Μαμάκου να δημοσιοποιήσει σε δελτίο τύπου την περιοδεία, αλλά και την τυχαία συνάντηση με τους εκπροσώπους του «αντιπάλου» συνδυασμού και με φωτογραφικό υλικό καταγράφεται στα «συν» ως μια κίνηση πολιτικού πολιτισμού, που χρειάζεται κυρίως ο χώρος της αυτοδιοίκησης. Άλλωστε η επόμενη μέρα στο Δήμο απαιτεί -για να μπορεί να διοικηθεί- συνεργασία διαφορετικών παρατάξεων και συναίνεση, όπως επιβάλλει και ο Κλεισθένης, αλλά και η απλή αναλογική. Σε τελική ανάλυση πέρα από τις διαφορές και τη δικαιολογημένη φιλοδοξία όσων κατέρχονται στην εκλογική μάχη να φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα για την παράταξη τους και τους ίδιους, το ζητούμενο είναι να προκύψει μια δημοτική αρχή αποτελεσματική που θα λύνει προβλήματα.

Μα.Μ.

 

Το έργο της Λαγκάδας και η ...κάλπη

Σε κάθε αυτοδιοικητικές εκλογές προκύπτουν κάποια θέματα που έρχονται στην επικαιρότητα και παίρνουν δημοσιότητα, βάζοντας τους υποψηφίους συνδυασμούς να πάρουν θέση και να δεσμευτούν τι θα κάνουν. Σε προηγούμενες εκλογές τέτοια θέματα ήταν για παράδειγμα η υπόθεση της νότιας παράκαμψης, όπου υπήρχε ανταλλαγή επιχειρημάτων μεταξύ αντιπάλων παρατάξεων, αλλά και πολιτών που αντιδρούσαν στο έργο. Σε άλλη πιο πρόσφατη ήταν ο δρόμος της ...Αγριλιάς και πάλι μονοπώλησε τον προεκλογικό λόγο, λες και δεν υπήρχαν άλλα σοβαρότερα ζητήματα για διάλογο. Στην τωρινή αναμέτρηση στο Δήμο Μυτιλήνης, μεγάλη δημοσιότητα με συνεχή αναφορά και επαφές έχει πάρει το έργο του αγωγού ομβρίων στη Λαγκάδα, όπου η επιτροπή κατοίκων είχε τη φαεινή ιδέα, να ζητήσει από τους υποψήφιους να τοποθετηθούν τι μέλλει γενέσθαι για το εν λόγω έργο. Είναι φανερό ότι η χρονική συγκυρία δεν βοηθά για να λεχθούν τα πράγματα με το όνομα τους και να υπάρξουν δεσμεύσεις που να έχουν αποτέλεσμα. Το γεγονός ότι υπάρχει μια διάσταση απόψεων για τη διαχείριση του έργου είναι δεδομένο, όπως και ότι κάποιοι επιχειρούν προσβλέποντας στην κάλπη να χαϊδέψουν αυτιά αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις που δεν μπορούν να υλοποιήσουν, αλλά εκ του ...ασφαλούς! Οι κάτοικοι της περιοχής καλά κάνουν από τη μεριά τους και αναδεικνύουν το πρόβλημα τους, αλλά θα πρέπει να αντιλαμβάνονται ότι πολλά λέγονται αυτήν την περίοδο με τα ...μάτια στραμμένα στις κάλπες, που ενδεχομένως να κρύβουν υποκρισία και ανευθυνότητα. Είναι βέβαιο ότι το έργο της Λαγκάδας έχει δυσκολίες και χρήζει πιο σοβαρής προσέγγισης και η ανάδειξη του τώρα μπορεί να βοηθήσει, αλλά σε ρεαλιστική βάση και με επιχειρήματα, αν το ζητούμενο από όλους είναι να γίνει το έργο και όχι με προχειρότητες και προεκλογικού τύπου υποσχέσεις, που την επομένη θα ξεχαστούν.

Μα.Μ.

 

Προκαλούν την τοπική κοινωνία

Η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στη Σάμο με την παρουσία υπεράριθμων προσφύγων και μεταναστών, φαίνεται ότι οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, αντί να αντιμετωπίσουν με την υπευθυνότητα που απαιτεί η κατάσταση εκεί, προσπαθούν να μετακυλήσουν το πρόβλημα προς τα άλλα νησιά, όπως η Λέσβος, θεωρώντας ότι αυτή αποτελεί μια προσωρινή διέξοδος και η εύκολη λύση. Η μετακίνηση από τη Σάμο στη Λέσβο προσφύγων και μεταναστών αποτελεί τη χειρότερη και πιο επικίνδυνη κίνηση στη διαχείριση του προσφυγικού, ειδικά αυτήν την περίοδο, που προκαλεί την κοινή γνώμη του νησιού μας που δεν μπορεί να ανεχθεί μια τέτοια συμπεριφορά από τους αρμοδίους. Δικαιολογημένη η οργισμένη αντίδραση της περιφερειάρχη Χρ. Καλογήρου που με επιστολή της στον κ. Βίτσα που ζητά την «την άμεση ανάγκη αποσυμφόρησης και των τριών νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου». Δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι, όπως σημειώνεται στην παρέμβαση Καλογήρου «πρακτικές μετακίνησης μεταναστών και προσφύγων από το ένα νησί του Βορείου Αιγαίου στο άλλο, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, αλλά, αντιθέτως, το επιβαρύνουν. Η απαράδεκτη αυτή τακτική δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή». Δεν ξέρουμε ποιός υιοθέτησε μια τέτοια κίνηση για να αποσυμφορήσει τη Σάμο, αλλά είναι σίγουρο ότι είναι κοντόφθαλμη και ρίχνει ...λάδι στη φωτιά, ενώ θα έπρεπε να προσπαθεί να την ...σβήσει και πάντως να μην την ξανανάψει και τη φουντώσει. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να αφεθεί στην τύχη του και στις ανευθυνότητες αυτών που πειραματίζονται με τις αντοχές των τοπικών κοινωνιών.

Α.Ω.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey