Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56
Το εκκλησάκι των Αγίων Πατέρων στον Άνω Χάλικα χρονολογείται από το 1768, όπως φαίνεται και στην προμετωπίδα του. Ένα τέτοιο, λοιπόν, μνημείο απαιτεί μεγαλύτερο σεβασμό από τους διαχειριστές του
Απαράδεκτο φαινόμενο      
Το εκκλησάκι των Αγίων Πατέρων στον Άνω Χάλικα χρονολογείται από το 1768, όπως φαίνεται και στην προμετωπίδα του. Ένα τέτοιο, λοιπόν, μνημείο απαιτεί μεγαλύτερο σεβασμό από τους διαχειριστές του. Και όχι εν ονόματι της δημιουργίας νέου οστεοφυλακίου να αντικρίζουν οι προσκυνητές μακάβριες εικόνες, που να μη τι άλλο σοκάρουν, αν δεν αποτελούν «προσβολή μνήμης τεθνεώτων».
Α.Ω.

Όχι άλλο… κρέας

Υποψήφιος βουλευτής που τα πήγε πολύ καλά στις εκλογές, μεταξύ των υποστηρικτών του είχε και αρκετούς εκπροσώπους της τάξης των κρεοπωλών. Όχι δυο - τρεις, αλλά επτά συνολικά, και μάλιστα τα καταστήματά τους βρίσκονται σε περιοχές και γειτονιές που ο εν λόγω υποψήφιος επισκέπτεται τακτικότατα.
Αμέσως μετά τις εκλογές λοιπόν, θεώρησε υποχρέωσή του κάθε φορά που τους έβλεπε και τους χαιρετούσε, να μπαίνει στα κρεοπωλεία και να μη φεύγει και με άδεια χέρια, αλλά κάτι να ψωνίζει. Ένα κιλό μοσχάρι, λίγες μπριζόλες, ένα κοτόπουλο, μέχρι που γέμισε το ψυγείο του, γέμισε ο καταψύκτης, κι οικογενειακώς έχουν φάει όλες αυτές τις μέρες τόσο κρέας όσο ποτέ άλλοτε.
«Αν ξαναφέρεις κρέας θα το πετάξω», του δήλωσε η συμβία του, βάζοντας προχθές με απόλυτο τρόπο τέλος στις αγορές. Κι ευτυχώς που τέτοιου είδους σχέση δεν είχε αναπτύξει και με άλλες επαγγελματικές κατηγορίες ψηφοφόρων του, διότι ποιος ξέρει τι άλλο θα μπορούσε να πηγαίνει καθημερινά σπίτι του.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Η απάντηση
Αναρωτιόμασταν τις προηγούμενες ημέρες τι απέγινε με τους νέους αγρότες που εντάσσονται στο πρόγραμμα, μετά τη σχετική απόφαση της γνωμοδοτικής επιτροπής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που συνεδρίασε στις 11 Σεπτεμβρίου. Τις προάλλες, με επιστολή της, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μάς απάντησε: «Βρίσκεται σε εξέλιξη από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειάς μας και εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί ο δειγματοληπτικός έλεγχος επί των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης, ώστε να επιβεβαιωθεί η τήρηση των διατάξεων της Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας, βάσει του άρθρου 18, παράγραφος 6 της 704/2008 ΚΥΑ.
Μετά την ολοκλήρωσή του, η υπηρεσία μας θα προβεί στη δημοσιοποίηση των πινάκων κατάταξης του 2ου και 3ου κύκλου Νέων Γεωργών, όπως ορίζει η ΚΥΑ704/2008 καθεστώς ενισχύσεων του Μέτρου 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Άξονα Προτεραιότητας 1 του Π.Α.Α. 2007 - 2013.»
Δειγματοληπτικός έλεγχος σε 50 υποψηφίους που διαρκεί πάνω από ένα μήνα, σημαίνει ότι οι έλεγχοι γίνονται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς. Ελπίζουμε σύντομα να ανακοινωθούν τα ονόματα των υποψηφίων για να μη χρειαστεί να επανέλθουμε.
Ν.Μ.

Σπουδές εξ αποστάσεως…
Τις ηλεκτρονικές αιτήσεις των υποψηφίων για έξι προπτυχιακά και 26 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος 2010 - 2011, θα δέχεται από 1ης Νοεμβρίου έως και 10 Δεκεμβρίου το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Τα μαθήματα παραδίδονται με εξ αποστάσεως διδασκαλία (κυρίως μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας), ενώ μία ακόμη σημαντική διαφορά του από άλλα δημόσια πανεπιστήμια είναι ότι έχει δίδακτρα που ανέρχονται σε 700 ευρώ ανά θεματική ενότητα στα προπτυχιακά και 850 ευρώ στα μεταπτυχιακά προγράμματα. Ωστόσο, δίνει την ευκαιρία, ακόμη και σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας ή πολίτες που δεν έχουν την πρακτική δυνατότητα να παρακολουθήσουν κανονικά κάποιο άλλο πρόγραμμα σπουδών, να παρακολουθήσουν ένα εξ αποστάσεως.
Κι εμείς εδώ, μπορεί να έχουμε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αλλά ενδεχομένως να υπάρχουν πολλοί που τους ενδιαφέρει η παραπάνω προοπτική της εξ αποστάσεως φοίτησης…
Β.Χρ.

Αλλαγή ταμπέλας…
Δεν ξέρουμε αν το έχει κατά νου ο Σπύρος Γαληνός, αλλά πάραυτα η ταμπέλα έξω απ’ το πολιτικό του γραφείο στην προκυμαία Μυτιλήνης επιβάλλεται να αλλάξει. Και να μη λέει «υποψήφιος», όπως την προηγούμενη προεκλογική περίοδο όπου και τοποθετήθηκε, αλλά «βουλευτής του νομού Λέσβου».
Άλλωστε, περαιτέρω παραμονή της, εκτός όλων των άλλων, δεν πείθει ότι ο νεοεκλεγείς έχει συνειδητοποιήσει την αλλαγή που επήλθε στις 4 Οκτωβρίου.
ΜΑΡ.ΠΛ.
 
Χωρίς συγκρότηση
Πέντε ολόκληροι μήνες έχουν περάσει απ’ τις εκλογές στους δασκάλους και στους καθηγητές της Λέσβου, δίχως ακόμη τα νεοεκλεγέντα διοικητικά συμβούλια να έχουν καταφέρει να συγκροτηθεί σε σώμα. Κι όχι πως δεν το επεδίωξαν, αλλά στους δασκάλους κανείς δε θέλει να αναλάβει τη γενική γραμματεία, ενώ στους καθηγητές συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Οι συνδικαλιστές, ειδικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, συναντιούνται, προσπαθούν να βρουν λύση στο αδιέξοδο, αλλά αποτέλεσμα έως στιγμής δεν έχει υπάρξει. Με ό,τι αυτό σημαίνει για την οργανωμένη αντίδραση των εκπαιδευτικών σε αποφάσεις-πολιτικές που οφείλουν να αντιπαλέψουν.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Ατέλειωτη δουλειά
Μόνο να ακούσει κανείς εν συντομία τον όγκο και τις διαφορετικές πτυχές των πολλών αντικειμένων που περιλαμβάνει το υφυπουργείο Μεταφορών και Δικτύων (μεταξύ άλλων και 47 οργανισμούς), κουράζεται. Πόσο μάλλον να αναλάβεις κιόλας, όπως εν προκειμένω ο Νίκος Σηφουνάκης, αυτό το τεράστιο έργο.
Πάντως, ο βουλευτής του νομού Λέσβου, περιγράφοντας τα νέα του καθήκοντα, διέθετε περίσσεια ενεργητικότητας κι όπως έλεγε εκτός των αποκλειστικών του αρμοδιοτήτων, θα ασχοληθεί σοβαρά και με τις υποδομές του νομού. Ή, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο ίδιος: «οι μεγάλοι οδικοί άξονες, τα λιμάνια, τα μεγάλα έργα των νησιών μας περιμένουν το κυβερνητικό ενδιαφέρον».
ΜΑΡ.ΠΛ.

Θα πάει…
Όχι, η Ντόρα Μπακογιάννη δε θα προλάβει, όπως όλα δείχνουν - διότι κανείς δεν μπορεί να προβλέπει εκ του ασφαλούς τι θα γίνει τις επόμενες μέρες -, να επισκεφτεί τη Λέσβο. Στο πλαίσιο, όμως, της προεκλογικής της εκστρατείας για την προεδρία του κόμματος, διοργανώνει το Σάββατο συνάντηση στελεχών της Ν.Δ. στο σπίτι της, στην οποία είναι καλεσμένος και ο νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής. Ο οποίος, όπως έλεγε χθες, φυσικά και θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα, ενώ συμπλήρωνε ότι έχει και τακτικότατη τηλεφωνική επικοινωνία με την επίδοξη αρχηγό.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Αυτοί… βρήκαν σπίτι
Πριν από μερικούς μήνες, η Ομάδα Λέσβου της οργάνωσης «Πράξις» αναζητούσε να νοικιάσει ένα διαμέρισμα στη Μυτιλήνη, προκειμένου να μπορεί εκεί να φιλοξενεί νόμιμα οικογένειες μεταναστών που επιλέγουν να μείνουν για λίγο καιρό στη Μυτιλήνη. Οι αλλοδαποί θα ζούσαν εκεί όπως ο καθένας, τα παιδιά θα πήγαιναν σχολείο και στόχος θα ήταν να στηριχθούν οι οικογένειες και να ενταχθούν ισότιμα στην κοινωνία. Παρά το ψάξιμο δε βρέθηκε σπίτι για να νοικιαστεί, αφού οι ιδιοκτήτες ανησυχούσαν μήπως «καταστραφεί» από τους μετανάστες. Να όμως που, όπως φάνηκε, χθες βρήκαν εύκολα σπίτι για να νοικιάσουν οι αλλοδαποί οι οποίοι το είχαν μετατρέψει σε τρώγλη για να στοιβάζουν μέσα μετανάστες που φιλοξενούσαν παράνομα.
Πελ.Γ.

Τους στοιβάζουν;
Ενδεικτικό των «συνθηκών» που βιώνουν οι μετανάστες στην Παγανή, είναι ο τρόπος που μεταφέρονται στο Κέντρο Κράτησης από την Αστυνομία. Όπως μας κατήγγειλαν αναγνώστες μας, το απόγευμα του Σαββάτου είδαν μέσα σε κλούβα της Αστυνομίας να είναι στοιβαγμένα πάρα πολλά άτομα. Στα μικρά παράθυρα του αυτοκινήτου ήταν κυριολεκτικά «κολλημένα» δεκάδες κεφάλια, που έδιναν την εντύπωση ότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν πεταχτεί εκεί μέσα σαν εμπόρευμα. Ας το εξετάσει το θέμα αυτό η Αστυνομική Διεύθυνση και ας ψάξει αν πράγματι συμβαίνει κάτι τέτοιο ή αν και αυτό είναι μια προσπάθεια... δημιουργίας εντυπώσεων.
Πελ.Γ.

Πάει η κεντρική θέρμανση
Κατεστραμμένες είναι πλέον πριν καλά-καλά ξεκινήσει ο χειμώνας όλες σχεδόν οι εγκαταστάσεις για κεντρική θέρμανση που έγιναν στο Κέντρο Κράτησης της Παγανής. Μετά από τόσα χρόνια που το Κέντρο ζεσταινόταν… με σόμπες, έγινε επιτέλους το καλοκαίρι το έργο εγκατάστασης κεντρικής θέρμανσης, όπως όμως φάνηκε το φετινό «θερμό» καλοκαίρι είχε και συνέχεια, με αποτέλεσμα να πάρει η «μπάλα» και την κεντρική θέρμανση. Όπως δείχνουν τα πράγματα, τελικά δε θα χρειαστεί καν να λειτουργήσει η θέρμανση, αφού η Παγανή οδηγείται σε κλείσιμο.
Πελ.Γ.

Αποζημιώσεις με το σταγονόμετρο

500.000 ευρώ είχε ζητήσει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της νομαρχίας Λέσβου για να αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους που θα χάσουν πρόβατα και αρνιά από καταρροϊκό. Το υπουργείο, όμως, θεώρησε πολλά τα χρήματα αυτά και αποφάσισε, αρχικά, να διαθέσει 200.000 ευρώ. Στη συνέχεια όμως, κατέβασε την πίστωση στα 50.000 ευρώ και λίγο αργότερα στα 10.000 ευρώ. Τότε η υπηρεσία της νομαρχίας «έβαλε τις φωνές» και η πίστωση ανέβηκε πάλι στα 50.000 ευρώ. Τώρα μένουν άλλα 10.000 ευρώ να δοθούν για αποζημίωση, τα οποία αρκούν για την αποζημίωση 100 προβάτων που θα σφαχθούν.
Προφανώς τα στελέχη του υπουργείου έχουν κλείσει συμφωνία με το κουνούπι-ξενιστή που μεταδίδει τη νόσο, από τις 28 του μήνα να σταματήσει τη δράση του...
Ν.Μ.

Ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές

Οι βιοκαλλιεργητές-νέοι αγρότες θα έχουν προτεραιότητα στα σχέδια βελτίωσης, δήλωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο συνεργάτη τού ΣΗΠΕ Φίλιππο Ζάχαρη. Αυτό σημαίνει ότι ο σχεδιασμός του προγράμματος και τα κριτήρια ένταξης θα αλλάξουν ριζικά. Κατά συνέπεια, αναμένουμε η προκήρυξη του προγράμματος να δοθεί στη δημοσιότητα μετά τις αρχές του νέου χρόνου.
Ν.Μ.

Κουβέντα να γίνεται
Διαβάσαμε ότι ο Ανδρέας Κόρακας είναι μεταξύ των υποψηφίων για θέση γενικού γραμματέα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και γελάσαμε με την καρδιά μας. Μόνο κάποιος που προσπαθεί απεγνωσμένα να γεμίσει τις σελίδες της εφημερίδας του με ύλη θα έστηνε ένα τέτοιο σενάριο. Εκτός κι αν ο συντάκτης τού εν λόγω ρεπορτάζ είναι τόσο αδαής, που δε γνωρίζει ούτε τα πρόσωπα ούτε τις μεταξύ τους σχέσεις.
Αν και προσωπική μας άποψη είναι ότι η παρουσία του κ. Κόρακα στην ηγετική ομάδα του υπουργείου θα ήταν πολλαπλά θετική, διότι θα προστάτευε την υπουργό από λάθη, ιδιαίτερα στα θέματα των διεθνών σχέσεων. Επιπλέον, η παρουσία του κ. Κόρακα θα ήταν θετική για την αγροτική οικονομία των νησιών του νομού μας.
Ν.Μ.

Επανίδρυση του υπουργείου…
Σε ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάσου, στη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής, εξέτασε και τις επιπτώσεις που θα έχει η φημολογούμενη αποψίλωση των αρμοδιοτήτων της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Δίνοντας έμφαση στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην οικοδομή στην περιοχή, αφού δεν ολοκληρώθηκαν οι αποφάσεις που αφορούσαν στην Αγιάσο, το Συμβούλιο ζητά την επανίδρυση του υπουργείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη και την αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων του, ιδίως στους τομείς της ακτοπλοΐας, του πολιτισμού, του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, της πολιτικής προστασίας, της παλλαϊκής άμυνας κ.λπ., με την άσκηση εξειδικευμένων πολιτικών με μοναδικό κριτήριο τα συμφέροντα της λαϊκής οικογένειας.

… ή έστω αναβάθμιση

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιμένει, παρά τις παλιές της εξαγγελίες για αναβάθμιση του τέως υπουργείου Αιγαίου και την ενασχόλησή του με Νησιωτικές Πολιτικές, στη διοικητική δομή της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, θα πρέπει η απόφαση αυτή - όπως τονίζεται στο ψήφισμα - «να συνοδεύεται με οικονομική αυτοτέλεια της γραμματείας, με την ύπαρξη του απαραίτητου ενισχυμένου προϋπολογισμού για την ικανοποίηση αναγκών των φορέων του Αιγαίου και των λαϊκών οικογενειών. Τον πλήρη σεβασμό των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο τέως υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.».
Και για να μην υπάρξουν απόψεις… Πάγκαλου, λόγω της κομματικής τοποθέτησης της δημοτικής αρχής στο Κ.Κ.Ε., θυμίζουμε πως ανάλογο ψήφισμα το ίδιο όργανο είχε εκδώσει και το Σεπτέμβριο του 2007, όταν και καταργήθηκε το υπουργείο Αιγαίου.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey