Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Οι ζημιές…
Πέτυχε τελικά ο Δήμος Λέσβου να πείσει την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να ζητήσει από την Πολιτεία το χαρακτηρισμό της Ερεσού ως «θεομηνιόπληκτης» περιοχής. Χτες, μετά από επίσκεψη του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλή Βερβέρη στην Ερεσό, η Περιφέρεια έστειλε σχετική επιστολή στο Υπουργείο Μεταφορών. Τόσο ο κ. Βερβέρης όσο και ο κ. Βατός, πάντως, μετά τη Σκάλα Ερεσού θα επισκέπτονταν και άλλες περιοχές, όπως ο Χρούσος, το Σίγρι, το Ταβάρι, όπου σημειώθηκαν μικρότερης έκτασης ζημιές.

… και τα θετικά     
Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Βερβέρη, μαζί με τις ζημιές σημειώθηκε και ένα θετικό από τη θεομηνία, κι αυτό ήταν το ότι με την αναταραχή που υπήρξε στη θάλασσα, βγήκε τελικά περισσότερη άμμος μπροστά από τα καταστήματα της Σκάλας, που πλάτυνε την παραλία (και την… πλατεία, όπως φαίνεται στη φωτογραφία του Ευάγγελου Ξενέλλη, που δημοσιεύουμε). Φαινόμενο που κανείς δε γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει πριν αρχίσει και πάλι η διάβρωση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.
Β.Χρ.Ζημιές και στο Σίγρι     

Ένα από τα δέντρα που ξεριζώθηκαν στο Σίγρι με την κακοκαιρία, το οποίο με την πτώση του «ξερίζωσε» και ολόκληρο το πλακόστρωτο που σκέπαζε τις ρίζες του. Κι άλλα δέντρα ξεριζώθηκαν στο χωριό, αλλά και στην πλαζ και έξω από τον οικισμό, σύμφωνα με τον Αντώνη Χιώτη (που δημοσιεύει στο blog του και τη συγκεκριμένη φωτογραφία), αφού τα μποφώρ έφτασαν τα 10 και στο πέρασμά τους σάρωσαν πέργκολες και διάφορες άλλες κατασκευές.
Β.Χρ.Παραεμπόριο

Μια κατ’ αρχήν συζήτηση για το παραεμπόριο έγινε στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου τη Δευτέρα. Επειδή όμως είχε φθάσει 11 το βράδυ, αυτή δεν ολοκληρώθηκε. Στις λίγες μέρες που ασχολήθηκε με το θέμα ο κ. Καλογρίδης ως πρόεδρος, πήρε αρκετές επώνυμες καταγγελίες για αποθήκες που υπάρχουν στη Λέσβο με προϊόντα που διακινούνται στο παραεμπόριο. Αν είναι τόσο εύκολο να βρει κάποιος τις παράνομες αποθήκες, οι αρμόδιες κρατικές αρχές, Αστυνομία, ΣΔΟΕ κ.λπ., γιατί δεν παρεμβαίνουν;
Ν.Μ.

Τηλεδιάσκεψη για κλάματα

Σε κακό χάλι είναι το σύστημα τηλεδιάσκεψης που χρησιμοποιεί το Επιμελητήριο Λέσβου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μέλη τού Δ.Σ. της Λήμνου να μη βλέπουν και σε πολλές περιπτώσεις να μην ακούν τα μέλη που μιλούν στη Μυτιλήνη. Προβληματική είναι η εικόνα που λαμβάνουν και όσοι βρίσκονται στην αίθουσα του Επιμελητηρίου στη Μυτιλήνη. Είναι καιρός αυτό το σύστημα να αντικατασταθεί με ένα νεώτερο.
Ν.Μ.

Σκηνές απείρου κάλλους

Στη συζήτηση για το παραεμπόριο, η κ. Στεφανιδάκη μετέφερε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον περιστατικό. Πρατήριο υγρών καυσίμων της Λήμνου ελέγχεται για πέμπτη φορά από το ΣΔΟΕ. Ο πρατηριούχος αγανακτισμένος ρωτάει τους υπαλλήλους της υπηρεσίας: «γιατί έρχεστε ξανά σε μένα και δεν πάτε απέναντι στο φορτηγό, που είναι σταματημένο εδώ και μήνες και πουλάει χαλιά;». Η αποστομωτική απάντηση που έλαβε ήταν, «γιατί αυτοί δηλώνουν ψευδή στοιχεία και δεν μπορούμε να εισπράξουμε τα πρόστιμα».
Η κ. Στεφανιδάκη δεν ανέφερε πώς αντέδρασε ο επιχειρηματίας, όμως είμαστε βέβαιοι ότι έμεινε στήλη άλατος, τουλάχιστον.
Ν.Μ.

Κινητοποίηση για το χαράτσι

Σήμερα στις 10:30 το πρωί, το Εργατικό Κέντρο διοργανώνει κινητοποίηση μπροστά από τα γραφεία τής ΔΕΗ ενάντια στην πληρωμή του Ειδικού Τέλους Ακινήτων. Κατά τη διάρκειά της θα παραδοθούν στην Επιχείρηση οι αποδείξεις πληρωμής, μαζί με τις δηλώσεις ότι αυτό που πληρώνεται είναι μόνο το ρεύμα και σε καμμιά περίπτωση το χαράτσι.
Ν.Μ.

Κινδυνεύει

Το ότι το λιμάνι της Μυτιλήνης δεν πληροί τις προϋποθέσεις που προβλέπει η Συνθήκη Σέγκεν για τα λιμάνια εισόδου από τρίτες χώρες, είναι γνωστό. Εκείνο που δεν είναι γνωστό, είναι πως εάν δεν παρθούν άμεσα ορισμένα μέτρα, υπάρχει κίνδυνος το καλοκαίρι να μην μπορούν να προσεγγίσουν το λιμάνι κρουαζιερόπλοια. Το ανέφερε ο Γιώργος Εγγλέζος στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου.
Πρακτικά, εκείνο που ζητείται από τις κοινοτικές αρχές είναι το λιμάνι να λειτουργεί ως ένας πλήρως απομονωμένος χώρος από την πόλη, παρ’ όλο που βρίσκεται στο κέντρο της. Κατά την άποψή μας, εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να βρεθεί μια προσωρινή λύση και να επισπευσθούν οι εργασίες για τη μεταφορά του λιμανιού εκτός πόλης.
Ν.Μ.

Εκπρόσωπος Τύπου

Η «Ανεξάρτητη Επιμελητηριακή Κίνηση» θα συνεχίσει να λειτουργεί ως αυτόνομη παράταξη όπως μάθαμε. Ήδη ο Γιώργος Εγγλέζος ανέλαβε εκπρόσωπος Τύπου της παράταξης και σύντομα αναμένεται να γίνει και η πρώτη συνάντηση των μελών της.
Ν.Μ.


Καθαρίζουν ακόμα τη θάλασσα στην προκυμαία. Μπράβο στο Λιμενικό Ταμείο, που μέσα σε ετούτο το χαμό που ζούμε, φαίνεται να λειτουργεί σωστά…

Αναμένεται η απόφαση

Χθες επρόκειτο να περάσει από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της «Λεσβιγάλ». Για τη μελέτη είχε εκφραστεί θετικά η αρμόδια υπηρεσία, όμως οι σύλλογοι του Σκαλοχωρίου συνεχίζουν να αντιδρούν. Έως την ώρα που έκλεισε η ύλη της εφημερίδας, δεν είχε ολοκληρωθεί η συνεδρίαση. Αναλυτικό ρεπορτάζ για το θέμα, στο αυριανό μας φύλλο.
Ν.Μ.

Ιπτάμενη… ταλαιπωρία

Με αφορμή το χτεσινό μας σχόλιο για πτήση που ακυρώθηκε λόγω καιρού την περασμένη Παρασκευή, άλλη μια αναγνώστριά μας μάς τηλεφώνησε και μας διηγήθηκε την ταλαιπωρία που υπέστησαν η ίδια και τα δύο ανήλικα παιδιά της, προσπαθώντας να φτάσουν αεροπορικώς από το Ηράκλειο προς τη Μυτιλήνη τη μέρα εκείνη. Το ταξίδι τους κράτησε σχεδόν μία ημέρα, με πολλές αναταράξεις και πολύ φόβο εκ μέρους των ίδιων και των συνεπιβατών τους, ενώ περιελάμβανε και μια διανυκτέρευση στην Κω και φυσικά πάρα πολλή ταλαιπωρία. Απορία και της ίδιας - αλλά και άλλων από την ίδια πτήση -, το γιατί αποφασίστηκε να πετάξει το αεροπλάνο με τέτοιο καιρό. Μια απορία που οφείλουμε να μεταφέρουμε, αφού την έχουμε ακούσει από πολύ κόσμο τις μέρες αυτές.
Β.Χρ.

Πεσμένα τα… κυλικεία

Το ότι είναι ξεκάθαρο πως αρκετές οικογένειες της Λέσβου αντιμετωπίζουν πλέον μεγάλη οικονομική στενότητα, γίνεται εμφανές και από τα… κυλικεία των σχολείων. Χαρακτηριστικά, διευθυντής λυκείου του νησιού μάς ανέφερε χτες πως πολλοί μαθητές του δε δείχνουν πλέον την ίδια επισκεψιμότητα στο κυλικείο, κάτι που το πιθανότερο σημαίνει πως οι γονείς τούς έχουν μειώσει πλέον το χαρτζιλίκι τους. Ελπίζουμε μόνο να μη δούμε φαινόμενα όμοια με αυτά που σημειώνονται στην πρωτεύουσα.
Β.Χρ.

Διόρθωση «Θαλή»

Λάθος δημοσιεύσαμε χτες τα ονόματα των επιτυχόντων στο Διαγωνισμό «Θαλής» της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, αφού λάβαμε και λάθος ενημέρωση. Τα σωστά ονόματα, είναι: (Β΄ γυμνασίου) Δάλλας Δημήτριος, Ζερβός Γεώργιος, Μιχαλέλλη Άννα, Μπουλώτη Νικολέττα, Παρασκευή Αγγελική, Ρενταρής Ιωάννης, Ρόβος Ευστράτιος, Συροκώστας Κωνσταντίνος, (Γ΄ γυμνασίου) Βασίλαρος Παναγιώτης, Βουλβουτζίδου Αργυρή, Μαρινάκη Ελπίδα, Χατζηελευθερίου Θωμάς, (Α΄ λυκείου) Αργυροπούλου Δέσποινα, Ασπρολούπος Αντώνιος, Βάμβουρα Ιωάννα, Καλαμποκίδης Ιάσων, Μυταρέλη Χρύσα, Πιπίνης Κωνσταντίνος, Σαραφίδου Αναστασία, (Β΄ λυκείου) Ζυγούνης Γεώργιος, Καρακλάς Νικόλαος, Κάσσος Προκόπιος, Κουτσκουδής Ιωάννης, Πατέστος Παναγιώτης, Πατσατζή Ελένη, Σουλάκης Ευστράτιος, Συμεωνίδης Χαράλαμπος, Τριχώνας Αντώνης, Χαλιός Δημήτριος, (Γ΄ λυκείου) Αϊβαλιώτης Χρήστος, Καλογιάννης Φοίβος, Χαματζόλα Ελένη.
Α.Ω.

Αποχή δικηγόρων

Απέχουν από τα καθήκοντά τους σήμερα Τετάρτη 11, αύριο Πέμπτη 12 και την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου οι δικηγόροι της Λέσβου μαζί με τους δικηγόρους όλης της υπόλοιπης Ελλάδας, διατρανώνοντας την έντονη αντίθεση του δικηγορικού σώματος στις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν αφενός στη θέσπιση αντικειμενικών φορολογικών τεκμηρίων, αφετέρου στην επίσης κατά τρόπο αιφνιδιαστικό και δήθεν κατεπείγοντα μεταρρύθμιση του τρόπου ίδρυσης και λειτουργίας δικηγορικών εταιρειών.
Α.Ω.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey