Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Αναλαμβάνουν δράση
Ενδιαφέρουσα η πρωτοβουλία των καταστηματαρχών της Παλιάς Αγοράς της πόλης να δημιουργήσουν το δικό τους σύλλογο για να διοργανώνουν πολιτιστικά και άλλα δρώμενα για τους πολίτες. Μπορεί ο Σύλλογος να είναι τώρα στα… σπάργανα, αφού δεν έχει αποκτήσει ακόμη το πρώτο επίσημο διοικητικό του συμβούλιο, αλλά φαίνεται πως το στόχο του τον υλοποιεί με την πρώτη ευκαιρία. Τέτοιες συλλογικές κινήσεις, που αν μη τι άλλο θα προσελκύσουν κόσμο και θα τονώσουν την αγορά της περιοχής, θα έπρεπε να αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση. Άλλωστε, όπως μας είπε και ο προσωρινός πρόεδρος του Συλλόγου, Γιάννης Μολυβιάτης, η περιοχή χρειάζεται μια τονωτική ένεση, ειδικά μετά και από την κατάργηση του Κτηρίου Παπαρίσβα ως κτηρίου του Πανεπιστημίου, που της… πήρε τους φοιτητές.
Β.Χρ.

Επιλέχθηκε μέσα από χιλιάδες

Ο Ευθύμης Kosemund Σανίδης ήταν μεταξύ των λίγων δημιουργών που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στο 9ο Berlinale Talent Campus, τη συνάντηση-σεμινάριο κινηματογραφιστών, όπως θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κανείς, που θα γίνει στο Βερολίνο από τις 12 έως τις 17 Φεβρουαρίου. Ο Μυτιληνιός καλλιτέχνης επιλέχθηκε, μάλιστα, από ένα σύνολο 3.900 δημιουργών από 141 χώρες του κόσμου που έκαναν αίτηση για να συμμετάσχουν διοργάνωση, η οποία έχει στόχο το να καθοδηγήσει τους δημιουργούς να «τοποθετηθούν» στο σημερινό κινηματογραφικό κόσμο, μέσω της επαφής τους και με εξέχοντες επαγγελματίες του χώρου. Συγχαρητήρια, λοιπόν, στον Ευθύμη!
Β.Χρ.

Με ηχογραφημένη ξενάγηση

Έναν ξεχωριστό τρόπο έχουν βρει οι Χιώτες προκειμένου να βοηθήσουν τους επισκέπτες του νησιού να ξεναγηθούν σε ορισμένα ιστορικά σημεία του. Για παράδειγμα, η εκπομπή «Μένουμε Ελλάδα» της Κρατικής Τηλεόρασης παρουσίαζε μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα την… ηχογραφημένη ξενάγηση που έχει καθιερωθεί στο μεσαιωνικό χωριό Μεστά. Οι επισκέπτες, δηλαδή, περιηγούνται στους δρόμους του με έναν ηλεκτρονικό οδηγό, που τους εξηγεί τι βλέπουν σε κάθε σημείο. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αντικαταστήσει το σημαντικό ρόλο των ξεναγών, μπορεί όμως να τους υποκαταστήσει σε περιόδους μικρής τουριστικής κίνησης, οπότε και δεν παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Μήπως να σκεφτόμασταν κάτι τέτοιο και για ορισμένα αξιοθέατα της Λέσβου; Το καλύτερο, φυσικά, θα ήταν να υπάρχουν… ζωντανοί ξεναγοί παντού και πάντα, αλλά μάλλον πολλά ζητάμε.
Β.Χρ.

Περί βολέματος

Πέρα από το χώρο μπροστά από τον αερολιμένα Μυτιλήνης, που είναι δημόσιος και κανείς δε διαχειρίζεται επισήμως αυτήν τη στιγμή, υπάρχει και ένας χώρος που ανήκει στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, πίσω από το εστιατόριο «Φίλεμα», ο οποίος και έχει, όπως μάθαμε, χωρητικότητα 50 οχημάτων. Τίθεται το ερώτημα γιατί δεν αξιοποιείται ο χώρος αυτός, ώστε να «ανασάνει» όσο γίνεται το «πάρκινγκ» που υπάρχει μπροστά από το κτήριο. Δικαιολογίες μπορεί να υπάρχουν πολλές και μια από αυτές είναι η… απόσταση. Κάποια στιγμή, όμως, θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως το «βόλεμα» όσων δε θέλουν να διανύουν μια μικρή απόσταση με τα πόδια, δε θα πρέπει να μπαίνει πάνω από την κοινή λογική και το κοινό συμφέρον. Στα περισσότερα αεροδρόμια το πάρκινγκ βρίσκεται σε μια απόσταση από τον αερολιμένα, ακριβώς για να μη δημιουργείται το χάος που επικρατεί μπροστά από το «Οδυσσέας Ελύτης».
Το «Ε», πάντως, συνεχίζει να ερευνά το θέμα.
Α.Ω.

Στο Δήμο Μύρινας δε γιορτάζουν τα Χριστούγεννα…

Μουντά φέτος τα Χριστούγεννα στη Μύρινα. Μόλις πριν από λίγες μέρες έγινε ένα μικρός χριστουγεννιάτικος στολισμός, κυρίως σε κάποιους κεντρικούς δρόμους και πλατείες και στο λιμάνι, με λίγα στολίδια και φωτεινά λαμπιόνια. Η απόφαση της δημοτικής αρχής, που η θητεία της ολοκληρώνεται στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, να μη διοργανώσει καμμία εκδήλωση και να μη στολίσει, όπως κάθε χρόνο, γιορτινά τη Μύρινα, σχολιάστηκε από τους δημότες και κυρίως από τα μικρά παιδιά, που περίμεναν ότι θα διοργανωθεί κάποια συναυλία ή χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στο κινηματοθέατρο «Μαρούλα». Η πικρία της δημοτικής αρχής Μύρινας για το αποτέλεσμα των εκλογών δε δικαιολογεί, όπως σχολιάζουν στην πόλη, την απουσία της από τα πολιτιστικά δρώμενα και τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις.

… αλλά γιορτή με κάλαντα στην Ατσική
Η μοναδική αξιόλογη εκδήλωση που διοργανώνεται αυτές τις μέρες στη Λήμνο θα γίνει σήμερα, παραμονή των Χριστουγέννων, στην Ατσική. Ο Σύλλογος Ατσικιωτών Λήμνου «Ο Άγιος Ερμόλαος» διοργανώνει μια όμορφη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, στα γραφεία του Συλλόγου, με γιορτινή μουσική, χριστουγεννιάτικα τραγούδια και τα παραδοσιακά κάλαντα. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τα κεράσματα από παραδοσιακά γλυκά και με ζεστό γλυκό λημνιό κρασί. Καλές γιορτές!
Α.Σπυ


Φάτε μάτια ψάρια (καπνίζοντα αρειμανίως)
ΦΩΤΟ: ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΠΑΒΕΑΣ

Οι εθελόντριες στα Ειδικά Σχολεία της Λήμνου
Εκτός από τα πακέτα αγάπης που ξεκίνησαν να μοιράζονται στις άπορες οικογένειες, το Παράρτημα Λήμνου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στις αρχές της εβδομάδας επισκέφτηκε και τα παιδιά στα δύο Ειδικά Σχολεία, στην Καλλιθέα και το Ρεπανίδι, προσφέροντάς τους γλυκίσματα, δώρα και παιχνίδια. Την επίσκεψη αυτή, που γίνεται κάθε χρόνο από τις εθελόντριες της Λήμνου, περιμένουν με χαρά τα παιδιά, που ανταποδίδουν την προσφορά με μια ζεστή αγκαλιά και πολλά τραγούδια!
Α.Σπυ

Τα καράβια που δεν έρχονται

Η βλάβη του πλοίου «Θεόφιλος» από τις αρχές του Δεκέμβρη απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι οι ακτοπλοϊκές ούτε συμβόλαια σέβονται ούτε ποινικές ρήτρες φοβούνται. Τι κι αν τα δρομολόγια του συγκεκριμένου πλοίου ήταν επιδοτούμενα, καθώς εκτελούσε δρομολόγιο «άγονης γραμμής»; Ποιο το ενδιαφέρον αντικατάστασης με άλλο πλοίο, όπως έχει υποχρέωση η Εταιρεία; Αυτά σκέφτονται οι Λημνιοί και οι κάτοικοι των άλλων νησιών του ανατολικού Αιγαίου που έμειναν χρονιάρες μέρες να «βλέπουν τα πλοία με το κιάλι». Αναμένοντας το πλοίο «Πηνελόπη», που θα αντικαταστήσει το «Θεόφιλος» στη σύνδεση της Λήμνου με τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα και τα άλλα νησιά, ευελπιστούν ότι δε θα περιμένουν όσο η μυθική βασίλισσα τον Οδυσσέα!
Α.Σπυ

Αφήνει κέρδη

Με θετικό πρόσημο θα παραλάβει τον ισολογισμό του Δήμου Νέας Κούταλης η νέα δημοτική αρχή της Λήμνου. Φανερά ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, ο δήμαρχος Νέας Κούταλης, Δημήτρης Βουλγαράκης, ανέφερε σε όλους τους τόνους ότι αυτό επετεύχθη μετά από σκληρή δουλειά και χρηστή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου. Ο κ. Βουλγαράκης, με την μεγάλη εμπειρία του στην αυτοδιοίκηση, καθώς είναι ένας από τους μακροβιότερους δημάρχους στην Ελλάδα, που ασχολείται με την αυτοδιοίκηση από τα μέσα της δεκαετίας τού ‘80, θα παραδώσει στο νέο δήμαρχο, Αντώνη Χατζηδιαμαντή, ένα δήμο εύρωστο και με σημαντικό έργο. Τα περισσότερα έργα είτε έχουν πρόσφατα ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και το μεγάλο έργο κατασκευής των δικτύων αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού σε όλα τα χωριά του Δήμου Νέας Κούταλης αναμένεται να ενταχθεί αυτές τις μέρες στο ΕΣΠΑ. Ο δήμαρχος Νέας Κούταλης που συμμετέχει και στη νέα δημοτική αρχή Λήμνου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεχίσει το έργο που ξεκίνησε πριν από δυόμισι δεκαετίες!
Α.Σπυ

Μυαλά από… σόι

Στους διακριθέντες των Μαθητικών Διαγωνισμών τυχαίνει αρκετές φορές να επαναλαμβάνονται κάποια επίθετα, παραπέμποντας σε συγγενική σχέση με διακριθέντες προηγούμενων ετών. Το ίδιο παρατηρείται και φέτος στα αποτελέσματα του «Θαλή», όπου μεταξύ άλλων «συγγενειών» που μάλλον υπάρχουν με προηγούμενους διακριθέντες, εντοπίσαμε το Γιάννη Μαυρίκο απ’ το Πειραματικό Λύκειο, ο οποίος, όπως και ο μεγαλύτερος αδελφός του, έχει έφεση στα μαθηματικά, αλλά και την Κλεοπάτρα Σάββα, πρώτη ξαδέλφη του Μιχάλη Σάββα, που για χρόνια φέρνει ξεχωριστές διακρίσεις από εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς στα μαθηματικά στη Λέσβο.
«Σόι πάει το βασίλειο», καθώς φαίνεται και στα μαθηματικά μυαλά…
ΜΑΡ.ΠΛ.

Δώρα ανθρωπιάς για άπορες οικογένειες

Μπορεί φέτος το Παράρτημα Μυτιλήνης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης να μη δημοσιοποίησε τη διοργάνωση του καθιερωμένου μπαζάρ, ωστόσο δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τις ημέρες των εορτών πήγαν από μόνοι τους στα γραφεία τής ΕΟΔ και προσέφεραν τρόφιμα και παιχνίδια για άπορες οικογένειες. Η ΕΟΔ έχει ξεκινήσει να μοιράζει τα πακέτα που συγκεντρώθηκαν και η συγκέντρωση υλικού θα σταματήσει σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων. Αξίζουν πολλά «μπράβο» στους συμπολίτες μας, που χωρίς καμμιά παρακίνηση αισθάνθηκαν την ανάγκη να προσφέρουν για τις ημέρες των εορτών.
Πελ.Γ.

Τα… Χριστούγεννα δεν ήρθαν

Τη χειρότερη ίσως εικόνα των τελευταίων χρόνων παρουσιάζει η κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης φέτος τα Χριστούγεννα. Οι καταστηματάρχες που περίμεναν τις γιορτές για να δουν τον τζίρο στα μαγαζιά τους ν’ ανεβαίνει, βλέπουν τους πελάτες να μπαίνουν με το σταγονόμετρο και η διαφορά στα κέρδη τους σε σχέση με τα προηγούμενα Χριστούγεννα είναι πολύ μεγάλη. Είναι προφανές ότι ο κόσμος, πέρα από τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, δεν ψώνισε φέτος όπως άλλες χρονιές, αφού οι μισθοί, τα δώρα, οι συντάξεις ήταν λιγότερα.
Πελ.Γ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey