FOLLOW US

Οικονομία

  • Ξεκίνησε η ακτοπλοϊκή σύνδεση Πέτρας - Küçükkuyu, ξεπερνώντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια της περασμένης χρονιάς
Η Τουρκία… αλλιώς!

Μεγάλη ημέρα ήταν η Δευτέρα, 28 Μαΐου, για την Πέτρα και εν γένει για το βόρειο τουριστικό τμήμα της Λέσβου, αφού κατέφτασε το πλοίο «KOÇAL KARDEŞLER» της εταιρίας DENTUR, ενεργοποιώντας έτσι την ακτοπλοϊκή σύνδεση με το Κουτσούκουγιου της επαρχίας Τσανάκαλε.

Την Κυριακή είχε προηγηθεί στο νέο τελωνείο των απέναντι παραλίων μια μεγάλη γιορτή για τα εγκαίνια του και την έναρξη της γραμμής με το νησί μας, όπου συμμετείχε πλήθος κόσμου σε διάφορες εκδηλώσεις, παρουσία προσωπικοτήτων από τον πολιτικό και τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής. Εκεί βρέθηκαν επίσης, ταξιδεύοντας από τη Λέσβο, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πέτρας κ. Αντώνης Κελαϊδίτης, μέλη του Φορέα Τουρισμού Μολύβου και εκπρόσωποι του ταξιδιωτικού γραφείου Lesvorama, που αποτελεί τον κεντρικό πράκτορα της εταιρείας DENTUR και των πλοίων της, με έδρα τον Μόλυβο.

Σήμερα το πρωί, στις 10:30, θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη γιορτή στο λιμάνι της Πέτρας, όπου είναι προγραμματισμένο να καταπλεύσει το «KOÇAL KARDEŞLER» από το Κουτσούκουγιου, στο πρώτο του επίσημο δρομολόγιο προς την Πέτρα. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι του τουριστικού γραφείου «Lesvorama» έχουν προετοιμάσει ένα μικρό καλωσόρισμα έξω από τον τελωνειακό σταθμό, για τους πρώτους επιβάτες από τα απέναντι παράλια.

 

Τα δρομολόγια

Να σημειωθεί, ότι προσωρινά, για τις προσεχείς ημέρες και το σαββατοκύριακο, το πλοίο θα αναχωρεί από το Κουτσούκουγιου στις 08:30, με επιστροφή από την Πέτρα στις 18:00. Η χρονική διάρκεια του ταξιδιού υπολογίζεται σε κάτι λιγότερο από 2 ώρες, για την ακρίβεια σε 115 λεπτά. Το κόστος εισιτηρίων μετ’ επιστροφής ανέρχεται στα 30€.

Σε ότι αφορά το αναλυτικό πρόγραμμα για τα δρομολόγια που θα ισχύσουν την επόμενη εβδομάδα, αυτό θα ανακοινωθεί σύντομα από το κεντρικό πρακτορείο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πάντως, η γραμμή Κουτσούκουγιου - Πέτρας θα εξυπηρετείται καθημερινά ως τον Σεπτέμβριο και από τα δύο λιμάνια, μετά και την άφιξη του δεύτερου πλοίου. Ενώ υπάρχει σκέψη, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες, τα δρομολόγια να συνεχιστούν με μικρότερη έστω συχνότητα και τους χειμερινούς μήνες, περίπου 3 με 4 φορές την εβδομάδα. 

 

Κρίσιμο, να στηριχτεί

Για τη συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή σύνδεση, περίμεναν αρκετά χρόνια οι κάτοικοι του βόρειου τμήματος του νησιού και αναμφίβολα, η υλοποίησή της αποτελεί ένα τεράστιο βήμα για την περαιτέρω αξιοποίηση των τουριστικών περιοχών του νησιού μας, σε μια περίοδο μάλιστα που η Λέσβος προσπαθεί να ανακάμψει έπειτα από την τεράστια «κοιλιά» που έκαναν οι αφίξεις μετά το 2016.

Είναι βέβαια γεγονός, ότι η γραμμή εγκαινιάζεται σε μια πολύ κρίσιμη χρονική καμπή συνολικά για την Τουρκία, η οποία βρίσκεται εν μέσω προεκλογικής διαδικασίας και γενικότερων πιέσεων της τουρκικής λίρας, που χθες έκλεισε στα 5,25€ διανύοντας μια παρατεταμένη περίοδο ανόδου έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος. Εξέλιξη, που από την αρχή του χρόνου έχει μειώσει αισθητά την αγοραστική δύναμη των Τούρκων.

Για το λόγο αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο η σύνδεση Πέτρας-Κουτσούκουγιου να στηριχτεί με κάθε τρόπο από τις κοινωνίες και των δύο περιοχών, αφού αν καταφέρει να εδραιωθεί στη συνείδηση του κόσμου στη διάρκεια μιας τόσο δύσκολης συγκυρίας, τότε στο αμέσως επόμενο διάστημα -που άπαντες ευελπιστούν να επανέλθει μια σχετική κανονικότητα στη γείτονα χώρα- θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι προσδοκίες θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες, διότι και τα μεγέθη είναι μεγαλύτερα σε επίπεδο «δεξαμενής» τουριστών.

 

Αμφίδρομα οφέλη

Το Κουτσούκουγιου της επαρχίας Τσανάκαλε είναι μια περιοχή με πολύ εύκολη πρόσβαση από τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης και των γύρω πόλεων. Δυνητικά δηλαδή, η σύνδεση με τη Λέσβο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα ιδιαιτέρως κερδοφόρο άνοιγμα προς τα απέναντι παράλια, διεκδικώντας ένα μεγάλο εύρος επισκεπτών από την Κωνσταντινούπολη, το οποίο θα μπορεί στο εξής ακόμη πιο εύκολα να περάσει τις διακοπές του στη Λέσβο και μάλιστα, φτάνοντας απευθείας στο πιο τουριστικό κομμάτι του νησιού, δίχως να πρέπει πρώτα να μεταβεί στο Αϊβαλί, από εκεί στη Μυτιλήνη και εν συνεχεία στην Πέτρα ή στο Μόλυβο.

Αντίστροφα, για τους κατοίκους της Λέσβου γίνεται πλέον πολύ πιο εύκολη η επίσκεψη σε ιδιαίτερους αρχαιολογικούς χώρους των απέναντι παραλίων, όπως είναι η Τροία, η Άσσος και το Τσανάκαλε. Και είναι βέβαιο, ότι πέραν των Λέσβιων, την ευκαιρία αυτή αναμένεται να αξιοποιήσουν και αρκετοί Ευρωπαίοι τουρίστες του νησιού μας, που παραδοσιακά όλα αυτά τα χρόνια έκαναν τουλάχιστον ένα μονοήμερο ταξίδι στην Τουρκία, χωρίς όμως το Αϊβαλί και τα Μοσχονήσια να μπορούν να συγκριθούν τουριστικά με την επαρχία του Τσανάκαλε.

 

Το «KOÇAL KARDEŞLER» της DENTUR

 

Το πλοίο που εκτελεί τα δρομολόγια της γραμμής Πέτρα-Κουτσούκουγιου είναι το «KOÇAL KARDEŞLER» της ακτοπλοϊκής εταιρίας DENTUR. Πρόκειται για ένα επιβατηγό πλοίο μήκους 42 μέτρων, που κινείται με μέση ταχύτητα τους 11,3 κόμβους (μέγιστη τους 12,4). Είναι σχετικά νεότευκτο, αν αναλογιστεί κανείς ότι ναυπηγήθηκε μόλις το 2009, δίχως ακόμη να έχει κλείσει μια δεκαετία στις θάλασσες. Το γεγονός ότι δεν διαθέτει χώρο για τη μεταφορά οχημάτων του δίνει την ευελιξία να επιβιβάζει ως και 450 άτομα σε κάθε του ταξίδι.

Η εταιρεία DENTUR δραστηριοποιείται ήδη στην Ελλάδα σε δύο ακόμη ακτοπλοϊκές γραμμές, συνδέοντας την Κάλυμνο με το Τουργκούτ Ρέις και την Κω με την Αλικαρνασσό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top