Το Επιμελητήριο Λέσβου στο πλαίσιο του Τ.Π. Leader+ Λέσβου προχώρησε στην έκδοση μιας πολύ ενδιαφέρουσας έκδοσης, με τίτλο «Λέσβος, το σταυροδρόμι των πολιτισμών», στην οποία επιχειρείται η αποτύπωση της ιστορικής, κοινωνικοοικονομικής και πολιτιστικής διαδρομής και εξέλιξης της Λέσβου μέσα στους αιώνες.
Κείμενα: Γιάννης Ηλιάδης, Τριάδα Χατζηγεωργίου, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Χριστίνα Βαρκαράκη, Σωτήρης Χτούρης
Επιμέλεια έκδοσης: Ζάννα Μυρογιάννη, Μαρία Μαυρίδου
Έκδοση Επιμελητηρίου Λέσβου
Μυτιλήνη 2009, σελ. 95
Το Επιμελητήριο Λέσβου στο πλαίσιο του Τ.Π. Leader+ Λέσβου προχώρησε στην έκδοση μιας πολύ ενδιαφέρουσας έκδοσης, με τίτλο «Λέσβος, το σταυροδρόμι των πολιτισμών», στην οποία επιχειρείται η αποτύπωση της ιστορικής, κοινωνικοοικονομικής και πολιτιστικής διαδρομής και εξέλιξης της Λέσβου μέσα στους αιώνες. «Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει αποδείξει ότι η Λέσβος, κατοικημένη από αρχαιοτάτων χρόνων, είχε μια περιπετειώδη ιστορική εξέλιξη, με περιόδους μεγάλης οικονομικής και πνευματικής ακμής, που συνδέονται με σημαντικά ονόματα από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.
Η ανάπτυξη που παρουσιάστηκε σε διάφορες περιόδους, οφείλεται στην κομβική της γεωγραφική θέση, την κοντινή της απόσταση από τα μικρασιατικά παράλια, αλλά και στο ανήσυχο πνεύμα και το επιχειρηματικό δαιμόνιο των κατοίκων, οι οποίοι ταυτιζόμενοι με το φυσικό πλούτο του νησιού, ήξεραν πάντα να αξιοποιούν τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Οι γεωγραφικές και πληθυσμιακές ανακατατάξεις του 20ού αιώνα, καθώς και οι νέες ανακαλύψεις και η επικράτηση νέων μέσων μεταφοράς, επηρέασαν την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου. Έτσι διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα, που οδηγεί σταδιακά στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, την ανάδειξη της τοπικής φυσιογνωμίας και τη δυναμική ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου, καθώς υπάρχει πληθώρα φυσικών και ιστορικών μνημείων, πλούσιο και αδιατάραχο φυσικό περιβάλλον και γενικά μια πολιτισμική κληρονομιά που διατηρείται ζωντανή μέχρι τις μέρες μας», γράφει στον πρόλογό του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιώργος Ορφανός. Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη: Ιστορία (Γιάννης Ηλιάδης, Τριάδα Χατζηγεωργίου, Δημήτρης Παπαγεωργίου), Οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα (Χριστίνα Βαρκαράκη, Σωτήρης Χτούρης, Δημήτρης Παπαγεωργίου), Πολιτισμός (Τριάδα Χατζηγεωργίου, Γιάννης Ηλιάδης, Δημήτρης Παπαγεωργίου). Πλουσιότατο είναι και το φωτογραφικό υλικό που πλαισιώνει τα κείμενα και το επιμελήθηκαν η Μαρία Μαυρίδου και η Χρυσάνθη Σακάλη.
Παραθέτουμε τις επιλογικές παραγράφους των τριών κεφαλαίων: «Σήμερα η Λέσβος αναπτύσσει σύγχρονες παραγωγικές δραστηριότητες και στεγάζει την έδρα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ παράλληλα εξακολουθεί να διατηρεί τα ίχνη του ιστορικού παρελθόντος, σε συνδυασμό με το μαγευτικό φυσικό περιβάλλον που προσέλκυσε πριν από 2.000 χρόνια την προσοχή του Αριστοτέλη. […] Σήμερα, η Λέσβος ανιχνεύει νέες προοπτικές ανάπτυξης, με άξονες κυρίως τον Τουρισμό, καθώς και τις Νέες Τεχνολογίες, που επιτρέπουν τη διάσωση και την προβολή του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος που διαθέτει. Το στοίχημα παραμένει ανοιχτό. […]
Η ανεπαίσθητη (και ασυναίσθητη) γοητεία της ιδιαιτερότητας εξακολουθεί να παράγει διακρίσεις, αλλά και να προωθεί συγκερασμούς: η λεσβιακή κουλτούρα προσαρμόζεται σταδιακά σε ένα περιβάλλον εξωτερικών ερεθισμάτων, στη σύγχρονη εποχή των πολλαπλών πολιτιστικών επιρροών και της (πολιτιστικής) παγκοσμιοποίησης (και ομογενοποίησης).