Ο λόγος στην αυτοδιοίκηση

01/07/2012 - 05:56
Να επανεξετάσει το νομοσχέδιο «Καλλικράτης», ειδικά σε ό,τι αφορά στο Βόρειο Αιγαίο, καλούν με κοινή ανακοίνωσή τους την κυβέρνηση επιστημονικοί φορείς του Βορείου Αιγαίου.
Να επανεξετάσει το νομοσχέδιο «Καλλικράτης», ειδικά σε ό,τι αφορά στο Βόρειο Αιγαίο, καλούν με κοινή ανακοίνωσή τους την κυβέρνηση επιστημονικοί φορείς του Βορείου Αιγαίου, που ζητούν απ’ τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών να υιοθετηθούν οι προτάσεις που επανειλημμένως έχουν κατατεθεί από τις ΤΕΔΚ της περιοχής, αλλά και την ΚΕΔΚΕ, τόσο για τους πόρους, το προσωπικό και τις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης, όσο και για το χωροταξικό σχεδιασμό.

ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ, Ένωση Ελλήνων Χημικών, καθώς και το Επιμελητήριο Λέσβου καλούν τους βουλευτές του Βορείου Αιγαίου να αναπτύξουν πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τη Βουλή, προκειμένου να υποστηρίξουν τις θέσεις των φορέων της Περιφέρειας, ενώ δηλώνουν πως θα μετάσχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις της αυτοδιοίκησης για τη διοικητική μεταρρύθμιση.
Στην κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν, μετά από σύσκεψη που είχαν την Πέμπτη, παρουσία του γενικού γραμματέα της ΤΕΔΚ, Μιχάλη Πολυπαθέλλη, οι πρόεδροι του περιφερειακού τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΤΕΕ Παναγιώτης Πιττός, του Επιμελητηρίου Λέσβου Γιώργος Ορφανός, του τμήματος Βορειανατολικού Αιγαίου της Ένωσης Ελλήνων Χημικών Ηλίας Πολυχνιάτης και του παραρτήματος Αιγαίου του ΓΕΩΤΕΕ Γιάννης Τσακίρης, εκφράζουν την αντίθεσή τους για την αξιωματική αρχή «ένα νησί - ένας δήμος», ανεξαρτήτως του μεγέθους του νησιού (μικρό ή μεγάλο), του πληθυσμού του ή των αναπτυξιακών τοπικών τάσεων και διαφοροποιήσεων που επικρατούν σε αυτό.
Καταθέτοντας μια σειρά από επιχειρήματα με τα οποία και τεκμηριώνουν την αντίθεσή τους στη δημιουργία ενός δήμου, υπογραμμίζουν την πίστη τους ότι «η χωροταξική κατανομή είναι προϋπόθεση για την επίτευξη της αποκέντρωσης και της ισόρροπης ανάπτυξης στην Περιφέρεια, αφού κατά την άποψή μας η υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων θα δημιουργήσει μια πόλη πέρα από τη φέρουσα ικανότητά της και μαρασμό πολλών χωριών. Με αυτόν τον τρόπο καταργείται η αρχή της αμεσότητας, βασική αρχή που πρέπει να διέπει τις σχέσεις Διοίκησης - Διοικούμενου σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο δε λύνει τα προβλήματα της καθημερινότητας, ειδικά σε περιοχές με προβληματικό γεωλογικό ανάγλυφο και σοβαρά προβλήματα εγκατάλειψης.».

Ανησυχία
Με την ίδια κοινή ανακοίνωσή τους, οι φορείς εκφράζουν την ανησυχία τους για το κατά πόσο είναι διασφαλισμένοι οι αναγκαίοι πόροι για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης, ενώ δηλώνουν τον προβληματισμό τους για τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων της αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα εκείνων που θα μεταταχτούν από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια στους δήμους και στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, καθώς και για τα εργασιακά δικαιώματα όσων υπηρετούν σε υπηρεσίες που θα καταργηθούν. «Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος απώλειας θέσεων εργασίας επιστημονικού προσωπικού και αναγκαστικών μετατάξεων παρά τη θέληση των υπαλλήλων, ακόμα και για μόνιμους υπαλλήλους», σημειώνουν, ενώ καταλήγοντας δηλώνουν την ανησυχία τους ακόμη:
- για την πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφέρει την έδρα της γενικής διοίκησης Περιφέρειας Βορείου και Νοτίου Αιγαίου στον Πειραιά. Η πρόταση αυτή πιστεύουμε ότι δεν υπηρετεί την αποκέντρωση και δε θα βοηθήσει στην επίλυση των ακτοπλοϊκών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας, αλλά αντιθέτως θα τις επιδεινώσει.
- για την έλλειψη ουσιαστικών αλλαγών στον τρόπο άσκησης της διοίκησης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα στη λειτουργία των υπηρεσιών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey