Όταν το 2007, με τον εκλεκτό φίλο και συνάδελφο Ανδρέα Τρούμπη, αναλάβαμε τη διαχείριση των κοινών του μεγάλου Πανεπιστημίου Αιγαίου, εγκαινιάσαμε, μεταξύ άλλων, την αντίληψη της έντονης κοινωνικής παρέμβασής του.
Όταν το 2007, με τον εκλεκτό φίλο και συνάδελφο Ανδρέα Τρούμπη, αναλάβαμε τη διαχείριση των κοινών του μεγάλου Πανεπιστημίου Αιγαίου, εγκαινιάσαμε, μεταξύ άλλων, την αντίληψη της έντονης κοινωνικής παρέμβασής του. Δηλαδή την αντίληψη, θα λέγαμε, του κοινωνικού πανεπιστημίου, κατ’ ακολουθία του κοινωνικού κράτους, προς όφελος των νησιώτικων κοινωνιών του Αιγαίου.
Η ιδέα ήταν να ιδρυθεί Συμβουλευτικός Σταθμός Ψυχολογικής Υποστήριξης, ο οποίος θα συμβούλευε και θα ενίσχυε πρωτίστως τους νέους, μαθητές και φοιτητές, σε χαλεπούς καιρούς, με ποικίλα προβλήματα, η αντιμετώπιση των οποίων προϋποθέτει και ψυχικό σθένος και επομένως αμέριστη ψυχολογική στήριξη.
Ο Σταθμός επρόκειτο να εγκατασταθεί στα κτήρια του Πειραματικού Γυμνασίου και Λυκείου της Μυτιλήνης, δηλαδή στα κτήρια σχολείων τα οποία τελούν υπό την εποπτεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Στρεβλή συνδικαλιστική αντίληψη, όμως, εμπόδισε την προώθηση αυτής της σκέψης.
Αλλά ουδέν κακόν αμιγές καλού.
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, σε συνεδρίασή της στη Ρόδο τον Ιούνιο του 2008, αποφάσισε ομοφώνως την ίδρυση του Συμβουλευτικού Σταθμού Ψυχολογικής Υποστήριξης, την εγκατάστασή του κατά πρώτον στη Μυτιλήνη (ο γνωστός λειτουργικός χώρος του «Ευ ζην») και την επέκτασή του σε όλα τα νησιά όπου λειτουργούν ακαδημαϊκές μονάδες, δηλαδή Σχολές ή και Τμήματα του Πανεπιστημίου.
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου σε μεθύστερη συνεδρίασή της ενέκρινε ομοφώνως τον Εσωτερικό Κανονισμό λειτουργίας του Σταθμού. Στο πλαίσιο αυτής της εξουσιοδοτικής διαδικασίας, ο πρύτανης και ο αντιπρύτανης διόρισαν τους επιστημονικούς και διοικητικούς υπεύθυνους ανά ακαδημαϊκή μονάδα, όλους καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Σήμερα ο Συμβουλευτικός Σταθμός λειτουργεί εκτός από τη Λέσβο, η πρωτεύουσα της οποίας φιλοξενεί την έδρα του, και στα νησιά της Χίου, της Σάμου και της Ρόδου. Σειρά έχουν στο αμέσως προσεχές μέλλον η Λήμνος και η Σύρος. Χιλιάδες φοιτητές, μαθητές αλλά και κάτοικοι των νησιών μας, γυναίκες και άνδρες, έχουν δεχθεί μέχρι σήμερα δωρεάν τη φροντίδα της ψυχολογικής υποστήριξης του Σταθμού.
Προσφάτως οργανώθηκε στην Αθήνα τριήμερο Διεθνές Συνέδριο με φορέα το Συμβουλευτικό Σταθμό. Καθηγητές πανεπιστημίων από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα είχαν λαμπρή ευκαιρία να αναπτύξουν τις επιστημονικές τους θέσεις.
Προσφάτως, επίσης, εγκαινιάστηκε στη Μυτιλήνη η λειτουργία της Ακαδημίας των Πολιτών, όπου καθηγητές από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας πραγματοποιούν δημόσιες ομιλίες σε θέματα της επιστήμης τους, τα οποία ενδιαφέρουν το ευρύ κοινό της πόλης μας.
Η Ακαδημία των Πολιτών, οργανωθείσα από συναδέλφους καθηγητές του Πανεπιστημίου μας, δε συνδέεται μεν οργανωτικά και λειτουργικά με τον πανεπιστημιακό Συμβουλευτικό Σταθμό, αποτελεί όμως συνέχεια απολύτως της ίδιας αντίληψης περί κοινωνικής παρέμβασης του Πανεπιστημίου.
Ιδού, σε όλο του το μεγαλείο, το κοινωνικό γίγνεσθαι των περιφερειακών πανεπιστημίων, παρά τα αντιθέτως δημοσίως λεγόμενα από τον κ. Πρωθυπουργό.
Στο κοινωνικό έργο της απελθούσας πρυτανικής αρχής του Πανεπιστημίου Αιγαίου ανεκτίμητη υπήρξε η συμβολή και αμέριστη η συμπαράσταση του νομάρχη Λέσβου, κ. Παύλου Βογιατζή.
Τούτο αποτελεί την πραγματικότητα και αλήθεια και αισθάνομαι την ηθική υποχρέωση σήμερα να το δημοσιοποιήσω.
* Ο Κώστας Ζώρας είναι καθηγητής, πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.