Την ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης της λειτουργίας του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης υπογραμμίζουν καρκινοπαθείς που νοσηλεύονται ή δέχονται θεραπευτική αγωγή.
Παρέμβαση Γαληνού με ερώτηση στη Βουλή
Την ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης της λειτουργίας του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης υπογραμμίζουν καρκινοπαθείς που νοσηλεύονται ή δέχονται θεραπευτική αγωγή. Ο μοναδικός αιματολόγος που απασχολείται στο Τμήμα αυτό, καλύπτοντας ανάγκες και άλλων τμημάτων του Νοσοκομείου, μπορεί πολύ σύντομα να φύγει, αφού η σύμβασή του λήγει σε ένα μήνα. Επίσης ο χώρος όπου γίνονται οι χημειοθεραπείες, όπως τονίζουν οι ίδιοι, είναι μικρός και χωρίς κατάλληλες υποδομές. Το γεγονός προκάλεσε την παρέμβαση του βουλευτή τής Ν.Δ. Σπύρου Γαληνού, ο οποίος κατέθεσε αναφορά προς το υπουργό Υγείας στη Βουλή.
Αφορμή για την παρέμβαση του κ. Γαληνού αποτέλεσε επιστολή της κ. Μαρίας Πλεξουσάκη - Πίτσιου, η οποία γνωρίζει από πρώτο χέρι την κατάσταση στο Ογκολογικό Τμήμα, μια και η μητέρα της νοσηλεύεται εκεί. Για το θέμα του αιματολόγου, η κ. Πίτσιου αναφέρει: «Αντιλαμβάνεστε το αίσθημα ανασφάλειας που προκαλείται σε όλους τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν αιματολογικά προβλήματα, καθώς δε γνωρίζουν αν το νέο έτος θα συνεχίσουν τη θεραπεία τους στη Μυτιλήνη ή θ’ αναγκαστούν να μεταβαίνουν στην Αθήνα, όπως γινόταν παλιότερα…»
Στην ίδια επιστολή, η κ. Πίτσιου αναφέρει το πρόβλημα χώρου που υπάρχει στο Ογκολογικό Τμήμα, αφού, όπως σημειώνει, καθημερινά υπόκεινται σε χημειοθεραπείες περίπου 20 με 25 άτομα, ενώ υπάρχουν μόλις πέντε κρεβάτια. Οι υπόλοιποι κάνουν τη θεραπεία σε καθίσματα. Επίσης υπάρχει μόνο μια τουαλέτα, με αποτέλεσμα πολλές φορές να δημιουργούνται ουρές, αφού οι καρκινοπαθείς μπορεί να χρειαστεί να μείνουν εκεί για τη θεραπεία τους και για έξι ή επτά ώρες. Προτείνει, τέλος, ν’ αυξηθεί το ωράριο λειτουργίας του Τμήματος, για να μη χρειάζεται μετά τις 3 το μεσημέρι που σταματά καθημερινά τη λειτουργία του, οι ασθενείς που δεν έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία τους να μεταφέρονται στο Παθολογικό.
Ο βουλευτής Ν. Λέσβου Σπύρος Γαληνός, στην αναφορά του στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας, επισημαίνει με τη σειρά του τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς και υπογραμμίζει ότι «η παροχή αξιοπρεπούς περίθαλψης στους καρκινοπαθείς, ιδιαίτερα δε στους κατοίκους των ακριτικών νησιών μας, πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα, και γι’ αυτόν το λόγο ο κ. Υπουργός καλείται να δώσει άμεσα απαντήσεις, αλλά πρωτίστως λύσεις».
Πρόβλημα
Έμφαση στο ζήτημα του αιματολόγου - παρ’ ότι έχουν δοθεί σχετικές υποσχέσεις στο Σύλλογο από τη διοίκηση του Νοσοκομείου - δίνει μιλώντας στο «Ε» η γραμματέας του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λέσβου, Ρηνούλα Σωτηρχέλλη. «Μας έχουν υποσχεθεί ότι η σύμβαση του αιματολόγου θ’ ανανεωθεί, ελπίζουμε όμως ότι αυτό θα τηρηθεί και δε θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Τώρα όσον αφορά την έλλειψη χώρου, υπάρχει πράγματι ανάγκη να εξασφαλιστεί περισσότερος χώρος και να δημιουργηθούν περισσότερες τουαλέτες, διαφωνώ όμως για τα κρεβάτια, γιατί υπάρχουν αρκετοί ασθενείς που προτιμούν τις ειδικές πολυθρόνες όπου γίνεται η θεραπεία, αντί για τα κρεβάτια, που κυρίως διατίθενται σε σοβαρά περιστατικά.»