Ό,τι πριν μερικά χρόνια διατάραξε τις άριστες έως τότε σχέσεις του Νίκου Σηφουνάκη με μερίδα του τεχνικού κόσμου της Λέσβου, φαίνεται πως τώρα θα αποτελέσει τη βάση για συνεργασία μεταξύ της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και του τοπικού παραρτήματος του ΤΕΕ και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λέσβου.
Ό,τι πριν μερικά χρόνια διατάραξε τις άριστες έως τότε σχέσεις του Νίκου Σηφουνάκη με μερίδα του τεχνικού κόσμου της Λέσβου, φαίνεται πως τώρα θα αποτελέσει τη βάση για συνεργασία μεταξύ της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και του τοπικού παραρτήματος του ΤΕΕ και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λέσβου. Τα νέα Προεδρικά Διατάγματα (Π.Δ.) για την προστασία των παραδοσιακών οικισμών, όπως συμφωνήθηκε ανάμεσα στις δυο πλευρές, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που θα υπογραφεί, θα γίνουν από ομάδες εργασίας ντόπιων μηχανικών και αρχιτεκτόνων. Προεδρικά Διατάγματα σε όσους οικισμούς δεν έχουν ήδη εκπονηθεί ανάλογα σχέδια, τα οποία και αναμένεται μάλιστα να ξεκινήσουν πολύ σύντομα.
Όλα αυτά συζητήθηκαν στην πρώτη εφ’ όλης της ύλης συνάντηση που είχε αργά το μεσημέρι της Δευτέρας στη Μυτιλήνη ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με τον πρόεδρο Παναγιώτη Πιττό και τα μέλη της διοικούσας επιτροπής του Παραρτήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΤΕΕ, καθώς και τους πρόεδρο Παναγιώτη Θεοδωρίδη και αντιπρόεδρο Γιώργο Σοσονίδη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λέσβου. Εκτός απ’ τα Π.Δ. για τους παραδοσιακούς οικισμούς, εξετάστηκαν οι προτάσεις του ΤΕΕ για μια σειρά από ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος, ενώ ζητήθηκε η παρέμβαση του κ. Σηφουνάκη για τη σύγκληση σύσκεψης στο υπουργείο Περιβάλλοντος αναφορικά με την πολεοδόμηση της Βαρειάς.
Προσαρμογή στα τοπικά
«Σε συνεννόηση πάντα με το ΤΕΕ», ανέφερε ο κ. Θεοδωρίδης, «καταθέσαμε στον κ. υφυπουργό πρόταση προκειμένου να αναλάβουμε πιλοτικά τη σύνταξη των Προεδρικών Διαταγμάτων που δεν έχουν ακόμη εκπονηθεί. Για παράδειγμα, ο οικισμός του Πλωμαρίου και τα χωριά της Γέρας δεν έχουν ακόμη τα αναγκαία Π.Δ. για την προστασία των παραδοσιακών οικισμών κι εφόσον υπάρχει η πρόθεση του κ. Σηφουνάκη να συνεχιστεί η ολοκληρωμένη παρέμβαση που είχε ξεκινήσει για το θέμα, προσφερθήκαμε να συνεργαστούμε.»
Ο κ. Θεοδωρίδης ανέφερε ότι το μεγάλο πλεονέκτημα της σύνταξης των Διαταγμάτων από το ντόπιο δυναμικό είναι η επαρκέστατη γνώση των τοπικών ιδιαιτεροτήτων. «Η διατήρηση ενός παραδοσιακού οικισμού», συνέχισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λέσβου, «δεν είναι εύκολη υπόθεση. Και κυρίως δεν είναι “ετοιματζίδικο” κουστούμι που χωρά σε όλα τα σώματα. Αλλιώς, κι αναφέρομαι στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, το Πλωμάρι, θα πρέπει να είναι η δόμηση στην περιοχή της πλατείας, άλλοι κανόνες θα πρέπει να διέπουν κτήρια όπως το Αθανασιάδειο Δημοτικό Καφενείο κι άλλοι το αδιάφορο οικιστικά Δημοτικό Μέγαρο. Αυτή η προσαρμογή στα τοπικά δεδομένα, αλλά και η άποψη των τοπικών κοινωνιών θεωρούμε πως θα βοηθήσουν στη σύνταξη απ’ τις ομάδες εργασίας που θα διαμορφωθούν σωστών Διαταγμάτων για την προστασία των οικισμών μας.»
Πρόταση διαφάνειας
«Κατ’ αρχήν», ανέφερε ο κ. Πιττός, «πρέπει να επισημάνω ότι η συνάντηση με το Νίκο Σηφουνάκη έγινε σε πολύ καλό και φιλικό κλίμα, ενώ υπήρξε συμφωνία να επαναληφθεί άμεσα ώστε να εξειδικευτούν κάποια ζητήματα που δεν μπορέσαμε επαρκώς να συζητήσουμε. Σε ό,τι αφορά δε τα Π.Δ. για τους παραδοσιακούς οικισμούς, που στο παρελθόν, το 2003, αποτέλεσαν σημείο διαφωνίας, πρέπει να τονίσω ότι υπήρξε συμφωνία τα νέα για τους υπόλοιπους οικισμούς να τα επεξεργαστεί το ΤΕΕ και οι αρχιτέκτονες.»
Το Παράρτημα Βορειανατολικού Αιγαίου του ΤΕΕ υπέβαλε στον υφυπουργό φάκελο με υπομνήματα για μια σειρά από αναπτυξιακά θέματα, όπως τα έργα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), η επικαιροποίηση των μελετών που είχαν εκπονηθεί με το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο και οι καθυστερήσεις που προκύπτουν, τα μεγάλα οδικά έργα της Λέσβου, όπως και το λιμάνι Σιγρίου, αλλά και η μεταφορά του λιμανιού της Μυτιλήνης, η νότια παράκαμψη, τα λάθη στο κτηματολόγιο, ακόμη και για τον προϋπολογισμό που συζητιέται στη Βουλή.
«Μια ακόμη πρόταση», ανέφερε ο κ. Πιττός, «που θέσαμε υπόψη του κ. υφυπουργού, αφορούσε τη διαφάνεια στα όργανα που αποφασίζουν για τα τεχνικά θέματα. Προτείνουμε, όπως κάνει το ΤΕΕ που δεν ανανεώνει πάνω από δύο διετείς θητείες τους εκπροσώπους του, να γίνει το ίδιο και από το Δημόσιο σε κάθε είδους τεχνικό συμβούλιο και επιτροπή. Διότι, δυστυχώς, σήμερα υπάρχουν τέτοιες επιτροπές ή συμβούλια όπου οι υπάλληλοι-εκπρόσωποι του Δημοσίου ξεπερνούν στην ίδια θέση και τα 20 ή και τα 30 χρόνια.»
Για να μη γίνει… Χρυσομαλλούσα
Ένα άλλο επιμέρους θέμα που τέθηκε στον κ. Σηφουνάκη, ήταν το αίτημα του ΤΕΕ να γίνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σύσκεψη για το θέμα της πολεοδόμησης της Βαρειάς. «Αυτό που δε γνωρίζουμε», ανέφερε ο κ. Πιττός, «κι ήδη έχουμε στείλει επιστολή και στην υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη προκειμένου να μας ενημερώσει σχετικά, είναι αν στη μελέτη έχουν ληφθεί υπόψη οι προτάσεις που κάναμε.»
Ο κ. Πιττός θύμισε τις προτάσεις του ΤΕΕ για πριμοδότηση των ενεργειακών κτηρίων, για την κατασκευή μίνι βιολογικών, καθώς και τη γενικότερη πρόταση του φορέα η Βαρειά να μη γίνει μια ακόμη Χρυσομαλλούσα.
Όπως υποσχέθηκε ο κ. Σηφουνάκης, θα προωθήσει το θέμα προκαλώντας σύσκεψη, το πλέον πιθανόν με την αρμόδια γενική γραμματέα Χωροταξίας και Αστικών Αναπλάσεων, Μαρία Καλτσά.