ΡΟΖ ΚΑΡΤΕΣ στη μέση του δρόμου!

01/07/2012 - 05:56
Η υποχρεωτική κράτηση των μεταναστών για ένα εξάμηνο περίπου δημιούργησε την ανάγκη να «στηθούν μαγαζάκια» από αλλοδαπούς που ζουν νόμιμα στη χώρα, οι οποίοι «πουλάνε» πλαστές ροζ κάρτες στους μετανάστες, αμέσως μόλις αυτοί αποβιβαστούν στο νησί.
Μια καλοσυστημένη «επιχείρηση» εκμετάλλευσης των παράνομων μεταναστών που φθάνουν στα νησιά, δημιούργησε εδώ και μερικούς μήνες ο νέος σχετικός νόμος για τη μετανάστευση. Η υποχρεωτική κράτηση των μεταναστών για ένα εξάμηνο περίπου δημιούργησε την ανάγκη να «στηθούν μαγαζάκια» από αλλοδαπούς που ζουν νόμιμα στη χώρα, οι οποίοι «πουλάνε» πλαστές ροζ κάρτες στους μετανάστες, αμέσως μόλις αυτοί αποβιβαστούν στο νησί. Τους δίνουν με λίγα λόγια το «εισιτήριο» για να μείνουν στη χώρα, χωρίς να χρειαστεί να περάσουν από το «μαρτύριο» της πολύμηνης κράτησης στην Παγανή. Και οι αλλοδαποί πληρώνουν όσο-όσο για αυτό.

Το κύκλωμα των δυο Πακιστανών, που εξάρθρωσαν οι λιμενικοί του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών πριν λίγες ημέρες στο λιμάνι της Μυτιλήνης, είναι μέρος μιας ολόκληρης «βιομηχανίας», με πάρα πολλά «παρακλάδια», που ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια το ένα μετά το άλλο. «Είναι κάτι που δε σταματά. Όταν συλλαμβάνουμε κάποιους, υπάρχουν άλλοι που θα ξεκινήσουν αμέσως να κάνουν την ίδια δουλειά», λέει στο «Ε» αξιωματικός του Λιμενικού.
Εκτιμάται ότι από τις αρχές του φετινού καλοκαιριού, όταν αυξήθηκαν κατακόρυφα οι παράνομες αφίξεις από τα απέναντι τουρκικά παράλια, το Λιμενικό στη Μυτιλήνη έχει εξαρθρώσει περίπου 10 τέτοια κυκλώματα.
Ο τρόπος δράσης τους είναι περίπου ίδιος κάθε φορά. Όσοι μετανάστες δε συλληφθούν στη θάλασσα από το Λιμενικό ή στη στεριά από την Αστυνομία, ξεκινούν με τα πόδια από τα σημεία όπου αποβιβάζονται (συνήθως από το Μανταμάδο ή το Μόλυβο) με κατεύθυνση τη Μυτιλήνη. Εκεί είναι και τα «στέκια» των εμπόρων «ροζ καρτών».


Στη μέση του δρόμου, κυκλώματα εφοδιάζουν μετανάστες με ψεύτικες ροζ κάρτες

Τους περιμένουν
Στις εθνικές οδούς Μανταμάδου - Μυτιλήνης και Καλλονής - Μυτιλήνης, εκεί σε διάφορα σημεία, περιμένουν τα «καραβάνια» των μεταναστών να περάσουν. Συνήθως είναι Πακιστανοί, Αφγανοί ή Σομαλοί, οι εθνικότητες δηλαδή εκείνων που κατά μεγάλη πλειονότητα αποβιβάζονται στη Λέσβο. Μιλούν την ίδια γλώσσα με τους ταλαίπωρους ομοεθνείς τους, τους οποίους συνήθως πλησιάζουν πρώτοι και προσφέρονται να τους «βοηθήσουν» για να φύγουν γρήγορα από το νησί. Η «ταρίφα» για κάθε ροζ κάρτα - προσωρινή άδεια παραμονής στη χώρα - κυμαίνεται από 300 μέχρι 500 ευρώ. Οι μετανάστες, βέβαια, είναι πρόθυμοι να δώσουν όσο-όσο προκειμένου να μπορέσουν ν’ αποφύγουν την πολύμηνη κράτηση στην Παγανή και φυσικά τη γραφειοκρατία.
Αν έχουν τα χρήματα μαζί τους και τα δώσουν στο δουλέμπορο, η «εξυπηρέτηση» είναι άμεση. Θα τους βγάλουν φωτογραφία με μια φωτογραφική μηχανή που έχουν μαζί τους ή και με το κινητό τους τηλέφωνο (!) και θα τη δώσουν αμέσως για εμφάνιση σε φωτογραφεία της μυτιληνιάς προκυμαίας. Μέσα σε λίγη ώρα, η φωτογραφία θα είναι έτοιμη, τυπωμένη και θα την κολλήσουν πάνω στην κλεμμένη ή πλαστή ροζ κάρτα που φέρνουν μαζί τους από την Αθήνα.
Αν ο αλλοδαπός δεν έχει εκείνη την ώρα μαζί του τα χρήματα, τότε είναι πιθανό να «φιλοξενηθεί» σε κάποιο από τα «καταλύματα» που χρησιμοποιούν στη Μυτιλήνη, για μία ή δύο ημέρες, μέχρι να τους στείλουν οι συγγενείς τους χρήματα για ν’ αγοράσουν την κάρτα. Αυτά τα καταλύματα μπορεί να είναι από ένα φθηνό δωμάτιο ξενοδοχείου στην πόλη - στην καλύτερη περίπτωση -, μέχρι ένα ντάμι για ζώα, σε κάποιο απομακρυσμένο κτήμα στα περίχωρα της πόλης.
Οι Αρχές τους τελευταίους μήνες έχουν εντείνει τους ελέγχους στο λιμάνι και το αεροδρόμιο, με στόχο να «μπλοκάρουν» τη «δράση» αυτών των κυκλωμάτων. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί ο αριθμός των αλλοδαπών που εντοπίζονται να είναι έτοιμοι να επιβιβαστούν στο πλοίο για τον Πειραιά ή σε πτήση τσάρτερ για το εξωτερικό, έχοντας στην κατοχή τους πλαστές ροζ κάρτες ή άλλα πλαστά έγγραφα. Οι απανωτές συλλήψεις αλλοδαπών με πλαστά έγγραφα, αλλά και οι εξαρθρώσεις κυκλωμάτων που τα διακινούν, είναι προφανώς ο μόνος τρόπος να για μπει «φρένο» σε αυτήν τη «βιομηχανία».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey