Οι άλλοι «Πρίνοι» της Ελλάδας

01/07/2012 - 05:56
H προσπάθεια προσδιορισμού των ποσοτήτων φυσικών πόρων και ειδικότερα υδρογονανθράκων στην περιοχή που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της ανατολικής Μεσογείου, στην οποία η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα, είναι εκ των πραγμάτων εξαιρετικά δύσκολο.
H προσπάθεια προσδιορισμού των ποσοτήτων φυσικών πόρων και ειδικότερα υδρογονανθράκων στην περιοχή που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της ανατολικής Μεσογείου, στην οποία η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα, είναι εκ των πραγμάτων εξαιρετικά δύσκολο λόγω αφενός της έκτασης της περιοχής, αφετέρου λόγω των περιορισμένων μέχρι σήμερα ερευνών. Ο χάρτης που δημοσιεύουμε προσδιορίζει την περιοχή ενδιαφέροντος.
Στα πλαίσια μιας προσπάθειας να αντιληφθούμε για τι ποσότητες μιλάμε, ο μόνος ασφαλής τρόπος είναι να ακούσουμε τους ειδικούς.
Κατά τον καθηγητή Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας Αβραάμ Ζεληλίδη, η Τουρκία τώρα συνειδητοποιεί τη σημασία των κοιτασμάτων στην περιοχή. «Η Τουρκία σήμερα, διαπιστώνοντας ότι μάλλον δεν εκτίμησε σωστά τη δυναμική της περιοχής σε υδρογονάνθρακες, αναθεωρεί τη στάση της - γιατί αν πράγματι η λεκάνη Λεβαντίνης δώσει οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, τότε η λεκάνη του Ηροδότου, που έχει την ίδια γεωλογική ιστορία εξέλιξης, αλλά είναι μεγαλύτερη, μπορεί δυνητικά να δώσει μέχρι και διπλάσιες ποσότητες. Στην περίπτωση αυτή, τα κοιτάσματα σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας θα ανήκουν το μεγαλύτερο μέρος στην Αίγυπτο, ένα πολύ μεγάλο μέρος στην Ελλάδα και ένα μικρότερο στην Κύπρο. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που η Τουρκία αμφισβητεί την ύπαρξη του Καστελλόριζου. Αν υπάρχει το Καστελλόριζο, τότε η Τουρκία δεν έχει λόγο στην εκμετάλλευση της λεκάνης του Ηροδότου, ενώ αν δεν υπάρχει το Καστελλόριζο τότε η Τουρκία παίρνει τα κοιτάσματα που αναλογούν στην Ελλάδα και στην Κύπρο.»



Όσον αφορά τις έρευνες που θα γίνουν στην Κρήτη, ο καθηγητής κ. Φώσκολος τόνισε: «Θα πάμε κάτω, μεταξύ Πλακιά και Φραγκοκάστελου είναι το ένα κομμάτι, ένα άλλο κομμάτι, μεγάλο κομμάτι, είναι το κομμάτι νοτιοδυτικά της Γαύδου. Έχει απόθεμα, πόσο δεν ξέρω. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι το κομμάτι μεταξύ Πλακιά και Φραγκοκάστελου το υπολογίζω ότι είναι 1,5 τρισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αεριού.»
Μάλιστα ο κ. Φώσκολος, θέλοντας να δώσει ένα συγκριτικό μέγεθος σε σχέση με τα κοιτάσματα του Πρίνου, είπε χαρακτηριστικά: «Η δυτική Ελλάδα έχει 20 πρίνους και η Κρήτη έχει… 2.000 Πρίνους.»
Η διενέργεια ερευνών τόσο στο Ιόνιο όσο και νοτίως της Κρήτης και η αξιοποίηση των πλούσιων κοιτασμάτων, μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα ρυθμιστή της ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης, τονίζουν οι επιστήμονες, γεγονός που μπορεί να δώσει μια ανάσα από την παρούσα δυσάρεστη οικονομική συγκυρία. Δυστυχώς, όμως, και πάλι οι κυβερνώντες ολιγωρούν.

* Ο Δημήτρης Παπαγιαννίδης είναι αντιναύαρχος Πολεμικού Ναυτικού εν αποστρατεία, επίτιμος διοικητής Ναυτικής Εκπαιδεύσεως.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey