«Ανεμόεσσα» καλεί εισαγγελέα!

01/07/2012 - 05:56
Την παρέμβαση του εισαγγελέα ώστε να αποτραπεί η λειτουργία της μονάδας αποθείωσης στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην περιοχή του Αυλώνα της Λήμνου, ζητά ο Όμιλος Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Λήμνου «Ανεμόεσσα».
Την παρέμβαση του εισαγγελέα ώστε να αποτραπεί η λειτουργία της μονάδας αποθείωσης στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην περιοχή του Αυλώνα της Λήμνου, ζητά ο Όμιλος Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Λήμνου «Ανεμόεσσα», με επιστολή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος, την Ελληνίδα επίτροπο στο Ευρωκοινοβούλιο Μαρία Δαμανάκη, τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης, καθώς και στους αρμόδιους υπουργούς, βουλευτές Λέσβου, περιφερειάρχη και Περιφερειακό Συμβούλιο, δήμαρχο Λήμνου και Δημοτικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με την «Ανεμόεσσα», «οι επιπτώσεις από τη λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας είναι σημαντικότατες για το περιβάλλον».

Την αντίθεσή της στη λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας δηλώνει και η δημοτική αρχή Λήμνου, ενώ ο δήμαρχος, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, εκφράζεται σε έντονους τόνους κατά οποιουδήποτε θα επιχειρήσει να προχωρήσει τη συγκεκριμένη επένδυση.

«Αρνητικός ο Δήμος»
Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Λήμνου σε δηλώσεις του στο «Ε», αναφερόμενος στο θέμα, δηλώνει: «Η θέση του Δήμου είναι απολύτως αρνητική, για λόγους που έχουν επανειλημμένα εξηγηθεί και στα αρμόδια όργανα, στηρίζονται σε ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβούλιου Μύρινας και του Επαρχιακού Συμβουλίου Λήμνου. Δεν υπάρχει κανένα ίχνος σκοπιμότητας κανενός τέτοιου “πιλοτικού έργου”, όταν όλες οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στρέφονται στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη διασύνδεση των νησιών.»
Ακόμη, ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, εκφράζει ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο έχει έρθει ξανά στη δημοσιότητα το θέμα τονίζοντας: «Δημιουργούνται απορίες και εύλογα ερωτηματικά για την επιμονή κάποιων να προωθήσουν τη συγκεκριμένη “επένδυση”, παρά την ομόθυμη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας. Ο Δήμος Λήμνου θα προστατεύσει με κάθε μέσο το φυσικό περιβάλλον του νησιού μας.»

«Ξεμπλόκαρε»!

Το θέμα ήρθε ξανά στην επικαιρότητα μετά από δημοσίευμα στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 15 Μαΐου, στο οποίο μία από τις «μεγάλες επενδύσεις που ξεμπλόκαραν» φερόταν να είναι το πιλοτικό σύστημα αποθείωσης των καυσαερίων της μονάδας παραγωγής τής ΔΕΗ στη Λήμνο, του οποίου το συμβατικό τίμημα ανέρχεται σε 1,4 εκατ. ευρώ.
Σ’ ό,τι αφορά στη συγκεκριμένη μονάδα, η «Ανεμόεσσα» τονίζει ότι ενώ «η απαγωγή του θαλασσινού νερού ψύξης των μηχανών του σταθμού θα πρέπει να γίνεται με αγωγό μήκους 300 μέτρων και σε βάθος επτά μέτρων στο σημείο εκβολής, στην πραγματικότητα το μήκος του αγωγού από την ακτογραμμή είναι 212 μέτρα και το βάθος στο στόμιο εκβολής είναι περίπου 3,5 μέτρα».
Ακόμη, τα ερωτήματα της «Ανεμόεσσας» σχετικά με τη λειτουργία της μονάδας είναι σχετικά «με την καύση «βαρέος» (μη αποθειωμένου) πετρελαίου, του οποίου η χρήση έχει απαγορευτεί από την 1η Ιανουαρίου 2007. Στην προκειμένη περίπτωση, η απόρριψη στον κλειστό κόλπο του Αυλώνα και μάλιστα σε μη ικανοποιητική απόσταση από την ακτή και σε μικρότερο βάθος από το προβλεπόμενο, εγκυμονεί ύψιστους κινδύνους βαριάς μόλυνσης στο θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής.».
Για το συγκεκριμένο θέμα υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις από σύσσωμη την τοπική κοινωνία της Λήμνου, καθώς η μονάδα τής ΔΕΗ βρίσκεται μόλις ένα χιλιόμετρο από τα όρια του οικισμού της Μύρινας, σε μία από τις τρεις σημαντικές παραλίες της πόλης, 300 μόλις μέτρα από τη μεγαλύτερη εν λειτουργία ξενοδοχειακή μονάδα του νησιού, πέντε αστέρων.

Απορίες και εκκλήσεις
Η «Ανεμόεσσα», όμως, αναφέρεται και στις τελευταίες εξελίξεις, σχολιάζοντας αρνητικά «τις ενέργειες και σε επίπεδο Περιφέρειας ώστε να “περάσει” η λειτουργία της μονάδας αποθείωσης, η εγκατάσταση της οποίας όφειλε να έχει αποξηλωθεί με απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου Μύρινας και του Επαρχιακού Συμβουλίου Λήμνου. Οι “ενέργειες” φαίνεται να προωθούνται ήδη μετά τη θετική απόφαση της γνωμοδοτικής επιτροπής - μειοψηφούντος του εκπροσώπου του Δήμου Λήμνου -, που αποφάσισε να αγνοήσει το ακατάλληλο μήκος του αγωγού και το μικρό βάθος στο σημείο εκροής των αποβλήτων, στηριζόμενη σε βεβαίωση που προσκόμισε ο ίδιος ο εκπρόσωπος του αναδόχου του έργου. Με αυτό τον τρόπο και για μια φορά ακόμη, η διοίκηση έρχεται σε αντιπαράθεση με την κοινωνία την οποία οφείλει να υπηρετεί και να προστατεύει!».
Σ’ ό,τι αφορά στη στάση της τοπικής κοινωνίας, η «Ανεμόεσσα» τονίζει ότι «πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο· θα αντιδράσει δυναμικά και πάλι και δε θα επιτρέψει, εν ονόματι του κέρδους και μόνον, την καταστροφή μιας από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού - του Αυλώνα -, την οποία απολαμβάνουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες αφού εκεί έχει κτιστεί και λειτουργεί μία σύγχρονη υπερπολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα».
Ακόμη, ζητά από την υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη και τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Σηφουνάκη να τοποθετηθούν επί του θέματος, «το οποίο γνωρίζουν πολύ καλά. Απαντήσεις του τύπου “... δε γνωρίζω, θα το ψάξω και θα σας πω…” δε μας ικανοποιούν πλέον, όπως δε μας ικανοποιεί και η προώθηση επενδύσεων, καταστροφικών για το περιβάλλον, με το μανδύα των δήθεν “πράσινων επενδύσεων”.».
Τέλος, ζητά από τη σημερινή αντιπολίτευση «να δώσει εξηγήσεις για τη μονάδα αποθείωσης και τους μηχανισμούς που επέτρεψαν την τοποθέτησή της κατά την περίοδο της διακυβέρνησής της». Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγες ημέρες για το θέμα κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή και ο βουλευτής Λέσβου Σπύρος Γαληνός.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey