Τη δυνατότητα να κατασκευαστούν δεξαμενές υγρών καυσίμων στη Λέσβο ανοίγει ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, τηρώντας σχετική δημόσια δέσμευσή του για επίλυση ενός απ’ τα σημαντικότερα προβλήματα του νησιού.
Τη δυνατότητα να κατασκευαστούν δεξαμενές υγρών καυσίμων στη Λέσβο ανοίγει με χθεσινή του απόφαση ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Γιάννης Λέκκας, τηρώντας σχετική δημόσια δέσμευσή του για επίλυση ενός απ’ τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί. Αν γίνουν δεξαμενές, κατ’ ευθείαν αλλάζει ο τρόπος προμήθειας της Λέσβου σε καύσιμα και παύει η απαράδεκτη κατάσταση των τελευταίων χρόνων, που στο λιμάνι της Μυτιλήνης εκφορτώνονται αμέτρητοι τόνοι πετρελαιοειδών με ό,τι αυτό σημαίνει για κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος απρόβλεπτης έκτασης.
Την ιστορική απόφαση χαιρετίζουν οι νομάρχης Λέσβου και δήμαρχος Μυτιλήνης, τονίζοντας ότι δημιουργούνται πλέον οι προϋποθέσεις να αποκτήσει η Λέσβος αποθήκες καυσίμων και να απαλλαγεί η πρωτεύουσα απ’ την απειλή της εκφόρτωσης τόνων πετρελαίου μέσα στο λιμάνι της.
Με σημαντική καθυστέρηση, επτά χρόνια μετά το κλείσιμο των δεξαμενών Μαμιδάκη στη Σκάλα Λουτρών, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις κατασκευής νέων δεξαμενών, σε περιοχή του δήμου Θερμής, στη θέση «Λαφτσί». Θυμίζουμε ότι για τη συγκεκριμένη θέση υπάρξει εκφρασμένο ενδιαφέρον απ’ τη μοναδική εταιρεία που επιδιώκει να επενδύσει σε δεξαμενές καυσίμων, την «Ενεργειακή Μυτιλήνης Α.Ε.».
Η επένδυση, που έχει λάβει όλες τις υπόλοιπες απαραίτητες αδειοδοτήσεις, δεν μπορούσε να πάρει έγκριση χωροθέτησης, επειδή η έκταση που έχει αγοράσει δεν απείχε την προβλεπόμενη απόσταση απ’ το υφιστάμενο Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) στα Ξαμπέλια. Η τροποποίηση των ορίων του συγκεκριμένου ΚΑΖ που αποφασίστηκε χθες απ’ τον περιφερειάρχη, ανοίγει το δρόμο μετά τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου 2009 - 2010, την 1η Μαρτίου 2010 να κατασκευαστούν οι αποθήκες στην περιοχή.
Πριν ένα μήνα, και απαντώντας σε δημοσίευμά μας για τα καύσιμα, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας είχε επαναδιατυπώσει τη δέσμευσή του πως θα επιλύσει το θέμα, «θα βγάλει τα κάστανα απ’ τη φωτιά», δίνοντας τη δυνατότητα να γίνει η επένδυση δεξαμενών υγρών καυσίμων στη Λέσβο. Τότε ο κ. Λέκκας είχε ανακοινώσει ότι έχει τελειώσει η διαβούλευση για τα Καταφύγια Άγριας Ζωής, που είχε ξεκινήσει απ’ τα τέλη Ιανουαρίου, μέσα στο Μάιο.
Η απόφαση
Σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της διαβούλευσης για όλα τα ΚΑΖ, η Διεύθυνση Δασών Λέσβου αξιολόγησε σε πρώτη φάση έξι ΚΑΖ. Έτσι υπεγράφησαν από το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, κ. Λέκκα, και εστάλησαν προς δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο, οι ακόλουθες αποφάσεις που αφορούν τρεις τροποποιήσεις, μία ίδρυση και δύο καταργήσεις ΚΑΖ ως εξής:
- Απόφαση τροποποίησης ορίων του μόνιμου καταφυγίου άγριας ζωής στην περιοχή «Απολιθωμένα» του δήμου Ερεσού - Αντίσσης με αύξηση της έκτασής του.
- Απόφαση τροποποίησης ορίων του μόνιμου καταφυγίου άγριας ζωής στη νησίδα «Νησιώπη - Μεγαλονήσι», του δήμου Ερεσού - Αντίσσης με την προσθήκη των δύο νησίδων «Καβαλούρος» και «Σαρμοσάχ - Φανές».
- Απόφαση τροποποίησης ορίων του μόνιμου καταφυγίου άγριας ζωής στην περιοχή «Ξαμπέλια», το οποίο μετονομάζεται σε «Άγ. Χαράλαμπος», περιφέρειας δήμου Λ. Θερμής, με την αύξηση της έκτασής του.
- Απόφαση ίδρυσης μόνιμου καταφυγίου άγριας ζωής στη θέση «Αλυκή Καλλονής - Νουτζάρια - Καντρί - Μέσα» των δήμων Αγίας Παρασκευής και Καλλονής.
- Απόφαση κατάργησης μόνιμου καταφυγίου άγριας ζωής στη θέση «Βαθειά Κοιλάδα - Κελέμια» του δήμου Ερεσού - Αντίσσης.
- Απόφαση κατάργησης μόνιμου καταφυγίου άγριας ζωής στη θέση «Μαλιώντας - Ταβάρι - Χρούσος» του δήμου Ερεσού - Αντίσσης.
«Με τις αποφάσεις αυτές σχεδιάζουμε ένα πιο λειτουργικό δίκτυο ΚΑΖ όπου προστατεύεται αποτελεσματικότερα το φυσικό περιβάλλον», δήλωσε ο κ. Λέκκας και προσέθεσε ότι «ο σχεδιασμός έγινε σε επίπεδον από τη Διεύθυνση Δασών Λέσβου. Μετά από μελέτη και δημόσια διαβούλευση προχωρήσαμε στην έκδοση των σημερινών αποφάσεων που αποτελούν την α΄ φάση. Θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες αποφάσεις μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησής τους από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.».
Η ισχύς των παραπάνω αποφάσεων άρχεται με τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου 2009 - 2010.
Ικανοποίηση
Εκπρόσωπος των επενδυτών, ο κ. Ευγένιος Καυλακώνης απ’ την «Ενεργειακή Μυτιλήνης Α.Ε.», μιλώντας χθες στο «Ε» τόνισε: «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώσαμε διαβάζοντας σήμερα την ανακοίνωση της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, ότι απεφασίσθη η τροποποίηση των ορίων του μόνιμου Καταφυγίου Άγριας Ζωής στην περιοχή “Ξαμπέλια” του δήμου Λ. Θερμής, τερματίζοντας ουσιαστικά μία διαδικασία συσκέψεων, μελετών και διαβουλεύσεων διάρκειας άνω των δύο ετών. Η απόφαση αυτή ευνοεί την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της Ενεργειακής Εταιρείας Λέσβου για την κατασκευή εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγρών καυσίμων, έργο που θα προσφέρει λύση σε μια σειρά μακροχρόνιων προβλημάτων εφοδιασμού του νησιού και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της γύρω περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το εν λόγω έργο έχουν γνωμοδοτήσει θετικά όλοι οι αρμόδιοι φορείς και το μόνο εμπόδιο για την υλοποίησή του όλα αυτά τα χρόνια αποτελούσε η τροποποίηση των ορίων του καταφυγίου αυτού.
Θέλουμε, τέλος, να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς που με τον τρόπο τους βοήθησαν στο να αρθεί το εμπόδιο αυτό, ανοίγοντας το δρόμο για την υλοποίηση του αναπτυξιακού αυτού έργου πνοής για το νησί.»
Επιτέλους αποθήκες
«Είναι απολύτως θετική η συγκεκριμένη εξέλιξη», ανέφερε ο νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, τονίζοντας ότι «επιτέλους έφτασε η ώρα να κάνουμε αποθήκες καυσίμων. Και πρέπει να αναλογιστούν οι πάντες τις ευθύνες τους, ώστε μια ώρα αρχύτερα να αποκτήσουμε αυτό που έπρεπε να έχουμε εδώ και πολλά χρόνια στο νησί μας.».
«Έστω και με καθυστέρηση», επεσήμανε ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, «ανοίγει ο δρόμος για να αντιμετωπιστεί μια, χρόνια τώρα, απαράδεκτη κατάσταση που είχε οδηγήσει σε επικίνδυνη ομηρία το λιμάνι και το κέντρο της πόλης μας, αφού εδώ γινόταν η εκφόρτωση των καυσίμων για όλο το νησί. Θέλω να πιστεύω ότι θα δρομολογηθεί η οριστική επίλυση του προβλήματος, για να απαλλαγούμε μια και καλή. Η αυτοδιοίκηση εδώ και καιρό, και σας θυμίζω τη στάση μου στη Λιμενική Επιτροπή αλλά και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, πάλευε και διεκδικούσε με κάθε τρόπο λύση στο θέμα των δεξαμενών.»