Μηδέν συμβόλαια, μηδέν έσοδα

01/07/2012 - 05:56
Ο μεγάλος χαμένος από το πάγωμα των συμβολαίων, αποδεικνύεται το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο χάνει καθημερινά απ’ τη μη είσπραξη των φόρων μεταβίβασης ακινήτων τεράστια ποσά, που είναι αμφίβολο αν τελικά θα μπορέσει να εισπράξει.
Ό,τι προσδοκούσε να εισπράξει το κράτος απ’ το νόμο για τα αυθαίρετα, έχει χαθεί ήδη τρεις βδομάδες τώρα απ’ το «πάγωμα» των δικαιοπραξιών

Όσο δε δίνονται απ’ το Υπουργείο Περιβάλλοντος οι διευκρινίσεις που θα διασφαλίσουν όλους τους εμπλεκόμενους στην υπογραφή συμβολαίων, τόσο θα παραμένουν παγωμένες όλες οι δικαιοπραξίες, αφού, όπως έχει αποκαλύψει το «Ε», με την ισχύ του νόμου για τα αυθαίρετα σταμάτησε σε τοπικό επίπεδο, αλλά και πανελλαδικώς, κάθε σχετική διαδικασία. Πέραν των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί σε μεγάλες κατηγορίες επαγγελματιών, αλλά και στους ιδιώτες που θέλουν να προχωρήσουν τις υποθέσεις τους, ο μεγάλος χαμένος αυτής της κατάστασης αποδεικνύεται το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο σε κρίσιμες στιγμές χάνει καθημερινά απ’ τη μη είσπραξη των φόρων μεταβίβασης ακινήτων τεράστια ποσά, που είναι αμφίβολο αν τελικά θα μπορέσει να εισπράξει απ’ την τακτοποίηση των όποιων αυθαιρέτων.

Με τη δημοσίευση στις 21 Σεπτεμβρίου του Νόμου «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου», το νόμο για τα αυθαίρετα, έγινε ξεκάθαρο ότι «απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης».
Για να γίνει, λοιπόν, η οποιαδήποτε δικαιοπραξία, απαιτείται βεβαίωση μηχανικού πως το προς μεταβίβαση ακίνητο δεν είναι αυθαίρετο. Όμως, εκτός του μηχανικού, και όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα μεταγραφής του ακινήτου προβλέπεται απ’ το νέο νόμο να τιμωρούνται σε περίπτωση που υπάρξει ψευδής βεβαίωση περί αυθαιρέτου, με σημαντικές κυρώσεις (ποινή φυλάκισης πάνω από έξι μήνες και υψηλά πρόστιμα άνω των 30.000 ευρώ).

Τρόμος για αντικειμενικές
Τρεις βδομάδες όμως τώρα, οι μηχανικοί και οι λοιποί εμπλεκόμενοι δεν έχουν πάρει διευκρινίσεις για την εφαρμογή του νέου νόμου, με αποτέλεσμα, δεδομένων και των προβλεπόμενων κυρώσεων που τους καθιστούν ιδιαίτερα επιφυλακτικούς, να μη βάζει κανείς την υπογραφή του για να γίνουν μεταβιβάσεις. Έτσι, έχουν σταματήσει όλες οι δικαιοπραξίες σε ακίνητα, καθώς οι ενδιαφερόμενοι να πουλήσουν, να αγοράσουν, να βάλουν υποθήκη, να επενδύσουν, βρίσκονται σε στάση αναμονής, έχοντας ήδη χάσει την υπομονή τους.
Σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας φιλοξενήσαμε τις απόψεις συμβολαιογράφων που επεσήμαναν πως είναι τόσα πολλά τα ερωτηματικά για το πεδίο εφαρμογής του νόμου, που αν το Υπουργείο Περιβάλλοντος δε δώσει τις δέουσες διευκρινίσεις στους μηχανικούς, δεν μπορεί να προχωρήσει καμμία διαδικασία.
«Όντως», μας είπε χθες η υποθηκοφύλακας Μυτιλήνης Αναστασία Κορδώνη, «με τη δημοσίευση του νόμου για τα αυθαίρετα, αλλά και με μια απόφαση της 27ης Σεπτεμβρίου που περιέπλεξε ακόμη περισσότερο τα πράγματα, έχουν σταματήσει σχεδόν όλες οι πράξεις. Το μόνο που δεχόμαστε πια είναι προσημειώσεις και κληρονομιές, αφού σε όλα τα υπόλοιπα επικρατεί μεγάλη ασάφεια και οι εμπλεκόμενοι φοβούνται να υπογράψουν.»

Είναι ενδεικτικό πως στο Υποθηκοφυλακείο Μυτιλήνης, παρά την κρίση, πριν το νόμο για τα αυθαίρετα σε καθημερινή βάση γίνονταν 10 με 15 μεταβιβάσεις, ενώ τώρα δε γίνεται καμμία.
Σε αυτό το «νεκρό» συμβολαιογραφικά περιβάλλον, εντείνεται η αγωνία των ενδιαφερομένων μετά τις πληροφορίες ότι επίκειται αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Υπάρχουν δε και «πονηρές» σκέψεις, και πιο συγκεκριμένα πως το Υπουργείο Περιβάλλοντος δε δίνει λύση στο θέμα των συμβολαίων προκειμένου να αναβληθούν όποιες πράξεις ήταν να γίνουν τώρα, έως ότου θεσπιστούν νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες, η ισχύς των οποίων θα αυξήσει αναλογικά τους φόρους που θα καταβληθούν για τις μεταβιβάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το κράτος και ειδικότερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος οφείλει να αντιδράσει επιτέλους στην απραξία που έχει το ίδιο προκαλέσει, νομοθετώντας για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων· που ειδικά για τη Λέσβο και πολλά νησιά του Αιγαίου δε θα τακτοποιηθούν, αφού εξαιρούνται της ρύθμισης, οι παραδοσιακοί οικισμοί.


Αναφορά του Σπύρου Γαληνού στο Γιώργο Παπακωνσταντίνου
Στη Βουλή το δημοσίευμα του «Ε»

Δεχόμενος σειρά διαμαρτυριών πολιτών για το «πάγωμα» των συμβολαίων, ο βουλευτής Σπύρος Γαληνός κατέθεσε χθες ως αναφορά προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχετικό δημοσίευμα του «Ε» της 29ης Σεπτεμβρίου 2011.
Όπως σημειώνει ο κ. Γαληνός, το δημοσίευμα αναφέρεται στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μετά τη δημοσίευση του Νόμου «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΚΑ», με βασικότερο το ότι έχουν σταματήσει όλες οι δικαιοπραξίες σε ακίνητα, καθώς υπάρχουν πολλές ασάφειες στην εφαρμογή του.
«Παρακαλούμε για την εξέταση των θεμάτων που αναφέρονται και την απάντησή σας», καταλήγει ο βουλευτής.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey