Τι ισχύει για το νομό Λέσβου

01/07/2012 - 05:56
Με απόφαση του Διευθυντή Δασών Νομού Λέσβου, εκδόθηκε η «Δασική Αστυνομική Διάταξη ρύθμισης της θήρας για το κυνηγετικό έτος 2010-2011», η γνωστή ως ρυθμιστική απόφαση για το κυνήγι.
Με απόφαση του Διευθυντή Δασών Νομού Λέσβου, εκδόθηκε η «Δασική Αστυνομική Διάταξη ρύθμισης της θήρας για το κυνηγετικό έτος 2010-2011», η γνωστή ως ρυθμιστική απόφαση για το κυνήγι. Σύμφωνα με αυτή, η διάρκεια της περιόδου καθορίζεται από 20 Αυγούστου 2010 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2011, ενώ κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η θήρα του αγριοκούνελου (Oryctolagus cuniculus) μέχρι τις 10 Μαρτίου 2011.
Τα επιτρεπόμενα, να κυνηγηθούν, είδη, η χρονική περίοδος και οι μέρες κυνηγιού τους, καθώς και ο μέγιστος αριθμός θηραμάτων κατά είδος, που επιτρέπεται να θηρεύει ο κυνηγός στην ημερήσια έξοδό του, αναφέρονται στον πίνακα που δημοσιεύουμε.
Επιπρόσθετα απαγορεύεται το κυνήγι της μπεκάτσας (Scolopax rusticola) στο καρτέρι, το πρωί και το βράδυ, ενώ περιορίζεται με την απόφαση, η χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης για άσκηση κυνηγιού από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2011, σε τρεις ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή), δηλαδή μόνο τις ημέρες κατά τις οποίες επιτρέπεται το κυνήγι του λαγού και του αγριόχοιρου.
Στην ίδια απόφαση, υπάρχουν επιμέρους διευκρινήσεις για το κυνήγι του αγριόχοιρου, του πετροκούναβου και της αλεπούς, ενώ σημειώνεται πως το κυνήγι του φασιανού, απαγορεύεται στις νήσους Λήμνου και Αγίου Ευστράτιου, όπως και στη Σάμο.
Το κυνήγι βάσει της απόφασης, απαγορεύεται: στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής, στα εκτροφεία θηραμάτων, στις περιοχές όπου ισχύουν απαγορεύσεις θήρας ορισμένης χρονικής διάρκειας, σε θαλάσσια ζώνη πλάτους τριακοσίων μέτρων από τις ακτές, σε όλες τις περιοχές όπου ισχύουν ειδικοί περιορισμοί θήρας, στις καμένες εκτάσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί ή πρόκειται να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις απαγόρευσης κυνηγιού, στους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία.
Απαγορεύεται η αγοραπωλησία όλων των ειδών θηραμάτων, εκτός του αγριοκούνελου στη νήσο Λήμνο, όπου οι υπερπληθυσμοί έχουν διαταράξει το οικοσύστημα και έχουν δημιουργήσει ήδη σοβαρά προβλήματα και καταστροφές στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
Κατά τη διάρκεια κυνηγιού αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, οι κυνηγοί υποχρεούνται να φέρουν στον κορμό του σώματός τους, ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας), ορατό από κάθε οπτική πλευρά, προς αποφυγή ατυχημάτων.

Περιορισμός στην πέρδικα

Είναι πολύ πιθανόν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, να υπάρξει τροποποιητική απόφαση, σύμφωνα με την οποία να περιορίζεται ο αριθμός των εξόδων για την πέρδικα. «Απ’ την πλευρά μας -είπε ο κ. Ψαρρός- κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, για να προστατεύσουμε το περιβάλλον, γι’ αυτό και η πρότασή μας για την πέρδικα. Άλλωστε οι κυνηγοί ουδέποτε έπαψαν να εισφέρουν με κάθε τρόπο, στην προστασία του περιβάλλοντος. Ακόμη και τώρα με την έκδοση της κάθε άδειας κυνηγιού, ο κάθε κυνηγός δίνει έξι ευρώ για το περιβάλλον».
Ο κ. Ψαρρός σημείωσε ότι οι βασικοί κανόνες που πρέπει να διέπουν το κυνήγι, για να μην υπάρξουν προβλήματα, είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον, στην ειδική σχέση κυνηγού και φύσης, αγροτών και κυνηγών.
Η τήρηση της απόφασης για το κυνήγι, ανατίθεται στα όργανα της Δασικής Υπηρεσίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Αγροφυλακής, τους δημοτικούς και κοινοτικούς υπαλλήλους, τους φύλακες θήρας των Κυνηγετικών Οργανώσεων αλλά και «σε κάθε φιλόνομο πολίτη», όπως τονίζεται στην απόφαση του κ. Κράλη, που ισχύει για το νομό Λέσβου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey