O «βωμός» κει που αρχίζουν τα νερά…

01/07/2012 - 05:56
Από τα «Παπαλώνια» διάσελα, πέτρινοι δρόμοι, φτέρες κάτω από τα σύννεφα της βορεινής πλαγιάς, πάντα προς τα ανατολικά. Βαθιές χαραγές σε κοφτερούς βράχους και τα χαμηλά δέντρα του βουνού, η βαρβακίνα, ο κόρακας, τα γεράκια και η θέα χωρίς ορίζοντες.
Διαδρομή 33
Περπατώντας στον Λεπέτυμνο 8


Από τα «Παπαλώνια» διάσελα, πέτρινοι δρόμοι, φτέρες κάτω από τα σύννεφα της βορεινής πλαγιάς, πάντα προς τα ανατολικά. Βαθιές χαραγές σε κοφτερούς βράχους και τα χαμηλά δέντρα του βουνού, η βαρβακίνα, ο κόρακας, τα γεράκια και η θέα χωρίς ορίζοντες. Η κορφή η πιο υψηλή, η πέτρινη Βίγλα (968 μ.) με το πυροφυλάκιο να στέκεται εδώ, μαρτυρώντας την άλλη ιστορία της Πελόπης, που μέρα νύχτα έστελνε εδώ βιγλάτορα. Από εδώ αρχίζουν τα νερά που σχηματίζουν το ανατολικό ρέμα του χωριού.


Κάτω από την κορφή στέκεται ένας πλάτανος που ακούει στο όνομα Μονοπλάτανος. Δίπλα του η ξερή τώρα πηγή με τις γούρνες. Το νερό βγαίνει λίγο πιο κάτω και ποτίζει έναν άλλο πλάτανο.

Πηγή εδώ πάνω σίγουρα μαρτυρά υπόγειους δρόμους με τη Μικρασία. Πενήντα μέτρα νοτιοδυτικά της πηγής ένα μικρό διαμορφωμένο πλάτωμα φιλοξενεί θεμέλια αρχαίου κτηρίου, τούβλα και κεραμίδια στέγης, κομμάτια από πιθάρια και κεραμική άφθονη, από λεπτά άγραφα αγγεία (κόκκινος πηλός). Κοντά στη θέση, δίπλα στην αρχή του ρέματος στέκεται λαξευμένη σε ελεύθερο βράχο μια λάρνακα με τρύπα στο πλάγιο τοίχωμα. Την καλούνε σκάφη (Θέση 7). Μια από τις πολλές του βουνού.

Ήταν μήπως πατητήρι σταφυλιών και το κτίσμα κάποια αγροικία στο βουνό; Ποιος ξέρει. Πάντως δυτικότερα, το υψηλότερο πλάτωμα, ο Επάνω Κάμπος φιλοξενεί ένα κυκλικό κτήριο και μια πέτρινη κατασκευή σαν βωμό.

Η απουσία κεραμικής δεν βοηθά σε υποθέσεις. Αυτός ο κάμπος ονομάζεται και καπνότοπος, γιατί καλλιεργούσαν κάποτε καπνό (Θέση 6). Στη Βίγλα ανεβαίνει δρόμος από τη βορεινή πλευρά.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey