«Μια πραγματική εγγονή της Σαπφούς, 2600 χρόνια μετά αυτήν»

02/09/2019 - 15:22

Νόμος ακατάλυτος, η «φυγή» κάθε ανθρώπου για την πέρα του κόσμου τούτου, αιωνιότητα. Το ίχνος του περάσματός του από τη Γη, κατά τα έργα του, σημειώνεται από την μαρτυρία τρίτων, αυτών που είχαν την τύχη να συνυπάρξουν μαζί του ή να διασταυρωθούν οι πορείες τους.

Η σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «Σιωπηλό Μονοπάτι», κ. Τζέλη Χατζηδημητρίου που γνώρισε από κοντά την αλησμόνητη θεία μου Φωτώ (Φωτεινή) Μουτάφη, όταν διασταυρώθηκαν οι πορείες τους στο εξαίσιο αυτό ντοκιμαντέρ, έγραψε στον ιστότοπό της σε δίγλωσσο κείμενο, κατευοδώνοντας την (μετάφραση του αγγλικού, αναλυτικότερο του ελληνικού):

«Χθες, η γιαγιά Φωτώ, ενταφιάσθηκε κάπου στη Λέσβο. Το ελεύθερο πνεύμα, η γυναίκα η οποία προ 70 και πάνω χρόνια ήθελε να έχει τη δική της δουλειά, τα δικά της λεφτά, τη δική της ελευθερία. Είχε επιτυχημένο γάμο… Ήθελε να είναι ελεύθερη. Μια πραγματική εγγονή της Σαπφούς, 2600 χρόνια μετά αυτήν. Η παρουσίαση του ντοκιμαντέρ “Σιωπηλό Μονοπάτι” όπου εκείνη αφηγείται τη ζωή της, θα αφιερωθεί στη μνήμη της. Έχουμε δύο παρουσιάσεις του στη Λέσβο, στο Σκαλοχώρι στις 9 Αυγούστου και στην Ερεσό στις 17 Αυγούστου.»

Στο Ελληνικό κείμενο της τελείωνε με τη φράση: «Λιγοστεύουν οι άνθρωποι γύρω μας με ανοιχτό μυαλό και καρδιά...»

Πλήρης ημερών έφυγε στα 93 χρόνια της από το μάταιο τούτο κόσμο η μοναδική αδερφή της μητέρας μου, η αξέχαστη θεία μου Φωτώ. Άνθρωπος ιδιαίτερα οξυδερκής, εργατικός, επιδέξιος και αξιοπρεπής αλλά και ευπροσήγορος σε σκλάβωνε με την καλοσύνη και το χαμόγελό της. Άνθρωπος, ωραίος στη μορφή και ευγενής στη ψυχή. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Άντισσα Λέσβου. Το 1952 παντρεύτηκε στο Σκαλοχώρι. Μαζί με τον αξέχαστο σύζυγό της Στρατή Μουτάφη και με οδηγό τη δημιουργικότητα και τη διάθεσή της για προσφορά δημιούργησαν το μοναδικό για την σκληρή εκείνη εποχή την μετά τους πολέμους (παγκόσμιο, εμφύλιο) κέντρο διασκέδασης/εστιατόριο «Καλή Καρδιά». Σ’ αυτό το χώρο τον γεμάτο πρασινάδα και δροσιά, που έγινε το κέντρο όπου ελάμβαναν χώρα κοινωνικές εκδηλώσεις, γλέντια γάμων, βαφτίσεων, κ.ά., χόρεψαν, διασκέδασαν, γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν οι της νεολαίας του Σκαλοχωρίου και όλης γενικά της περιοχής της Δυτικής Λέσβου. Η εξυπηρέτηση και η ποιότητα των προσφερομένων εδεσμάτων ήταν τέτοια που η φήμη της «Καλής Καρδιάς» είχε εξαπλωθεί σ’ όλη τη Λέσβο. Εκεί γινόντουσαν συνεστιάσεις κοινοταρχών, δημάρχων και μερικές φορές ακόμη και του νομάρχη, ιερωμένων και φυσικά πλείστων άλλων απ’ όλα τα μέρη του νησιού μας. Ο θάνατος όμως του αγαπημένου της συζύγου Στρατή το 1978 της αποστέρησε το στήριγμά της και το συνεργάτη της και η «Καλή Καρδιά» έκλεισε. Από τότε, η θεία Φωτώ μην έχοντας παιδιά, ασχολήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία σε κάθε είδους προσφοράς προς τους συγχωριανούς της. Μέσω δε της εκκλησίας απλόχερες ήταν οι προσφορές της. Το ατύχημα ήταν ότι τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής της τα βίωσε κλινήρης στο Γηροκομείο της Μυτιλήνης όπου μετά από σύντομη ασθένεια έκλεισε τα μάτια της για πάντα στις 3 του μήνα. Η κηδεία της έγινε παρουσία πολύ κόσμου και την κατευόδωσε ο καλός λευίτης του χωριού, πατήρ Λευτέρης που με ιδιαίτερα καλλιεπή τρόπο και λόγο σκιαγράφησε το χαρακτήρα και τις αρετές της μεταστάσης.

Το έργο της και την εν γένει προσφορά της, η εκκλησία του χωριού ανεγνώρισε και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του πολιούχου του χωριού Αγίου Γεωργίου εξέδωσε το ψήφισμα:

«Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου συνελθόν εκτάκτως σήμερα 4ην του μηνός Αυγούστου του έτους 2019 και ώραν 10ην πρωινή επί τω θλιβερώ αγγέλματι του θανάτου της αγαπητής και εκλεκτής ενορίτισσας μας και μεγάλης δωρήτριας του Ενοριακού μας Ναού Φωτεινής Μουτάφη σε κλίμα βαθιάς θλίψης αποφάσισε τα κάτωθι :

  1. Να παραστεί σύσσωμο στην εξόδιο ακολουθία της εκλιπούσης.
  2. Να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια στους στενούς της συγγενείς
  3. Να διαθέσει αντί στεφάνου το ποσό των εκατό (100) Ευρώ στο «Σιτίζω» Καλλονής
  4. Να γίνει με δαπάνη του Ι. Ναού η εξόδιος ακολουθία αυτής.
  5. Να γραφεί το όνομά της καθώς και του συζύγου της στα δίπτυχα των Δωρητών του Ι. Ναού και στο χώρο των δωρητών του Ιερού μας Ναού.

Έπονται υπογραφές και σφραγίδα.»

Η ξεχωριστή αυτή τιμή της εκκλησίας του χωριού προς την αλησμόνητη θεία μου φυσικά αποτελεί αναγνώριση του έργου της εκ μέρους όλων των Σκαλοχωριτών και αναμφισβήτητα συνιστά ξεχωριστή τιμή για την μεταστάσα.

Ας είναι αιώνια η μνήμη της και ας ευχηθούμε ο καλός Θεός να την τάξει στις των δικαίων σκηνές.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey