Ιησούς και Πυθαγόρας

08/08/2022 - 10:30

Το παρόν άρθρο με βασάνισε αφάνταστα τα τελευταία χρόνια όχι για το πώς θα το γράψω, αλλά για το αν θα’ πρεπε να το δημοσιεύσω.

Περιλαμβάνει είκοσι εκπληκτικές ομοιότητες της ζωής και των πεπραγμένων του Ιησού και του Πυθαγόρα του Σαμίου, υιού Μνησάρχου.

Δεν θέλησα να αναζητήσω πρόσθετα και ενδεχομένως δημοσιευμένα στοιχεία για το θέμα, παρόλο που γνωρίζω τη βακχυλίδεια ρήση ότι «έτερος εξ ετέρου σοφός».

Η ανάγνωση της σχετικής με τον Πυθαγόρα βιβλιογραφίας ανέδειξε ανάγλυφα τις παρακάτω ομοιότητες με τον Ιησού, ομοιότητες που προκύπτουν από την προσεκτική μελέτη των τεσσάρων Ευαγγελίων της Καινής Διαθήκης.

Είναι πράγματι δύσκολο να δώσει κανείς εξήγηση του φαινομένου δεδομένης της χρονικής απόστασης των δύο προσώπων κατά 580 έτη.

Κάποιος θα μπορούσε να λάβει υπόψιν ότι τον Πυθαγόρα, εκτός του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, τον ιστόρησαν ιστορικοί και θιασώτες τον 2ο και 3ο αιώνα μ.Χ. (Πλούταρχος, Ιάμβλιχος, Διογένης ο Λαέρτιος, Πορφύριος) γεγονός πάντως που δεν είναι ικανό να διώξει τη βέβηλη σκέψη ότι δεν πρόκειται απλά για συμπτώσεις.

Και ας δούμε μία-μία τις ομοιότητες:

1. Η Πυθία προφήτευσε τη γέννηση του Πυθαγόρα. Τον Ιησού τον προφήτευσαν μεσσιανικές προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης (ιδίως του Ησαϊα) αλλά και οι προαναγγελίες του Ιωάννη του Βαπτιστή.

2. Ο Πυθαγόρας εγεννήθη «υπό λάμψεως θείας εν τη κοιτίδι περικυκλούμενος». Του Ιησού λαμπρός αστήρ φωτίζει τη γέννησή του στη Βηθλεέμ.

3. Ο Πυθαγόρας δίδασκε με ρητά και αποφθέγματα. Ο Ιησούς μίλησε με παραβολές.

4. Ο Πυθαγόρας περιπλανήθηκε στην Ανατολή αποκτώντας γνώσεις. Ο Ιησούς περιπλανήθηκε στις ερήμους της Ανατολής και άγνωστο σε ποια ιερατεία, αν και αυτό ελέγχεται θεολογικά.

5. Ο Πυθαγόρας θεράπευε ασθενείς και κόπαζε καταιγίδες. Ο Ιησούς θεράπευσε πληθώρα ασθενών και γαλήνεψε τη θάλασσα της Τιβεριάδος περπατώντας πάνω στα κύματα.

6. Σάμιος ποιητής (παρά Πορφυρίω) λέγει ότι ο Πυθαγόρας ήταν υιός του Απόλλωνα και Ασιανοί δοξάζουσι ότι εγεννήθη εκ Παρθένου. Ο Ιησούς καλείται Υιός του ανάρχου Πατρός και εγεννήθη εκ Παρθένου.

7. Και οι δύο θεωρούνται ότι έχουν διττή φύση, θεία και ανθρώπινη.

8. Ο Πυθαγόρας βαφτίστηκε στον Ευφράτη, ο Ιησούς στον Ιορδάνη.

9. Ο Πυθαγόρας, παιδί-θαύμα (17 ετών) συνομίλησε με τον Θαλή και τον εξέπληξε. Ο Ιησούς δωδεκαετής χάθηκε και βρέθηκε να συζητά στον ναό με το σοφό Ιουδαϊκό ιερατείο.

10. Ο Πυθαγόρας όταν πήγαινε στις πόλεις, έλεγαν «δεν ήρθε να διδάξει αλλά να θεραπεύσει» (μαρτυρία του Αιλιανού Δ17). Ο Ιησούς είπε ο ίδιος ότι «δεν ήλθον κρίναι αλλά σώσαι τον κόσμον».

11. Ο Πυθαγόρας προφήτευσε στους ψαράδες τον ακριβή αριθμό των αλιευμένων ιχθύων, με τον όρο να τα ξαναπετάξουν στη θάλασσα. Ο Ιησούς έκανε το θαύμα των αλιευμένων 153 ιχθύων.

12. Ο Πυθαγόρας πολέμησε την προσωπολατρία και τον ευτελή ανθρωπομορφισμό των αρχαίων θεών, όπως δείχνει το περιστατικό με τον Ησίοδο και τον Όμηρο στον κάτω κόσμο. Ο Ιησούς πολέμησε τα θρησκευτικά είδωλα.

13. Ο Πυθαγόρας διάλεξε ως πεδίο δράσης του τον αμαρτωλό Κρότωνα. Ο Ιησούς την αμαρτωλή Ιερουσαλήμ.

14. Ο Πυθαγόρας δεν συνέγραψε τίποτα, ούτε και τα λεγόμενα «χρυσά έπη». Ομοίως και ο Ιησούς.

15. Ο Πυθαγόρας έδειξε τον χρυσό μηρό του στον Υπερβόρειο Άβαρι που τον εξέλαβε ως τον Απόλλωνα. Ο Ιησούς μεταμορφώθηκε ενώπιον δύο μαθητών στο όρος Θαβώρ.

16. Ο Πυθαγόρας διώχθηκε από τον τύραννο Φάλαρι. Ο Ιησούς διώχθηκε και σταυρώθηκε από την Ιουδαϊκή ηγεσία.

17. Ο Πυθαγόρας κατέβηκε στον κάτω κόσμο (νέκυια) στο Ιδαίο άντρο της Κρήτης. Ο Ιησούς κατέβηκε με την σταύρωση στον Άδη για επίδειξη ισχύος.

18. Οι δημοκρατικοί του Κρότωνα που ευεργετήθηκαν από τον Πυθαγόρα παρακολούθησαν απαθείς τον διωγμό και τον αφανισμό του. Οι Ιουδαίοι έδωκαν στον Ιησού αντί του μάννα χολήν.

19. Ο Πυθαγόρας ανελήφθη στον «στενωπόν» παρουσία δύο μαθητών του, του Δάμι και του Δημητρίου. Ο Ιησούς μετά την ανάσταση ώφθη ενώπιον δύο μαθητών του εις Εμμαούς και ανελήφθη εις τους ουρανούς.

20. Ο Πυθαγορισμός διαδόθηκε από τους μαθητές του που επέζησαν. Ο Χριστιανισμός διαδόθηκε από δεδιωγμένους μαθητές και αποστόλους.

 

Εγώ δεν μπορώ να προσθέσω κάποια εξήγηση ή κάποια κρίση επί του θέματος και την αφήνω στον αναγνώστη ....

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey