Η γοητεία...

11/11/2022 - 11:30

«Τι σε γοητεύει σε έναν άνθρωπο;» Ήταν απροσδόκητη και δύσκολο να την επεξεργαστώ αυθόρμητα η ερώτηση. Οι άνθρωποι είναι ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Αυτό μας κερδίζει : το «πακέτο». Τέλος πάντων προσπάθησα να σκεφτώ. Η εξωτερική εμφάνιση; Ναι. Αναντίρρητα. Η ομορφιά θαυμάζεται διαχρονικά και είναι σταθερό σημείο αναφοράς. Γιατί να αποτελέσω εξαίρεση; Μόνον που από μόνη της δεν είναι αρκετή. Το χιούμορ; Εννοείται, αν και από μόνο του δεν είναι ούτε αυτό αρκετό. Ο εσωτερικός κόσμος; Σίγουρα αλλά κανείς δε γοητεύεται από έναν άνθρωπο, μόνον και μόνον επειδή είναι καλός χαρακτήρας. Ίσως να έπρεπε, δε φτάνει όμως. Τότε ξαφνικά άστραψε μέσα μου η απάντηση: «Ο λόγος». Αυτό είναι! Ένας άνθρωπος γοητεύει, με γοητεύει από τον τρόπο που χειρίζεται τον λόγο. Η γοητεία βρίσκεται στα λόγια. Αναρωτήθηκα τότε, πόσο πολύ απείχα από το ιδανικό των προγόνων μας που έδιναν έμφαση στις πράξεις ή τουλάχιστον που επέλεγαν την ολιστική αντίληψη του συνδυασμού έργων-λόγων, με τους τελευταίους να μην χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης, αν απουσιάζουν τα πρώτα.

«Σ’ έναν άνθρωπο με γοητεύει ο τρόπος που μιλά» απάντησα. Όσο περισσότερο το σκεφτόμουν, τόσο πιο πολύ με κέρδιζε η ιδέα. Άρχισα να εμβαθύνω στο αρχικό σχόλιο. Σκεφτόμουν πόσο απολαμβάνω κάποιον που ξέρει να διαλέγει τις λέξεις. Που αγαπά τη σημασία τους, που ξέρει να τις αξιοποιεί κατάλληλα μεταφορικά και κυριολεκτικά, που αγαπά τα νοήματα, τις σημασίες, τα παιχνίδια με τις λέξεις. «Δηλαδή σου αρέσουν όσοι πλανεύουν με τα λόγια;» Μου αρέσουν πράγματι. Πολύ! Αν η πλάνη είναι μια ουτοπία, η αντίστοιχη του λόγου είναι ηδονή. «Θα μπορούσες να πέσεις θύμα ενός τυχοδιώκτη» ήρθε η ετυμηγορία. «Μου αρέσει πολύ η ποίηση» απάντησα. Οι παρεξηγήσεις υπάρχουν, κάθε φορά που οι άνθρωποι σκέφτονται εντελώς διαφορετικά τα πράγματα.

«Ύστερα» είπα «μου αρέσει εκτός από το περιεχόμενο και η χροιά της φωνής, η ομιλία». Στο μυαλό μου γύριζε μια βαθιά, ανδρική, φωνή να προφέρει στρογγυλεμένα τα φωνήεντα και σωστά τα σύμφωνα. Που ξέρει τα μυστικά των ημιφώνων. Που εναλλάσσει τις παύσεις, τα διαστήματα, με τη ρέουσα ομιλία, που μανουβράρει τα επιχειρήματα, φλερτάρει με τα αποφθέγματα, που επινοεί συνθήματα, γεννά συνδυασμούς φθόγγων, τους προφέρει με μαεστρία, με ζεστασιά…. «Είσαι επιρρεπείς στους διανοούμενους τυχοδιώκτες» εισέπραξα. «Σκεφτόμουν» απάντησα «τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς».

Συνέχισα να μπερδεύω στο μυαλό μου εικόνες από ανθρώπους σκυμμένους πάνω σε χαρτιά και σε υπολογιστές να παλεύουν με τις λέξεις. «Με γοητεύουν και όσοι ξέρουν να γράφουν. Να γράφουν όμορφα όμως». «Προτιμάς αυτούς ή τα γραφτά τους;» Ήταν μια σοβαρή ερώτηση. Το μυαλό μου πήγε στον συγγραφέα που έγραφε για παιδιά και εφήβους και βρίσκεται σήμερα στη φυλακή, κατηγορούμενος για κατοχή παιδικής πορνογραφίας. Ταξίδεψε σε κείμενα που συνεχίζουν να διαβάζονται, ενώ το φυσικό σώμα των δημιουργών τους έχασε το παιχνίδι με τον χρόνο. Η γραφή είναι αντίδοτο στη ματαιότητα. Το έχω διαβάσει πολλές φορές. Τυχαία και εντελώς απροσδόκητα καταλάβαινα γιατί από μια μάλλον ασήμαντη ερώτηση. «Διαλέγω τα κείμενα» απάντησα. «Ξεφεύγεις επομένως από το θέμα» με στρίμωξε ο συνομιλητής μου.

Το θέμα είναι βέβαια και η λειτουργικότητα της γοητείας των ανθρώπων. Με ρωτούσε αόριστα τι θαυμάζω στους ανθρώπους ή τι θα αποτελούσε εφαλτήριο, για να καλλιεργήσω μια πιο προσωπική σχέση μαζί τους; «Το δεύτερο» είπε αβίαστα. «Τότε δεν έχω απάντηση» απάντησα αυθόρμητα και ήξερα ότι έλεγα την αλήθεια. Έχω γοητευτεί από πρόσωπα εμφανίσιμα, από ανθρώπους με εκλεπτυσμένους τρόπους, καθώς και από τον αντίποδά τους, από καλλιτέχνες και τεχνοκράτες, από συνειδητοποιημένους και ασυνείδητους, από συνεπείς και ασυνεπείς προσωπικότητες. Κάθε πρόσωπο από αυτά σε διαφορετικές εποχές ασκούσε πράγματι τη γοητεία του. Και δεν αναφέρομαι βέβαια μόνον στην ερωτική έλξη, η οποία ως εφήμερη, έχει έτσι κι αλλιώς περιορισμένη ημερομηνία λήξεως, αλλά στον θαυμασμό, που συχνά στήνει μπροστά μου πρότυπα και εξιδανικεύσεις. «Βαριέμαι τις αερολογίες» είπε. Δεν απάντησα._

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey