Δηκτικά 3-4-18

03/04/2018 - 15:56

Δυστυχώς, κινούνται στo ρελαντί!

Συμπληρώνονται σε λίγες μέρες δέκα μήνες από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη Λέσβο και σχεδόν ισοπέδωσε τη Βρίσα και η πορεία των πραγμάτων μπορεί να πήρε το δρόμο της, αλλά οι ρυθμοί που «τρέχουν» είναι στο ρελαντί! Ακόμη εκκρεμούν οι αποζημιώσεις για τις οικοσκευές, παρ’ όλο που όλες οι σχετικές διαδικασίες έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου, ενώ η ροή των επιδομάτων για τους σεισμοπαθείς που δικαιούνται για φιλοξενία ή ενοικίαση καθυστερούν πάρα πολύ, με εύκολη δικαιολογία των αρμοδίων ότι υπάρχει φόρτος εργασίας στην αρμόδια υπηρεσία. Και μπορεί πράγματι, μετά το σεισμό του Ιουνίου οι καταστροφές που έπληξαν τη χώρα μας να ήταν απανωτές, με πιο κραυγαλέα αυτή στη Μάντρα, αλλά πολύ φοβόμαστε ότι η βασική αιτία των όποιων καθυστερήσεων δεν είναι άλλη από την έλλειψη χρημάτων. Και γι’ αυτό η χρηματοδοτική ροή γίνεται με το σταγονόμετρο, με ό, τι αυτό σημαίνει για την εξέλιξη, πέρα από την ενίσχυση των παθόντων, και της πορείας σε πρώτη φάση των κατεδαφίσεων και στη συνέχεια του έργου της ανοικοδόμησης που φαίνεται να τραβά σε βάθος χρόνου, απροσδιόριστο με βάση τους σημερινούς ρυθμούς. Δυστυχώς τον πρώτο καιρό όλοι οι αρμόδιοι και εμπλεκόμενοι με το όλο εγχείρημα ήταν καθησυχαστικοί στις όποιες ενστάσεις και αμφιβολίες των παθόντων για το πότε θα ξαναδούν το χωριό τους κατοικήσιμο, αλλά όσο περνά ο χρόνος και με δεδομένη την οικονομική στενότητα του κράτους κάτι τέτοιο ούτε εύκολα θα προκύψει και πάντως το σίγουρο είναι όχι σύντομα. Οι εξαγγελίες Σπίρτζη, τις επόμενες μέρες του σεισμού, ότι θα δημιουργηθεί ένας πρότυπος οικισμός στη Βρίσα καλύτερος από τον προηγούμενο, ακόμη ηχούν στα αυτιά των σεισμοπλήκτων, αλλά οι μέχρι τώρα ενδείξεις δεν προμηνύουν μια τέτοια εξέλιξη, αφού τα περισσότερα, αν όχι όλα έχουν αφεθεί να τα αντιμετωπίσουν οι ίδιοι οι σεισμόπληκτοι, πολλοί εκ των οποίων δεν είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν το όλο εγχείρημα. Δυστυχώς μετά την απομάκρυνση από το συμβάν, όπως συμβαίνει άλλωστε με όλες τις καταστροφές, το ενδιαφέρον της πολιτείας ελαττώνεται, γιατί προκύπτουν νέοι «πόνοι» που πρέπει να διαχειριστεί!

Μα.Μ.

 

Παραμένουν ανεξέλεγκτες και προκαλούν!

Μπορεί οι υποδομές φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών όσο περνά ο καιρός να βελτιώνονται και στη Λέσβο, παρ΄όλο που οι συνεχιζόμενες αφίξεις ποτέ δεν επιτρέπουν κανέναν να είναι ευχαριστημένος ότι καλύπτει όλες τις αναγκαίες παροχές προς αυτούς τους ανθρώπους, ωστόσο για όλα θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή συνισταμένη από την οποία κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν πρέπει να αυθαιρετεί και να κάνει του ...κεφαλιού του. Δεν μπορεί κανένας, πολύ περισσότερο αν δεν εκπροσωπεί την πολιτεία, να σπεύδει να διαμορφώσει τετελεσμένα ερήμην την τοπικής κοινωνίας και πολλές φορές παρά τη θέλησή της! Ασφαλώς για τους ανθρώπους που παραμένουν καθιλωμένοι στο νησί, εν αναμονή της έγκρισης του ασύλου, ενδεχομένως θα πρέπει να λειτουργούν και υποδομές που θα τους απασχολούν  και θα τους ψυχαγωγούν . Και γιατί όχι και για να αθλούνται. Ομως μια τέτοια δομή θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί από τους αρμοδίους της πολιτείας και δεν μπορεί να είναι αυθαίρετη πρωτοβουλία μιας οποιονδήποτε ΜΚΟ  που θέλει να προσφέρει υπηρεσίες στους εγκλωβισμένους εδώ. Είναι αναγκαίος ο έλεγχος ποιός κάνει τι και που, γιατί διαφορετικά οι συνέπειες που μπορεί να προκύψουν θα είναι μη διαχειρίσιμες. Επιτέλους μετά από τρία χρόνια προσφυγικού,  νομίζουμε ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει μια τάξη στο όλο εγχείρημα. Και δυστυχώς δεν υπάρχει εν όσο ο καθένας στο όνομα της ανθρωπιστικής του συνεισφοράς προς τους πρόσφυγες ενεργεί όπως ...γουστάρει επειδή «πληρώνει»! Δυστυχώς οι ΜΚΟ  εξακολουθούν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, προκαλώντας πολλές φορές με τη συμπεριφορά τους και τις τοπικές κοινωνίες που εκ των πραγμάτων νιώθουν απροστάτευτες. Και όμως όλα μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα , αν υπάρχει ενημέρωση, συνεννόηση και συμφωνία όλων των εμπλεκομένων. Διαφορετικά έχουμε εντάσεις  και  «εξεγέρσεις» που μόνο κακό κάνουν.

Α.Ω.

 

«Κακόβουλο»

Κακόβουλο χαρακτήρισε το δημοσίευμα των New York Times, που χαρακτήριζε τη Λέσβο «νησί της απελπισίας», ο διευθυντής του ΚΥΤ Μόριας, Γιάννης Μπαλπακάκης. Μάλιστα, θεωρεί ότι το ρεπορτάζ έγινε «στο πόδι» χωρίς να γίνει πλήρης ενημέρωση και ενώ γίνονταν εργασίες μέσα στο Κέντρο. Προφανώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξήχθη το ρεπορτάζ ούτε αν υπάρχει κάποια πρόθεση. Συμβαίνει πολύ συχνά όμως ένας ρεπόρτερ να έρχεται για μία μόνο μέρα στη Λέσβο, να παίρνει κάποιες εικόνες και να προχωρεί σε δικά του συμπεράσματα, και αυτό να θεωρείται επιτυχία της εφημερίδας στην οποία γράφει. Καλό θα ήταν επειδή τα διεθνή μέσα έρχονται και ξανάρχονται, να μη θεωρεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αμελητέο το τι γράφουν, μόνο και μόνο επειδή είναι «μακριά». Αλλά να απαντούν λέγοντας τι πραγματικά συμβαίνει, αλλά και τις αιτίες αυτού. Εκτός αν το υπουργείο θεωρεί ότι με τέτοια δημοσιεύματα πιέζεται περισσότερο η Ευρωπαϊκή Ένωση να δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν μπορεί να γίνεται «θυσία» για όποια στρατηγική ή αδιαφορία το νησί μας, που γεωγραφικά κατέστη η μεγαλύτερη πύλη εισόδου, κάτι που όμως δεν το επεδίωξε ποτέ.

Αν.Παζ.

 

Και χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάντως, ανακοίνωσε χτες νέα χρηματοδότηση ύψους 180 εκατ. ευρώ για προγράμματα παροχής βοήθειας στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, για την αναβάθμιση του εμβληματικού «προγράμματος στήριξης έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση» (ΕΣΤΙΑ), μέσω του οποίου παρέχεται βοήθεια στους πρόσφυγες για την εξεύρεση καταλυμάτων σε αστικές περιοχές εκτός των καταυλισμών, καθώς και τακτική χρηματική βοήθεια.

Η νέα χρηματοδότηση ανακοινώθηκε με την ευκαιρία της συνάντησης που είχε στην Αθήνα ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Συνολικά, η στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής κατάστασης, της μετανάστευσης και των εξωτερικών συνόρων υπερβαίνει πλέον τα 1,5 δισ. ευρώ, μέσω διαφόρων μορφών χρηματοδότησης.

Αν.Παζ.

 

Έπεσαν σε… Παφλιώτες!

Το θέμα με τη δομή που φέρεται έτοιμη να ανοίξει στα Πάμφιλα μία μη κυβερνητική οργάνωση, παίρνει καθημερινά και μεγαλύτερη διάσταση, με την τοπική κοινωνία να αντιδρά δυναμικά κατά αυτής της προοπτικής. Στην έκτακτη συνάντηση μάλιστα που ζήτησαν και πέτυχαν χθες να κάνουν με τον δήμαρχο, μέλη της επιτροπής κατοίκων του χωριού, έπεσαν… διάνα. Καθώς οι συμμετέχοντες εκ μέρους της δημοτικής αρχής, ήταν όλοι… Παφλιώτες. Χαρακτηριστικά, πέραν του δημάρχου Σπύρου Γαληνού, στη συνάντηση με τους Παφλιώτες ήταν και οι συντοπίτες τους αντιδήμαρχοι Κώστας Κατσαρός, Μιχάλης Ταμβακέλλης, Παναγιώτης Κατσαβέλλης αλλά και ο κοντοχωριανός τους (από την Πηγή) Νίκος Καρασάββας. Το προσωρινό(;) «πάγωμα» λοιπόν της φιλόδοξης επένδυσης εκ μέρους της ΜΚΟ, σαν αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής, φαίνεται… φυσιολογικό!

Μ.ΟΡΦ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey