FOLLOW US

Τα Δηκτικά

Δηκτικά 17-3-18

Δριμεία κριτική για το… ΝΑΤΟ

«Προκλητική» χαρακτηρίζει με δήλωσή της η επικεφαλής της παράταξης «Βόρειο Αιγαίο-Γόνιμη Γραμμή» Αγλαΐα Κυρίτση την ενημέρωση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου για την πρόσφατη επίσκεψή της στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.  «Δεν είμαστε ούτε παράγοντες, ούτε συντελεστές, ούτε φορείς εξωτερικής πολιτικής για να μπορέσουμε να παρέμβουμε...», είπε χαρακτηριστικά στην προχθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου η κ. Καλογήρου για να προκαλέσει την αντίδραση της κ. Κυρίτση, για όσα συμβαίνουν στην έκρυθμη περιοχή του Βορείου Αιγαίου, ρωτώντας την: « Κάνατε κάποιο διάβημα στο ΝΑΤΟ για την επικίνδυνη και προκλητική τακτική της υποτίθεται σύμμαχης χώρας; Από την ΑΟΖ της Κύπρου, ως τα Ίμια, το Καστελόριζο, τη Σάμο, τη Λέσβο και τώρα τον Έβρο ο Ερντογάν κλιμακώνει την επιθετικότητά του, αναζητώντας προσανατολισμό σε ένα εντελώς ρευστό τοπίο γεωπολιτικών ανακατατάξεων και έντασης των ανταγωνισμών.». Η κριτική της αντιπολίτευσης ασφαλώς και επιβάλλεται να είναι αυστηρή, όμως στο συγκεκριμένο θέμα τα περιθώρια της κ. Καλογήρου για να παρέμβει στο ΝΑΤΟ ήταν από ελάχιστο έως μηδαμινό, όταν άλλοι θεσμικοί παράγοντες που έχουν ρόλο και λόγο στη συμμαχία πολύ λίγα μπόρεσαν να κάνουν.Ο καθένας έχει το ρόλο του και δεν είναι επί παντός επιστητού, εκτός αν θέλουμε να κοροιδευόμαστε ότι τα μπορούμε όλα και μάλιστα αποτελεσματικά

Α.Ω.  

 

Ενάντια στην ισοπέδωση

Συζητώντας την άποψή του ως Μυτιληνιού για τα όσα βιώνουν οι κάτοικοι της Μόριας, ο Στρατής Αγγελής τόνισε: «Με μεγάλο σεβασμό πρέπει να ακούμε τα προβλήματα των ανθρώπων που ζουν στη Μόρια, των κατοίκων. Αλλά δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτώ εγώ στο όνομα των σοβαρών προβλημάτων που ζουν οι ντόπιοι την ισοπέδωση ότι αυτό συμβαίνει σε όλο το νησί ή όλη την Ελλάδα. Δεν είναι άγγελοι αυτοί που έρχονται από απέναντι, είναι άνθρωποι»

Για όσους επί σκοπώ διαδίδουν ρατσιστικό μίσος πρόσθεσε: «Πρώτ’ απ’ όλα να απαντάμε με τον λόγο μας σε κάθε προσπάθεια διάχυσης του δηλητηρίου. Ξαναλέω, δεν θα κάνω εγώ υποδείξεις σε κανένα. Όμως όταν κάθομαι σε μία παρέα και ακούσω κάποιον ότι συνειδητά χύνει δηλητήριο, δεν θα τον λογοκρίνω, αλλά θα μιλήσω. Είναι σημαντικό να ακούγεται η άλλη άποψη. Κάποιοι άνθρωποι ίσως έχουν απογοητευτεί, ίσως έχουν κουραστεί, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αλλιώς το μόνο που μένει είναι το δηλητήριο»

Αν.Παζ.

 

Τι συνέβη με το Mega;

Εικοσι-τρία χρόνια στο «μεγάλο» κανάλι πέρασε και έγραψε ιστορία στα διεθνή ο Στρατής Αγγελής. Κανείς δεν πίστευε ότι καταρρέει, αν δεν κατέρρευσε ήδη. Δεν θα μπορούσαμε να μην τον ρωτήσουμε κάτι γι αυτό. Τι έφταιξε στο Mega; «Η κρίση του τρόπου με τον οποίο γίνονταν αντιληπτή η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, αλλά και η πολιτική παρέμβαση. Σαφώς και παίζεται κάποιο πολιτικό παιχνίδι. Αλλά η ιστορία αυτού του καναλιού είναι κομμάτι της ελληνικής επιχειρηματικής πραγματικότητας. Έχει να κάνει με τον τρόπο που οι ιδιοκτήτες- επιχειρηματίες αντιλαμβάνονταν τα πολιτικά πράγματα, τα επηρέαζαν και στην πορεία αποδείχτηκε ότι είχαν κάνει λάθος εκτιμήσεις. Κι αυτό αφορά την πλειοψηφία των ΜΜΕ. Ήταν τραγικό προτού καταρρεύσει το κανάλι, το γεγονός ότι περάσαμε από το “αφού το είπε το Mega, έτσι είναι”, στο “αφού το είπε το Mega, έτσι δεν είναι”»

Και κατέληξε: «Ο κόσμος καταλαβαίνει, κι αν δεν καταλαβαίνει, νιώθει. Αυτό ήταν φοβερό κόστος. Δεν παύω να έχω στο νου μου ανθρώπους που δουλεύαμε για πάρα πολλά χρόνια μαζί, που δεν φαίνονταν στην οθόνη, επαγγελματίες- οπερατέρ που δεν υπάρχουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Αν.Παζ.

 

Το θέμα των δημοτικών τελών στο συμβούλιο

Η φορολογική μεταρρυθμιστική πρόταση του επικεφαλής του «Άλλου Δρόμου» Στράτου Γεωργούλα, που αφορούσε στην σημαντική μείωση των δημοτικών τελών προς τους δημότες, όπως διαπιστώνουμε από την ανάγνωση της ημερήσιας διάταξης του επερχόμενου δημοτικού συμβουλίου, μπήκε και μάλιστα ως πρώτο θέμα συζήτησης. Και επειδή είναι σπάνιο για τα δεδομένα των ελληνικών δημοτικών συμβουλίων και σίγουρα του δικού μας, να βλέπουμε προτάσεις της αντιπολίτευσης (που έρχονται μάλιστα να καλύψουν και παραλείψεις της δημοτικής αρχής), αναμένουμε με ενδιαφέρον να μάθουμε από κοντά τους λόγους της… ανοιχτόμυαλης αυτής απόφασης της δημοτικής αρχής. Σε πρώτη φάση πάντως, έχουμε την αίσθηση πως σε επίπεδο εντυπώσεων είτε η δημοτική αρχή πει «ναι» στην  πρόταση του Στράτου Γεωργούλα για τη μείωση των δημοτικών τελών, είτε πει «όχι», θα είναι για ευνόητους λόγους… χαμένη από χέρι. Εκτός κι αν υπάρχει άλλη «παγίδα» της δημοτικής αρχής εις βάρος του κ. Γεωργούλα που δεν την αντιλαμβανόμαστε επί του παρόντος ή αν ήρθε πρόωρα στα μέρη μας η επιφοίτηση της… «απλής αναλογικής» που προετοιμάζει η κυβέρνηση για την αυτοδιοίκηση! Σε κάθε περίπτωση ας ελπίσουμε άπαντες, οι κερδισμένοι αυτής της ιστορίας να είναι οι δημότες…

Μ.ΟΡΦ

 

Αλλαγή συγκέντρωσης «λόγω παρακράτους»; 

Άλλαξε χτες τον τόπο συγκέντρωσης για την κινητοποίηση για το προσφυγικό ο Συντονισμός Λέσβου για το προσφυγικό- μεταναστευτικό. Η προγραμματισμένη συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι δεν θα γίνει έξω από το Κέντρο της Μόριας, αλλά στην πλατεία Σαπφούς, σήμερα, Σάββατο.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Πληροφορούμαστε ότι οι δυνάμεις του κράτους και του παρακράτους ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν την προγραμματισμένη για το Σάββατο κινητοποίηση ως αφορμή για να χτυπήσουν ξανά τους πρόσφυγες. Ο Συντονισμός για το προσφυγικό - μεταναστευτικό δεν θα επιτρέψει η κινητοποίηση της 17ης Μάρτη που στόχο έχει να καταγγείλει την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας και τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές της Ε.Ε. να χρησιμοποιηθεί σε βάρος των προσφύγων και μεταφέρει τον χώρο συγκέντρωσης στην Πλατεία Σαπφούς, την ίδια ώρα.» Με αφορμή πάντως τα δυο χρόνια της συμφωνίας συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες θα γίνουν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Αν.Παζ.

 

Η εκπαίδευση των προσφύγων

Στο πλαίσιο υλοποίησης της Δράσης «Ένταξη Προσφυγοπαίδων ηλικίας έως 15 ετών στο Εκπαιδευτικό Σύστημα» του Εθνικού Προγράμματος Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης 2014-2020, με Απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, ξεκίνησε στις 1/2/2018, η λειτουργία της ΔΥΕΠ Νηπιαγωγείου εντός του Κέντρου Φιλοξενίας Καρά Τεπέ, ως παράρτημα του 14ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης. Για τις ανάγκες λειτουργίας του προσελήφθησαν δύο εκπαιδευτικοί ΠΕ6Ο. Νέο, το οποίο είναι θετικό, αν λάβουμε υπόψη ότι ενώ είχε εξαγγελθεί η ένταξη των παιδιών προσφύγων στα Γυμνάσια για τον περασμένο Σεπτέμβρη, ακόμα αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί. Τα παιδιά στη Μόρια ακόμα δεν έχουν μπει σε σχολικές τάξεις και οι όποιοι χώροι διαμορφώνονταν στο Κέντρο για να δημιουργηθούν αίθουσες για μαθήματα, καταλήφθηκαν από νεοεισερχόμενους…Ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ δείχνει πως μπορούν τέτοιες δομές να λειτουργούν χωρίς προβλήματα παρέχοντας στους φιλοξενούμενους σ΄αυτόν παροχές και υπηρεσίες που ξενίζουν και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η περίπτωση του Καρά Τεπέ πήρε πολλάκις τα εύσημα για τη διαχείριση των ανθρώπων που φιλοξενεί, έχοντας ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας μας!

Αν.Παζ.

 

Τιναφτόρε;

Με αφορμή τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στο πλακόστρωτο της Ερμού και την ανακοίνωση που βγήκε εκ μέρους του δήμου Λέσβου που ουσιαστικά ενημερώνει πως δεν θα κινούνται τροχοφόρα εντός της, μέχρι να ολοκληρωθεί η παρέμβαση, ερχόμαστε μπροστά στην αμήχανη στιγμή που συνειδητοποιούμε τα εξής: πρώτον ότι έχουμε να κάνουμε με μια σπάνια στον κόσμο παρέμβαση αποκατάστασης ζημιών σε πλακόστρωτο, λόγω της διέλευσης (και στάθμευσης) οχημάτων επί αυτού. Και δεύτερον, πως ο δήμος που έχει αποφασίσει να λειτουργεί εδώ και χρόνια ως πεζόδρομο  την Ερμού, προειδοποιεί ότι για λίγες ημέρες δεν θα μπαίνουν τροχοφόρα, ούτε καν τα απορριμματοφόρα. Το συμπέρασμα που βγαίνει πάντως, είναι πως στο διάστημα που θα αποκαθίσταται το πλακόστρωτο, ο πεζόδρομος στην Ερμού, θα είναι πραγματικά πεζόδρομος! Πως το είπε όμως ο Αντελίνο Βιερίνια του ΠΑΟΚ; «Τιναφτόρε»;

Μ.ΟΡΦ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δηκτικά 16-3-18 Δηκτικά 23-3-18 »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top