Δηκτικά 15-5-18

15/05/2018 - 13:29

Προς διαμόρφωση η επόμενη μέρα

Η συζήτηση που άνοιξε με την κατάτμηση της τεράστιας εκλογικής περιφέρειας της Β΄ Αθηνών και της Αττικής και το ξαναζέσταμα του εκλογικού νόμου, αποδεικνύουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ότι έχουμε μπει για τα καλά σε προεκλογική τροχιά και ας δηλώνεται με κάθε ευκαιρία ότι οι εκλογές θα γίνουν με την εξάντληση της τετραετίας, το φθινόπωρο του 2019. Όμως, ο ενάμιση χρόνος που απομένει μέχρι τότε θεωρείται από πολλούς έγκυρους πολιτικούς αναλυτές, ως τεράστιος χρόνος και με δεδομένα τα «εμπόδια» που καλείται να υπερπηδήσει η κυβέρνηση για να φθάσει μέχρι εκεί, πολλοί προεξοφλούν ότι το πιθανότερο είναι να επισπευστούν, σε χρόνο και στιγμή που θα επιλέξει η κυβέρνηση προκειμένου να έχει καλύτερη τύχη. Έτσι κι αλλιώς και ανεξαρτήτως της βούλησης της κυβέρνησης, τον Μάη του 2019 θα πραγματοποιηθούν οι ευρωεκλογές, όπου και θα καταγραφεί, όχι πλέον δημοσκοπικά αλλά πραγματικά, η προτίμηση του εκλογικού σώματος και αυτό θα αποτελεί την πρώτη καταγραφή μετά τον Σεπτέμβριο του 2015, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες κέρδισε την πρωτιά και τις εκλογές. Θα φανεί δηλαδή, αν θα συνεχίσει να είναι πρώτη δύναμη ή αν θα επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που θέλουν εδώ και καιρό να εμφανίζουν τη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη να καταγράφει πρωτιά και μάλιστα κοντά στα όρια της αυτοδυναμίας! Γι’ αυτό και οι πρόσφατες ανακινήσεις για τον εκλογικό νόμο και τις κατατμήσεις των μεγάλων περιφερειών, όπως και οι διαβουλεύσεις και για το εκλογικό σύστημα των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών παίρνουν πλέον διαστάσεις μείζονος σημασίας, που δρομολογούν εξελίξεις που διαμορφώνουν την επόμενη μέρα στο πολιτικό σκηνικό, που έτσι κι αλλιώς είναι πλέον ορατό.

Μα.Μ.

Στην κάλπη για τις πρυτανικές

Τρεις πανεπιστημιακοί καθηγητές διεκδικούν την πρυτανική αρχή στις εκλογές του Πανεπιστημίου Αιγαίου αύριο Τετάρτη. Υποψήφιοι πρυτάνεις, είναι οι καθηγητές: Χρυσή Βιτσιλάκη, Ελένη Θανοπούλου και Γιάννης Σεϊμένης. Αντίστοιχα, τέσσερις είναι οι υποψήφιοι αντιπρυτάνεις, οι οποίοι είναι οι καθηγητές: Ελένη Θεοδωροπούλου, Μαρία Μαύρη, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Γιώργος Τσοπάνογλου και Χαράλαμπος Σκιάνης.  Η ψηφοφορία είναι άμεση και μυστική και θα διεξαχθεί, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, με φυσική κάλπη, την Τετάρτη 16 Μαΐου από 9:00 έως και 15:00 σε χώρους που θα ορίσει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Σε περίπτωση επαναληπτικής ψηφοφορίας αυτή θα πραγματοποιηθεί με φυσική κάλπη την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018 , τις ίδιες ώρες, στους ίδιους χώρους, καθώς, λόγω της νησιωτικής διασποράς των Μονάδων του Ιδρύματος, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή δεν δύναται να εκδώσει οριστικά αποτελέσματα αυθημερόν, αφού για τούτο απαιτείται η συγκέντρωση και ο έλεγχος όλων των ψηφοδελτίων που θα της αποστείλουν οι Τοπικές Εφορευτικές Επιτροπές, συνεπώς η επαναληπτική ψηφοφορία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί την επόμενη εργάσιμη ημέρα. Σε περίπτωση που απαιτηθεί διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας μέσω ηλεκτρονικής ψήφου, αυτή θα καθοριστεί με απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.

Αν.Παζ.

Να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχία των εκλογών

Αν για το ΚΙΝ.ΑΛ είναι πρόβλημα τα… πολλά κόμματα που έχουν συναπιστεί και οι αρχηγοί τους, οι οποίοι μαλώνουν για τη σύνθεση του νέου «Κινήματος» και σαν αποτέλεσμα συμβάλλουν τελικά στον ευτελισμό των συλλογικών διαδικασιών, δηλαδή τι να πει κανείς για τη ΝΔ; Η οποία παραμένει με υψηλά ποσοστά και στο εσωτερικό της έχει πάντα αντιμαχόμενους τους «Καραμανλικούς» τους «Μητσοτακικούς», τους «νεοφιλελεύθερους», τους «συντηρητικούς» έως και τους «Σαμαρικούς». Όμως, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να εκπλήξει τους πάντες με την εκλογή του στην προεδρία της ΝΔ, έτσι και κατά τις Κυριακάτικες εκλογές ανάδειξης των αιρετών διοικήσεων των ΝΟΔΕ, έκανε το ίδιο. Καταγράφοντας 155.000 ψηφίσαντες σε όλη τη χώρα (1500 περίπου στη Λέσβο) και το κυριότερο, «αναίμακτα» και χωρίς «δράματα» εξασφάλισε ανανέωση στελεχών σε ποσοστό άνω του 50%. Κερδίζοντας άλλο ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο βέβαια ζητούμενο για το κόμμα του είναι να αξιοποιηθεί στο εγγύς μέλλον. Γιατί όπως είναι αξιοπρόσεκτος ο βαθμός συσπείρωσης που αποτυπώνεται στη συμμετοχή στην κάλπη των ΝΟΔΕ, έτσι είναι αξιοπρόσεκτη και η αδυναμία της ΝΔ να κεφαλαιοποιήσει τα παραπάνω και να πείσει (πρώτα απ΄ όλα τον ίδιο της τον εαυτό) πως μπορεί να κερδίσει κατά κράτος (έτσι επιθυμεί) τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε τοπικό επίπεδο, η μεγάλη συμμετοχή πιστώνεται στον Στρατή Καραγεωργίου που «κράτησε» το κόμμα επί εποχής του στη ΝΟΔΕ, σε εποχές που κατέγραφε μόνο ήττες, αλλά και στο Νίκο Κατράνη, που είναι σαφές πως ενεργοποίησε σημαντικό κομμάτι της βάσης για χάρη του, συμβάλλοντας έτσι  και αυτός με τον τρόπο του, στη μαζικότητα των εσωκομματικών εκλογών

Μ.ΟΡΦ

Ο… Αντρέας τους πείραζε

Η ταυτόχρονη ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων για την στελέχωση των αιρετών διοικήσεων των οργάνων της ΝΔ με εκείνη του διορισμού των διοικήσεων εκείνων του ΚΙΝ.ΑΛ, είναι η αμήχανη στιγμή που έρχεται να εξηγήσει καλώς ή κακώς και κάποια από τα πολλά που έχουν φέρει το άλλοτε δικομματικό δίπολο, σε εκ διαμέτρου αντίθετους βίους τα τελευταία χρόνια. Είναι γνωστό πως το εσωτερικό μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ, αποτέλεσε το πρότυπο για πολλά από τα ευρωπαϊκά κόμματα και υιοθετήθηκε σε μεγάλο βαθμό και από τη ΝΔ. Και μάλιστα σε εποχές που η αντίθεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ήταν πολύ σκληρότερη από τη σημερινή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Και όσο κι αν πολλοί είχαν (και έχουν ακόμα) να λένε για το «αρχηγικό» που χαρακτήριζε τη «διακυβέρνηση» του ΠΑΣΟΚ από τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου, κανείς δεν μπορεί να μην παραδεχτεί ότι ήταν το δημοκρατικότερο μοντέλο. Ποιοι θυμήθηκαν σήμερα όμως το ότι ήταν… «αρχηγικό» το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα και… υπονομεύονταν εξ αυτού του λόγου οι (εσωκομματικές) εκλογικές διαδικασίες; Όχι κανένας από τη ΝΔ, ή από την Αριστερά που πάντα αποδοκίμαζε την προσωποπαγή λειτουργία του άλλοτε κραταιού κόμματος της Κεντροαριστεράς. Αλλά αυτοί που υπερασπίζονται σήμερα τα «καπετανάτα» των υποψηφίων «αρχηγών» του ΚΙΝ.ΑΛ και κατ΄ επέκταση τη ντροπιαστική διαδικασία «διορισμού» των μελών των νομαρχιακών επιτροπών του! Και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το ισχυρό μήνυμα της βάσης πριν από λίγους μήνες, που απαίτησε ένα χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά ξέχασε ίσως το από… ποιους το απαίτησε. Δηλαδή από κάποιους που όπως όλα δείχνουν δεν έχουν τελικά κανέναν ιδεολογικό ή ηθικό φραγμό να ακολουθήσουν είτε πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε πίσω από τη ΝΔ. Αφού ο στόχος τους είναι ίσως απλά και μόνο να έρθουν ξανά «στα πράγματα», είτε έμμεσα είτε άμεσα.

Μ.ΟΡΦ

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey