Δηκτικά

08/07/2017 - 12:05

Παρεμβάσεις Χουντή για τη «νησιωτικότητα» 

Την έννοια της… νησιωτικότητας μάς θύμισε ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Στρασβούργο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η Λέσβος αντιμετωπίζει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών, ως τμήμα προφανώς της ελληνικής επικράτειας. Δεύτερον αντιμετωπίζει το πρόβλημα του προσφυγικού και μεταναστευτικού. Και βεβαίως την αναγκαιότητα να αναπτυχθούν οι οικονομικές δραστηριότητες, να μένει ο κόσμος στον τόπο του και να υπάρχει ένα καλύτερο μέλλον. Αυτή η πολλαπλή κρίση που και στη μία δεν έχουμε καμιά αλληλεγγύη των εταίρων και στην άλλη δεν έχουμε όχι μόνο αλληλεγγύη των εταίρων, αλλά παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και του δικαίου περί προσφύγων, έχει οδηγήσει στη σημερινή ασφυκτική κατάσταση. Οι δικές μου οι προσπάθειες ήταν να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα, πέρα από αυτά τα προβληματικά έστω για τα χρήματα των προσφύγων και των μεταναστών, ώστε να μην είναι εγκλωβισμένος ο κόσμος εκεί, να μπορέσει να υπάρξει μια ευνοϊκή μεταχείριση -γιατί έτσι κατάντησε το θέμα όσον αφορά το ΦΠΑ στα νησιά. Θυμάστε ενδεχομένως και μια σχετική τροπολογία που υπερψηφίστηκε και υπερψηφίστηκε με την επίκληση των προηγούμενων. Βεβαίως εκκρεμεί ένα συνεχές αίτημα για πρόσθετη και άλλη βοήθεια στα νησιά, όχι αυτή που δίδεται στο πλαίσιο του προσφυγικού ή της οικονομικής κρίσης, αλλά μιας γενικότερης πολιτικής ενίσχυσης, αυτής της περίφημης νησιωτικότητας. Η οποία υποβαθμίστηκε και έχει ξεχαστεί. Σε αυτό δεν έχω πάρει σαφείς απαντήσεις, αλλά θα συνεχίσω. Το στοιχείο της νησιωτικότητας πρέπει να είναι σε προτεραιότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αλήθεια γιατί αυτή η έννοια έχει ξεχαστεί; Μη θυμίσουμε και την αρχαιότερη προσδοκία… αυτή του μεταφορικού ισοδύναμου!

Αν.Παζ.

 

Της μόδας τα φλαμίνγκο!

Η σατιρική σελίδα στο ίντερνετ «το κουλούρι» έφερε πρόσφατα στην επιφάνεια τα φλαμίνγκο της Λέσβου, αλλά με έναν ιδιόμορφο θα λέγαμε τρόπο, ακολουθώντας το δικό της στιλ: «Αμύθητη περιουσία κατάφερε να χτίσει μέσα σε λίγες μόλις ημέρες ένας επιχειρηματίας από τη Λέσβο, ο οποίος άνοιξε κατάστημα στην περιοχή της Καλλονής που απευθύνεται αποκλειστικά σε φλαμίνγκο. Ο 38χρονος εγκαινίασε την περασμένη Δευτέρα ένα sex shop, το οποίο διαθέτει μόνο πλαστικά φλαμίνγκο, τα οποία έχουν γίνει ανάρπαστα από χιλιάδες ελεύθερα χορδωτά πτηνά με καταπιεσμένες σεξουαλικές ορμές, τα οποία τόσο καιρό δεν είχαν πού να τις διοχετεύσουν»!

Πολλοί Μυτιληνιοί ανέβασαν το άρθρο τους και γέλασαν, με μια σωστή επισήμανση ωστόσο από κάποιον, ότι τα φλαμίνγκο τα είχε «ανακαλύψει» πρώτη η «Ντορέτα» στην τηλεοπτική σειρά του «Mega» «Dolce Vita»!

Αν.Παζ.

 

Συγχαρητήρια στον Μανόλη!

Αριστούχος ο Μανόλης Μανδαμαδιώτης από το 2ο Επαγγελματικό Λύκειο Μυτιλήνης. Το «Ε» εκφράζει τα συγχαρητήριά του στη συναδέλφισσα Μαρία Χατζηγεωργίου για τον γιο της. Συγχαρητήρια από την καρδιά μας, γιατί εμείς οι γύρω της ξέρουμε ότι η Μαρία, παρά τις απέραντες δυσκολίες της καθημερινότητας που αντικειμενικά υπάρχουν όταν έχεις τέσσερα παιδιά, είναι δυνατή και δίπλα τους. Πάντα χαρές στη συνάδελφο και την οικογένειά της!

«Ε»

 

Τιμήθηκε ο Σάκης Παπαδημητρίου

Έναν εκπαιδευτικό, τον Σάκη Χ. Παπαδημητρίου, που διακρίθηκε για το έργο αλλά και για το ήθος του τα χρόνια που υπηρέτησε την εκπαίδευση, τα πιο πολλά στη Λέσβο, τίμησαν πριν από λίγο καιρό οι συμπατριώτες του.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σάκης Χ. Παπαδημητρίου ζει στη Λέσβο με την αγαπημένη του σύζυγο, συνταξιούχο δασκάλα Μυρσίνη Παπαδημητρίου. Στη Λέσβο θεράπευσε για πολλά χρόνια την εκπαίδευση και ιδιαιτέρως τον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής, κατάγεται όμως από τη Μηλιά Δωρίδας (Φωκίδα) με την οποία και διατηρεί δεσμούς και την επισκέπτεται τακτικά.

Πριν από λίγο καιρό η «Δωρική Αδελφότης» (έτος ιδρύσεως 1906) σε ειδική εκδήλωση, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη και σημαντική του προσφορά στον χώρο της εκπαίδευσης, τον τίμησε με «Εύφημο Μνεία». Στον χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος της «Δωρικής Αδελφότητας» Χαρ. Μποτίνης τού διάβασε ένα απόσπασμα από το ποίημα του Κωστή Παλαμά «Στον Δάσκαλο»: «Κι ό,τι σ’ απόμεινε ακόμη στη ζωή σου/Μην τ’ αρνηθείς!/Θυσίασέ το ως τη στερνή πνοή σου!...».

Αν.Παζ.

 

Τι ζητάνε οι Τούρκοι 

Γιατί ένας Τούρκος τουρίστας που επισκέπτεται τη Λέσβο δαπανά λιγότερα από 60 ευρώ ανά ημέρα, ενώ όταν επισκέπτεται την Αθήνα δαπανά 90 ευρώ κι όταν επισκέπτεται την Καβάλα 87 ευρώ; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό μπορεί να αυξήσει θεαματικά τα έσοδα του νησιού αλλά και των άλλων νησιών του βορείου Αιγαίου που δέχονται Τούρκους τουρίστες. Η απάντηση είναι πως οι τοπικές εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και οι επιχειρήσεις αναψυχής, διασκέδασης και εστίασης ελάχιστα πράγματα έχουν κάνει για να προσφέρουν στους τουρίστες από τη γείτονα χώρα αυτό που εκείνοι επιθυμούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2011 (που άνοιξε η τουριστική αγορά της Τουρκίας) ως σήμερα δεν έχει γίνει καμία μελέτη που να δείχνει τις τάσεις, τις διαθέσεις και τον βαθμό ικανοποίησης των Τούρκων τουριστών, με αποτέλεσμα οι τοπικοί επιχειρηματίες να κάνουν ο καθένας ό,τι καταλαβαίνει χωρίς να έχουν ένα μπούσουλα πάνω στον οποίο μπορούν να κινηθούν.

Ν.Μ.

 

Χρειάζονται νέα ξενοδοχεία

Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία προς τη Λέσβο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την κατασκευή νέων ξενοδοχειακών μονάδων ή έστω τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των υφιστάμενων, ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητά τους για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση. Άλλωστε, ήδη υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις για αύξηση της τουριστικής κίνησης κι από τις χώρες της Ευρώπης, τάση που αναμένεται να είναι πολύ πιο ισχυρή την επόμενη χρονιά. Με αυτά τα δεδομένα, οι μόλις 7.000 κλίνες που διαθέτει το νησί πρέπει να θεωρούνται πολύ λίγες.

Ν.Μ.

 

Λαϊκή συνέλευση στην Άγρα

Γράφαμε τις προηγούμενες ημέρες ότι η Άγρα έχει μείνει χωρίς νερό από το περασμένο Σάββατο. Την Πέμπτη έγινε λαϊκή συνέλευση στο χωριό, καθώς το πρόβλημα δεν είχε αντιμετωπισθεί. Με δεδομένες τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, πιστεύουμε πως είναι άμεση ανάγκη να αναμορφωθεί ο προγραμματισμός για δημόσια έργα στο νησί έτσι ώστε να γίνουν επενδύσεις στην αντικατάσταση των εξωτερικών και εσωτερικών δικτύων ύδρευσης των οικισμών του νησιού για να μειωθούν οι απώλειες νερού. Έτσι θα μειωθούν δραστικά τα προβλήματα που παρατηρούνται στο νησί.

Ν.Μ.

 

Αντιπυρικά μέτρα για την Αμαλή

Τη λήψη προληπτικών αντιπυρικών μέτρων για την πολύπαθη χερσόνησο της Αμαλής ζητά με επιστολή του στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λουτρών Βασίλης Μαμώλης, υπενθυμίζοντας παλαιότερο αίτημά του για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

«Οι καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την πανέμορφη περιοχή μας το 1999, το 2006 και το 2015 θα μπορούσαν να έχουν πολύ λιγότερες επιπτώσεις αν είχαν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα πυροπροστασίας. Αντιμετωπίζουμε ξανά το φετινό καλοκαίρι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ανησυχούμε για πιθανή νέα πυρκαγιά. Σταθμεύουν στην περιοχή μας τα αναγκαία εναέρια μέσα πυροπροστασίας; Έχουν γίνει οι αναγκαίες εργασίες; Πού κατέληξαν οι ανακρίσεις για τους εμπρηστές;», αναρωτιέται μεταξύ άλλων ο κ. Μαμώλης και καταλήγει με τη διαπίστωση πως οι δασικοί δρόμοι της επίμαχης περιοχής χρειάζονται επίστρωση για να είναι πλήρως προσβάσιμοι, ζητώντας παράλληλα ενημέρωση για τα σχετικά μέτρα που έχουν ληφθεί…

Α.Ω.

 

Και λυόμενες και… ποσόστωση

Και από το Υπουργείο Παιδείας πέρασε η αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής, με επικεφαλής τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, πριν από το «κυρίως πιάτο» των συναντήσεών της με τους υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών και Οικονομίας. Σύμφωνα και με τον αντιδήμαρχο Νίκο Καρασάββα, που ήταν παρών στις επαφές με υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, έρχεται πλήρης κάλυψη σε λυόμενες αίθουσες για το σχολείο της Βρίσας (συνολικά έξι), ενώ ελπιδοφόρο ήταν για τους μαθητές γενικότερα της Λέσβου των πληγεισών περιοχών από τον σεισμό το ότι εισακούεται τελικά το αίτημα για ποσόστωση. Ειδικές ρυθμίσεις δηλαδή για τους φετινούς υποψήφιους που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις το 2017 με ποσόστωση της τάξης του 0,5% (όπως ίσχυσε και στους μαθητές της Κεφαλονιάς). Μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη φυσικά…

Μ.ΟΡΦ

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey