Δηκτικά

06/07/2017 - 11:31

Ευχαριστίες που ανοίγουν ...δρόμους συνεργασίας!

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή στην περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, με αφορμή τη δωρεά των 2,9 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του οδικού έργου που θα παρακάμψει τον οικισμό του Αγ. Ισιδώρου.

Η κ. Καλογήρου μεταξύ άλλων σημειώνει: «Πεποίθησή μου αποτελεί ότι το πνεύμα αυτό αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης, όχι μόνο ενδυναμώνει το ρόλο των Περιφερειών, αλλά υπογραμμίζει και τη δυνατότητα της αυτοδιοίκησης να αποδίδει συγκεκριμένο έργο που συνδέεται με τις ανάγκες των ανθρώπων. Δεχθείτε εκ μέρους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για μια ακόμη φορά τις ευχαριστίες μας».

Με την έμπρακτη συνεργασία των δυο Περιφερειών, ανοίγει ένας δρόμος στήριξης μεταξύ των αυτοδιοικητικών φορέων, που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες περιπτώσεις και μάλιστα όχι μόνο μεταξύ ελληνικών αυτοδιοικητικών αρχών, αλλά -γιατί όχι;- και μεταξύ ευρωπαϊκών, αφού η αλληλεγγύη δεν έχει σύνορα και μάλιστα ενδείκνυται για τη δημιουργία καλών σχέσεων και αλληλοϋποστήριξης όποτε αυτή χρειαστεί.

Α.Ω.

 

Περί έργων στη Λέσβο

Αν πάρει κανείς τοις μετρητοίς τα όσα ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες για έργα που έγιναν, γίνονται ή θα γίνουν στη Λέσβο, θα έχει την εντύπωση ότι η Λέσβος είναι ένα απέραντο εργοτάξιο. Ρωτάμε, λοιπόν, το αυτονόητο. Πώς είναι δυνατόν να γίνονται τόσες επενδύσεις και να μην έχει δρομολογηθεί ως σήμερα ούτε ένα έργο που θα μπορέσει να δώσει λύση στο πρόβλημα ύδρευσης της Μυτιλήνης και των χωριών της Λέσβου;

Ν.Μ.

 

Κοινοτικοί πόροι για το προσφυγικό

Πλεονάσματα ύψους 6,4 δισ. ευρώ από το 2016 θα επιστραφούν στα κράτη μέλη της Ε.Ε., σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη σχετική απόφαση οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τις ανακριβείς προβλέψεις και τις καθυστερήσεις στη διαχείριση των κονδυλίων σε εθνικό επίπεδο, με αποτέλεσμα «τη σημαντική υστέρηση εκτέλεσης ύψους 4,889 εκατ. ευρώ το 2016». Επαναλαμβάνουν ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα που περίσσεψαν από το 2016 «για να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους σε σχέση με την προσφυγική κρίση και να συνεισφέρουν όσο και η Ένωση στα καταπιστευματικά ταμεία της Ένωσης και στο νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη».

Ν.Μ.

 

Πήγε να φύγει με απολίθωμα!

Συνελήφθη τη Δευτέρα στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, ένας 73χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της δασικής νομοθεσίας.

Ειδικότερα, ο 73χρονος επιχείρησε να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό την Αθήνα και κατά τη διάρκεια ελέγχου που πραγματοποιήθηκε σε αποσκευή που είχε στην κατοχή του, βρέθηκε ένα τεμάχιο απολιθώματος, το οποίο όπως διακριβώθηκε, αποτελεί τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου! Το απολίθωμα κατασχέθηκε και ο δράστης με τη διαδικασία του αυτόφωρου, οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη. Ευτυχώς γι’ αυτόν η λαθροχειρία του δεν είχε περαιτέρω συνέπειες, αφού σύμφωνα με πληροφορίες αθωώθηκε γιατί το δικαστήριο προφανώς θεώρησε ότι δεν γνώριζε ότι το συγκεκριμένο αντικείμενο ήταν απολίθωμα. Το βέβαιο είναι ότι του βγήκε ...ξινό!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διευθυντής του Μουσείου Σιγρίου, Νίκος Ζούρος, που κλήθηκε από την Αστυνομία για να το εξετάσει, αναγνώρισε ότι πρόκειται για απολίθωμα. Οι αστυνομικές αρχές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην υπόθεση, γεγονός που δείχνει ότι έχουν εξοικειωθεί με τη σπουδαιότητα του φυσικού πλούτου που βρίσκεται στο νησί μας και αυτό αποτελεί ένα επιπλέον στοιχείο ότι η προστασία των απολιθωμάτων έχει γίνει κτήμα των διωκτικών αρχών!

Αν.Παζ.

 

Έχει τις προδιαγραφές, αρκεί...

Το κενό της οργάνωσης και κυρίως του συντονισμού των ενεργειών των τοπικών αρχών, αλλά και των κεντρικών υπηρεσιών του κρατικού μηχανισμού, αποτελεί κοινό μυστικό και δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική επισημαίνοντας το. Γι’ αυτό προφανώς η τοποθέτηση τοπικού συντονιστή για τα του σεισμού, κρίθηκε αναγκαία και από τους κυβερνητικούς παράγοντες που εμπλέκονται στην υπόθεση, θεωρώντας ότι έτσι μπορούν να «τρέξουν» καλύτερα και γρηγορότερα οι διαδικασίες για την επόμενη μέρα στις πληγείσες περιοχές και κυρίως το έργο της ανοικοδόμησης, που είναι δύσκολο και επίπονο. Η επιλογή δε του Βασίλη Τεντόμα, ως τοπικού συντονιστή όχι με την κομματική του ιδιότητα, αλλά ως συμβούλου και συνεργάτη του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτ. Σαντορινιού -δεδομένου ότι η Γ.Γ. Αιγαίου και Ν.Π. έχει λόγο και αρμοδιότητα για την ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου οικισμού της Βρίσας, αφού το Π.Δ. που κήρυξε τον οικισμό παραδοσιακό, έγινε από το Υπ. Αιγαίου- θα κριθεί από την αποτελεσματικότητα του να ενεργοποιήσει και να επιταχύνει τις περίπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να κινηθούν τα πράγματα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Γνωρίζοντας και ως μηχανικός το αντικείμενο, αλλά έχοντας και την πολιτική εμπειρία, έχει τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές να είναι αποτελεσματικός και χρήσιμος, αρκεί να λειτουργήσει ως το πρόσωπο εκείνο που θα λύνει προβλήματα, απαιτώντας και πιέζοντας και τους κυβερνητικούς παράγοντες που εμπλέκονται στο εγχείρημα αυτό και όχι ως το κομματικό στέλεχος που θα δικαιολογεί και θα «απορροφά» τις όποιες κυβερνητικές παραλείψεις και καθυστερήσεις. Σε τελική ανάλυση, είναι και στο χέρι του να αποδείξει ότι η επιλογή του για άτυπος τοπικός συντονιστής μπορεί να είναι επιτυχημένη, ανεξαρτήτως των όποιων πολιτικών διαφωνιών μπορεί να υπάρχουν στο πρόσωπο του. Μακάρι να κερδίσει το στοίχημα και να αποδειχθεί ένα χρήσιμο «εργαλείο» για το εν λόγω εγχείρημα!

Μα.Μ.

 

Μέχρι το Νοέμβρη οι κατεδαφίσεις

Όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, στους εκπροσώπους της Βρίσας, τον πρόεδρο του χωριού, Στρατή Παράκοιλα, και τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρισαγωτών στην Αθήνα, Κώστα Σταυρινό, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, θα έχουν γκρεμιστεί τα κατεστραμμένα σπίτια και στη συνέχεια το Υπουργείο θα ασχοληθεί με την ανοικοδόμηση της περιοχής, που όμως θα πάρει αρκετό χρόνο. Οι πολίτες θα μπορούν να αναθέσουν το γκρέμισμα των σπιτιών τους στο ελληνικό δημόσιο μετά από προσκλήσεις που θα εκδοθούν από το Υπουργείο, προκειμένου να αποφύγουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά και το κόστος έκδοσης μεμονωμένων αδειών. Εμείς ελπίζουμε η διαβεβαίωση αυτή να μην έχει την χρονοκαθυστέρηση που είχε η έκδοση των ΚΥΑ, που ομοίως δεσμεύτηκε ο κ. Σπίρτζης και ακόμα είναι …στο δρόμο.

Μ.ΟΡΦ

 

Υπάρχουν και οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου

Το 2015 όταν η κυβέρνηση είχε στριμωχθεί πολύ άγρια από τους δανειστές και έπρεπε να περάσει ορισμένα αντιλαϊκά μέτρα, συνέταξε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Την ίδια τακτική είχε ακολουθήσει και η προηγούμενη κυβέρνηση σε αρκετές περιπτώσεις. Πρόκειται για διατάγματα που έχουν ισχύ νόμου και εκδίδονται άμεσα και χωρίς καμία χρονοτριβή. Τώρα που η κυβέρνηση πρέπει να εκδώσει αποφάσεις για να ενισχύσει οικονομικά τους σεισμόπληκτους της Λέσβου, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες και υπουργοί έχουν ξεχάσει την συγκεκριμένη δυνατότητα που τους δίνει το Σύνταγμα. Κι έτσι παραπέμπουν τους σεισμόπληκτους στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, που κατά τα φαινόμενα θα εκδοθεί μετά από μέρες και ενώ ήδη κοντεύει να συμπληρωθεί ένας περίπου μήνας από τον καταστροφικό σεισμό.

Το έχουμε ξαναγράψει, όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες ...κοσκινίζει.

Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey