Δηκτικά

03/11/2017 - 11:11

Τέλος στις αυταπάτες

Για όσους τις έχουν ακόμα. Και περιμένουν αποσυμφόρηση των νησιών με τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών προς την ηπειρωτική Ελλάδα με διάφορες αιτιολογίες, πότε μιλώντας για «ευάλωτες ομάδες», πότε για «ανήλικους», πότε για «οικογένειες» και πάει λέγοντας. Βγήκε λοιπόν ένας εκ των πλέον αρμοδίων της Ε.Ε., ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Τίμερμανς, και σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ξεκαθάρισε ότι «οι μετανάστες πρέπει να μένουν στα νησιά, γιατί αλλιώς εκπέμπεται λάθος μήνυμα που αυξάνει τις ροές»! Και ως... ηχώ, την ίδια επιχειρηματολογία επανέλαβε ο αρμόδιος υπουργός κ. Μουζάλας σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε για τον απολογισμό της δράσης του.

  

Θράσος

Ο οποίος κ. Μουζάλας δέχθηκε σφοδρή κριτική για τα πεπραγμένα του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κλήθηκε περίπου ως απολογούμενος. Και βέβαια, πεδίο για κριτική και μάλιστα αυστηρή της πρακτικής του στο μεταναστευτικό αφήνει μπόλικο ο κ. Μουζάλας, γι’ αυτό και από τη δική μας εφημερίδα έχουμε επισημάνει πάμπολλες φορές αστοχίες και αναποτελεσματικότητα, οπότε είμαστε οι τελευταίοι που θα τον υπερασπιζόμασταν. Το να βλέπουμε όμως μεταξύ των επικριτών του την προκάτοχό του στο Υπουργείο  Τασία Χριστοδουλοπούλου, που απλά έβλεπε τους μετανάστες και πρόσφυγες «να λιάζονται και μετά να εξαφανίζονται», μας δημιουργεί αισθήματα θυμηδίας ή και αγανάκτησης για το θράσος μερικών!

Π.Μ.

 

Κάηκε ζωντανός μέσα στο σπίτι του

Ένας ηλικιωμένος ήταν το θύμα πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε προχθές το βράδυ στο σπίτι του στις Μηλιές της περιοχής του Πλωμαρίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής η κλήση της πυροσβεστικής έγινε στις 22:50 για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη διώροφη μονοκατοικία του άτυχου ηλικιωμένου, αλλά όπως όλα δείχνουν, ήταν ήδη αργά. Από την φωτιά η οικία καταστράφηκε  ολοσχερώς. Για τα αίτια της πυρκαγιάς διενεργείται προανάκριση.

Α.Ω.

 

Βολές Γαληνού για τη «συμφωνία»

Σε αναλυτική περιγραφή, αλλά και ιστορική αναδρομή προχώρησε χτες ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των δημάρχων των νησιών στη διαρκή επιτροπή δημόσιας τάξης στη Βουλή, παρουσία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα. Καταλήγοντας σημείωσε: «Τότε αντιμετωπίζαμε ένα πρόβλημα, δεχόμασταν «εισβολή» τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει και τώρα το πρόβλημα μας το φορτώνετε με αυτή τη περίφημη συμφωνία. Αν η συμφωνία είναι θέσφατο, που εγώ πιστεύω ότι δεν είναι, μπορεί να βελτιωθεί. Ενας από τους λόγους που έκανα την πρόταση να συνέλθει η επιτροπή είναι διότι αυτό το θέμα που διαχειριζόμαστε δεν είναι τοπικό είναι πανευρωπαϊκό και εθνικό. Άρα χρειάζεται να έχουμε εθνικές πολιτικές. Πρέπει οι πάντες να τοποθετηθούν ευθαρσώς και επί του γεωγραφικού περιορισμού και ποιες είναι οι προτάσεις για ενέργειες που πρέπει να γίνουν όχι για να ελαφρυνθούν , αλλά για να σωθούν οι τοπικές κοινωνίες. Κι όχι μόνο οι κοινωνίες αλλά και οι άνθρωποι που έχουν φύγει από πολέμους κατατρεγμένοι , αλλά έρχονται να ζήσουν σε συνθήκες οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι απάνθρωπες.»

Αν.Παζ.

 

Να περιμένουμε θαύματα από τη Fraport;

Στη συνάντηση με τους ανθρώπους της Fraport Greece στο Επιμελητήριο υπήρχαν στιγμές που νόμιζε κανείς πως οι εκπρόσωποι της εταιρείας είναι… θαυματοποιοί. Γιατί σε πολλές περιπτώσεις, από τις τοποθετήσεις των παρευρισκομένων, δινόταν η εντύπωση πως αναμένουν από τη Fraport να κάνει κυριολεκτικά θαύματα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Alexander Ziller φρόντισε με ξεκάθαρα επιχειρήματα να αποδείξει πως ένας νέος αεροσταθμός δεν μπορεί να αλλάξει από μόνος του τη μοίρα ενός τόπου. «Θα προσπαθήσουμε να δείξουμε στο εξωτερικό ότι η Λέσβος είναι ένας προορισμός με δυνατότητες. Δεν επιθυμούμε να αλλάξουμε ταυτότητα στον τόπο. Αυτή έχει δημιουργηθεί εδώ και χρόνια και πρέπει η ίδια η τοπική κοινωνία να φροντίσει για τη βελτίωση της εικόνας του νησιού προς τα έξω.» Επικαλέστηκε μάλιστα και το χαρακτηριστικό παράδειγμα της Σαντορίνης, που αποτελεί Νο1 προορισμό στην Ελλάδα, αλλά διαθέτει ίσως τις χειρότερες εγκαταστάσεις σε επίπεδο αεροσταθμού. «Δεν κατευθύνει ένα αεροδρόμιο τον τουρισμό, αλλά το ίδιο το νησί ως προορισμός», ανέφερε και ας ελπίσουμε ότι έγινε κατανοητό από όλους.

Β.Παπ.

 

Εντυπωσιακά τα σχέδια του νέου αεροσταθμού

Η παρουσίαση των προθέσεων της Fraport Greece για τον νέο τερματικό σταθμό του αεροδρομίου «Οδυσσέας Ελύτης» εμπεριείχε αρκετά τεχνικά στοιχεία, που πολλές φορές ήταν αρκετά δύσκολο να κατανοήσει η πλειοψηφία των παρευρισκομένων, όμως σίγουρα άπαντες εντυπωσιάστηκαν όταν είδαν στον προτζέκτορα τα σχέδια των δύο όψεων του νέου κτιρίου. Όπως ενημέρωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του έργου κ. Γιώργος Γκινάλας, η μπροστινή όψη του κτιρίου στο νέο αεροσταθμό θα είναι καλυμμένη από υαλοπέτασμα, σε αντίθεση με την πίσω όψη όπου θα χρησιμοποιηθούν περσίδες αλουμινίου, μαζί με κάποια σκίαστρα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο νέο τερματικό σταθμό του αεροδρομίου θα υπάρχουν μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, νέοι ταινιόδρομοι με ηλεκτρονικό σκανάρισμα αποσκευών, ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για την πρόσβαση ατόμων με αναπηρία, καθώς και δύο μηχανήματα αυτόματου check - in, όπως και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», εξυπηρετώντας ακόμα πιο γρήγορα τους επιβάτες.

Β.Παπ.

 

Τι θα γίνει με τον κόμβο εισόδου-εξόδου;

Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία στις τοποθετήσεις των παρευρισκομένων προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Fraport Greece κ. Alexander Ziller και τους συνεργάτες του είχε να κάνει με τη γραμμή του αιγιαλού, που βρίσκεται κυριολεκτικά στη μέση της παραλιακής οδού. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Βαλσαμίδης επεσήμανε προς τους ανθρώπους της Fraport πως θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, αφού είναι πολύ πιθανό, σχεδόν βέβαιο, να υπάρξει σημαντικό πρόβλημα στην είσοδο και την έξοδο του αεροδρομίου. Απαντώντας ο επικεφαλής του έργου επεσήμανε πως υπάρχει πρόβλεψη για εκ νέου οριοθέτηση της γραμμής του αιγιαλού, τονίζοντας πως αυτό είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί χρόνια τους αρμόδιους φορείς. Η Fraport έχει αιτηθεί την κατασκευή του κόμβου, τον οποίο δεν θα κατασκευάσει η ίδια, αλλά το ελληνικό δημόσιο, αναφέρθηκε. Και βέβαια, όφειλαν εδώ και πολύ καιρό οι αρμόδιες υπηρεσίες να «ξεμπλοκάρουν» τη σχετική γραφειοκρατία, αφού ο συγκεκριμένος δρόμος αποτελεί κοινό μυστικό πως είναι παράνομος. Και είναι κρίμα να χρειάζεται μια ξένη επένδυση στον τόπο μας, για να αναμοχλευθεί ένα τόσο βασικό ζήτημα, που κατά γενική ομολογία έχρηζε ρύθμισης και πριν την εμφάνιση της Fraport.

Β.Παπ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey